Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право и процесс, 10 октября 2024, вопрос №120832 350₴

Доброго дня. Маємо справу в суді по розподілу нерухомості. Перша інстанція прийняла рішення не в нашу користь, апеляція залишила це рішення в силі. Я знаходжусь за кордоном як біженка з п'ятьма дітьми і не мала змоги забрати свої речі з приміщення яке суд присудив опоненту, я цим приміщенням користувалась 20 років. Опонент проник в приміщення яким я користувалась, викинув мої речі на вулицю, підозріваю чи не сталась крадіжка. Касаційний суд скасував апеляційну постанову і відправив на новий розгляд в апеляцію. Які кроки я маю прийняти у даній ситуації?

Доброго дня. Маємо справу в суді по розподілу нерухомості. Перша інстанція прийняла рішення не в нашу користь, апеляція залишила це рішення в силі. Я знаходжусь за кордоном як біженка з п'ятьма дітьми і не мала змоги забрати свої речі з приміщення яке суд присудив опоненту, я цим приміщенням користувалась 20 років. Опонент проник в приміщення яким я користувалась, викинув мої речі на вулицю, підозріваю чи не сталась крадіжка. Касаційний суд скасував апеляційну постанову і відправив на новий розгляд в апеляцію. Які кроки я маю прийняти у даній ситуації?

Ответы юристов (2)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Як Ви дізнались, що Ваші речі були викинуті на вулицю?

    Якщо хтось увірвався у житло і викинув Ваші речі, то це є протиправним проникнення у житло за статттею 162 Кримінального кодексу України «Порушення недоторканості житла». Якщо Ви там проживали тривалий час та залишили свої речі, це означає, що Ви створили там побут і ніхто не може Вас виселяти без спеціальної процедури.

    Крім того, опоненту може бути інкриміноване самоуправство за статтею 356 Кримінального кодексу України.

    Самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника, - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або пробаційним наглядом на строк до двох років.

    У Вашому випадку слід викликати поліцію, адже в цьому випадку це не цивільно-правові відносини.

    Інша справа, що правоохоронці не дуже хочуть братись за таке. Та навіть, якщо вони нічим не допоможуть, їхня фіксація потрібна у тому випадку, якщо збираєтесь відшкодовувати вартість речей у судовому порядку.

    Якщо Вашим опонентом є батько Ваших дітей - Ви можете звернутись до суду та стягнути з нього аліменти.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    Які докази Ви маєте з приводу викрадення Ваших речей саме "опонентом"? Про яке приміщення йде мова? Про які речі? Ваші особисті? Коли саме це сталося? На якому етапі судового процесу?

    Якщо ми говоримо про крадіжку, то Вам потрібно подавати заяву про злочин до поліції.

    Стаття 185 ККУ. Крадіжка

    "1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) -

    карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або пробаційним наглядом на строк до п’яти років, або обмеженням волі на той самий строк.

    2. Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

    карається пробаційним наглядом на строк від трьох до п’яти років або обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    3. Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

    4. Крадіжка, вчинена у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

    5. Крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна".

    Якщо особі стало відомо про вчинене кримінальне правопорушення, або ж вона стала свідком вчиненого кримінального правопорушення, або потерпілою, особа маєте право написати письмову заяву про вчинене кримінальне правопорушення до найближчого відділення Національної поліції України незалежно від місця і часу їх учинення.

    Згідно статті 1 Закону України «Про національну поліції», центральним органом виконавчої влади, на який покладається обов'язок служити суспільству шляхом належного забезпечення охорони прав людини і його свобод, який протидіє злочинності, підтримує публічну безпеку і порядок є національна поліція України (далі - поліція) . У пункті 5 частини 1 статті 23 цього Закону зазначено, що до повноважень поліції відноситься здійснення своєчасного реагування та прийняття відповідних заходів на заяви і повідомлення про злочини або події (кримінальні і адміністративні).

    Стаття 25 Кримінального процесуального кодексу України покладає обов'язок на прокурора і слідчого починати досудове розслідування у разі виявлення ознак злочину. Крім цього, статтею 214 КПК позначений термін, протягом якого після прийняття заяви або отримання повідомлення про скоєння злочину, прокурор або слідчий повинні внести інформацію про такий злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань (Реєстр) - і дорівнює він 24 години. Правила та порядок ведення такого Реєстру можна подивитися в Наказі Генеральної прокуратури від 06.04.2016 №139 "Про затвердження Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань". А після цього, протягом ще 24 годин, вищевказані особи зобов'язані почати розслідування.

    Особливі вимоги до її написання заяви про злочин не передбачені законодавством. Але, не дивлячись на це, в ній важливо описати всі відомі факти і обгрунтувати наявність ознак злочину (так як на її підставі і відомостях, що в ній зазначені, буде вноситися інформація про злочин і до Реєстру) Тому, необхідно вказати наступні дані:

    • назва органу до якого ви звертаєтеся;
    • прізвище, ім'я, по батькові (найменування) потерпілого або заявника, номер телефону
    • короткий виклад і опис подій і обставин, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення (наприклад, якщо подаєте заяву в поліцію про загрозу життю і здоров'ю, то потрібно описати як саме загрожують, хто може загрожувати, в зв'язку з чим, в яких діях це проявляється, як довго існує загроза і тд);
    • попередня правова кваліфікація кримінального злочину із зазначенням статті (частини статті) УКУ;
    • докази, що підтверджують викладені в заяві обставини (якщо такі є; ними можуть бути, наприклад, фото з місця злочину або інші);
    • дата і підпис.

    Крім того, згідно статті 162 ККУ:

    1. Незаконне проникнення до житла чи до іншого володіння особи, незаконне проведення в них огляду чи обшуку, а так само незаконне виселення чи інші дії, що порушують недоторканність житла громадян, -

    караються штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені службовою особою або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування,-

    караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років".

    Отже, у Вашому випадку потрібно звертатись до поліції із заявою про злочин. Оскільки Ви знаходитесь з кордоном, то Вам, скорше за все, потрібен адвокат для вирішення цього питання в Україні саме за місцем скоєння злочину "опонентом". Можливо, в Вас вже є адвокат, який веде справу по розділу нерухомого майна та останній зможе допомогти Вам у цьому питанні?

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України