Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 14 сентября 2024, вопрос №119393 340₴

История болезни. Ка получить историю болезни родственника на руки

Родственник (брат военнослужащий. Не видит, не слышит и нет кистей рук) на данный момент проходит лечение в Виннице в больнице им. Пирогова. Я хочу его перевести в другой город и больницу. Историю болезни не дают (не ксерокопию сделать, не сфотографировать). Как получить историю болезни? Как официально его можно перевести, чтоб он не потерял выплаты и ему не оформили СЗЧ? Спасибо

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Для реалізації пацієнтом закладу охорони здоров’я права на отримання інформації про стан свого здоров’я існують нормативні гарантії, визначені Законом України «Про захист персональних даних», а також положення, закріплені в статті 285 Цивільного кодексу України, статті 39 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я».

    Згідно статті 39 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»:

    - Пацієнт, який досяг повноліття, має право на отримання достовірної і повної інформації про стан свого здоров'я, у тому числі на ознайомлення з відповідними медичними документами, що стосуються його здоров'я.

    - Батьки (усиновлювачі), опікун, піклувальник мають право на отримання інформації про стан здоров'я дитини або підопічного.

    - Медичний працівник зобов'язаний надати пацієнтові в доступній формі інформацію про стан його здоров'я, мету проведення запропонованих досліджень і лікувальних заходів, прогноз можливого розвитку захворювання, у тому числі наявність ризику для життя і здоров'я.

    Щоб отримати персональні дані, зокрема копії медичної документації, пацієнт (Ваш брат) подає запит щодо доступу до персональних даних власникові бази персональних даних (чи розпоряднику — відповідно до договору, укладеному в письмовій формі з власником), якими є заклади охорони здоров’я усіх форм власності ( ст. 2, ч. 2 ст. 4 Закону України «Про захист персональних даних»).

    У Рішенні Конституційного Суду України (справа К. Устименка) від 30.10.1997 р. зазначено, що у випадках відмови в наданні або навмисному приховуванні медичної інформації від пацієнта, членів його сім’ї або законного представника вони можуть оскаржити дії чи бездіяльність лікаря, звернувшись безпосередньо до суду або медичного закладу чи органу охорони здоров’я.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    По-перше, не зовсім розумію хвилювати про СЗЧ? Він отримав поранення під час бойових дій? Тоді про яке СЗЧ може йти мова?

    Для отримання документів з лікування можна подати адвокатський запит, але попередньо з ним потрібно заключати відповідний договір. Взагалі то всі документи повинні видавати військовослужбовцю або родичам військового.

    Щодо переведення до іншого закладу, евакуація відбувається по чітко визначеним закладам охорони здоров'я. Можна спробувати попросити направлення до конкретного закладу, до прикладу.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 4 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Світлана!

    Щодо переведення із однієї лікарні до іншого медичного закладу, а тим паче міста, діючого військовослужбовця, то це питання потрібно вирішувати на рівні командира частини або начальника шпиталю. З чим саме пов'язано Ваше бажання перевести брата до іншої лікарні? З якістю медичної допомоги?

    Чи є у Вас зв'язок із командиром частини?

    Щодо документів, то Вам, як родичу повинні надати останні для ознайомлення. Витребувати останні можна й за допомогою адвоката, але я не представляю, як Ваш брат у такому жахливому стані може заключити та підписати договір, або надати довіреність на когось.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Якщо пацієнт надає згоду на поширення такої інформації (ч. 2 ст. 21 Закону України «Про інформацію»).

    Етичний кодекс лікаря України, прийнятий і підписаний на Всеукраїнському з’їзді лікарських організацій та Х З’їздіВсеукраїнського лікарського товариства від 27.09.2009 р. [п. 3.6].

    «Медична інформація про пацієнта може бути розголошена:
    1. у разі письмової згоди самого пацієнта;
    2. у випадку мотивованої вимоги органів дізнання, слідства, прокуратури і суду, санепідемслужби;
    3. якщо зберігання таємниці істотно загрожує здоров’ю і життю пацієнтів і/або інших осіб (небезпечні інфекційні захворювання);
    4. у випадку залучення до лікування інших спеціалістів, для яких ця інформація є професійно необхідною. Демонстрація хворого можлива тільки за згоди його, його батьків або опікунів».

    ОТЖЕ:

    Відповідно до статті 39-1 Закону України “Про Основи законодавства України “Про охорону здоров’я” та частини 1 статті 286 Цивільного кодексу України, кожен має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також відомості, одержані при медичному обстеженні.

    Стаття 40 Основ законодавства України про охорону здоров’я передбачає обов’язок зберігати лікарську таємницю: медичні працівники та інші особи, яким у зв’язку з виконанням професійних або службових обов’язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законом випадків.

    Такі відомості можуть розголошуватися у випадку, якщо пацієнт надав згоду, котра може бути явною або неявною, мати усну чи письмову форму. Без такої згоди відомості про пацієнта можна розголошувати у випадку, якщо це виправдано суспільно необхідною метою і право громадськості знати переважає потенційну шкоду від її поширення.

    Складнощі виникають, якщо пацієнт не може надати згоду на розголошення через перебування у непритомному стані або будучи під дією психотропних/наркотичних речовин. У такому разі лікар має право проінформувати про стан здоров’я пацієнта членів його сім’ї або законних представників, враховуючи особисті інтереси останнього.

    При цьому, медичні працівники мають пам’ятати, що такі відомості слід розголошувати лише у разі, якщо:

    • розголошення є необхідним, аби забезпечити належне лікування та догляд пацієнта.

    Наприклад: лікар надає медичну допомогу хворому на панкреатит. Пацієнт перебуває у непритомному стані, а тому, ймовірно, не може самостійно приймати ліки. Отже, розкриття відомостей про пацієнта є необхідним.

    • наявні реальні ризики для життя та здоров’я хворого, а замовчування відомостей може призвести до летальних наслідків.

    Наприклад: пацієнт отримав переломи нижніх кінцівок внаслідок ДТП та потребує хірургічного втручання. Родичі запитують лікаря про стан пацієнта та подальші дії. За таких обставин, лікар має надати відомості.

    До того ж, лікарі мають право розголошувати виключно медичні відомості про пацієнта, не розкриваючи при цьому його персональних даних.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Медичну документацію про особу може отримати лише безпосередньо сама особа, якої це стосується (ч. 1 ст. 285 Цивільного кодексу України), або її представник, на підставі нотаріального доручення або адвокат на підставі договору про надання правової допомоги.

    Тому Ви можете викликати нотаріуса до родича, який оформить довіреність та уповноважить Вас бути його представником у органах державної влади, закладах охорони здоров'я, військовій частині та ін.

    Частиною 3 ст. 244 ЦК України визначено, що довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

    У зв`язку із тим, що родич має значні проблеми зі здоров'ям і не може з`явитися в приміщення, яке є робочим місцем нотаріуса, для вчинення нотаріальної дії – посвідчення довіреності, Ви можете самостійно звернутись до нотаріуса та оформити виклик від імені родича для посвідчення довіреності в лікарні за адресою місця його лікування. Вам нотаріус надасть консультацію щодо особливостей порядку вчинення даної нотаріальної дії.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024