Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 12 сентября 2024, вопрос №119295 340₴

Реєстрація розмитненого авто

Така ситуація.
Є придбане авто за кордоном, яке вже в Україні та розмитнене. Але ще не доставлено до покупця.
З цього виникають декілька запитань:
1) Що буде якщо не встигнути зареєструвати у 10 добовий термін? Як то у законі прописано Компанія просто може не встигнути доставити до покупця. Розмитнене було 09.09.24 р.
І як тоді бути з реєстрацією у мрео?
2) Чи можна зареєструвати авто на особу без її присутності?
Справа в тому, що по договору купівлі-продажу покупцем являється моя мати. Відповідно і розмитнення було не неї оформлене. Але в неї є нотаріальна довіра від мене на здійснення усіх операцій: банківських і тому подібних.
Чи може вона на мене зареєструвати у мрео це авто без моєї присутності? Щоб техпаспорт був на моє ім'я. Я в армії знаходжусь та не можу з'явитись. Якщо так, то які документи/платежі ще знадобляться?
Заздалегідь дякую.

Ответы юристов (4)

    Карпенко Андрій Володимирович
    25%

    Вітаю!

    1.

    Відповідно до ст.34 Закону "Про дорожній рух" власники транспортних засобів зобов’язані зареєструвати належні їм транспортні засоби протягом десяти діб після придбання чи митного оформлення.

    Щоб поставити авто на облік після розмитнення, потрібно пройти кілька етапів.

    • Огляд транспортного засобу експертом.
    • Оплатити послуги.
    • Написати заяву.
    • Оформити документи на реєстрацію.

    Отримати реєстраційні

    Положеннями ст.37 вказаного Закону регламентовано, що експлуатація незареєстрованих транспортних засобів забороняється. Аналогічна правова норма закріплена у п.2.9 в ПДР, відповідно до приписів якої водієві забороняється керувати транспортним засобом, не зареєстрованим в уповноваженому органі МВС.

    Водночас в п.7 цього Порядку зазначено, що власники транспортних засобів зобов`язані зареєструвати транспортні засоби протягом десяти діб після придбання або митного оформлення. Строк державної реєстрації продовжується у разі подання документів, які підтверджують відсутність можливості своєчасного її проведення власниками транспортних засобів (хвороба, відрядження або інші поважні причини). Експлуатація транспортних засобів, що не зареєстровані в уповноважених органах МВС та без номерних знаків забороняється.

    ВАМ ТРЕБА НАДАТИ ПІДТВЕРДЖУЮЧИ ДОКУМЕНТИ Ю ЩО ВАША МАМА НЕ ЗМОГЛА ЗАРЕЄСТРУВАТИ АВТО НА ПРОТЯЗІ 10 ДІБ ПІСЛЯ РОЗМИТНЕННЯ.

    2.

    ВЛАСНИКОМ АВТО Є ВАША МАМА.

    ТІЛЬКІ ПІСЛЯ РЕЄСТРАЦІЇ НА СЕБЕ, ВОНА ЗМОЖЕ АВТО ПОДАРУВАТИ ЧИ ПРОДАТИ ВАМ.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    1) Що буде якщо не встигнути зареєструвати у 10 добовий термін? Як то у законі прописано Компанія просто може не встигнути доставити до покупця. Розмитнене було 09.09.24 р.І як тоді бути з реєстрацією у мрео?

    Нічого страшного не буде. Зареєструєте пізніше.

    Згідно пункту 7 постанови КМУ 1388 Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. У разі припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях власники зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом дев’яноста днів.

    Тобто, покупець можете зареєструвати розмитнене авто в будь-який строк під час дії воєнного стану та протягом 90 днів після його припинення . Тому коли авто вже буде доставлене, тоді матері і потрібно звертатися в сервісний центр МВС.

    2) Чи можна зареєструвати авто на особу без її присутності?Справа в тому, що по договору купівлі-продажу покупцем являється моя мати. Відповідно і розмитнення було не неї оформлене. Але в неї є нотаріальна довіра від мене на здійснення усіх операцій: банківських і тому подібних.Чи може вона на мене зареєструвати у мрео це авто без моєї присутності? Щоб техпаспорт був на моє ім'я. Я в армії знаходжусь та не можу з'явитись. Якщо так, то які документи/платежі ще знадобляться?

    Потрібно, щоб Ваша мати спочатку зареєструвала авто на себе, а потім подарувала або продала Вам авто.

    Мати може укласти з Вами договір купівлі-продажу авто через ДІЮ. Ознайомтесь з матеріалом за посиланням https://diia.gov.ua/news/zminyuyemo-pidhid-do-kupi... Податки сплачувати за перший продаж авто не потрібно. Обмінюватись грошима за авто через ДІЮ не потрібно.

    Підписані документи надійдуть до адміністратора сервісного центру МВС, який закріпить вибрані номери та роздрукує свідоцтво про реєстрацію авто. Готовий пакет документів надійде Вам у вибране відділення Укрпошти. А електронні документи на автівку підтягнуться в Дії.

    Тут є свої нюанси, так як це буде вважатись продажем, то якщо мати захоче продати друге по рахунку авто протягом року - їй потрібно буде сплатити з нього податок ПДФО 5 % та 1,5% військовий збір.

    Якщо Ви хочете , щоб мати подарувала Вам авто - тоді бажано, щоб оформлена довіреніть мала умови про прийняття в дар авто. Проте, можна спробувати переоформити авто і по тій довіреності, що є на даний час.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Павло!

    1) Що буде якщо не встигнути зареєструвати у 10 добовий термін? Як то у законі прописано Компанія просто може не встигнути доставити до покупця. Розмитнене було 09.09.24 р. І як тоді бути з реєстрацією у мрео?

    Відповідно до постанови КМУ №1388 "Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів":

    Державна реєстрація транспортних засобів.

    6. Транспортні засоби реєструються за юридичними та фізичними особами в сервісних центрах МВС або через центри надання адміністративних послуг. Державна реєстрація нових транспортних засобів може проводитися сервісними центрами МВС за участю суб’єктів господарювання, які стоять на обліку в Головному сервісному центрі МВС, здійснюють продаж таких транспортних засобів та уклали з Головним сервісним центром МВС відповідний договір. Транспортні засоби, що належать декільком фізичним або юридичним особам (співвласникам), за їх письмовою заявою реєструються за однією з таких осіб. У разі відсутності одного із співвласників державна реєстрація транспортних засобів проводиться на підставі його письмової заяви.

    Транспортні засоби, що належать фізичним особам - підприємцям, реєструються за ними як за фізичними особами.

    7. Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. У разі припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях власники зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом дев’яноста днів.

    2) Чи можна зареєструвати авто на особу без її присутності?

    Можна, якщо довірена особа має на те відповідні повноваження, тобто довіреність.

    Справа в тому, що по договору купівлі-продажу покупцем являється моя мати. Відповідно і розмитнення було не неї оформлене. Але в неї є нотаріальна довіра від мене на здійснення усіх операцій: банківських і тому подібних.Чи може вона на мене зареєструвати у мрео це авто без моєї присутності? Щоб техпаспорт був на моє ім'я. Я в армії знаходжусь та не можу з'явитись. Якщо так, то які документи/платежі ще знадобляться?

    Якщо власником авто по договіру-купівлі продажу є Ваша матір, то вона не зможе зареєструвати авто на Вас.

    Тому, їй потрібно зареєструвати авто у СЦ МВС спочатку на себе, а потім зробити, наприклад, дарчу на Вас або укласти з Вами договір купівлі продажу на авто. При тому, Вам прийдеться робити довіреність на третю особу для того, аби вона представляла Ваші інтереси під час угоди з Вашою матір'ю.

    В принципі, договір-купівлі продажу можна оформити через Дію. У такому випадку довірена особа від Вас або Ваша присутність не потрібні.

    Щоб переоформити автомобіль через "Дію", продавцю потрібно перейти в розділ "Сервіси", обрати пункт "Водієві" та натиснути "Продати транспортний засіб".

    Далі продавцю потрібно заповнити першу частину договору: дані про транспортний засіб, його вартість та вказати контактну інформацію про себе. Після підтвердження всіх даних у продавця з’явиться спеціальний QR-код, який повинен відсканувати покупець та заповнити свою частину договору.

    Алгоритм дій для покупця виглядає так:

    • відсканувати QR-код або перейти за посиланням, яке надасть продавець;
    • ознайомитися з умовами договору;
    • вибрати номерний знак (залишити старий, змінити на новий чи замовити індивідуальний);
    • надати згоду на перереєстрацію авто;
    • вибрати версію техпаспорта (пластик та електронне свідоцтво в "Дії" чи лише електронне свідоцтво в "Дії");
    • надати дані для доставки "Укрпоштою";
    • оплатити послугу.

    Важливий момент: підтвердити купівлю транспортного засобу та заповнити договір потрібно протягом 12 годин з моменту генерування QR-коду.

    Після внесення своїх даних обома сторонами сформується договір купівлі-продажу, який потрібно підписати електронним підписом.

    Працівники Сервісного центру МВС перевірять відомості про власника і транспортний засіб за відповідними реєстрами та базами даних. Готовий пакет документів надійде новому власнику у вибране відділення "Укрпошти", а електронні документи на автівку підтягнуться в "Дії".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    25%
    Турчин Ярослав 6 дней назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, ПАВЛО!

    В умовах воєнного стану 10-денний термін не діє у зв"язку з воєнним станом на усій території держави, що зумовило зупинення строків реєстрації. Про це далі.

    Дане питання, а саме порядок реєстрації транспортних засобів у ТСЦ МВС (колишні МРЕВ ДАІ МВС) регулює Постанова Кабінету Міністрів України від 07 вересня 1998 року № 1388 "Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (в чинній редакції від 09.09.2024 р.) (далі - Порядок державної реєстрації).

    Згідно з пунктом 7 Порядку державної реєстрації, Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. У разі припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях власники зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом дев’яноста днів.

    {Абзац перший пункту 7 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 190 від 04.03.2022, № 1019 від 10.09.2022}

    Звісно фаховий рівень у окремих ТСЦ МВС залишає бажати кращого, тому не усі працівники ТСЦ МВС про це знають, тому треба нагадувати.

    Бережіть себе та свої нерви. Консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС в Фейсбук та Інстаграм.

    ТОБТО, з точки зору законодавства жодних проблем в цьому питанні немає і 10-денний строк реєстрації в умовах війни - не догма. Строки зупинені. Проте, треба бути юридично готовим, щоб некомпетентні працівники якогось ТСЦ не попсували Вам нерви з реєстрацією.

    Щодо питання - чи можна зареєструвати без відома або особистої присутності - ні. Не можна. Лише за довіреністю.

    Оскільки власність зобов"язує, в тому числі спричиняє тягар податків, відповідальності за збитки, нанесені власністю (зокрема авто як об"єктом підвищеної небезпеки) третім особам - правочин набуття права власності та державної реєстрації цього права не можливий без перевірки наявності волевиявлення та згоди на прийняття майна.

