Задайте вопрос юристу

865 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 10 октября 2024, вопрос №120877 340₴

Адреса вказана в Резерв+ не співпадає з районом ТЦК де я на обліку.

Реєструючись в Резерв+ я вказав фактичне місце проживання(місто А), а не те, де я прописаний та стою на обліку в РТЦК(місто Б).
Відповідно, на облік за фактичним місцем проживання і тим, яке я вказав в Резерв+ я не ставав.
На даний момент я підготував пакет документів на відстрочку по 13 пункту ч.1 ст.23 та хочу їх відправити поштою у місто Б, де я історично знаходжусь на обліку.
Чи будуть у мене з цим проблеми? І якщо так, то як це вирішити та як взагалі правильніше поступити в даній ситуації, якщо фізично з'являтись у тцк я не маю можливості?

Ответы юристов (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Чи будуть у мене з цим проблеми? І якщо так, то як це вирішити та як взагалі правильніше поступити в даній ситуації, якщо фізично з'являтись у тцк я не маю можливості?

    Ні, жодних проблем не буде, адже Ви повинні звертатися саме до ТЦК, де перебуваєте на обліку. Тому нічого страшного не сталося. Те, що Ви не стоїте на обліку за фактичним місцем проживання - не страшно. Не всі можуть стати на обліку за фактичним місцем проживання, адже для цього потрібно мати ВПО або готовність зареєструвати там місце проживання.

    Наразі, по правді кажучи, контроль за цим питанням пом'якшився. Подавайте документи на відстрочку до ТЦК, де перебуваєте на обліку та ні про що не думайте. Зі збором документів проблем немає?

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    На даний момент я підготував пакет документів на відстрочку по 13 пункту ч.1 ст.23 та хочу їх відправити поштою у місто Б, де я історично знаходжусь на обліку. Чи будуть у мене з цим проблеми?

    Щоб оформити відстрочку - Ви маєте подати до ТЦК заяву про відстрочку та документи, які її підтверджують.

    Згідно пунтку 58 постанови КМУ 560 За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих та посадових (службових) осіб, зазначених у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Відправляйте заяву та документи про відстрочку рекомендованим листом з описом вкладеного. В першу чергу це буде доказом того, що Ви бажаєте скористатись своїм правом на відстрочку, якщо при особистому візиті до ТЦК вони не будуть реєструвати заяву про відстрочку.

    Крім того, в такому випадку є можливість оформити відстрочку дистанційно, адже вже є достатньо судових рішень, де Cуд звертає увагу, що обов`язок «особисто подати», не є тотожним обов`язку «особисто прибути», при цьому ні Закон України «Про військовий обов`язок і військову службу», ні Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", ні Порядок № 560 не зобов`язують військовозобов`язаного особисто прибувати до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для реалізації права на відстрочення від призову під час мобілізації з підстав, передбачених статтею 23 Закону № 3543-ХІІ.

    Таким чином, відсутність належним чином оформленого рішення про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації або мотивованої відмови у наданні відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на думку суду, свідчить про протиправну бездіяльність суб`єкта владних повноважень.

    Тому, якщо Ви подасте заяву про відстрочку укрпоштою існують такі варіанти розвитку подій:

    1. Вам нададуть відстрочку.

    2. Вам відмовлять у відстрочці

    3. Вашу заяву взагалі не розлянуть та не нададуть Вам відповідь.

    В двох останніх випадках Ви можете оскаржити протиправну бездіяльність ТЦК в судовому порядку.

    Якщо Ви будете подавати заяву та документ про відстрочку поштою, то подавайте звичайні копії докуметів, але на кожній копії напишіть "Згідно з оригіналом", дата, підпис, Ваші ініціали. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного рекомендованого листа.

    І якщо так, то як це вирішити та як взагалі правильніше поступити в даній ситуації, якщо фізично з'являтись у тцк я не маю можливості?

    Оформити відстрочку можна лише в тому ТЦК де перебуваєте на військовому обліку.

    Якщо ТЦК за місцем прописки не реагує на Ваш лист, то Вам потрібно або оскаржувати бездіяльність ТЦК, або їхати туди особисто.

    Є ще один варіант - спробувати стати на військовий облік за фактичним місцем проживання та оформити в ньому відстрочку. Для цього бажано мати ВПО, або договір оренди, або документ про право власності на житло, тощо. Проте, деякі ТЦК беруть на військовий облік без зайвих питань.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Артуре!

    Чи будуть у мене з цим проблеми?

    Ви повинні подавати заяву на відстрочку саме до того ТЦК, у якому перебуваєте на обліку за зареєстрованим місцем проживання.

    Який ВОД Ви маєте? Чи зібрали Ви всі необхідні документи для оформлення відстрочки?

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію:

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    «13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю».

    Згідно із Постановою КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    «Військовозобов’язані, які відповідно до закону зобов’язані утримувати осіб, зазначених у пункті 13 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, зазначають у заяві (додаток 4) про відсутність інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані утримувати осіб, зазначених у пункті 13 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, а за умови наявності кількох військовозобов’язаних —додають заяву особи з інвалідністю І або ІІ групи за формою згідно з додатком 15, в якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) особи, яку особа з інвалідністю обирає для здійснення свого утримання».

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    для батьків військовозобов’язаного з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи або батьків дружини (чоловіка) військовозобов’язаного з числа осіб з інвалідністю I чи II групи — один із таких документів, що підтверджує інвалідність:

    • довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ,
    • або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
    • або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,
    • або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
    • заява за формою згідно з додатком 15 (у разі потреби) із зазначенням прізвища, ім’я та по батькові (за наявності) особи, яку вона обирає для здійснення свого утримання;

    для військовозобов’язаного, який має одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи, — документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про народження);

    для військовозобов’язаного, який має одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, — документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про народження дружини (чоловіка) та свідоцтво про шлюб);

    для військовозобов’язаного, який має одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, — один із таких документів, що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи:

    • довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ,
    • або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді за формою, затвердженою МОЗ,
    • або документ, що підтверджує перебування під арештом (крім домашнього арешту),
    • або відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі».

    І якщо так, то як це вирішити та як взагалі правильніше поступити в даній ситуації, якщо фізично з'являтись у тцк я не маю можливості?

    Вирішити це питання Ви можете тільки двома шляхами:

    1. Направити заяву поштою до ТЦК, у якому перебуваєте на обліку.

    Можете направити пакет документів Укрпоштою, рекомендованим листом з описом вкледення, проте ніхто Вам не надасть гарантії, що ТЦК оформить Вам відстрочку у такий спосіб. ТЦК може взагалі не відповісти на Ваш лист, надати відповідь із зазначенням того, що для оформлення відстрочки Ви повинні подати заяву до ТЦК особисто або ж надіслати Вам офіційну відмову у наданні відстрочки.

    У будь якому з цих варіантів Ви маєте право звернутись до суду та оскаржити протиправні дії ТЦК.

    2. Стати на облік в ТЦК за місцем фактичного проживання, якщо стоїте на обліку ВПО, або, хоча б, маєте договір оренди житла.

    Взагалі, після зміни місця проживання, Ви повинні були стати на облік за новим місцем проживання упродовж тижня відповідно до Правил військового обліку.

    7) особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу), який організовує та веде військовий облік на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, для взяття на військовий облік;

    10-1) у період проведення мобілізації (крім цільової) та/або протягом дії правового режиму воєнного стану:

    у разі залишення свого місця проживання стати в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи (військовозобов’язані та резервісти СБУ - в Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, а військовозобов’язані та резервісти розвідувальних органів - у зазначений строк повідомити про зміну місця проживання відповідним підрозділам розвідувальних органів).

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України