Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 26 сентября 2024, вопрос №120060 650₴

Уточнення нюансів оформлення відстрочки на підставі денної форми навчання

Вітаю! Вхідні дані - 35 років, маю вод(довідка в замін військового квитка) отримана 2011, з тих пір не оновлювалася, з того часу змінився лише сімейний стан на одружений. Була оформлена обмежена придатність.
Резерв +, дані оновлені вчасно, на обліку, інформація про влк чи обмежену придатність відсутня.
Вступив на магістратуру, отримав виписку з ЄДЕБО зі статусом "Так, не порушує".

Хочу розібратись в деяких тонкощах з якими можу зіштовхнутись під час намагання оформлення відстрочки:

1. Зустрічаю багато порад що перед фізичним походом до ТЦК варто подати заяву на відстрочку через рекомендований лист із описом вкладення. Проте мені озвучували думку, що краще не надсилати заяву на отримання відстрочки таким способом, оскільки можна отримати відмову без пояснення причини і з цим складніше працювати. Натомість радять спочатку подати мотивовану заяву, яка підтверджує ваше право на відстрочку та намір нею скористатися, разом із підтверджуючими документами.
Питання: чи є сенс в першій половині твердження, і що таке мотивована заява, у якому форматі вона має бути, і чи потрібно очікувати відповідь на неї? Чи достатньо буде підтвердження від Укрпошти про доставку?

2. Далі, похід в ТЦК подати заяву на отримання відстрочки. Хочу зрозуміти для себе такі питання:
Чи рахується актуальним мій вод зразка 2011 року чи будуть запевняти що його потрібно замінити/оновити чи достатньо е-вод з резерву+?
Для оновлення мають забрати оригінал документу чи всюди потрібно давати лише копії/завірені копії (чи взагалі якісь документи оригінали варто/потрібно надавати)

3.Скоріше всього, мене будуть відправляти на ВЛК перед тим, як оформити відстрочку через обмежену придатність. Я так розумію, що я маю якось зареєструвати свою заяву до того, як піду проходити ВЛК. Як зрозуміти, що вона зареєстрована? Я так розумію в мене має бути дві копії заяви, одну я залишаю собі, щось мені мають там підписати, як це має виглядати? Якась має бути печатка чи підпис людини яка отримала?

Ответы юристов (6)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    1. Питання: чи є сенс в першій половині твердження, і що таке мотивована заява, у якому форматі вона має бути, і чи потрібно очікувати відповідь на неї? Чи достатньо буде підтвердження від Укрпошти про доставку?

    Вам краще відправити документи укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладеного хоча б для того, щоб у Вас були докази подачі документів про відстрочку та фіксація Вашого бажання нею скористатися. Адже якщо Ви підете до ТЦК особисто, а Вашу заяву не зареєструють - тоді буде набагато важче оскаржувати незаконну мобілізацію, яку до речі можуть провести за 1 день. А в суді ТЦК просто повідомить, що Ви, навіть, заяву не подавали.

    2. Далі, похід в ТЦК подати заяву на отримання відстрочки. Хочу зрозуміти для себе такі питання:Чи рахується актуальним мій вод зразка 2011 року чи будуть запевняти що його потрібно замінити/оновити чи достатньо е-вод з резерву+?

    Згідно постанови КМУ 560 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    Якщо в довідці зазначено, що послідовність освіти зберігається - тоді Ви маєте право на відстрочку.

    В майбутньому відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного, але поки що такого функціоналу немає.

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    У разі позитивного рішення про відстрочку надається ДОВІДКА із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6. В дану довідку повинен вписуватись номер ВОД.

    Згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа. Тому довідка є чинним ВОД.

    Проте, ТЦК часто відмовляють у відстрочці якщо військовозобов'язані надають е-ВОД, довідки, обліково-послужні картки, тощо.

    Тому у Вас є два варіанти:

    1. Оскаржувати бездіяльність ТЦК

    2. Пройти ВЛК, оформити паперовий ВОД на бланку та оформити відстрочку.

    ВОД мають забрати лише під розписку або якщо Ви його буде замінювати на паперовий ВОД на бланку.

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    2. Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    • в електронній формі - засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі - Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);
    • у паперовій формі - на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
    • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст - військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;
    • зміни категорії щодо військового обов’язку;
    • відсутності місця для внесення змін;
    • невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;
    • втрати (зіпсування);
    • виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом П'ЯТИ РОБОЧИХ ДНІВ з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    24. Громадянин України може передавати військово-обліковий документ на бланку працівнику, відповідальному за ведення військового обліку, для внесення змін за умови одержання розписки, оформленої за формою згідно з додатком 3.

    Військово-обліковий документ на бланку повертається громадянину України не пізніше семи робочих днів з дня видачі такої розписки.

