Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 25 сентября 2024, вопрос №120019 350₴

Виїзд за кордон за відстрочкою на рік

У воєнкоматі дали відстрочку на рік у звʼязку з третьою групою інвалідності, які документи потрібні для виїзду закордон?

Ответы юристов (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Валентина!

    Для перетину кордону чоловіку потрібен закордоний паспорт, чинний військово-обліковий документ та документ, що підтверджує інвалідність (окрім довідки МСЕК).

    Пунктом 2-1 Правил перетину кордону громадянами України взагалі не передбачено оформлення відстрочки для виїзду, але факт того, що чоловік отримав останню грає тільки на його користь. Також, як я розумію, у Єдиному реєстрі є всі дані про чоловіка та оформлену відстрочку, які прикордонники зможуть перевірити.

    Тож, не бачу проблем у Вашому випадку з приводу перетину кордону.

    Підстава для виїзду виглядає наступним чином:

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності:

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність)".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Якщо мова йде про виїзд особи з інвалідностью то згідно з Правилами перетинання державного кордону громадянами України право виїзду мають

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Для виїзду за кордон знадобиться паспорт, документи щодо інвалідності та військово - обліковий документ.

    Валентина Клиент день назад

    тобто, окремий дозвіл ніякий у воєнкоматі брати не потрібно? достатньо просто мати при собі військовий квиток, пенсійне посвідчення (за інвалідністю) та паспорт?

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич день назад

      Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

      Общаться в чате

      Дозвіл від ТЦК для перетину кордону у Вашому випадку законодавством не передбачений. Ваших документів цілком достатньо.

    • Богун Сергій Павлович

      Ніякий дозвіл не потрібен. Це не передбачено законодавством.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, люди з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи мають право на виїзд за кордон без обмежень. Тобто, встановлення 3 групи інвалідності для військовозобов’язаного чоловіка надає йому право вільно перетинати кордон в умовах воєнного стану. При цьому кількість перетинів кордону – необмежена.

    Після набуття чинності Нового закону про мобілізацію, починаючи з 18 травня 2024 року для перетину кордону необхідно надати повний пакет документів, що підтверджують встановлення 3 групи інвалідності та зняття з військового обліку.

    Також працівники прикордонної служби України перевірятимуть наявність військово облікових документів у осіб, які мають право на виїзд за кордон. Таким чином, чоловік, який має право на відстрочку, яка надає йому право на перетин кордону, або виключений з військового обліку, має надати для перевірки військово-обліковий документ де будуть прописані підстави отримання відстрочки.

    Рішення про дозвіл на перетин кордону для чоловіків з інвалідністю приймають представники прикордонної служби у пункті пропуску після перевірки документів.

    Для того, щоб військовозобов’язаний чоловік міг перетнути кордон та виїхати з України під час воєнного стану, йому необхідно надати повний пакет документів.

    Особа з інвалідністю повинна мати з собою та надати такі документи:

    • закордонний паспорт;
    • посвідчення, що підтверджує статус особи з інвалідністю;
    • довідку форми №157-1/о;
    • пенсійне посвідчення або документ, що підтверджує призначення соціальної допомоги у зв’язку з інвалідністю.

    Зверніть увагу, документ про встановлення інвалідності має бути виданий саме в Україні.

    У 2024 році представники ДПСУ під час перетину кордону також вимагають:

    • довідку з ТЦК або витяг із протоколу ТЦК про ухвалене рішення щодо відстрочки/зняття з військового обліку тощо;
    • військово-обліковий документ із записом про відстрочку або зняття з обліку.

    Відмовити у перетині державного кордону особі з інвалідністю 3 групи можуть у таких випадках:

    • особа не має документів, що підтверджують її особу та громадянство України;
    • особа не має з собою документів, що підтверджують інвалідність 3 групи;
    • особа має заборону на виїзд за кордон, встановлену судом або іншим органом державної влади;
    • особа є обвинуваченим або підозрюваним у вчиненні злочину, щодо якого здійснюється розслідування або судове провадження.

    У разі відмови у перетині державного кордону людині з інвалідністю 3 групи прикордонний контрольний орган зобов’язаний надати письмове пояснення з підставами відмови.

    Якщо людина не згодна з таким рішенням, вона має право оскаржити відмову у перетині державного кордону в суді

    • Валентина Клиент день назад

      якщо у тимчасовому посвідченні військовозобовʼязаного немає відмітки про відстрочку, але є довідка з військомату про відстрочку, чи можуть дпсу відмовити у перетині кордону

      • Карпенко Андрій Володимирович
        100%

        НІ, ЯКЩО ВОНА ВСТАНОВЛЕНОЇ ФОРМИ.

        ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

        https://dpsu.gov.ua/ua/news/nayavnist-viyskovo-obl...

        Відтепер під час перетинання кордону на виїзд прикордонники перевіряють військово-облікові документи в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Документ може бути як паперовий, так і в електронній формі.

        У разі відсутності військово-облікового документа, прикордонники відмовляють у перетинанні державного кордону на виїзд з України.

        Також підставою відмови буде наявність в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію. В таких випадках на місце викликатимуть поліцейського для здійснення адміністративного затримання особи та її доставлення до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

        Окремо нагадуємо про категорію чоловіків, які мають право на перетинання кордону через відстрочку від призову чи виключення з військового обліку за станом здоров’я. В їх військово-облікових документах повинна бути зазначена інформація про отримання такої відстрочки чи виключення з військового обліку або має бути довідка за формою, визначеною у додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA