Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 19 сентября 2024, вопрос №119652 350₴

Дані не знайдено в реєстрі Оберіг

Доброго ранку/обіду/вечора, мені нещодавно тільки виповнилося 18 років, проживаю в Канаді, є студентом в Україні онлайн, скористався послугами консульства на вироблення закордонного паспорта в 17 років, бо наступного року він вже закінчується, мені вже 18 і паспорт скоро має приїхати, я оновив дані і виконав свій обов'язок, але мої дані не знайдено в реєстрі Оберіг, а тому я ніяким чином не можу получити обов'язковий для консульства е-ВОД, стою на обліку і маю прописне з 16 років, що у такій ситуації робити?

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас, Сергію!

    Доброго ранку/обіду/вечора, мені нещодавно тільки виповнилося 18 років, проживаю в Канаді, є студентом в Україні онлайн, скористався послугами консульства на вироблення закордонного паспорта в 17 років, бо наступного року він вже закінчується, мені вже 18 і паспорт скоро має приїхати, я оновив дані і виконав свій обов'язок, але мої дані не знайдено в реєстрі Оберіг, а тому я ніяким чином не можу получити обов'язковий для консульства е-ВОД, стою на обліку і маю прописне з 16 років, що у такій ситуації робити?

    На жаль, але патова ситуація. Я так розумію, що Ви жодного разу не ставали на військовий облік у ТЦК та СП, відповідно відомостей про Вас в реєстрі "Оберіг" немає і не могоо бути.

    Постанова КМУ від 16.08.2024 № 932 "Про реалізацію експериментального проекту з автоматичної верифікації та перевірки відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів" визначає, що:

    12. Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які звернулися до відокремленого підрозділу для оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон з 25 квітня 2024 р. до набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, можуть отримати у такому відокремленому підрозділі оформлені документи у разі пред’явлення військово-облікового документа.

    У разі отримання з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про недійсність пред’явленого військово-облікового документа отримання такими особами паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон здійснюється у територіальному органі/територіальному підрозділі ДМС. У такому разі пересилання таких паспортів до 5 відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюється.

    16. Отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон особами, зазначеними у пункті 13 цього Порядку, здійснюється за умови пред’явлення військово-облікового документа, дійсність якого перевіряється працівником відокремленого підрозділу відповідно до пункту 10 цього Порядку.

    У даній ситуації можете спробувати звернутися до ТЦК та СП листом на електронну пошту, що ми вже і робили для декількох клієнтів. Не скажу, що отримали успіх, але іншого варіанту не залишається, Вам потрібно мати або паперовий, або електронний ВОД.

    Відповідно до пункту 4 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, у разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі – повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі – повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    У даній ситуації, чинне законодавство, на жаль, є фактично безвихідним. Або Ви маєте повертатися до України і таким чином оновлювати свої дані, або іншого варіанту немає. До речі, посадові особи держави України саме на цьому варіанті наголошують.

    Звертаю увагу на постанову КМУ від 07.06.2024 № 675 "Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 і від 16 травня 2024 р. № 560". Вона передбачає, що громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 “Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” (Офіційний вісник України, 2024 р., № 49, ст. 2980) стати на військовий облік одним з таких способів:

    прибуття особисто до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    шляхом подання заяви про взяття на військовий облік у довільній формі разом із відомостями, визначеними додатком 4 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через закордонну дипломатичну установу України.

    Інший варіант, власне те, що ми і пробуємо з моїми клієнтами - направляти до ТЦК листа електронною та звичайною поштою щодо внесення відповідної інформації. Якщо буде відмова або просто ігнорування, подавати до суду позов про зобов'язання ТЦК внести відповідну інформацію. Очевидно, що це їх зобов'язання, а тому треба пробувати діяти. Водночас у даній ситуації це видається доволі складним, адже Ви ніколи, судячи з усього, не перебували на військовому обліку.

    Згідно з частинами восьмою та дев’ятою статті 5 Закону органами ведення Реєстру є районні (об’єднані районні), міські (районні у місті, об’єднані міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, Центральне управління Служби безпеки України та регіональні органи Служби безпеки України, відповідні підрозділи Служби зовнішньої розвідки України тощо. Органи ведення Реєстру забезпечують ведення Реєстру та актуалізацію його бази даних.

    Актуалізація бази даних Реєстру здійснюється на підставі відомостей, що вносяться органами ведення Реєстру, а також шляхом електронної інформаційної взаємодії (обміну відомостями) між Реєстром та інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи, передбачені цією частиною (частина третя статті 14 Закону).

    Відповідно до пункту 17-1 частини першої статті 7 Закону відомості про результати медичних оглядів, що проводяться з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку, належать до персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста.

    Згідно зі статтею 6 Закону до Реєстру вносяться, обробляються та зберігаються в базі даних Реєстру такі відомості:

    1) персональні дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

    2) службові дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Особам, які працюють з базами даних Реєстру, заборонено вимагати, обробляти та використовувати будь-яку інформацію, не передбачену законодавством.

    Відповідно до статті 58 Конституції України Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    Звертаю увагу, що згідно зі статтею 15 Закону особи, винні у порушенні вимог цього Закону, несуть відповідальність згідно із законом.

    Сподіваюся, моя відповідь була Вам корисною.

    З повагою!

    Сергій Клиент 19 часов назад
    Я так розумію, що Ви жодного разу не ставали на військовий облік у ТЦК та СП

    Доброго ранку, як я вказав вище, я стою на обліку у Івано-Франківському МТЦК та СП, мені дуже цікава ваша пропозиція на рахунок електроних листів, адже мої питання вони проігнорували, якщо я зможу вам відправити всі необхідні документи, то чи зможете ви це зробити? А якщо так, то, будь ласка, вкажіть ціну. Дякую!

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Якщо Ви маєте приписне свідоцтво і в цілому перебуваєте на обліку - вже краще. Тоді дійсно є з чим працювати. Ви зверталися на електронну адресу чи поштову у тому числі? Питання вартості юридичних послуг раджу обговорювати індивідуально.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Сергію!

    Таке, на жаль, трапляється дуже часто - чи то в силу недбалого ставлення працівників ТЦК до своїх посадових обов'язків, чи то у зв'язку з шаленою завантаженністю останніх, чи то завдяки суттєвим недолікам у роботі програмного забезпечення згаданого електронного додатку. А може й через усі перераховані причини разом узяті.

    Проте не переживайте, ця ситуація точно не тупікова! Особливо, якщо врахувати Ваш вік та статус по відношенню до військового обов'язку.

    Я би радив Вам в такому випадку скористатися допомогою правника, який знаходиться в Україні.

    Робити це треба не звичайним електронним листом-зверненням, а у вигляді адвокатського запита, надісланого Укрпоштою рекомендованим листом на адресу ТЦК. В адвокатському запиті потрібно ставити лише одну вимогу: внесення виправлень до Ваших персональних даних у Резерві+, оскільки інформація в останньому не відповідає фактичним обставинам.

    В адвокатському запиті є свої переваги на відміну від інших форм звернень:

    По-перше, такий запит вимагає по закону від уповноваженого державного органу чи установи (в даному випадку, РТЦК та СП) відповіді протягом лише 5 днів - без урахування, звичайно, часу, витраченого на поштовове пересилання.

    По-друге, цей запит помітно дисциплінує працівників ТЦК в контексті - що саме і як відповідати на нього. Справа в тім що вони несуть відповідальність, в тому числі, адміністративну, за вчасне надання відповіді на запит та за достовірність інформації, яку в ній подають. Принаймні я неодноразово робив адвокатські запити з цього приводу і отримував корисні результати.

    В якості підтверджувального документу до адвокатського запиту треба додавати скан-копію Вашого приписного, яка буде завірена тим же адвокатом, що подасть запит. Крім того, буде необхідно додати документ, який підтверджує факт Вашого перебування за кордоном,. Ну, і звичайно, завірену адвокатом скан-копію паспорту (внутришнього чи закордонного) та РНОКПП.

    Шанси на успішне вирішення питання достатньо високі, враховуючи, повторююсь, Ваш вік та статус призовника.

    Іншого шляху ефективно і достатньо швидко вирішити Вашу проблему не бачу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергій Клиент 18 часов назад

      Доброго ранку, чи можу я звернутися до вас із такою послугою?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Звичайно, можете! Переходьте в чат, поговоримо.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024