    Для оновлення мають забрати оригінал документу чи всюди потрібно давати лише копії/завірені копії (чи взагалі якісь документи оригінали варто/потрібно надавати)

    В пункті 58 постанови КМУ 560 вказано, що потрібно подавати засвідчені копії документів.

    Способи засвідчення копій документів

    • нотаріальне засвідчення копії документа;
    • засвідчення копій документів посадовими особами органів державної влади;
    • засвідчення копії документа фізичною особою (вказати "копія вірна, згідно з оригіналом", дата, підпис, ПІП)

    Тому, якщо Ви будете подавати заяву та документ про відстрочку укрпоштою, то подавайте звичайні копії докуметів, але на кожній копії напишіть "Згідно з оригіналом", дата, підпис, Ваші ініціали. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного рекомендованого листа.

    Відповідно до постанови КМУ 560 нотаріально засвідчені копії документів вимагаються лише для військовозобов'язаних, які оформляють відстрочку у зв'язку з навчанням в інтернатурі.

    3.Скоріше всього, мене будуть відправляти на ВЛК перед тим, як оформити відстрочку через обмежену придатність. Я так розумію, що я маю якось зареєструвати свою заяву до того, як піду проходити ВЛК. Як зрозуміти, що вона зареєстрована? Я так розумію в мене має бути дві копії заяви, одну я залишаю собі, щось мені мають там підписати, як це має виглядати? Якась має бути печатка чи підпис людини яка отримала?

    При особистому візиті до ТЦК готуєте 2 заяви про відстрочку, довідку з ЄДЕБО, заяву про видачу ВОД на бланку та фотокартку.

    Прибувши до ТЦК спочатку зареєструйте заяву про відстрочку та видачу ВОД. Для цього вимагайте, щоб на Вашому екземплярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: дату прийому, підпис, посаду та прізвище ініціали людини, яка прийняла документи, можливо Вам присвоять вихідний номер та печатку. Ви цей екземпляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку. Бажано, це зробити і з заявою про видачу ВОД.

    Якщо заяву не реєструють – не хвилюйтесь, адже Ви маєте доказ подачі документів про відстрочку поштою. Можете подати скаргу на ТЦК або просто пройти ВЛК

    В будь-якому випадку Ви не підлягаєте мобілізації, якщо Вас направлять на ВЛК та визнають придатним, то при неправомірному врученні мобілізаційного розпорядження або повістки на відправку після медогляду - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    1. Зустрічаю багато порад що перед фізичним походом до ТЦК варто подати заяву на відстрочку через рекомендований лист із описом вкладення. Проте мені озвучували думку, що краще не надсилати заяву на отримання відстрочки таким способом, оскільки можна отримати відмову без пояснення причини і з цим складніше працювати. Натомість радять спочатку подати мотивовану заяву, яка підтверджує ваше право на відстрочку та намір нею скористатися, разом із підтверджуючими документами.Питання: чи є сенс в першій половині твердження, і що таке мотивована заява, у якому форматі вона має бути, і чи потрібно очікувати відповідь на неї? Чи достатньо буде підтвердження від Укрпошти про доставку?

    Все залежить від того з якою метою Ви збираєтесь надсилати заяву поштою.

    1. Якщо бажаєте саме у такий спосіб отримати відстрочку, тобто без особистої явки до ТЦК, то це може бути ризиковано, оскільки дійсно можна отримати відмову по декількам причинам або ж взагалі не отримати відповідь від ТЦК.

    2. Якщо ж мова йде про надсилання такої заяви у якості доказів перед особистою явкою до ТЦК, то можна це зробити, але прийдеться йти до ТЦК, не чекаючи на відповідь.

    Не знаю, що таке вмотивована заява. Знаю тільки те, що законодавством не передбачений відповідний документ й ТЦК не зобов'язаний приймати останній до уваги.

    Ви маєте 100% право на відстрочку і жодна вмотивована заява не зробить цей відсоток більшим.

    2. Далі, похід в ТЦК подати заяву на отримання відстрочки. Хочу зрозуміти для себе такі питання:Чи рахується актуальним мій вод зразка 2011 року чи будуть запевняти що його потрібно замінити/оновити чи достатньо е-вод з резерву+?Для оновлення мають забрати оригінал документу чи всюди потрібно давати лише копії/завірені копії (чи взагалі якісь документи оригінали варто/потрібно надавати).

    Однозначно будуть наполягати на заміні довідки й при тому направлять на ВЛК, оскільки на практиці ТЦК не видає ВОД нового зразка без проходження комісії.

    Щодо е-ВОД, то його достатньо, оскільки цей документ має таку ж саму юридичну силу, як і паперовий, проте, знову ж таки на практиці, ТЦК відмовляються приймати е-ВОД у якості військово-облікового документу та вимагають саме паперовий ВОД задля того, аби оформити відстрочку.

