Задайте вопрос юристу

826 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 25 февраля 2020, вопрос №11996

что можно сделать в этой ситуации?

Доброго дня,в мене склалася така ситуация.Я мати одинока и мало забезпечена.До мене приходила социальна служба и составила акт нибито я проживаю з батьком дитини але я з ним не проживаю дитина записана на мене.Соцiальнi працiвники не опитали сусiдiв и не заходили до квартири.Вони побачили в соц мережах фото бiологiчного батька дитини вiн приходив 2 рази але не допомагае нiяк не признае дитини та i я вiд нього нiчого не хочу ми з ним з вагiдностi не разом що менi зробити щоб виплати повернули...

Ответы юристов (1)

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    "ПОРЯДОК призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1751-2001-%D0%BF):

    "Допомога на дітей одиноким матерям

    33. Відповідно до статті 18-1 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми", право на допомогу на дітей одиноким матерям мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі),..., якщо у свідоцтві про народження дитини .... відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері ... дитини.

    36...Виплата допомоги на дітей одиноким матерям (батькам) припиняється у разі:

    позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

    позбавлення волі отримувача допомоги за вироком суду;

    скасування рішення про усиновлення дитини або визнання його недійсним;

    реєстрації дитиною шлюбу до досягнення нею 18-річного віку;

    надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності у випадках, передбачених законом;

    смерті дитини;

    смерті отримувача допомоги.

    Виплата допомоги на дітей одиноким матерям (батькам) зупиняється у разі:

    тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;

    відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

    тимчасового працевлаштування дитини...

    Виплата допомоги припиняється або зупиняється на підставі поданих обґрунтованих пропозицій органу опіки та піклування за поданням центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або уповноваженої особи, визначеної виконавчим органом ради об'єднаної територіальної громади, до органу соціального захисту населення з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу, який призначив допомогу.";

    "2. ... Призначення і виплата державної допомоги сім’ям з дітьми здійснюються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі - органи соціального захисту населення) за зареєстрованим місцем проживання або місцем фактичного проживання заявника.".

    Во-первых, Вашего обстоятельства (появление биологического отца ребенка) как основание для прекращения выплаты помощи данным Порядком не предусмотрено, поэтому является незаконным. Во-вторых, с одной стороны Вы пишете о составлении лицами соцслужбы акта - с другой стороны, что комиссия не заходила в квартиру. Акт составлялся в Вашем присутствии?, Вами подписывался?, Вы соглашались с содержанием акта?, писали в акте свои возражения?

    Обратитесь (если посчитаете необходимым и целесообразным )вначале в Службу по делам детей для их пояснений (понятно, они будут утверждать о правомерности прекращения выплаты помощи). Подайте на имя начальника отдела СЗН заявление (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре) о ситуации, незаконности прекращения выплаты помощи (не предусмотрено Вашего случая), что статус ребенка и Ваш статус матери-одиночки не изменился, что комиссией соцслужбы акт составлен без обследования жилищных условий, без Вашей участи (если это имело место), на основании сведений из соцсети, что Вы не поддерживаете с биологическим отцом отношений, помощи не получаете и не намерены к этому; что Вы физически не можете повлиять на поведение этого человека (другого лица); изложите ходатайство о возобновлении выплаты помощи с момента прекращения (в том числе помощи по малообеспечености).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України