Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 17 октября 2024, вопрос №121340 350₴

Паперові дані не збігаються з Оберіг

Доброго дня. На початку війни у 2022 р. виїхав з Миколаєва до Тернополя. Маю по життєву третю групу інвалідності. Був виключений ще у 2006 р. з військового обліку у Миколаєві ст.12"а" ІІ наказ Міноборони України #2/1994 р. У Тернополі для того аби отримати статус ВПО відправили до ТЦК для підтвердження даних. У ТЦК відправили на ВЛК. Там направили до обласної лікарні де підтвердили моє захворювання. Після ВЛК був визнаний непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку ст.13 "а" ІІ наказ Міноборони України #2/2008 р. Мені видали тимчасове посвідчення військовозобов'язаного нового зразка. На той час у документи не які штрих-коди не ставили. У ТЦК сказали, що з цим посвідченням можно спокійно виїжджати за кордон. З часом повернувся до Миколаєва. До ТЦК за місцем прописки не ходив. Мене зупиняли на вулиці для перевірки документів і документи з Тернополя представників ТЦК задовольняли. Оновлювати дані я не ходив та резерв+ не встановлював, тому що виключений з обліку. Тепер саме головне, після перевірки мене у Оберіг виявилось, що я рахуюсь військовозобов'язаним та придатний до служби. Тобто я так розумію, що не які паперові документи не підтягнулися у базу Оберіг. Дзвонив з цього приводу до Тернопільського ТЦК та СП, вони сказали звертатися до ТЦК за місцем прописки на що я не маю ніякого бажання.
Питання: 1). чи дійсні мої документи з Тернополя у Миколаєві; 2). що буде якщо у документах немає штрих-коду (за кордон не збираюсь); 3). якщо мене зупинять ТЦК та перевірять у базі Оберіг та побачать розбіжність паперових документів з електронною базою даних, що вони будуть робити (чи мають право відправити на повторне ВЛК); 4). які кроки мені треба зробити для того, щоб паперові дані збігалися з базою Оберіг але уникнути походу до ТЦК? Чекаю ваших думок. Дякую

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Віталію!

    Питання: 1). чи дійсні мої документи з Тернополя у Миколаєві;

    Звичайно дійсний. Ваше тимчасове посвідчення із записом "виключений з військового обліку" є чинним військово-обліковим документом на всій території України.

    2). що буде якщо у документах немає штрих-коду (за кордон не збираюсь);

    Штри-код повинен містити ВОД нового зразка. Якщо ТЦК потрібно перевірити дані, то для того є Єдиний реєстр.

    3). якщо мене зупинять ТЦК та перевірять у базі Оберіг та побачать розбіжність паперових документів з електронною базою даних, що вони будуть робити (чи мають право відправити на повторне ВЛК);

    Вас не можуть направити на повторне ВЛК, оскільки Ви виключені з військового обліку та вже не перебуваєте у статусі "військовозобов'язаний". Вас не мали права направляти на ВЛК й у Тернополі, проте, це вже пройдений етап.

    У законодавсті не існує жодної згадки про те, що невійськовозобов'язаного мають право поновити на обліку та направити на ВЛК. Мова йде тільки про призовників, військовозобов'язаних, резервистів та військовослужбовців.

    ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу".

    9. Щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;

    призовники - особи, які взяті на військовий облік;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    Стаття 27. Зарахування в запас. Категорії запасу

    1. У запас Збройних Сил України та інших військових формувань зараховуються громадяни України, які придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і не досягли граничного віку перебування в запасі. Вони перебувають на військовому обліку в відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки та відповідних органах інших військових формувань.

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    У громадянина, якого виключено з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 цієї частини, військово-обліковий документ не вилучається. До військово-облікового документа громадянина вносяться дані про виключення із військового обліку.

    Наказ МОУ №402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України":

    1.2. Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров’я до військової служби призовників, військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, установлює причинний зв’язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) з військовою службою та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

    Військово-лікарська експертиза - це:

    медичний огляд призовників; військовослужбовців та членів їхніх сімей (крім членів сімей військовослужбовців строкової військової служби); військовозобов’язаних, резервістів (кандидатів у резервісти); громадян, які приймаються на військову службу за контрактом; кандидатів на навчання у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти та закладах фахової передвищої військової освіти (далі - ВВНЗ), ліцеїстів військових (військово-морських, військово-спортивних) ліцеїв (далі - ліцеїсти); осіб, звільнених з військової служби;

    Медичний огляд проводиться ВЛК з метою визначення придатності:

    до військової служби призовників, військовозобов'язаних, резервістів (кандидатів у резервісти);

    військовослужбовців до військової служби;

    військовослужбовців до військової служби за військовою спеціальністю;

    військовослужбовців, призовників, військовозобов’язаних та резервістів до служби в Десантно-штурмових військах, на підводних човнах, надводних кораблях, у морській піхоті, підрозділах спеціального призначення;

    кандидатів на навчання у ВВНЗ, ліцеїстів;

    кандидатів до військової служби за контрактом;

    кандидатів до участі у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки (далі - МО) та у складі національного персоналу;

    військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів для роботи з джерелами іонізуючого випромінювання (далі - ДІВ), компонентами ракетного палива (далі - КРП), джерелами електромагнітних полів (далі - ЕМП), лазерного випромінювання (далі - ЛВ) та мікроорганізмами I-II груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами;

    3.1. Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК та СП ВЛК ТЦК та СП на збірних пунктах районних (міських) ТЦК та СП або за місцем провадження медичної практики у закладах охорони здоров’я комунальної або державної форми власності лікарями, які включаються до складу ВЛК ТЦК та СП.

    3.2. Повторний медичний огляд військовозобов’язаних проводиться один раз на 5 років ВЛК районних, міських ТЦК та СП. Офіцери запасу підлягають повторному медичному огляду зазначеними ВЛК під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу - у разі зміни призначення.

    Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях в мирний час, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду.

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду.

    Постанова КМУ "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    4) проходити медичний огляд та лікування в закладах охорони здоров’я згідно з рішеннями комісій з питань взяття на військовий облік, призовних комісій або військово-лікарських комісій районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, закладів охорони здоров’я СБУ, а у розвідувальних органах - за рішенням керівників відповідних підрозділів або військово-лікарської комісії розвідувальних органів;

    Скорше за все, ТЦК видасть Вам повістку на уточнення даних, хоча і на це немає права, оскільки Ви невійськовозобов'язаний.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    4). які кроки мені треба зробити для того, щоб паперові дані збігалися з базою Оберіг але уникнути походу до ТЦК? Чекаю ваших думок. Дякую

    Ви і не зможете внести дані шляхом походу до ТЦК, оскільки прийдеться для того їхати до Тернопіля.

    Вам потрібно направити до ТЦК у місті Тернополі, оскільки саме цей ТЦК видавав Вам ВОД, проводив ВЛК та виключав з обліку, заяву про внесення даних до Єдиного реєстру. До заяви необхідно додати копію Вашого тимчасового посвідчення.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    4. У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі — повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі — повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Віталій Клиент 16 часов назад

    Дуже дякую за відповідь. Ще питання, чи можна заяву про внесення даних до Єдиного реєстру відправити адвокатським запитом, щоб точно отримати відповідь від ТЦК?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Віталію!

      Так. Це можливо. Для того спочатку Вам необхідно укласти угоду із адвокатом. Після того, адвокат надішле до ТЦК запит з приводу внесення коректних даних до реєстру.

    Віталій Клиент 16 часов назад

    Юрій Климентійович, доброго дня. Я бачу, що Ви працюєте у місті Миколаєві? Чи можу я зробити цей запит за допомогою ваших послуг?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так, я працюю в Миколаєві і можу Вам допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України