    З приводу видачі ВОД нового зразка, то для того Вам необхідно подати до ТЦК заяву та прикласти до останньої фотокартку.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    2. Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559. Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Згідно Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "55. Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа."

    Директорат цифрової трансформації у сфері оборони Міністерства оборони України надає офіційне розʼяснення щодо юридичної сили електронного та паперового військово-облікового документу.

    Зокрема, наявність у особи військово-облікового документа в електронній формі, наприклад, у відповідному застосунку мобільного телефону, або у вигляді роздрукованого військово-облікового документу з QR кодом, є рівнозначним військово-обліковому документу у паперовій формі, оскільки усі вони мають однакову юридичну силу.

    Військово-обліковий документ в електронній формі дозволяє уповноваженим працівникам ТЦК та СП, Національної поліції, Держприкордонслужби зчитувати його за допомогою будь-яких засобів (телефони, планшети), на яких може бути встановлений застосунок Резерв+ та які мають камеру. А роботодавцю – формувати список військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час.

    https://www.mil.gov.ua/news/2024/07/31/rozʼyasnenn...

    Якщо співробітники ТЦК ігнорують документи у додатку “Резерв+ звертайтесь на гарячу лінію 1512.

    3.Скоріше всього, мене будуть відправляти на ВЛК перед тим, як оформити відстрочку через обмежену придатність. Я так розумію, що я маю якось зареєструвати свою заяву до того, як піду проходити ВЛК. Як зрозуміти, що вона зареєстрована? Я так розумію в мене має бути дві копії заяви, одну я залишаю собі, щось мені мають там підписати, як це має виглядати? Якась має бути печатка чи підпис людини яка отримала?

    Якщо в Вас зареєструють заяву на відстрочку, то взагалі не мають права направляти на ВЛК на час розгляду заяви. Хоча існує певна колізія у даному випадку з приводу скасування статусу обмежено-придатний і переогляду ВЛК до лютого 2025 року.

    Якщо за вимогою ТЦК постане питання отримання Вами нового ВОД, то в Вас не приймуть заяву на відстрочку допоки Ви не оформите військово-обліковий документ.

    Є багато нюансів і, як саме себе буде поводити ТЦК, у якому Ви перебуваєте на обліку, нікому не відомо.

    Варіанти:

    Ви подаєте заяву разом із довідкою виданою замість військового квитка. ТЦК вимагає в Вас проходження ВЛК та отримання ВОД нового зразка. Тільки потім реєструє заяву на відстрочку.

    Ви подаєте заяву разом із е-ВОД. ТЦК вимагає в Вас саме паперовий документ й надалі повертаємось до першого варіанту.

    Крім того, можливі й інши варіанти розвитку подій. Наприклад, у Вас зареєструють заяву за наявності е-ВОД та не направлять на ВЛК або ж зареєструють заяву і потім, всупереч вимог пункту 63 Постанови КМУ №560 направлять на проходження ВЛК.

    Кожну із протиправних дій ТЦК Ви маєте право оскаржити у суді або ж погодитись на умови ТЦК. Дане рішення приймати виключно Вам.

    Щодо реєстрації заяви на відстрочку, то Вам необхідно мати два примірника заяви на відстрочку на одному з котрих працівник ТЦК повинен проставити дату та підпис.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергій Клиент 18 часов назад

      А якщо відправити поштою заяву, і потім фізично зʼявитися, то поки буде проходити процес наприклад проходження влк якщо затягнеться(доречі скільки на це дають часу?), чи можуть по поштовій заяві відмову зробити?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Якщо розглядати й такий варіант, то гіпотетично це можливо, оскільки Ви направляєте заяву поштою та після того деякий час не можете подати заяву на відстрочку особисто. Тобто, Ви проходете ВЛК (максимум 14 днів) й потім чекаєте на видачу ВОД нового зразка.

        Відповідно до норм Постанови КМУ №559 ВОД Вам повинні видати упродовж 5 днів, але - це відповідно до Постанови, на практиці такі строки можуть бути збільшені в деяких випадках до місяця.

        За цей час, припустимо, ТЦК розглядає все ж таки Вашу заяву, надіслвну поштою та надає Вам відповідь.

        Звичайно, все це теорія, на практиці ще не мав таких випадків.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Сергію!

    Питання: чи є сенс в першій половині твердження, і що таке мотивована заява, у якому форматі вона має бути, і чи потрібно очікувати відповідь на неї? Чи достатньо буде підтвердження від Укрпошти про доставку?

    Що таке вмотивована заява? Мені також цікаво б дізнатися. Чинним законодавством вона точно не передбачена, на відміну від заяви про оформлення відстрочки. Спостерігаючи за судовою практикою, ми все більше переконуємося в тому, що заяви, надіслані поштою, ТЦК має розглядати та направляти на комісії. Тому направити документи поштовим зв'язком - це одна справа, я погоджуюся з цим, про що вмотивована заява, підказати не можу. Чи є у Вас можливість додати скрін з повідомленням про цю заяву, можливо якимось чином прокоментую її.

