Задайте вопрос юристу

865 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 14 октября 2024, вопрос №121114

Сестра багатодітна мати без чоловіка чи має право на соц виплати

Доброго дня Шановні юристи , запитання наступного характеру : Сестра має трьох неповнолітніх дітей , не одружена (розведена давно), молодшій більше 6 років , старшому виповнилося 16 , проживає не по приписці , чи має вона право отримувати допомогу на дітей в соц.захисті ? Посвідчення багатодітної є .
Які документи потрібно подати ,якщо так .

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Володимире!

    Сім’ї, які виховують трьох або більше неповнолітніх дітей, в Україні мають статус багатодітних. Під час визначення статусу багатодітної сім’ї враховуються також:

    • всиновлені діти;
    • діти одного з подружжя від попереднього шлюбу, що проживають разом із новою сім’єю свого батька або матері;
    • повнолітні діти віком до 23 років, що навчаються за денною формою отримання освіти і проживають разом із батьками.

    В Україні для таких сімей передбачено низку пільг та соціальних виплат, що регулюється ст. 13 Закону Про охорону дитинства.

    Багатодітні сім’ї мають право на 50% знижки на оплату:

    • за квартиру та опалення (21 кв.м загальної площі на кожного члена сім’ї та 10,5 кв.м на родину);
    • інших комунальних послуг, зокрема вартості балонного газу для плити;
    • опалення рідким чи твердим паливом, якщо в будинку, де мешкає багатодітна сім’я немає централізованого опалення;
    • стаціонарного телефону (а також позачергове його встановлення).

    Ці пільги надаються лише в тому разі, якщо сукупний дохід родини не перевищує встановленого законом рівня.

    Крім того, багатодітні сім’ї забезпечуються житлом відповідно до закону Про житловий фонд соціального призначення:

    • позачергово – сім’ї, які мають п’ятьох чи більше дітей та при одночасному народженні трьох і більше дітей;
    • першочергово – багатодітні батьки-одинаки або при народженні у родини двійні.

    Також законодавством України передбачено додаткові пільги для матерів, які народили або усиновили трьох чи більше дітей і виховали їх щонайменше до шестирічного віку:

    • пенсія за особливі заслуги перед Україною – для матерів, які народили або всиновили не менш як п’ятеро дітей (надбавка до основної пенсії в розмірі 35-40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб);
    • додаткові 10 днів до щорічної оплачуваної відпустки – жінкам, що мають двох або більше дітей віком до 15 років;
    • звання “Мати-героїня” – жінкам, які усиновили або народили та виховали принаймні до восьми років п’ятьох або більше дітей.

    Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги:

    • безоплатні ліки (тільки за рецептом лікаря);
    • медичне обстеження і диспансеризація раз на рік у державних та комунальних медичних закладах;
    • зубопротезування за рахунок держави;
    • першочергове обслуговування в медичних закладах та аптеках;
    • безоплатний проїзд громадським транспортом, зокрема міжміськими маршрутами (крім таксі);
    • безоплатне оздоровлення та відпочинок;
    • соціальна стипендія студентам з багатодітних сімей;
    • 50% знижки або звільнення від оплати за перебування та харчування дітей у дитячих садках та яслах (залежно від доходу сім’ї);
    • безоплатне здобуття позашкільної освіти;
    • пільгове кредитування на оплату вищої та професійно-технічної освіти дітей.

    Багатодітні родини отримують щомісячні виплати на третю і кожну наступну дитину віком до шести років. У 2024 році сума виплат становить 2 100 грн на місяць.

    Допомогу починають виплачувати після подання заяви від одного з батьків. Заяву можна подати у будь-який час до досягнення дитиною шестирічного віку.

    Сума цієї допомоги включається до сукупного доходу сім’ї для розрахунку і призначення субсидій та визнання права на додаткові пільги для багатодітних сімей.

    Право на допомогу також мають матері одиначки:

    • одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини (рішенні про усиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини;
    • вдова та вдівець з дітьми, мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.

    Водночас якщо одинока мати (вдова, вдівець), мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті, уклала шлюб, за нею зберігається право на одержання допомоги на дітей, які народилися до шлюбу, за умови, якщо ці діти не були усиновлені новим чоловіком (дружиною).

    Допомога на дітей одиноким матерям призначається незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги.

    Законодавством України передбачені пільги та різні гарантії для одиноких матерів, однак, деякі із них, жінка втрачає, у разі коли вона вступає в шлюб.Проте, варто зазначити, що поняття "одинока мати" визначається чинним законодавством України по різному, і застосовується в залежності від того, на які правовідносини воно поширюється.

    Жінки, які мають зареєстроване місце проживання на території України і народили дитину під час тимчасового перебування за межами України, подають видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. Документи, необхідні для призначення державної допомоги сім’ям з дітьми, подаються особою, яка претендує на призначення допомоги, самостійно.

    Допомога на дітей одиноким матерям, одиноким усиновлювачам, матері (батьку) у разі смерті одного з батьків, які мають дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, а також вищих навчальних закладах І-IV рівнів акредитації, – до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років), надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

    Середньомісячний сукупний дохід сім’ї визначається відповідно до Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 632.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України