Задайте вопрос юристу

865 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 07 октября 2024, вопрос №120645 350₴

Бронювання , продовження бронювання

Підприємство подало списки на продовження бронювання ( по 45 постанові)15.08.2024, бронь була до 24.08.2024.
На даний час немає підтвердження броні . Скільки часу займає процес бронювання, чи має бути відмова чи підтвердження броні , хто надає ці підтвердження якщо бронюєте за списками по 45 постанові ? Наразі проходжу ВЛК.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    Якщо мова йде про підприємство, якому було встановлено мобілізаційне завдання або ж про підприємство, яке здійснює виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, то відповідно до Постанови КМУ №76 "Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час":

    "2. Установити, що:

    бронювання військовозобов’язаних за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, що працюють на підприємствах, в установах та організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), а також на підприємствах, в установах та організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, та які не визначено критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, здійснюється Міністерством економіки на строк до шести місяців на підставі погоджених Генеральним штабом Збройних Сил та/або Міністерством оборони документів, які надійшли до 8 червня 2024 р. до Міністерства економіки та відповідали вимогам законодавства, що діяло до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650 “Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану”.

    Тобто, Ваше бронювання вже не може бути продовжено, оскільки гранічний термін подання документів був до 08.06.2024 року. Станом на зараз для бронювання своїх працівників підприємство обов'язково повинно бути визначено критично важливим.

    Згідно вищезгаданої Постанови КМУ №76:

    1. Цей Порядок визначає механізм бронювання під час воєнного стану військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, які працюють або проходять службу:

    • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування;
    • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;
    • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;
    • у спеціалізованих установах ООН, міжнародних судових органах, міжнародних та неурядових організаціях та установах, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України;
    • в операторах протимінної діяльності, які проводять розмінування (гуманітарне розмінування) відповідно до законодавства (далі - оператори протимінної діяльності).

    Отже потрібно мати від Вас інформацію щодо Вашого роботодавця: чи визнано підприємство критично важливим?

    Щодо проходження ВЛК, то, якщо Ви не матимете підтвердження бронювання (витяг Мінекономіки), то з великою вирогідністю отримаєте мобілізаційне розпорядження.

    10. З метою погодження списки, подані в паперовій та/або в електронній формі, крім поданих засобами Порталу Дія відповідно до пунктів 4-9 цього Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) у строк не більш як 10 робочих днів з дня їх отримання.

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) подає погоджені відповідно до абзацу першого цього пункту списки до Мінекономіки.

    11. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 10 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) Мінекономіки приймає у строк не більш як п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    12. З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочки Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Міноборони (СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органу Міноборони).

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідного підрозділу розвідувального органу Міноборони).

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа та організація видають військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану передбачений постановою КМУ №76

    Норма щодо бронювання за постановою КМУ 45 була виключена з постанови КМУ 76 ще 08.06.2024.

    Бронювання військовозобов’язаних здійснюється згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, погодженими Міноборони в паперовій та/або електронній формі або в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650 “Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану”.

    Згідно Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану бронювання відбувається в місячний термін

    1. Центральний орган виконавчої влади проводить перевірку повноти заповнення списку, наявності наданого до нього обґрунтування, дотримання вимог щодо кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, та подає його у строк не більш як П'ЯТЬ робочих днів з дня отримання списку до Міноборони для погодження.

    2. З метою погодження списки, подані в паперовій та/або в електронній формі, крім поданих засобами Порталу Дія відповідно до пунктів 4-9 цього Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Міноборони у строк не більш як 10 робочих днів з дня їх отримання. Міноборони подає погоджені відповідно до абзацу першого цього пункту списки до Мінекономіки.

    3. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 10 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони Мінекономіки приймає у строк не більш як П'ЯТЬ робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочки Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Міноборони (СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органу Міноборони).

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідного підрозділу розвідувального органу Міноборони).

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа та організація видають військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    4. Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку.

    5. Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує у строк не більш як п’ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік із внесенням відомостей про надану відстрочку в Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Скільки часу займає процес бронювання,

    Згідно законодавства - до 1 місяця, але на практиці, але на практиці процес бронювання може тривати 2-3 місяці.

    чи має бути відмова чи підтвердження броні , хто надає ці підтвердження якщо бронюєте за списками по 45 постанові ?

    Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки

    Наразі проходжу ВЛК.

    Загалом, існує автоматичне продовження броні ще на три місяці, яке це передбачене постановою КМУ 07.05.2024 № 516 «Про продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації»

    Проте, це стосується бронювання згідно постанови КМУ 76. На жаль, по постанові КМУ 45, автоматичне продовження не передбачена

    Вам бажано проходити додаткові обстеження та не спішити проходити всіх лікарів.

    А Вашому роботодавцю потрібно подати запит до Мінекономіки

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    З ПРИВОДУ БРОНЮВАННЯ:

    Кабінет Міністрів України вніс зміни до порядку бронювання військовозобов’язаних: тепер його можна отримати, якщо громадяни уточнили свої військово-облікові дані. Про це йдеться у постанові № 1125 від 1 жовтня.

    Так, уряд уточнив підстави для отримання бронювання. Тепер це можливо, коли військовозобовʼязаний:

    • перебуває на військовому обліку та має військово-обліковий документ (у паперовій або електронній формі);
    • уточнив дані щодо перебування на військовому обліку;
    • не перебуває у розшуку.

    Також серед підстав, які дозволяють відмовити державному органу чи підприємству у бронюванні їхнього працівника, - відсутність в Реєстрі військовозобов’язаних відомостей про громадянина.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Володимире!

    Підприємство подало списки на продовження бронювання ( по 45 постанові)15.08.2024, бронь була до 24.08.2024.На даний час немає підтвердження броні . Скільки часу займає процес бронювання, чи має бути відмова чи підтвердження броні , хто надає ці підтвердження якщо бронюєте за списками по 45 постанові ? Наразі проходжу ВЛК

    На жаль, але Порядок бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час, затверджений постановою КМУ від 04.02.2015 №45 - є документом для службового користування і у публічному доступі НЕ ПЕРЕБУВАЄ.

    Відповідно сказати тонкощі саме цього процесу - складно.

    Втім, як показує практика, і такий вид бронювання вимагає 2-3 місяці часу. Чому Ви проходите ВЛК? Ви отримали повістку?

    У будь-якому випадку, Вам потрібно "тягти" час у надії на отримання результату бронювання. Строк для проходження ВЛК за чинним законодавством - до 14 днів (Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України).

    "2.8.6. Строки проведення медичних оглядів, а також лабораторних та інструментальних досліджень, включно з необхідністю направлення на додаткові методи дослідження, лабораторні обстеження, визначаються з урахуванням необхідності отримання повної та об'єктивної інформації про стан здоров'я людини, та не можуть становити більше 14 днів".

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України