    Перелік документів, що надається юридичною особою для реєстрації/перереєстрації транспортних засобів

    Для реєстрації транспортного засобу:

    • копія установчих документів (рішення про утворення юридичної особи, засновницький договір, статут, положення, установчий акт, установчий договір тощо);
    • довідку (або інший відповідний документ), форма якої визначається Міноборони, з відміткою військового комісара про зняття з обліку (якщо попередній власник – юридична особа) та постановку на облік (якщо майбутній власник – юридична особа) транспортного засобу на військовий облік;
    • копія наказу про призначення відповідальної особи/довіреність відповідальній особі на отримання відповідної послуги;
    • виписка платника податків та свідоцтво ЄДРПОУ;
    • квитанції про сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування (у разі реєстрації нового легкового автомобіля)
    • документ, що посвідчує відповідальну особу (паспорт);
    • документ, що підтверджує правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення транспортного засобу;
    • копія документа, що підтверджує відповідність конструкції і технічного стану даної марки (моделі) транспортного засобу, обов’язковим вимогам правил, нормативів і стандартів України (сертифікат відповідності або свідоцтво про визнання іноземного сертифіката);
    • висновок/відомості про експертне дослідження транспортного засобу, що вносяться до електронного реєстру працівниками експертної служби МВС (не є обов’язковим, крім випадків першої реєстрації вживаного ввезеного з-за кордону транспортного засобу).

    Для перереєстрації транспортного засобу на нового власника (відновлення документів та зміни анкетних даних):

    • розпорядчі документи (в тому числі згода або дозвіл відповідних суб’єктів управління майном, рішення чи розпорядження власника, завірена в установленому порядку копія наказу (або витягу з наказу) про отримання даної адміністративної послуги тощо);
    • копія установчих документів (рішення про утворення юридичної особи, засновницький договір, статут, положення, установчий акт, установчий договір тощо);
    • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
    • договір фінансового лізингу, договір купівлі-продажу предмета лізингу, акт приймання-передачі транспортного засобу;
    • документи, що встановлюють право власності на транспортний засіб, та акт приймання-передачі,засвідчені підписами сторін – для перереєстрації транспортних засобів (об’єктів права державної власності) у разі їх безоплатної передачі із сфери управління міністерств, інших органів виконавчої влади, національної академії наук, інших самоврядних організацій, яким передане в користування державне майно,до сфери управління органів, уповноважених управляти державним майном – за умови дотримання вимог щодо відчуження, які визначені нормативно-правовими актами Фонду державного майна та іншими актами законодавства;
    • акт приймання-передачі транспортного засобу, свідоцтво про реєстрацію, засвідчена у встановленому порядку копія рішення власника ТЗ про реорганізацію – при реорганізації юридичної особи;
    • свідоцтво про реєстрацію ТЗ, засвідчена в установленому порядку копія прийнятого власником або судом рішення про ліквідацію юридичної особи – у зв’язку з ліквідацією юридичної особи передаються іншій юридичній особі;
    • свідоцтво про реєстрацію ТЗ, засвідчена в установленому порядку копія рішення господарського товариства про повернення транспортного засобу його учаснику – при поверненні транспортного засобу, що є внеском учасника до статутного фонду господарського товариства, учаснику у зв’язку з його виходом із товариства;
    • заява члена фермерського господарства (за наявності кількох членів господарства – їх спільної заяви), довідка виконавчого органу відповідної ради про склад фермерського господарства і про перебування транспортних засобів у спільній сумісній власності його членів, свідоцтво про реєстрацію ТЗ, копія свідоцтва про смерть – у разі смерті осіб, на яких було зареєстровано транспортні засоби, що є спільною сумісною власністю осіб, які ведуть фермерське господарство;
    • довідку (або інший відповідний документ), форма якої визначається Міноборони, з відміткою військового комісара про зняття з обліку (якщо попередній власник – юридична особа) та постановку на облік (якщо майбутній власник – юридична особа) транспортного засобу на військовий облік;
    • номерні знаки (номерний знак);
    • номерні знаки (номерний знак) для разових поїздок;
    • документ, що посвідчує відповідальну особу (паспорт);
    • виписка платника податків та свідоцтво ЄДРПОУ.

    * висновок/відомості про експертне дослідження транспортного засобу, що вносяться до електронного реєстру працівниками експертної служби МВС (не є обов’язковим та проводиться за бажанням при перереєстрації транспортного засобу).

    https://hsc.gov.ua/index/poslugi/informatsiya-dlya...

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024