    Для мене все очевидно - направити заяву до ТЦК поштовим зв'язком обов'язково потрібно. За такого алгоритму у Вас є вибір серед 2 варіантів:

    1. Відправити документи поштою, чекати відповіді від ТЦК, і йти до них вже після отримання відповіді. Звісно, варто проаналізувати, що і як зазначено буде у відповіді.

    2. Відправити документи поштою, дочекатися вручення документів представникам ТЦК, і йти до ТЦК не чекаючи отримання від них відповіді.

    Як показує практика, можливим є як варіант № 1, так і варіант № 2.

    2. Далі, похід в ТЦК подати заяву на отримання відстрочки. Хочу зрозуміти для себе такі питання:Чи рахується актуальним мій вод зразка 2011 року чи будуть запевняти що його потрібно замінити/оновити чи достатньо е-вод з резерву+?

    На жаль, але будуть оформлювати новий військово-обліковий документ, адже довідка взамін військового квитка, як показує практика, не вважається валідною.

    Е-ВОД добре, але треба оформлювати і паперовий.

    Вам потрібно подавати заяву на видачу військово-обліоковго документу нової форми.

    Звертаю увагу:

    Необхідні документи

    • заява;
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • витяг про відсутність судимості.
    • три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище).

    Для оновлення мають забрати оригінал документу чи всюди потрібно давати лише копії/завірені копії (чи взагалі якісь документи оригінали варто/потрібно надавати)

    Про які Ви документи? Якщо про довідку ЄДЕБО, яка є ключовою для Вас, то вона не містить оригіналів та копій, всі її примірники є по суті оригіналами, оскільки підпис та мокра печатка відсутні.

    3.Скоріше всього, мене будуть відправляти на ВЛК перед тим, як оформити відстрочку через обмежену придатність. Я так розумію, що я маю якось зареєструвати свою заяву до того, як піду проходити ВЛК. Як зрозуміти, що вона зареєстрована? Я так розумію в мене має бути дві копії заяви, одну я залишаю собі, щось мені мають там підписати, як це має виглядати? Якась має бути печатка чи підпис людини яка отримала?

    Так, скоріше за все - Вас направлять на ВЛК. Саме для таких цілей ми і направляємо документи поштою. На момент проходження медичного огляду Ваші документи уже в ТЦК, що створює для Вас додатковий захист. Як показує практика, зареєструвати заяву до ВЛК Вам ніхто можливості не надасть, і тут як ніколи пригодяться поштові документи.

    Надаю Вам повний алгоритм для БЕЗПЕЧНОГО оформлення відстрочки у Вашій ситуації:

    1. Отримуєте довідку з ЄБЕДО із зазначенням «ТАК, не порушує» щодо послідовності здобуття освіти.

    2. Готуєте заяву про оформлення відстрочки, до якої додаєте ПРОСТІ копії паспорту, РНОКПП, військово-облікового документу, довідку ЄДЕБО та направляєте це все до ТЦК поштовим зв'язком (цінний лист з повідомлення про вручення з описом вкладення, можливо також замовити кур’єрську доставку).

    3. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    4. Готуєте повторно той же пакет документів, що і надісланий поштою, лише вже з нотаріальними копіями.

    5. Йдете до ТЦК та в першу чергу намагаєтеся зареєструвати заяву про відстрочку. Якщо реєструєте – чудово, якщо направляють на ВЛК – йдете та проходите ВЛК.

    6. Якщо після ВЛК направляють для реєстрації заяви про відстрочку – чудово, якщо вручають "бойову" - відмовляєте від отримання через незаконність дій працівників ТЦК та СП. Жодної юридичної відповідальності за це Ви не понесете.

    7. В кінцевому результатів реєструєте заяву про відстрочку, чекаєте +- 2-3 тижні, забираєте довідку про відстрочку від мобілізації.

    Загалом боятися ВЛК не варто, але при умові, що Ви надіслали документи до ТЦК попередньо поштою.

    ВАЖЛИВИЙ МОМЕНТ - ОТРИМАННЯ ВІДМОВИ У ВІДСТРОЧЦІ НЕ ПОЗБАВЛЯЄ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНОГО МОЖЛИВОСТІ ПОДАТИ НОВУ ЗАЯВУ, НЕ ХВИЛЮЙТЕСЯ!

    З повагою! Успіхів Вам!

    • Сергій Клиент 14 минут назад

      А можете уточнити цей момент - подавати заяву на видачу військово-обліоковго документу необхідні документи:приписне свідоцтво;медична картка;

      я так розумію в моєму випадку замість приписного довідка в замін військового квитка?медична картка це результат проходження влк?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA