Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 16 сентября 2024, вопрос №119506

Вступ до інституту після відрахування

Вступив на бюджет по не тій спеціальності на котру я хочу, спеціальність не моя, хочу відрахуватись, але мене попередили, що якщо я захочу вступити в інститут в майбутньому і потраплю на бюджет, то маю буду оплатити першій рік навчання як компенсацію державних витрат,(тобто якщо я просто відрахуюсь я не буду поступати то я вільний від оплати)якщо ж на контракт то ні, мене точно наполягають щоб я провчився рік, а потім перевівся (на контракт),тому питання таке:
1.Якщо я відрахують сам, то платити я маю відразу , чи лише в тому випадку якщо я знову потраплю на бюджет ?
Буду дуже вдячний за відповідь
(Провчився 3 тижні, в наступному році хочу поступати на зовсім іншу спеціальність, і скільки я маю буду заплатити , суму за яку я навчався , за рік, чи за весь період навчання тобто 4 роки ?)

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вячеславе!

    Відшкодування вартості попереднього навчання на бюджеті відбувається вже після повторного зарахування на навчання до нового закладу вищої освіти. Згідно з порядком відшкодування бюджетних коштів, у наказі про зарахування особи на повторне навчання на бюджеті встановлюється строк відшкодування коштів, що не перевищує 10 робочих днів з дня початку навчального року.

    Після зарахування, студент має звернутись у відповідний відділ нового закладу вищої освіти (наприклад, планово-фінансовий), який не пізніше трьох днів після звернення повинен видати розрахунковий документ, у якому вказується сума відшкодування, а також номер рахунку на який потрібно сплатити кошти. Для такого розрахунку потрібна буде академічна довідка (про кількість кредитів та вивчені академічні дисципліни) з попереднього місця навчання, яка видається студентові одразу після відрахування з попереднього місця навчання.

    Якщо матеріальне становище студента не дозволяє оплатити усю суму відшкодування одразу, то він може звернутися до керівника закладу вищої освіти з вмотивованою заявою про реструктуризацію відшкодування коштів. У такому випадку доведеться заплатити не менше 50 відсотків загального розміру коштів одразу, а решту – частинами до кінця поточного навчального року.

    Документ, що підтверджує оплату (наприклад, квитанцію), необхідно подати не пізніше 10 робочих днів з дня здійснення платежу. Особа, яка не подала зазначеного документа в установлений строк, підлягає негайному відрахуванню.

    Чи потрібно відшкодовувати кошти, якщо студент вибув до початку семестрового контролю?

    З 31 січня 2017 року набрало чинності положення Порядку щодо обов’язковості відшкодування коштів навіть у тому разі, якщо студент вибув із закладу вищої освіти до початку семестрового контролю (тобто, до початку залікової сесії).

    У такому випадку він повинен відшкодувати у повному обсязі вартість 30 кредитів за той семестр, посеред якого його відрахували, незалежно від фактичної тривалості навчання.

    Це положення не застосовується до осіб, які були відраховані до 31 січня 2017 року.

    Як проводиться розрахунок суми відшкодування?

    Сума відшкодування вартості навчання за один семестр навчального року розраховується за формулою: S = Σ (Vі × 0,5) × ((K - Kз)/K).

    Згідно з даною формулою, сума, що підлягає відшкодуванню (S) вираховується на основі середньої річної вартості навчання за рахунок загального фонду державного або місцевого бюджету одного студента (Vі), кількості кредитів за іспити та заліки, що були складені студентом (К), а також кількості кредитів за іспити та заліки, які зараховані закладом вищої освіти за новим місцем навчання (Kз).

    Інформацію про середню вартість навчання одного студента можна знайти у Звітах про виконання паспорта бюджетної програми (відповідно до п.5 Порядку). Наприклад, згідно із Звітом про виконання паспорта бюджетної програми станом на 1 січня 2018 р. (найменування бюджетної програми «Підготовка кадрів вищими навчальними закладами ІІІ і ІV рівнів акредитації та забезпечення діяльності їх баз практики») середні витрати на навчання 1-го студента у 2017 р. становили 32,8 тис. грн., у 2018 – 39,9 тис. грн.

    Згідно зі звітами про виконання паспорта бюджетної програми, у 2019 році середні витрати на навчання 1-го студента становили вже 51,6 тис. грн., у 2020 році – 59,8 тис. грн, у 2021 році – 69,3 тис. грн . Згідно з паспортом бюджетної програми на 2022 рік такі витрати становлять теж майже 69,3 тис. грн.

    Також варто зазначити, що чим більше навчальних дисциплін, складених за попереднім місцем навчання, буде зараховано при повторному вступі, тим меншою буде вартість відшкодування. Це можливо при повторному вступі на ту ж саму спеціальність або спеціальність з максимально наближеним навчальним планом.

    Самостійно розрахувати вартість відшкодування досить складно, тож у приймальній комісії закладу вищої освіти варто уточнити, який саме відділ університету проводить розрахунки та попередньо проконсультуватись щодо розміру відшкодування.

    У навчальному закладі також можна ознайомитись із навчальним планом для порівняння навчальних дисциплін.

    Приклад розрахунку вартості відшкодування.

    Якщо середня вартість навчання одного студента у 2017 році становила 32,8 тис. грн., а у 2018 році – 39,9 тис. грн., студент склав заліки та іспити за перший семестр 2017/18 навчального року (30 кредитів, з яких 20 кредитів зараховано за новим місцем навчання) і був відрахований до початку семестрового контролю у другому семестрі, то формула для визначення розміру відшкодування за 2017/18 навчального року виглядатиме так:

    S = Σ (32,8 × 0,5+39,9 × 0,5) × ((30+30–20)/(30+30)=25,5 тис. грн.

    При цьому сума буде визначатись з урахуванням інфляції (тобто може бути дещо більшою), що визначається за період від дати відрахування особи із закладу вищої освіти до 1 січня того року, у якому особу зараховано для повторного навчання.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024