Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 17 сентября 2024, вопрос №119567 350₴

Відрахування з бюджетної форми навчання в аспірантурі

Добрий день.
При початку підготовки до процесу відрахування з бюджетної форми навчання в аспірантурі, науковий керівник та керівник закладу вищої освіти повідомив мене, що в разі мого відрахування буде здійснено позов до суду про стягнення виплаченої мені стипендії та витрат на навчання.
Окрім випадків, в яких аспірант намагався поновитися на навчанні в аспірантурі, справ про стягнення подібного я не знайшов.

Чи можлива така ситуація, описана вище?

Ответы юристов (2)

    Карпенко Андрій Володимирович
    50%

    Вітаю!

    ПОЗОВ ДО СУДУ НЕ БУДЕ ЗАДОВОЛЕНИЙ.

    Нормативна база

    Громадяни України, які не завершили навчання за кошти державного або місцевого бюджету за певним ступенем освіти, мають право повторно безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних закладах вищої освіти за тим самим ступенем освіти, за умови відшкодування до державного або місцевого бюджету коштів, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (абз.4 ч.1 ст.4 Закону України "Про вищу освіту")

    Дія цього Порядку поширюється на осіб, які зазначені у пункті 1 цього Порядку та починаючи з 1 вересня 2015 р. будуть повторно здобувати вищу освіту за державним або регіональним замовленням у державних або комунальних вищих навчальних закладах.Відшкодуванню до державного або місцевого бюджету підлягають кошти, витрачені на оплату послуг з підготовки фахівців з числа громадян України, які навчалися за державним або регіональним замовленням у вищих навчальних закладах (крім вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання або військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів, для яких відповідно до законодавства передбачено окремий порядок відшкодування витрат, пов’язаних з утриманням (утриманням та навчанням) певних категорій здобувачів вищої освіти у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання або військових начальних підрозділах вищих навчальних закладів), не завершили навчання за відповідним ступенем вищої освіти і бажають повторно здобувати вищу освіту за державним або регіональним замовленням у державних (комунальних) вищих навчальних закладах за тим самим ступенем освіти (п.1 Порядку відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців)

    У разі наявності за результатами вступних випробувань відповідно до законодавства підстав для зарахування особи для повторного здобуття вищої освіти за певним ступенем за державним або регіональним замовленням керівник відповідного вищого навчального закладу видає наказ про її зарахування до числа здобувачів вищої освіти та встановлює строк відшкодування такою особою коштів не пізніше 10 робочих днів з дня початку відповідного навчального року.Розрахунок коштів, що підлягають відшкодуванню.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андрію!

    Або науковий керівник та керівник закладу вищої освіти здійснюють на Вас психологічний тиск, аби Ви не відраховувались з ВНЗ, або ж дані особи не обізнані щодо норм чинного законодавства. Тож, можливо, Вам потрібно запитати в них на підставі якого нормативно-правового акту вони роблять відповідні заяви?

    Згідно частини першої статті 4 Закону України "Про вищу освіту":

    "Громадяни України, які не завершили навчання за кошти державного або місцевого бюджету за певним ступенем освіти, мають право повторно безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних закладах вищої освіти за тим самим ступенем освіти, за умови відшкодування до державного або місцевого бюджету коштів, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України."

    Отже, якщо Ви плануєте повторно вступати до ВНЗ на бюджет, то у такому разі повинні будете відшкодувати бюджетні кошти. Якщо ж навчатися далі не збираєтесь, то й відповідно до цього кошти повертати не зобов'язані.

    До 2019 року пункт 22 Постанови КМУ N 309 "Про затвердження Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів" передбачав наступне:

    • Аспірант або докторант може бути відрахованим з аспірантури або докторантури за грубе порушення правил внутрішнього розпорядку вищого навчального закладу, наукової установи, за вчинення протиправних дій, а також за невиконання індивідуального плану роботи без поважних причин, передбачених пунктом 19 цього Положення.
    • Рішення про відрахування аспіранта або докторанта приймає вчена рада вищого навчального закладу, наукової установи. На підставі рішення вченої ради аспірант або докторант відраховується з аспірантури або докторантури наказом керівника вищого навчального закладу, наукової установи.
    • Аспірант або докторант, який був зарахований до аспірантури або докторантури за державним замовленням і відрахований через зазначені причини, відшкодовує вартість навчання згідно із законодавством України.

    Проте, вищезгадана Постанова КМУ втратила чинність ще у 2019 році. Діюче ж законодавство (Постанова КМУ №261 "Про затвердження Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)") не передбачає відшкодування коштів за навчання при відрахуванні. Як я і зазначив вище, це можливо тільки у випадку повторного вступу на бюджет.

    Відповідно до пункту 29 Постанови КМУ №261 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/261-2016-п#Tex...:

    • Особа, яка була відрахована із закладу у зв’язку із завершенням навчання за відповідною освітньо-науковою програмою без захисту дисертації, може вступити до закладу повторно.
    • Особа, яка раніше проходила підготовку в аспірантурі (ад’юнктурі) за державним (регіональним) замовленням, може повторно вступити до закладу для підготовки в аспірантурі (ад’юнктурі) за державним (регіональним) замовленням лише за умови відшкодування коштів, витрачених на її підготовку, відповідно до законодавства.
    • Здобувач, який був відрахований із закладу до завершення навчання за відповідною освітньо-науковою програмою за власним бажанням, на підставі невиконання індивідуального навчального плану, порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання, або у зв’язку з іншими випадками, передбаченими законом, може бути поновлений на навчання у цьому закладі на той рік підготовки, з якого здобувач був відрахований, в межах ліцензованого обсягу.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024