Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 25 сентября 2024, вопрос №119976 340₴

Ввоз транспортного средства на регистрированого на словацкой фирме

Здравствуйте, хочу ехать домой со Словакии на своей машине.
Я гражданин Украины, имею постоянный вид на жительство в Словакии. Имею фирму , владелец я, один.
Также стою на постоянном консульком учёте
Машина регистрирована на мою Словацкую фирму, сама машина в лизинге в Словакии. Проблем с выездом из Словакии нету.
Вопрос, впустят ли меня домой, на какой срок и при каких условиях.
Если только на 10 дней, но я несмогу выехать обратно по понятным причинам но смогу выехать через несколько месяцев, будет ли это проблемой или можно каждые 10 дней просто отмечаться? Может ли жена выезжать туда и обратно
Подскажите чтобы мне сделать чтобы я мог заехать и выехать без штрафов

Ответы юристов (4)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Тимчасове ввезення - це митний режим, відповідно до якого транспортні засоби комерційного призначення ввозяться для конкретних цілей на митну територію України з умовним повним або частковим звільненням від оподаткування митними платежами та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності і підлягають реекспорту до завершення встановленого строку без будь-яких змін, за винятком звичайного зносу в результаті їх використання.

    Якщо українець, будучи співробітником зарубіжної компанії і працюючи закордоном, управляє зареєстрованим на цю іноземну юрособу транспортним засобом, він має право протягом одного року управляти цим авто на території України, але з обов'язковим протягом року одноразовим виїздом за межі митної території України.

    Вам потрібен офіційний документ від фірми на виїзд із Словаччини в Україну . Хоч фірма і ваша і авто по суті, але так як авто на фірму то потрібен офіційний документ. Тоді проїдете. Консульський облік подіє лише на ваше власне авто, не на фірму.

    Те саме стосується Вашої дружини.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Перш за все Ви повинні розуміти, що для чоловіків 18-60 років, які є громадянами України існує обмеження на перетин кордону.

    Щоб мати змогу вільно перетинати кордон Ви повинні мати підставу згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, які затверджені постановою КМУ 57

    Також існує великий ризик отримання повістки та доставлення до ТЦК. Крім того, Ви повинні стояти на військовому обліку і мати військово-обліковий документ. Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Проте, якщо Ваш вік більше 60 років або Ви виключені з військового обліку, тоді проблем у Вас не повинно бути при поверненні до України.

    Якщо Ви маєте постійне місце проживання в Словакії, то для України Ви є нерезидентом.

    Згідно пункту 33 частини 1 статті 4 Митного кодексу України нерезиденти:

    а) юридичні особи, утворені відповідно до законодавства інших держав, які здійснюють свою діяльність за межами України, а також їх відокремлені підрозділи з місцезнаходженням на території України, які не здійснюють господарську діяльність відповідно до законодавства України;

    б) розташовані на території України дипломатичні представництва, консульські установи, інші офіційні представництва іноземних держав та міжнародних організацій, які мають дипломатичні привілеї та імунітет;

    в) фізичні особи: іноземці та особи без громадянства, громадяни України, які мають постійне місце проживання за межами України, у тому числі ті, які тимчасово перебувають на території України.

    Згідно частини 1 статті 380 Митного кодексу України

    Тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено митними органами з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів. Обов’язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом.

    2. Транспортні засоби особистого користування, що тимчасово ввозяться на митну територію України громадянами-нерезидентами, не підлягають письмовому декларуванню та звільняються від проведення заходів офіційного контролю, а також від подання документів та/або відомостей, що підтверджують дотримання встановлених заборон та/або обмежень щодо переміщення транспортних засобів особистого користування через митний кордон України. Пропуск таких транспортних засобів через митний кордон України здійснюється без надання забезпечення сплати митних платежів відповідно до розділу Х цього Кодексу. Пальне, що міститься у звичайних (встановлених заводом-виробником) баках зазначених транспортних засобів, не підлягає письмовому декларуванню та не є об’єктом оподаткування митними платежами.

    3. Тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами транспортних засобів особистого користування, що класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД, та причепів до них, що класифікуються за товарною позицією 8716 згідно з УКТ ЗЕД, у кількості більше однієї одиниці на кожну товарну позицію дозволяється за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та наданням забезпечення сплати митних платежів відповідно до розділу X цього Кодексу.

    Может ли жена выезжать туда и обратно

    Не може, адже згідно частини 5 статті 380 Митного кодексу України - Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їхніх особистих потреб.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Дмитро!

    Ви збираєтесь в'їхати на територію України. Чи маєте ви підставу для виїзду? Скільки Вам років?

    Щодо ввезення авто.

    • Резидент – підприємства, зареєстровані на території України; громадяни, які постійно проживають на території України. Тобто, це можуть бути навіть іноземці, які мають посвідку на постійне проживання на території України.

    • Нерезидент – іноземні підприємства; громадяни, які постійно проживають за кордоном.

    Отже, оскільки Ви маєте ПМП у Словаччині, то для України Ви - нерезидент, тому, для Вас застосовуватиметься наступні правила ввезення авто:

    Відповідно до Митного кодексу України транспортні засоби на територію України можливо ввозити використовуючи відповідні режими:

    1) Режим транзит.

    Стаття 90 Митного кодексу України встановлює, що транзит - це митний режим, відповідно до якого товари та/або транспортні засоби комерційного призначення переміщуються під митним контролем між двома органами доходів і зборів України або в межах зони діяльності одного органу доходів і зборів без будь-якого використання цих товарів, без сплати митних платежів та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

    Громадяни України (резиденти) можуть без проблем перетнути кордон на авто з іноземними номерами і легально використовувати його для особистих цілей при дотриманні строків транзитних перевезень.

    Встановлюються такі строки транзитних перевезень залежно від виду транспорту:

    1. для автомобільного транспорту - 10 діб (у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці - 5 діб);
    2. для залізничного транспорту - 28 діб;
    3. для авіаційного транспорту - 5 діб;
    4. для морського та річкового транспорту - 20 діб;
    5. для трубопровідного транспорту - 31 доба;
    6. для трубопровідного транспорту (з перевантаженням на інші види транспорту) - 90 діб.

    Необхідно мати документ, який засвідчить, що транспортний засіб офіційно зареєстрований у відповідних органах іноземної держави. Ним може бути техпаспорт, у якому людина зазначена як власник або співвласник автомобіля.

    Продовжити легальне перебування (довше 5 або 10 днів) можливо у разі підтвердження неможливості вчасного перетину кордону з поважних причин. Такими документами можуть бути довідка з автосервісу про ремонт авто, лікарняний лист або інші підтвердження дії обставин непереборної сили.

    2) Тимчасове ввезення автомобіля.

    Тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено митними органами з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів. Обов’язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом (стаття 380 Митного кодексу України).

    Відповідно до пункту 60 статті 4 МКУ:

    "транспортні засоби особистого користування - наземні транспортні засоби товарних позицій 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД та причепи до них товарної позиції 8716 згідно з УКТ ЗЕД, плавучі засоби та повітряні судна, що зареєстровані на території відповідної країни, перебувають у власності або тимчасовому користуванні відповідного громадянина та ввозяться або вивозяться цим громадянином у кількості не більше однієї одиниці на кожну товарну позицію виключно для особистого користування, а не для промислового або комерційного транспортування товарів чи пасажирів за плату або безоплатно".

    Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їхніх особистих потреб.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Відповідно до Митного кодексу України, строк транзитних перевезень для автомобільного транспорту резидентами (тобто українцями та іноземцями, які мають посвідку на проживання в Україні) становить 10 діб (у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці – 5 діб).

    Тобто, громадяни-резиденти можуть перетнути кордон на транспортному засобі на іноземній реєстрації та використовувати його для особистих цілей на території України в режимі транзиту.

    Водночас якщо така автівка буде перебувати в Україні більше зазначеного терміну і була ввезена резидентом для особистого користування, – необхідно скористатись режимом імпорту або тимчасового ввезення.

    Також громадяни України мають право ввозити автомобіль на іноземних номерах для власного користування після письмового декларування та сплати митних платежів. Такі ж правила діють і на іноземних громадян, що мають посвідку на проживання в Україні.

    Для громадян України, які перебувають на постійному консульському обліку за кордоном і постійно проживають там діють інші правила. При в’їзді в Україну їм необхідно письмово задекларувати автомобіль, але без сплати митних платежів. При цьому термін перебування такої автівки на території України не має перевищувати 60 днів протягом одного календарного року (безперервно або з перервами).

    При цьому у всіх вищеперелічених випадках, передбачена необхідність звернення до сервісного центру МВС для отримання тимчасової реєстрації, якщо автомобіль на іноземних номерах ввозиться резидентом України строком більше, ніж на 30 діб. При цьому громадянам, які перебувають на постійному консульському обліку за кордоном, необхідно надати документи, які підтверджують право власності (користування) громадянина на авто та документи реєстрації на території відповідної країни.

    На транспортні засоби особистого користування, тимчасово ввезені на митну територію України більш як на 30 діб, видаються тимчасові реєстраційні талони із зазначенням строку тимчасового ввезення, встановленого митним органом відповідно до митного законодавства, про що зазначається в документах про митне оформлення таких засобів.

    У разі закінчення строку тимчасового ввезення транспортного засобу особистого користування, зазначеного в тимчасовому реєстраційному талоні, останній вважається недійсним, а транспортний засіб - незареєстрованим.

    Відповідальність за Митним кодексом України:

    Стаття 458. Порушення митних правил

    1. Порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред’явлення їх митним органам для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на митні органи цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

    2. Адміністративна відповідальність за правопорушення, передбачені цим Кодексом, настає у разі, якщо ці правопорушення не тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

    Стаття 459. Відповідальність за порушення митних правил

    1. Адміністративна відповідальність за порушення митних правил встановлюється цим Кодексом.

    2. Суб’єктами адміністративної відповідальності за порушення митних правил можуть бути громадяни, які на момент вчинення такого правопорушення досягли 16-річного віку, а при вчиненні порушень митних правил підприємствами - посадові особи цих підприємств.

    Стаття 461. Види адміністративних стягнень за порушення митних правил

    1. За порушення митних правил можуть бути накладені такі адміністративні стягнення:

    1) попередження;

    2) штраф;

    3) конфіскація товарів, транспортних засобів комерційного призначення - безпосередніх предметів порушення митних правил, товарів, транспортних засобів із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для приховування товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил від митного контролю (крім транспортних засобів комерційного призначення, які використовуються виключно для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України за визначеними маршрутами та рейсами, що здійснюються відповідно до розкладу руху на підставі міжнародних договорів, укладених відповідно до закону), а також транспортних засобів, що використовувалися для переміщення товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України поза місцем розташування митного органу.

    За посиланням знайдете більше інформації:

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%92%D0%B...


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA