Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 13 сентября 2024, вопрос №119334 350₴

Купівля вторинного житла (квартири) згідно коштів по постанові Кабміну 280 (для УБД з числа ВПО)

Доброго дня. Я учасник бойових дій, ВПО. Отримав на спец. рахунок грошову компенсацію по постанові КМУ № 280 від 18 квітня 2018 р. (Вона змінювалася в 24 му році)
1. Підкажіть будь ласка, в постанові вказано (пункти 24, 26 та 28 ) що грошові кошти передаються на рахунок продавця квартири, після отримання дозволу управління соціального захисту. Тобто має бути підписаний сам нотаріальний договір-купівлі продажу, який має перевірити управління соц. захисту та надати згоду? Чи можно підписати нотаріальний договір про наміри (завдатку) та надати такий договір в управління соц. захисту? Не розумію який договір підписується до передачі грн продавцю для перевірки упсзн.
2. Підкажіть, мінімальна житлова площа має бути 13,65 ? В упсзн кажуть що 13,65. (Компенсація розрахована на мене одного)
Дякую)

Ответы юристов (9)

    Карпенко Андрій Володимирович
    50%

    Вітаю!

    1. ЗГІДНО П.37 ІЗ СПЕЦРАХУНКУ СПЛАТИТИ ЗАВДАТОК НЕМОЖЛИВО.

    ГРОШІ СПЛАЧУЮТЬСЯ ПІСЛЯ ПІДПИСАННЯ ДОГОВОРУ КУПІВЛІ ПРОДАЖУ.

    2. ЯКЩО ВАША СІМ'Я ЦЕ ВИ ОДИН - ТО КОМПЕНСАЦІЯ ЗА 35.22 М2.

    Сімейний кодекс України

    Стаття 3. Сім'я.

    3. Права члена сім'ї має одинока особа.

    ххх

    Статтею 1 Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» визначено, що сім’я — це особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Права члена сім’ї має одинока особа.

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 18 квітня 2018 р. № 280(в редакції постанови Кабінету Міністрів Українивід 11 серпня 2021 р. № 844)

    ПОРЯДОКвиплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/280-2018-%D0%B...

    16. У разі прийняття рішення про призначення внутрішньо переміщеній особі грошової компенсації комісія визначає її розмір виходячи з таких нормативів:

    1) за нормою - 13,65 кв. метра жилої площі для внутрішньо переміщеної особи та кожного члена сім’ї, зазначеного в абзаці шостому пункту 18 цього Порядку;

    2) за нормою - 35,22 кв. метра загальної площі на сім’ю внутрішньо переміщеної особи;

    3) додатково - 10 кв. метрів жилої площі на кожного члена сім’ї внутрішньо переміщеної особи, який є особою з інвалідністю або дитиною з інвалідністю (з урахуванням внутрішньо переміщеної особи).

    При цьому враховується опосередкована вартість спорудження 1 кв. метра загальної площі житла в населеному пункті, в якому внутрішньо переміщена особа перебуває на квартирному обліку, на день звернення за грошовою компенсацією, визначена Мінінфраструктури відповідно до Порядку визначення та застосування показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, затвердженого наказом Держбуду від 27 вересня 2005 р. № 174 збільшена в 1,5 раза.

    18.

    До членів сім’ї внутрішньо переміщеної особи належать: дружина (чоловік); їх малолітні і неповнолітні діти; неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи; неодружені діти, які навчаються за денною формою у закладах загальної середньої освіти, закладах професійної (професійно-технічної освіти), фахової передвищої освіти і вищої освіти (у тому числі в період між завершенням навчання в одному із зазначених закладів і вступом до іншого закладу, а також у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем і продовженням навчання за іншим рівнем за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), - до закінчення такими дітьми закладів освіти, але не довше ніж до виповнення їм 23 років; непрацездатні батьки, що проживають разом з нею; особа, яка перебуває під її опікою або піклуванням та проживає разом з нею.

    25. Для переказу коштів грошової компенсації із спеціального рахунка внутрішньо переміщена особа подає уповноваженому банку заяву про переказ коштів грошової компенсації на придбання житла, до якої додається платіжна інструкція щодо переказу коштів грошової компенсації на оплату за договором купівлі-продажу житла (далі - договір) у прийнятих в експлуатацію житлових будинках, а також письмову згоду місцевого розпорядника на перерахування коштів грошової компенсації із спеціального рахунка як оплату за відповідними договорами.

    {Абзац перший пункту 25 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 851 від 29.07.2022; в редакції Постанови КМ № 614 від 30.05.2024}

    Якщо предметом договору є житловий будинок, розташований на земельній ділянці, кошти грошової компенсації можуть спрямовуватися на придбання земельної ділянки, про що зазначається у договорі. У такому разі у платіжній інструкції щодо переказу коштів грошової компенсації зазначаються реквізити договору/договорів купівлі-продажу житлового будинку та земельної ділянки, на якій він розміщується.

    {Абзац другий пункту 25 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 614 від 30.05.2024}

    У договорі зазначається рахунок одержувача коштів грошової компенсації, який може бути відкритий у будь-якій банківській установі відповідно до законодавства.

    {Пункт 25 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 142 від 23.02.2022}

    26. Для отримання згоди на перерахування коштів грошової компенсації із спеціального рахунка як оплату за відповідними договорами внутрішньо переміщена особа подає місцевому розпоряднику один примірник договору, в якому повинно бути зазначено, що житлове приміщення передається у власність внутрішньо переміщеної особи та членів її сім’ї, на яких розраховано грошову компенсацію.

    {Абзац перший пункту 26 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 851 від 29.07.2022, № 614 від 30.05.2024}

    У разі придбання житлового будинку, розташованого на земельній ділянці, подається також один примірник договору/договорів, в якому/яких повинно бути зазначено, що земельна ділянка передається у власність внутрішньо переміщеної особи та членів її сім’ї, на яких розраховано грошову компенсацію.

    27. Місцевий розпорядник у разі відповідності умов договору/договорів вимогам, установленим у пунктах 24 і 26 цього Порядку, не пізніше ніж через п’ять робочих днів надає внутрішньо переміщеній особі письмову згоду на переказ коштів грошової компенсації із спеціального рахунка як оплату за договором із визначенням суми, що підлягає перерахуванню, та реквізитів рахунка для перерахування.

    28. Місцевий розпорядник дає згоду на переказ коштів грошової компенсації із спеціального рахунка внутрішньо переміщеної особи на зазначений у договорі рахунок, який відкрито у будь-якій банківській установі відповідно до законодавства, за таких умов:

    {Абзац перший пункту 28 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 851 від 29.07.2022, № 614 від 30.05.2024}

    1) предметом договору є придбання у власність внутрішньо переміщеної особи та членів її сім’ї, на яких розраховано грошову компенсацію, житла, що відповідає установленим вимогам законодавства для забезпечення громадян, які потребують поліпшення житлових умов, що буде підставою для зняття з квартирного обліку;

    2) ціна договору є меншою або дорівнює сумі коштів грошової компенсації, що розміщені на спеціальному рахунку внутрішньо переміщеної особи, крім випадків, визначених пунктом 34 цього Порядку;

    3) строк виконання договору купівлі-продажу житла не перевищує двох місяців;

    4) відсутність обвинувального вироку суду у зв’язку із вчиненням внутрішньо переміщеною особою злочину проти України.

    {Пункт 28 доповнено підпунктом 4 згідно з Постановою КМ № 263 від 24.03.2023}

    36. Кошти грошової компенсації можуть бути використані на відшкодування витрат, пов’язаних з купівлею, оформленням права власності на житло, земельну ділянку, на якій розташований житловий будинок, та сплатою передбачених законом податків і зборів, що обов’язково зазначається в договорі.

    Забороняється використання коштів грошової компенсації на оплату посередницьких послуг.

    37. Уповноважений банк має право переказувати лише у повному обсязі суму, визначену в договорі, і не має права переказувати суму частинами, крім витрат, пов’язаних із купівлею, оформленням права власності на житло, земельну ділянку, на якій розташований житловий будинок, та сплатою передбачених законом податків і зборів. У разі придбання житлового будинку, розташованого на земельній ділянці, у платіжній інструкції щодо переказу коштів грошової компенсації зазначаються реквізити договору/договорів купівлі-продажу житлового будинку та земельної ділянки, на якій він розміщений.

    {Пункт 37 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 614 від 30.05.2024}

    • Данило Клиент 5 дней назад

      Дякую, підкажіть будь ласка, виходячі з вище викладеного маємо підписади саме договір купівлі-продажу примірник якого я надам на перевірку для дозволу на перерахунок коштів? Та , аби мені дозволили перерахувати кошти, одним із умов має бути купівля мною житла з мінімальною житловою площею 13,65 та вище ?

      • Карпенко Андрій Володимирович

        Все вірно.

        ЩЕ ОДНЕ:

        34. Якщо сума коштів, визначена у договорі/договорах, перевищує суму коштів грошової компенсації на спеціальному рахунку внутрішньо переміщеної особи, уповноважений банк переказує кошти грошової компенсації із спеціального рахунка такої особи за договором/договорами лише після надходження на її спеціальний рахунок додаткових коштів у сумі, якої не вистачало для його/їх виконання.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Данило!

    1. Підкажіть будь ласка, в постанові вказано що грошові кошти передаються на рахунок продавця квартири, після отримання дозволу управління соціального захисту. Тобто має бути підписаний сам нотаріальний договір-купівлі продажу, який має перевірити управління соц. захисту та надати згоду? Чи можно підписати нотаріальний договір про наміри (завдатку) та надати такий договір в управління соц. захисту? Не розумію який договір підписується до передачі грн продавцю для перевірки упсзн.

    Так, це повинен бути нотаріально засвідчений договір-купівлі житла.

    Відповідно до Постанови КМУ №280 "Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України":

    20. Після отримання копії рішення комісії про призначення грошової компенсації внутрішньо переміщена особа звертається до уповноваженого банку із заявою про відкриття спеціального рахунка. До заяви додається копія рішення комісії про призначення грошової компенсації.

    21. Після відкриття спеціального рахунка внутрішньо переміщена особа протягом 10 робочих днів повідомляє про його реквізити місцевому розпоряднику та місцевому органу або уповноваженому органу шляхом надання копії договору про відкриття спеціального рахунка в уповноваженому банку.

    22. Місцевий розпорядник після надходження коштів субвенції на рахунки, відкриті в органах Казначейства, перераховує на спеціальний рахунок внутрішньо переміщеної особи кошти грошової компенсації в розмірі, визначеному у рішенні комісії, про що письмово повідомляє внутрішньо переміщеній особі, обласній та Київській міській держадміністраціям (військовій адміністрації) не пізніше ніж через три робочих дні з дати переказу коштів грошової компенсації на спеціальний рахунок внутрішньо переміщеної особи.

    24. Протягом року з дня зарахування коштів грошової компенсації на спеціальний рахунок в уповноваженому банку внутрішньо переміщена особа самостійно використовує призначену їй грошову компенсацію на придбання жилого приміщення в прийнятих в експлуатацію житлових будинках в будь-якому населеному пункті на території України, крім населених пунктів, розташованих на тимчасово окупованій території.

    25. Для переказу коштів грошової компенсації із спеціального рахунка внутрішньо переміщена особа подає уповноваженому банку заяву про переказ коштів грошової компенсації на придбання житла, до якої додається платіжна інструкція щодо переказу коштів грошової компенсації на оплату за договором купівлі-продажу житла (далі - договір) у прийнятих в експлуатацію житлових будинках, а також письмову згоду місцевого розпорядника на перерахування коштів грошової компенсації із спеціального рахунка як оплату за відповідними договорами.
    26. Для отримання згоди на перерахування коштів грошової компенсації із спеціального рахунка як оплату за відповідними договорами внутрішньо переміщена особа подає місцевому розпоряднику один примірник договору, в якому повинно бути зазначено, що житлове приміщення передається у власність внутрішньо переміщеної особи та членів її сім’ї, на яких розраховано грошову компенсацію.

    У разі придбання житлового будинку, розташованого на земельній ділянці, подається також один примірник договору/договорів, в якому/яких повинно бути зазначено, що земельна ділянка передається у власність внутрішньо переміщеної особи та членів її сім’ї, на яких розраховано грошову компенсацію.

    27. Місцевий розпорядник у разі відповідності умов договору/договорів вимогам, установленим у пунктах 24 і 26 цього Порядку, не пізніше ніж через п’ять робочих днів надає внутрішньо переміщеній особі письмову згоду на переказ коштів грошової компенсації із спеціального рахунка як оплату за договором із визначенням суми, що підлягає перерахуванню, та реквізитів рахунка для перерахування.

    2. Підкажіть, мінімальна житлова площа має бути 13,65 ? В упсзн кажуть що 13,65. (Компенсація розрахована на мене одного)

    Так, все вірно, компенсація призначається на 13,65 метрів житлової площі для однієї особи.

    Згідно вищезгаданої Постанови:

    16. У разі прийняття рішення про призначення внутрішньо переміщеній особі грошової компенсації комісія визначає її розмір виходячи з таких нормативів:

    1) за нормою - 13,65 кв. метра жилої площі для внутрішньо переміщеної особи та кожного члена сім’ї, зазначеного в абзаці шостому пункту 18 цього Порядку;

    2) за нормою - 35,22 кв. метра загальної площі на сім’ю внутрішньо переміщеної особи;

    3) додатково - 10 кв. метрів жилої площі на кожного члена сім’ї внутрішньо переміщеної особи, який є особою з інвалідністю або дитиною з інвалідністю (з урахуванням внутрішньо переміщеної особи).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Данило Клиент 5 дней назад

    Підкажіть будь ласка, де можна знайти зразок (проєкт) такого не типового договору купівліпродажу?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Вам не потрібно шукати зразок такого договіру. Коли будете укладати угоду, нотаріус самостійно повинен визначити всі умови в договорі.

    Данило Клиент 5 дней назад

    Дякую. Забувся про ще одне, після перерахування коштів продавцю житла, продавець має написати нот. заяву для упсзн про те що кошти йому виплачені (перераховані) в повному обсязі ? Чи можно обійтися і без неї

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      50%

      Не бачу в тому потреби. Ви все одно не зможете перевести ці кошти на будь який інший рахунок, ніж той який зазначений у договорі і на який погоджено переведення коштів.

      28. Місцевий розпорядник дає згоду на переказ коштів грошової компенсації із спеціального рахунка внутрішньо переміщеної особи на зазначений у договорі рахунок, який відкрито у будь-якій банківській установі відповідно до законодавства, за таких умов:

      1) предметом договору є придбання у власність внутрішньо переміщеної особи та членів її сім’ї, на яких розраховано грошову компенсацію, житла, що відповідає установленим вимогам законодавства для забезпечення громадян, які потребують поліпшення житлових умов, що буде підставою для зняття з квартирного обліку;

      2) ціна договору є меншою або дорівнює сумі коштів грошової компенсації, що розміщені на спеціальному рахунку внутрішньо переміщеної особи, крім випадків, визначених пунктом 34 цього Порядку;

      3) строк виконання договору купівлі-продажу житла не перевищує двох місяців;

      4) відсутність обвинувального вироку суду у зв’язку із вчиненням внутрішньо переміщеною особою злочину проти України.

      32. Якщо внутрішньо переміщена особа у встановлений абзацами першим - четвертим пункту 24 цього Порядку строк не уклала договір і не переказала кошти грошової компенсації на придбання житла, уповноважений банк самостійно повертає кошти грошової компенсації із спеціального рахунка внутрішньо переміщеної особи на рахунок місцевого розпорядника.

    Карпенко Андрій Володимирович

    39. Місцевий орган або уповноважений орган не пізніше ніж через 30 календарних днів з дати закінчення строку дії договору купівлі-продажу житла, укладеного внутрішньо переміщеною особою, самостійно отримує інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про зареєстровані речові права на нерухоме майно за внутрішньо переміщеною особою і членами її сім’ї, на яких було розраховано грошову компенсацію (далі - інформаційна довідка).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024