Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 24 сентября 2024, вопрос №119918 350₴

Лишение водительских прав.

Лишили водительских прав по ст.130. на 1 год.
Сын военнослужащий.На суд не явился(не получал повестку).Апелляцию проиграли.штраф заплатили.
С какого времени идёт отсчет штрафного года.
И нужно ли сдавать физические права( пластик),если он уже.прострочен(был выдан на 2 года).

Ответы юристов (4)

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Вітаю Вас!

    С какого времени идёт отсчет штрафного года.

    Згідно статті 291 КупАП Постанова про позбавлення права керування транспортним засобом набирає чинності з наступного дня після закінчення строку на її оскарження, визначеного цим Кодексом, а у випадку такого оскарження - з дня набрання законної сили рішенням за результатами такого оскарження, яке винесено за наслідками розгляду справи по суті.

    Тобто, рахувати один рік потрібно з дати винесення постанови апеляційного суду.

    И нужно ли сдавать физические права( пластик),если он уже.прострочен(был выдан на 2 года).

    Загалом, поліцейські повинні були вилучити водійське посвідчення ще коли складали протокол. Якщо ж цього зроблено не було, то фізичні права потрібно здати до відповідного підрозділу поліції.

    Згідно пункту 12 Розділу ХІІ Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі. У разі надходження постанови суду про позбавлення особи права керування транспортним засобом, якщо посвідчення водія, виготовлене на бланку, не вилучено, уповноважена особа відповідного підрозділу поліції у ТРИДЕННИЙ строк надсилає за місцем проживання (перебування) особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, повідомлення про позбавлення її права керування, у якому зазначає реквізити винесеної судом постанови, а також інформацію про необхідність прибуття до підрозділу поліції у визначений строк для здавання посвідчення водія, виготовленого на бланку.

    У разі виявлення посвідчення водія, виготовленого на бланку, що підлягає вилученню, поліцейський складає акт вилучення посвідчення водія (додаток 10) із зазначенням підстав такого вилучення. Акт складається у двох примірниках, один з яких вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності.

    Проте, якщо син не отримає повідомлення від поліції, то самостійно йти та здавати водійське посвідчення не потрібно.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ірина!

    Водій позбавлений права керувати транспортними засобами з моменту коли постанова суду вступила в силу.

    Якщо районний суд по справі про адмінправопорушення позбавив водія права керувати транспортними засобами, таке рішення вступає в силу через 10 днів після його ухвалення. Якщо водій не подає апеляційної скарги на таке рішення, відлік строку позбавлення прав розпочинається на 11 день після прийняття районним судом відповідної постанови.

    Протягом десяти днів особа може подати апеляційну скаргу на таке рішення.

    За загальним правилом, інформацію про те, що особа позбавлена права керувати у відповідну базу буде внесено після закінчення строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції.

    Якщо водій подав апеляційну скаргу на судове рішення, але апеляційний суд залишив постанову районного суду в силі, вона набирає чинності з наступного дня після прийняття рішення судом апеляційної інстанції. Відповідно, строк позбавлення прав починає відраховуватися з наступного дня після винесення рішення апеляційним судом.

    Щодо водійских прав, то останні повинні були вилучити працівники поліції при складанні протоколу.

    Тимчасове вилучення посвідчення водія на транспортний засіб здійснюється поліцейським шляхом вилучення посвідчення водія, виготовленого на бланку, та/або внесення інформації до Єдиного державного реєстру транспортних засобів. Працівник уповноваженого підрозділу тимчасово вилучає посвідчення водія до набрання законної сили постановою у справі про адміністративне правопорушення, але не більше ніж на три місяці з моменту такого вилучення.

    Вилучене посвідчення водія протягом трьох діб передається на зберігання до відповідного територіального органу МВС (до створення відповідних територіальних органів МВС вилучене посвідчення водія передається на зберігання територіальним органам Національної поліції України) в установленому МВС порядку.

    Вилучене посвідчення водія протягом трьох днів з дати надходження постанови суду, згідно з якою особу позбавлено права керування транспортним засобом, передається до територіального органу з надання сервісних послуг МВС за місцем проживання особи з копією такої постанови для зберігання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Вітаю,

    Один рік позбавлення права керування потрібно рахувати у вашому випадку з наступного дня після прийняття рішення апеляційним судом.

    Водійське посвідчення мало бути вилучене при складенні протоколу на місці вчиненні правопорушення, натомість водію видається тимчасове посвідчення до прийняття рішення судом.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    На жаль, але у даній ситуації початок строку у вигляді 1-го року починається з дня набрання законної сили рішенням суду апеляційної інстанції.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення(статті 213 - 330)

    Стаття 291. Набрання постановою адміністративного органу (посадової особи) у справі про адміністративне правопорушення законної сили

    ...

    Постанова про позбавлення права керування транспортним засобом набирає чинності з наступного дня після закінчення строку на її оскарження, визначеного цим Кодексом, а у випадку такого оскарження - з дня набрання законної сили рішенням за результатами такого оскарження, яке винесено за наслідками розгляду справи по суті.

    Щодо водійського посвідчення, воно повинно було бути конфісковане поліцейськими при складенні протоколу про адміністративне правопорушення. Якщо цього не сталося, це їх провина. Але це не грає жодної ролі. Можете самостійно відвезти водійське посвідчення.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA