Задайте вопрос юристу

865 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 15 октября 2024, вопрос №121217 500₴

Виїзд за кордон з відстрочкою

Минулого тижня отримав відстрочку в РТЦК, як вчитель на повну ставку в закладі освіти та довідку. Видали перед тим документ нового зразка. Питання у виїзді за кордон.

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Олександре!

    Ви матимете право на виїзд тільки за умови наявності підстав, які перелічені у Правилах перетину кордону громадянами України.

    На жаль, але пункт 2-6 вищезгаданих Правил містить заборону щодо перетину кордону громадянами, які мають право на відстрочку відповідно до абзацу другого і третього частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", що є пунктом першим та другим (Ваш випадок) частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Згідно Постанови КМУ №57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України»:

    «2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил».

    Можливо Ви маєте інші підстави для перетину кордону?

    З повагою,адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Минулого тижня отримав відстрочку в РТЦК, як вчитель на повну ставку в закладі освіти та довідку. Видали перед тим документ нового зразка. Питання у виїзді за кордон.

    На жаль, але мушу констатувати - наявність права на відстрочку або самої відстрочки у зв'язку із пунктом 2 частини 3 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" НЕ НАДАЄ права на виїзд.

    "...2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки...".

    Для виїзду Вам потрібно мати іншу підставу, не пов'язану з педагогічною діяльністю.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    На жаль, як вчитель Ви виїхати не зможете, адже згідно пункту 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    Абзац третій частини третьої статті 23 це і є відстрочка як педагогічного працівника закладу освіти.

    Щоб мати змогу вільно перетинати кордон Ви повинні мати іншу підставу згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Тут нема є чого багато писати.

    На цій підставі за кордон Ви не виїдете.

    Така можливість не передбачена Правилами перетинання державного кордону громадянами України.

    Зазначені правила містять вичерпний перелік підстав та перелік суб'єктів, які мають право на виїзд.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ЦЯ ПІДСТАВА ВІДСТРОЧКИ НЕ НАДАЄ ВАМ ПРАВА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    Згідно з Постановою Кабміну №57, виїхати за кордон можуть чоловіки, які відповідають наступним вимогам:

    1. Вік до 18 чи понад 60 років;

    2. Виключені з військового обліку за станом здоров’я;

    3. Особи, які не здійснювали тяжких злочинів;

    4. Особи з інвалідністю чи тяжким інфекційним захворюванням.

    Також Постанова регламентує деякі підстави для виїзду за кордон військовозобов’язаних чоловіків:

    1. Стан здоров’я;

    2. Здобуття вищої освіти (академічна мобільність);

    3. Військовослужбовці;

    4. Особливі сімейні обставини;

    5. Професія (моряки, водії та т.п.);

    6. Допомога ЗСУ.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Постанова КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» від 27 січня 1995 р. № 57 визначає підстави для виїзду за кордон. Якщо розглядати як підставу вашу відстрочку як вчителя, то тут права на виїзд, на жаль, немає.

    П 2-6 Постанови зазначає, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14цих Правил.

    Тими абзацами 2 та 3 ч. 3 ст. 23 Закону «Про мобілізацію» є як раз той, що стосується вас, зокрема, де зазначено, що призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України