Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 18 октября 2024, вопрос №121379 650₴

Термін отримання військового квитка

Вчора виповнилось 25 років, був призовником з приписним посвідченням
Скільки днів по закону я маю на те, щоб зробити собі військовий квиток? Чи діє приписне поки я не отримав військовий квиток?

Ответы юристов (4)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    У травні цього року в Україні набрала чинності постанова Кабміну № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період», яка зокрема зобов’язує призовників, які досягли 25-річного віку, прибути до ТЦК та СП, щоб змінити свій статус й стати на військовий облік військовозобов’язаних.

    Тобто чоловіки, які досягли 25-річного віку, мають замінити приписне посвідчення призовника на новий документ — військовий квиток, або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.

    Перед тим, як замінити своє приписне посвідчення, громадянин має пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). Медогляд для чоловіків, які досягли 25-річного віку, є обов’язковим.

    Це необхідно, щоб визначити придатність особи до військової служби та взяти її на військовий облік військовозобов’язаних. Або ж виключити з військового обліку у разі визнання його ВЛК непридатним до проходження військової служби.

    Зазначимо, що ВЛК встановлює ступінь придатності до військової служби, керуючись розкладом хвороб, який можна знайти у наказі № 402 Міноборони.

    2-го квітня Володимир Зеленський підписав закон № 3127-IX від 30 травня 2023 року, якій вносить зміни до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Він направ чинності 4 квітня 2024 року після публікації.Зміни передбачають зниження віку перебування на військовому обліку призовників з 27 до 25 років, та перевід громадян з 25 до 27 років на військовий облік військовозобов’язаних, що дозволяє їх призов на військову службу по мобілізації.

    Згідно із новим законом про вдосконалення мобілізації (№ 3633-ІХ) військовозобов’язані повинні постійно мати при собі військово-облікові документи та пред’являти їх разом з документом, що посвідчує особу. А у співробітників ТЦК є право вимагати від чоловіків віком від 18 до 60 років показати свої військово-облікові документи.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    В п.23 вищенаведеного Порядку зазначено:

    "23. Призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку, зокрема у випадках, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265 “Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад”, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-комунікаційні системи.

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які не актуалізували інформацію про себе в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, особисто у семиденний строк з дня внесення змін до персональних даних прибувають із паспортом громадянина України та військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу, який організовує та веде військовий облік на території адміністративно-територіальної одиниці, для взяття їх на військовий облік, зняття з військового обліку або внесення змін до їх облікових даних."

    ОТЖЕ, У ВАС Є 7 ДНІВ ПІСЛЯ 25-РІЧЧЯ, ЩОБ ПРИБУТИ ДО ТЦКСП ДЛЯ АКТУАЛІЗАЦІЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРО СЕБЕ ТА ОТРИМАННЯ ВІЙСЬКОВОГО КВИТКА.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    Перше питання до Вас, чи маєте Ви право на відстрочку? Можливо, навчаєтесь у ВНЗ? Ваша явка до ТЦК для заміни приписного на ВОД нового зразка без наявної підстави для відстрочки з великою вирогідністю закінчеться направленням на ВЛК та видачею мобілізаційного розпорядження.

    Скільки днів по закону я маю на те, щоб зробити собі військовий квиток?

    Як такового терміну конкретно щодо заміни припісного свідоцтва на військово-обліковий документ військовозобов'язаного законодавство не містить.

    Але, відповідно до Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    "8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Проте, ті ж самі Правила містять насупну норму, яка зазначає, що для взяття на військовий облік громадяним повинен отримати повістку.

    "2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів".

    Чи діє приписне поки я не отримав військовий квиток?

    Ваше приписне втратило чинність після настання Вам 25 років, оскільки Ви набули статус "військовозобов'язаний".

    Відповідно до статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу":

    "9. Щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;

    призовники - особи, які взяті на військовий облік;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період".

    Щодо отримання військово-облікового документу.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    1. Військово-обліковий документ є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку, який оформляється (створюється) та видається громадянину України, який є призовником, військовозобов’язаним або резервістом, у тому числі, якщо він був виключений з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідно до пунктів 3 і 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та не отримував такий документ до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559“Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа”.

    2. Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559. Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
    • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;
    • зміни категорії щодо військового обов’язку;
    • відсутності місця для внесення змін;
    • невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;
    • втрати (зіпсування);
    • виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів Українивід 16 травня 2024 р. № 559.

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    Якщо громадянин України за станом здоров’я не може пересуватися

    (є особою з обмеженою мобільністю) або визнаний в установленому порядку недієздатним, що підтверджується відповідними документами, із заявою може звернутися особа, яка здійснює за ним догляд, або його опікун.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Скільки днів по закону я маю на те, щоб зробити собі військовий квиток?

    2 квітня 2024 року був зменшений призовний вік з 27 до 25 років.

    Згідно Правил військового обліку прибувати до ТЦК для взяття на військовий облік військовозобов'язаних потрібно за викликом (повісткою) від ТЦК.

    В законодавстві не зазначено терміну, за який громадянин повинен самостійно прибути до ТЦК для взяття на облік. В ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу " просто вказано, що громадяни, які досягли 25-річного віку підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних. Проте, затягувати з цим не варто.

    Згідно пункту 81 постанови КМУ 1487 Взяття на військовий облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 101 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 101 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Загалом, якщо Ви не отримували повісток - Виписати Вам штраф не повинні.

    Проте, майте на увазі, якщо Ви не має права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, то похід в ТЦК для взяття на військовий облік військовозобов'язаних завершиться направленням на ВЛК та врученням повістки на відправку (бойової повістки).

    Чи діє приписне поки я не отримав військовий квиток?

    Приписне не діє. Проте спробуйте оформити електронний військово-обліковий документ через Резерв+ або ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do...

    Якщо там підтягнеться автоматично ВОС, звання та категорія обліку - тоді можна вважати, що Вас автоматично взяли на військовий облік військовозобов'язаних.

    Згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Тому, якщо зможете оформити е-ВОД - його можете надавати при зустрічі з ТЦК на вулиці. Але, пам'ятайте, що поки у Вас немає оформленої відстрочки, то Вам можуть вручити повістку та мобілізувати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Вчора виповнилось 25 років, був призовником з приписним посвідченнямСкільки днів по закону я маю на те, щоб зробити собі військовий квиток? Чи діє приписне поки я не отримав військовий квиток?

    Приписне свідоцтво з виповненням Вам 25-річного віку, на жаль, повністю втрачає свою актуальність. Чітко на законодавчому рівні не визначені строки, у які колишній призовник повинен з'явитися до ТЦК та СП та стати на військовий облік військовозобов'язаних. Хто схиляється до необхідності оновлення своїх облікових даних та рекомендує це зробити у 7-денний строк. Інші, до яких відношу і себе, на позиції того, що це прямі повноваження ТЦК та СП викликати призовників та військовозобов'язаних осіб. Такий виклик, зокрема, ТЦК має зробити через повістку. Більше інструментів ніж зараз, у них точно не було.

    Але ключове серед цього навіть не строки - а наявність/відсутність права на відстрочку. Якщо Ви зараз маєте право на відстрочку, рекомендую не затягувати з походом до ТЦК та піти найближчим часом. Якщо не маєте, можете бути мобілізовані.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України