Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 12 сентября 2024, вопрос №119277 340₴

Виключений із військового обліку та консульські послуги

Доброго дня! Я з березня 2022 року виключений з військового обліку. На руках "тимчасове посвідчення", в нього вклеєний VIN код із "Оберіга". Не раз перетинав кордон. Зараз хочу звернутись до Консульства для КО. Но, вних на
сайті зазначено, що " Оскільки рішення про можливість отримання консульської послуги приймається консулом після підтвердження актуальності військово-облікових даних шляхом сканування коду зі смартфона заявника у режимі реального часу, розгляд заяв щодо взяття на консульський облік чоловіків 18-60 років здійснюється лише за умови особистого подання документів до Посольства.

https://mfa.gov.ua/consul/forua/rozyasnennya-mzs-shchodo-vidnovlennya-prijomu-zayav-na-otrimannya-konsulskih-poslug-dlya-okremih-kategorij-gromadyan ".
Питання, навіщо мені Резерв +, якщо я виключений із обліку та не є військовозобов'язаним і як в цьому разі можна отримати консульські послуги. Дякую.

Ответы юристов (7)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    При необхідності сформуйте електронний військово-обліковий документ через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do... та надайте його консульській установі.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Андрій Клиент 6 дней назад

      Дякую за відповідь. Документ з Дії буде для консульства "аргументом", бо вони чітко вказують на Резерв+.

      • Дерій Владислав Олегович
        25%

        Буде аргументом, адже згідно пункту 6 постанови КМУ 559 Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами:

        • Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка;
        • Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони;
        • Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) .

        Головне - щоб пред'явлений електронний військово-обліковий документ містив QR-код.

    Карпенко Андрій Володимирович
    25%

    Вітаю!

    ЗАРА ТАКІ ВИМОГИ В КОНСУЛЬСТВАХ:

    Чоловіки віком 18-60 років, які перебувають/проживають за кордоном, мають можливість подати заяви на отримання консульських послуг.

    Згідно з новим законодавством, з 18 червня, поряд із документами, які необхідні для отримання обраної консульської послуги, такі заявники мають також подати свій військово-обліковий документ, сформований ВИКЛЮЧНО в електронному вигляді.

    Йдеться про електронний документ, який відображається у застосунку "Резерв+" на смартфоні користувача та містить перевірені дані з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для отримання консульської послуги електронний військово-обліковий документ має бути достовірним і актуальним, тобто сформованим не раніше, ніж за 72 години до звернення до консульської установи. Якщо документ старіший, перед зверненням слід заново сформувати його в електронному кабінеті призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

    Зісканувавши код зі смартфона заявника, консул зможе у режимі реального часу отримати підтвердження актуальності військово-облікових даних заявника та можливості отримати запитувану консульську послугу.

    Засоби мобільного застосунку "Резерв+" дозволяють сформувати електронний військово-обліковий документ у форматі pdf-файлу, що містить QR-код, та, зокрема, відомості про час оновлення даних і дату формування такого документа. Заявник - громадянин України чоловічої статі віком від 18 до 60 років під час особистого подання документів для вчинення консульської дії показує консульській посадовій особі електронний військово-обліковий документ на особистому мобільному пристрої і надсилає pdf-файл на електронну адресу, вказану консульською посадовою особою.

    ВИ ПРАВІ, ВИ НЕ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИЙ, ТОМУ НЕ ПОВИННІ МАТИ РЕЗЕРВ +, ТИМ БІЛЬШЕ, ЩО ВАШ ВОД ДІЙСНИЙ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 559Київ

    Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа

    {Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ№ 721 від 18.06.2024}

    Відповідно до частини дев’ятої статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” Кабінет Міністрів України постановляє:

    2. Установити, що військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією постановою, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка.

    ххх

    Стаття 34 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" :

    "1. Персонально-якісний облік призовників і військовозобов’язаних передбачає облік відомостей (біографічні дані, стан здоров’я, результати співбесід тощо) щодо призовників і військовозобов’язаних, які узагальнюються в особових справах призовників або в облікових картках військовозобов’язаних та реєструються в Єдиному державному реєстрі військовозобов’язаних. Ведення персонально-якісного обліку покладається на районні (міські) військові комісаріати".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1951-19#Text

    16 березня 2017 року було прийнято цей Закон. З 2017 року розпочався експеримент щодо розробки та впровадження дослідної програми, а у 2019 році автоматизовану систему з шифром «Оберіг» офіційно було прийнято на постачання та введення в експлуатацію Збройних Сил України.

    Згідно ч. 1 ст. 1 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов`язаних та резервістів», Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов`язаних та резервістів (далі - Реєстр) - інформаційно-комунікаційна система, призначена для збирання, зберігання, обробки та використання даних про призовників, військовозобов`язаних та резервістів, створена для забезпечення військового обліку громадян України.

    Основним завданням Реєстру є ідентифікація призовників, військовозобов`язаних, резервістів та забезпечення ведення військового обліку громадян України (п. 1 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов`язаних та резервістів».

    Але, законодавство України не містить згадки про реєстр "Оберіг" і про "Резерв+" і тому як докази інформація з них надаватись не може.

    У Міноборони та Кабміні пояснили, що відповідна постанова про порядок ведення реєстру "Оберіг" засекречена. Однак тоді незрозуміло, чому в інших, вже опублікованих постановах про військовий облік, жодним чином не згадують ані про "Резерв+", ані про реєстр "Оберіг".

    Частиною 2 статті 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Уряд вирішив не публікувати постанову, якою регулюється питання юридичної сили застосунку Резерв+. При цьому відповідна постанова про затвердження у новій редакції Порядку ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів №523 була прийнята ще 10 травня 2024 року.

    Прикметно, що через неопублікування нової редакції Порядку органи влади фактично повинні орієнтуватися на попередній документ, який в базах законодавства має статус «чинний», але фактично чинним бути не може, адже Кабмін 10 травня виклав його у новій редакції.

    Цим попереднім документом є Порядок ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який було затверджено Наказом Міністерства оборони від 28 березня 2022 року №94.

    Фактично це є певним правовим нонсенсом. Адже нова постанова №523 стосується прав широкого кола осіб.

    ОТЖЕ ВИМАГАЮЧИ У ВАС РОЗДРУКІВКУ З РЕЗЕРВ+ , КОНСУЛЬСТВО ПОРУШУЄ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.9%

    Доброго дня, Андрію!

    Питання, навіщо мені Резерв +, якщо я виключений із обліку та не є військовозобов'язаним і як в цьому разі можна отримати консульські послуги. Дякую.

    Так, Ви праві, як виключений з обліку та невійськовозобов'язаний Ви не повинні "перебувати" у Єдиному реєстрі ПРИЗОВНИКІВ, ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИХ та РЕЗЕРВІСТІВ, оскільки не належите до жодної з цих категорій.

    Проте, Ви не зможете нічого зробити з цим, окрім як вирішувати це питання у судовому порядку. Тобто у Вас є два варіанти: або сформувати е-ВОД через Резерв+ чи Дію, або займатись оскарженням у судовому порядку, аби зобов'язати консульство надати Вам консульські послуги за наявності паперового ВОД з урахуванням того, що, як виключений з обліку Ви не повинні перебувати у Єдиному реєстрі. Тож вирішувати Вам, яким саме шляхом йти.

    Ви пробували сформувати е-ВОД через Дію, аби не встановлювати Резерв+?

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    "2. Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації)".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Андрій Клиент 6 дней назад

      Дякую, ні, ще не робив. Тобто, той документ який буде в Дії, вони мають прийняти замість Резерв+?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        17.1%

        Звичайно мають прийняти, і не просто мають, а зобов'язані це зробити, оскільки військово-обліковий документ в електроній формі може бути сформований або через Дію, або ж засобами Електронного кабінету призовника.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024