Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 26 сентября 2024, вопрос №120053 800₴

Я виключений з обліку чи ні і чи маю проходити повторне ВЛК?

Виключений з обліку чи ні, і чи маю проходити повторне ВЛК?
Доброго дня.
Скажіть будьласка, чи я виключений з обліку чи ні і чи маю проходити повторне ВЛК?
Фото квитка підкріпив.
Я маю тимчасовий квиток військовозобов'язаного в ньому написано на
першій сторінці:
За станом здоров'я згідно наказу МОУ № 402 від 2008 р. на підставі графи 2-ї ст. 23Б, 64Б від 17 жовтня 2023 визнаний обмежено придатний до військової служби.
нижче написано: на підставі ст.73Б гр.1 наказу МОУ №2 від 1994 р. протоколу № 27 від 27,04,2004 р визнаний непридатний до військової служби в мирний час обмежено придатний у воєний час.
На повторний ВЛК дата не стоїть.
А на другій сторінці
Стоїть печатка що знятий з обліку по наказі МОУ № 684 дата 17,10,2023 р.
Нижче прописом написано 17,10,2023 р. виключений з військового обліку військовозобов'язаних згідно наказу МОУ № 684 від 2017р
з верху стоїть кругла печатка.
Питання:
1. Я виключений з обліку чи тільки знятий?
2. Маю проходити ВЛК до 05,02,2025р чи по закінчені ВЛК якого проходив в 17,10,2023р
Дякую.

Ответы юристов (5)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    1. Я виключений з обліку чи тільки знятий?

    На жаль, Ви не ВИКЛЮЧЕНИЙ, а лише ЗНЯТИЙ з військового обліку. Наказ МОУ 684 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0073-18#Text передбачає лише зняття з військового обліку, а не виключення.

    Вас можуть взяти (поновити) на військовому обліку згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" , в якому вказано, що "взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають громадяни України зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Якщо підстав для відстрочки у Вас немає - то при зверненні до ТЦК Вас спочатку направлять на ВЛК, а потім в разі визнання придатним - мобілізують.

    2. Маю проходити ВЛК до 05,02,2025р чи по закінчені ВЛК якого проходив в 17,10,2023р

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text, згідно даного закону термін обмежено придатний вже не застосовується.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень даного Закону Установлено, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, ПРОТЯГОМ ДЕВ'ЯТИ МІСЯЦІВ з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК та розпочався переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК передбачений постановою КМУ № 560.

    Викликати на медогляд Вас повинні повісткою.

    Так як Вас визнали обмежно придатним - Ви підлягаєте переогляду до лютого 2025 року.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав
    25%
    Турчин Ярослав 2 дня назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ДОБРОГО ДНЯ, ВЯЧЕСЛАВЕ!

    Ви виключені з обліку. Це підтверджує відповідний документ. Див. пункт 14 "17 жовтня 2023 року виключений з військового обліку військовозобов"язаних Тернопільським районним Територіальним центром комплектування та соціальної підтримки згідно наказу № 684 від 2017 року"

    Стверджувати зворотнє через технічний запис у пункті 13 - абсолютна некомпетентність та абсолютне незнання специфіки роботи системи військового обліку. Як власне і той факт, що у ТЦК досі немає штампів ВИКЛЮЧЕНО, тому адекватні працівники ТЦК перекреслюють виключено і чорною пастою від руки пишуть це словами.

    Однак, штамп не спростовує рішення комісії ТЦК та СП про Ваше виключення з обліку, яке оформлено Наказом № 684.

    Однак, з травня 2024 року в країні введено диктатуру Реєстру, тобто вважається справжньою інформація не у паперовому документі, а у Реєстрі.

    Зважаючи на це, треба вимагати від ТЦК та СП внести відповідні дані до Реєстру Оберіг, якщо вони не відображаються в Резерв+

    Звісно, що ніяку ВЛК Вам проходити не треба, бо Ви не є військовозобов"язаним вже.

    І віддавати цей докумен в ТЦК не треба, бо знищать і скажуть, що нічого не було.

    Зробіть про всяк випадок кілька нотаріальних копій, щоб не забрали силою на вулиці чи ще якимсь чином.

    Перевірте свій статус в Резерв+. Якщо все ок. Дасть сформувати витяг з QR-кодом.

    Якщо дані не внесли в Реєстр, то треба не ВЛК проходити, а письмово вимагати внесення актуальних даних до реєстру.

    Це можна (і бажано) зробити дистанційно, надіславши Укрпоштою відповідну заяву до ТЦК та СП за місцем виключення з обліку.

    Бо звісно нове керівництво ТЦК може вішати локшину на вуха, що це вже не документ та таке інше. Усно вони дуже сміливі і міністра оборони матом крити, і голову Уряду і Президента не визнавати... а при проханні це все підтвердити письмово, уся сміливість десь йде. Тож не вірте посадовцям на слово. Лише письмовим документам.

    Примірну ЗАЯВУ на виправлення відомостей в Реєстрі додаю до своєї відповіді.

    Заява надсилається через відділення УДППЗ "Укрпошта" рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення (паперовим бланком за формою Укрпошти, а не СМСкою).

    Бланк опису вкладення Укрпошти за посиланням:

    https://www.ukrposhta.ua/doc/samples/Blank_opysu_v...

    Бланк рекомендованого повідомлення про вручення за посиланням:

    https://www.ukrposhta.ua/doc/samples/Blank_rekomen...

    У заяві можна послатися на пункт 2 частини першої статті 9 Закону України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів" та Постанову КМУ № 559 від 16.05.2024 р.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1951-19#Text

    Призовник, військовозобов’язаний та резервіст має право:

    • звертатися в порядку, встановленому адміністратором Реєстру, до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Реєстру запису про себе, виправлення недостовірних відомостей Реєстру.

    Але Ви не військовозобов"язаний, а як діяти військовозобов"язаним у такому випадку законом не визначено. Проте, визначено підзаконним актом.

    Згідно з пунктами 1 - 5 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 передбачено:

    Військово-обліковий документ є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку, який оформляється (створюється) та видається громадянину України, який є призовником, військовозобов’язаним або резервістом, у тому числі, якщо він був виключений з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідно до пунктів 3 і 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та не отримував такий документ до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 “Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа”.

    Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    • в електронній формі - засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);
    • у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    Відомості, що зазначені у військово-обліковому документі громадянина України, який перебуває або був виключений з військового обліку Збройних Сил, СБУ, розвідувального органу, повинні відповідати відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі коли відомості, зазначені у графах 1-5, 13 та 14 військово-облікового документа на бланку, не відповідають відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, він вважається недійсним.

    ...

    У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    • у паперовій формі - повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;
    • в електронній формі - повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

    Військово-обліковим документом призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також громадян, виключених з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, в електронній формі (далі - військово-обліковий документ в електронній формі) є відображення в електронній формі відомостей про громадянина України, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також відомостей щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції.

    При цьому, згідно з пунктом 12 частини 2 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 11 квітня 2024 року № 3633-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#Text

    військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа;

    Оскільки це РТЦК та СП, то гарантій, що вони вчинять за законом - не дам. Можливо доведеться йти до суду і зобов"язувати їх внести дані в Реєстр.

    Документи до заяви бажано посвідчити нотаріально, щоб не було питань і посилань на підробку та ін.

    Щасти Вам!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вячеславе!

    1. Я виключений з обліку чи тільки знятий?

    За наказом МОУ №684 знімали з обліку у зв'язку із визнананням громадянина обмежено придатним до проходження військової служби. Так і є у Вашому випадку.

    Виключеню ж обліку підпадають громадяни, які були визнані ВЛК непридатним до проходження військової служби з висключенням з військового обліку.

    Дивне формулювання у Вашому ВОД, оскільки з одного боку Вас повинні були тільки зняти з обліку у зв'язку із захворюванням, так як наказ МОУ №684 не передбачає виключення. Проте, Ви маєте печатку у ВОД - "знято з обліку", а запис - "виключено з обліку"...

    Наказ МОУ №684 "Про затвердження Переліку випадків, за яких громадяни України знімаються з військового обліку військовозобов’язаних":

    ПЕРЕЛІК випадків, за яких громадяни України знімаються з військового обліку військовозобов’язаних

    Зняттю з військового обліку військовозобов’язаних у військових комісаріатах, відповідних підрозділах Служби безпеки України підлягають громадяни України, які:

    були засуджені до позбавлення волі за злочини середньої тяжкості та відбували покарання в установах відбування покарань;

    за рішенням військово-лікарських комісій (призовних комісій) визнані за станом здоров’я непридатними в мирний час, обмежено придатними у воєнний час через хвороби, які пов’язані з розладами психіки і поведінки, нервової системи, та їх наслідки".

    2. Маю проходити ВЛК до 05,02,2025р чи по закінчені ВЛК якого проходив в 17,10,2023р.

    Я би на Вашому місці не поспішав проходити ВЛК, оскільки потрібно розібратись із Вашим статусом та записом "виключений з обліку". Ви оновлювали дані у Резерв+? Формували е-ВОД? Яка інформація міститься у Єдиному реєстрі?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович
    25%

    Вітаю!

