Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 19 сентября 2024, вопрос №119655 350₴

Відправлення на передову без підготовки

Доброго дня тут така ситуація. Я зараз в госпіталі доліковую запалення легень. Перед тим був в навчальному центрі в командировці проходив бзвп. Відрядження закінчилося моя група відправлена прямо з навчального центру в зону бойових дій. Хоча більшість з них мали йти на фахову військову підготовку. Так само і мав йти на фахову військову підготовку. Я повчився днів 10 і попав в госпіталь. Наскільки мені відомо мені бзвп зарахували. Також мені потрібно проходити ВЛК повторне так як в мене проблема з тиском і очима. Як мені поступити в ситуації. Навчання фактично не було ніякого в мене. Проблеми зі здоров'я є. Як поступити в ситуації, якщо я прийду з госпіталю і відразу будуть відправляти в зону бойових дій? Що тоді робити?

Ответы юристов (6)

    Карпенко Андрій Володимирович
    50%

    Вітаю!

    У разі відправлення на передову без належної підготовки або без належного речового забезпечення складіть рапорт за зразком і подайте його "по команді", тобто вашому прямому командиру. Також можна паралельно звернутись на гарячу лінію Міноборони (0-800-500-442).

    При поданні рапорту попросіть командира, який його приймає, поставити на 2-ій копії рапорту відмітку про його отримання, дату, своє ПІБ і підпис. Тоді ви матимете підтвердження прийняття рапорту і зможете оскаржувати тривалу бездіяльність чи незаконні рішення.

    Якщо рапорт залишився без реагування, можна подати скаргу на бездіяльність командира на гарячу лінію Міноборони (0-800-500-442), до вищестоящого командира або до головного органу військового управління. Якщо це не спрацювало, можна звернутись за оскарженням бездіяльності до адміністративного суду.

    Нормативні акти:

    Закон України "Про військовий обов’язок та військову службу", ст 29.

    Інструкція з організації і проведення зборів із резервістами та військовозобов’язаними в органах військового управління, з’єднаннях, військових частинах, установах та організаціях Міністерства оборони України, Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту (затв. Наказом Міноборони № 2 від 05 січня 2022 року).

    Порядок організації та здійснення загальновійськової підготовки громадян України до національного спротиву (затв. Постановою КМУ № 1443 від 29 грудня 2021 року).

    Норми забезпечення речовим майном військовослужбовців Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту в мирний час та особливий період (затв. Наказом Міноборони № 232 від 29 квітня 2016 року).

    Інструкція про організацію речового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України в мирний час та особливий період (затв. Наказом Міноборони № 232 від 29 квітня 2016 року).

    Дисциплінарний статут ЗСУ.

    ТАКОЖ ВИ МОЖЕТЕ ПОСКАРЖИТИСЯ УПОВНОВАЖЕНОМУ З ПРАВ ЛЮДИНИ

    https://ombudsman.gov.ua/

    • Іван Клиент 15 часов назад

      А де взяти зразок рапорта?

      • Карпенко Андрій Володимирович

        1. Колега Вам надав слушну пораду звернутися з рапортом до начальника шпиталю з приводу ВЛК.

        2.З приводу підготовки, подавайте рапорт командуванню військової частини після шпиталю.

      • Карпенко Андрій Володимирович

        За цим посиланням Ви знайдете відповіді на Ваші питання та зразки рапортів:

        https://turbota.mil.gov.ua/

        https://turbota.mil.gov.ua/zrazky-documentiv

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Іване!

    Вам, скорше за все, треба подавати рапорт начальнику шпиталю (поки Ви там знаходитесь!) на проходження повторного ВЛК у зв'язку із погіршення здоров'я - підвищенням тиску та поганим зором. Інакше Вам прийдеться дочекатись переміщення у військову частину і лише там подавати рапорт до командира ВЧ.

    Згідно підпункту б) пункту 6.1. НАКАЗУ МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ № 402 від 14.08.2008, зареєстрованого в Міністерствіюстиції України 17 листопада 2008 р.за № 1109/15800 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України":

    "Направлення на медичний огляд проводиться:

    б) військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби): прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних закладів за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами".

    Далі у Наказі визначений наступний порядок проходження ВЛК:

    "6.2. На військовослужбовців, які направляються на медичний огляд ВЛК, подаються:

    направлення із зазначенням військового звання, прізвища, ім’я та по батькові, дати народження, місяця та року призову (прийняття) на військову службу, ТЦК та СП, яким призваний у Збройні Сили України (колишнього СРСР), попереднього діагнозу та мети огляду (направлення на огляд може бути підписане начальником штабу (від начальника штабу полку та вище) або начальником кадрового органу (від начальника управління роботи з особовим складом об'єднання та вище) із посиланням на рішення відповідного командира (начальника). Зразок направлення наведено в додатку 14. Направлення на медичний огляд ВЛК, видане військовослужбовцю, обов'язкове до виконання;

    медична книжка;

    посвідчення особи (військовий квиток);

    фотокартка 3 х 4 см без головного убору - при амбулаторному огляді;

    службова характеристика для проведення медичного огляду військово-лікарською комісією (зразок заповнення якої наведено в додатку 15). У тексті характеристики наводиться інформація щодо освіти військовослужбовця, який ВВНЗ і коли закінчив, навчання в інших навчальних закладах, у тому числі закордонних, особливостей проходження військової служби, служби за кордоном, у складі національного персоналу, національного контингенту, військових місіях, участі у бойових діях тощо, обов'язково зазначається думка командування військової частини щодо фізичного стану, фактичної працездатності військовослужбовця, виконання ним своїх службових обов'язків за станом здоров'я та можливість подальшого проходження ним військової служби на займаній посаді, призначення на посаду з меншим обсягом обов'язків, на нижчу посаду тощо;

    медична характеристика (у медичній характеристиці обов'язково зазначають інформацію про захворюваність військовослужбовця, результати медичних оглядів ВЛК (при вступі у ВВНЗ, відрядженні за кордон, у миротворчі місії, під час служби у спецспорудах тощо), втрату працездатності за станом здоров'я за останні три роки та думку начальника медичної служби військової частини щодо можливості подальшого проходження військовослужбовцем військової служби на займаній посаді за станом здоров'я).

    Службова та медична характеристики обов'язково надаються у мирний час у разі направлення військовослужбовця на медичний огляд командиром військової частини за місцем проходження ним військової служби, та в особливий період - у випадках повторного направлення військовослужбовця на медичний огляд командиром військової частини з метою визначення ступеню придатності до військової служби протягом 12 місяців з дня закінчення попереднього медичного огляду, а також у випадках направлення на медичний огляд військовослужбовців із захворюваннями психіки та поведінки. В інших випадках надання службової та медичної характеристик не обов’язкове.

    Згідно пункту 6.4. Наказу:

    У разі виявлення під час обстеження або лікування у закладі охорони здоров’я (установі) у військовослужбовця захворювання, наслідків травми (поранення, контузії, каліцтва), які зумовлюють непридатність до військової служби, ці особи направляються на медичний огляд для встановлення ступеня придатності до військової служби за рішенням начальника (керівника) закладу охорони здоров’я (установи) на підставі подання начальника (керівника) лікувального відділення, в якому обстежується (лікується) військовослужбовець, про що робиться запис у медичній карті стаціонарного (амбулаторного) хворого (медичній книжці), який завіряється підписом начальника (керівника) закладу охорони здоров’я (установи)".

    У відповідності з пунктом 6.8. Наказу:

    "Огляд військовослужбовців обов'язково проводиться хірургом, терапевтом, невропатологом, офтальмологом, оториноларингологом (військовослужбовців-жінок - гінекологом), а за медичними показаннями - і лікарями інших спеціальностей. Обов'язково виконуються загальні аналізи крові та сечі, ЕКГ-дослідження, рентгенологічне обстеження органів грудної клітки. Потребу в додатковому обстеженні визначають лікарі за медичними показаннями.

    Під час проходження медичного огляду військовослужбовець зобов’язаний надавати медичні документи щодо стану свого здоров’я. Дані, вказані в наданих військовослужбовцем медичних документах, враховуються лікарями під час формування постанов ВЛК.

    Голова та члени ВЛК вносять до реєстру ЕСОЗ відповідні записи, що характеризують стан здоров’я військовослужбовця, та, за потреби, ознайомлюються з медичними записами у відповідному реєстрі ЕСОЗ.

    Огляд вказаними лікарями військовослужбовців, направлених на ВЛК для вирішення питання про потребу у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або про потребу у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва), або у звільненні від виконання службових обов'язків, проводиться за медичними показаннями".

    В пункті 6.9. Наказу зазначається:

    "Медичний огляд військовослужбовців, які отримали захворювання, травми (поранення, каліцтва, контузії), з метою визначення ступеня придатності до військової служби проводиться при визначеному лікарсько-експертному наслідку (результаті) захворювання, травми (поранення, каліцтва, контузії).

    Визначений наслідок (результат) захворювання, поранення, травми, контузії, каліцтва - це такий стан здоров'я, коли результати обстеження та лікування дають підстави ВЛК (ЛЛК) винести постанову про ступінь придатності до військової служби (служби за військовою спеціальністю), а подальше лікування не призведе до відновлення придатності до військової служби".

    ВАЖЛИВО! Якщо начальник шпиталю відмовить Вам у направленні на проходження ВЛК, його дії можна оскаржити до Генштабу чи Міноборони. Якщо ж і це не дасть редультату Ви маєте право звернутись до суду.

    Також хочу проінформувати Вас про те, що в процесі того, як буде вирішуватись питання щодо направлення Вас на повторне ВЛК, Вас дійсно можуть направити у військову частину та зарахувати до особового складу.

    Якщо так станеться, і командир буде направляти Вас у зону бойових дій, Ви маєте право:

    По-перше, звернутись з рапортом про направлення на повторне ВЛК також і до нього.

    По-доруге, подати рапорт на роз'яснення наказу, оскільки через поганий стан здоров'я Ви не можете виконувати свої обов'язки на лінії зіткнення, й тим поставите під загрозу не тільки себе, але і своїх побратимів.

    Зразок рапорту на роз'яснення наказу я подаю нижче у посиланні.

    Рапорт на повторне ВЛК тауккож можливо підготувати, але для того треба знати Ваші точні діагнози й бачити, по можливості Ваші медичні документи.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Іван, додатково хочу повідомити Вас, що усі зразки рапортів, необхідних військовослужбовцю Ви можете знайти тут:

    https://legal100.org.ua/uchasnykam-rosiisko-ukrain...

    Крім того, Ви можете знайти шаблони рапортів в додатку Армія+, як також подати там рапорт в електронній формі. Ось роз'яснення з цього приводу Міноборони:

    https://www.mil.gov.ua/news/2024/02/21/praczyue-na...


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024