    ВИ ЗНЯТИЙ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, АЛЕ ВИ ЛИШАЄТЕСЯ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗНИМ ТА ПІДЛЯГАЄТЕ МОБІЛІЗАЦІЇ В РАЗІ ВІДПОВІДНОГО РІШЕННЯ ВЛК.

    Є велика різниця між цими поняттями, а також наслідками для військовозобов’язаного щодо відмітки знятий з обліку та виключений з військового обліку на підставі норм Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зі змінами від 18.05.2024 року та Постанови Верховної ради України № 560 від 16.05.2024 року.

    «Виключений з військового обліку» означає, що особа втрачає статус військовозобов’язаного та на неї не поширюються обовʼязки з військового обліку. Зокрема така особа не може бути призвана під час мобілізації, після виключення з обліку не зобов’язана проходити ВЛК, оновлювати облікові дані, такій особі не можна вручати повістку. Це поняття є постійним і особа не повинна знову ставати на військовий облік.

    «Знятий з військового обліку» це тимчасове поняття та воно не означає звільнення від статусу військовозобов’язаного. Після зняття з військового обліку військовозобов’язаний продовжує виконувати обовʼязки військового обліку (проходження ВЛК, оновлення військово-облікових даних, повідомлення ТЦК та СП про зміну місця проживання тощо) та повинен стати на військовий облік в іншому органі, до прикладу в ТЦК та СП іншої області або ж в консульстві України в іншій країні.

    ВСІ ХТО БУВ ЗНЯТИЙ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ТАКИМ ЧИНОМ ЯК ВИ, ПОВИННІ БУТИ ПОНОВЛЕНІ НА ОБЛІКУ.

    НАКАЗ МОУ 684 СКАСОВАНО. ВІН ГОВОРИВ ПРО ЗНЯТТЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, А НЕ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ.

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Міністерстваоборони України20.12.2017 № 684

    "Перелік випадків, за яких громадяни України знімаються з військового обліку військовозобов’язаних"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0073-18#Text

    {Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства оборони № 509 від 25.07.2024}

    ХХХ

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    25.07.2024 № 509

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України08 серпня 2024 р.за № 1217/42562

    Про визнання такими, що втратили чинність, наказів Міністерства оборони України від 21 листопада 2017 року № 610 та від 20 грудня 2017 року № 684

    Відповідно до підпункту 3 пункту 3 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 11 квітня 2024 року № 3633-IX «Про внесення змін до законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», з метою приведення нормативно-правових актів у відповідність до законодавства України НАКАЗУЮ:

    1. Визнати такими, що втратили чинність:

    наказ Міністерства оборони України від 21 листопада 2017 року № 610 «Про тимчасове посвідчення військовозобов’язаного», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 14 грудня 2017 року за № 1511/31379;

    наказ Міністерства оборони України від 20 грудня 2017 року № 684 «Про затвердження Переліку випадків, за яких громадяни України знімаються з військового обліку військовозобов’язаних», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17 січня 2018 року за № 73/31525.

    2. Головнокомандувачу Збройних Сил України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

    3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

    Міністр оборони України

    Р. Умєров

    ПОГОДЖЕНО:Заступник Голови Служби безпеки УкраїниГолова Служби зовнішньої розвідки України

    С. НаумюкО. Іващенко

    ххх

    СТАТУС "ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНИЙ " СКАСОВАНО.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    ххх

    В НАКАЗІ МО УКРАЇНИ 402 ОБМЕЖЕНА ПРИДАТНІСТЬ ВИКЛЮЧЕНА З РІШЕНЬ ВЛК.

    ххх

    ІНІЦИАТИВНО ЙТИ ДО ТЦКСП ДЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК НЕ ПОТРІБНО.

    ДО 05.02.2025 РОКУ ВАС ПОВИННІ ВИКЛИКАТИ ДО ТЦКСП ДЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК.

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді...

    Якщо Ви натрапите на працівників ТЦК Вам скоріше перекреслять технічний запис "Виключений" на "знятий" у пункті 14 Вашого тимчасового посвідчення, адже ЖОДНИМ нормативно-правовим актом не передбачено, що обмежено придатні ВИКЛЮЧАЮТЬСЯ з військового обліку.

    Згідно пункту 3 частини 6 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" виключенню з військового обліку підлягають громадяни визнані непридатними до військової служби. Ви ж в свою чергу були визнані обмежено придатним.

    Тому, у Вашому випадку краще взагалі не натрапляти на представників ТЦК або знайти підстави для відстрочки, адже довести в судовому порядку, що Ви є виключеним Вам буде досить складно.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA