Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 18 октября 2024, вопрос №121403 340₴

Отсрочка по учебе в магистратуре

Имею следующую ситуацию: 27 лет, из военных документов есть приписное а также обновленный резерв+, где указано что стою на учете, данные обновлены вовремя. Но при этом нет данных о влк, звании и вос. На учете стою в Киеве, Соломенский тцк.

Поступил с сентября на магистратуру на дневную форму обучения, получил вытяг из едебо, где указано что не нарушаю последовательности обучения.

Собрал письмо с описанием вложения со всеми документами и распечатанным резервом, отправил в тцк.

Через время получил звонок из тцк, где сказали: «мы рассмотрели ваше заявление на отсрочку, приходите забирайте. Но только через электронную очередь» - в электронную очередь записался аж на через месяц (единственная доступная дата). - отсрочка в резерве все еще не подтянулось - прошло больше двух недель. Насколько тцк может меня обманывать о том, что они подтвердили мою отсрочку только для того чтоб я появился лично?

Собственно вопрос: чего мне ожидать при посещении тцк на записанную дату: меня могут отправить на влк, могут каким-то образом вручить боевую повестку? И как действовать при посещении тцк в назначенную дату? А также по дате выходит, что я записан на 30.10, а военное положение и формально действие отсрочки может быть до 09.11. То есть если мне и дадут отсрочку - то ее продлевать снова через электронную очередь с задержкой в месяц времени?

Ответы юристов (4)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Насколько тцк может меня обманывать о том, что они подтвердили мою отсрочку только для того чтоб я появился лично?

    Про прийняте комісією рішення щодо відстрочки Ви можете бути повідомлені засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    Проте, затвердженою формою Заяви про відстрочку (Додаток 4) передбачено, що результати розгляду заяви та прийняте рішення ТЦК повинно було повідомити Вас письмово за адресою, що зазначена у заяві.

    Повідомлення по телефону нічого не підтверджує та не спростовує. Тому Вам в ТЦК можуть вручити як довідку про відстрочку, так і повідомлення про відмову та направлення на ВЛК.

    Загалом, якби Вам оформили відстрочку - дану інформацію повинні були відразу внести в Резерв+

    Собственно вопрос: чего мне ожидать при посещении тцк на записанную дату: меня могут отправить на влк, могут каким-то образом вручить боевую повестку?

    При зверненні до ТЦК на всяк випадок візьміть з собою документи про відстрочку та намагайтесь зареєструвати заяву на відстрочку.

    Якщо в ТЦК Вам вручать повідомлення про відмову у відстрочці, то Вас направлять на ВЛК, а потім можуть вручити мобілізаційне розпорядження або повістку на відправку.

    Загалом рекомендую зачекати відповіді від ТЦК рекомендованим листом.

    И как действовать при посещении тцк в назначенную дату?

    При особистому візиті до ТЦК готуєте 2 заяви про відстрочку та такі ж самі документи, що відправили поштою.

    Прибувши до ТЦК спочатку зареєструйте заяву про відстрочку. Для цього вимагайте, щоб на Вашому екземплярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземпляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК як під час розгляду заяви про відстрочку, так і під час дії відстрочки

    А также по дате выходит, что я записан на 30.10, а военное положение и формально действие отсрочки может быть до 09.11. То есть если мне и дадут отсрочку - то ее продлевать снова через электронную очередь с задержкой в месяц времени?

    Якщо після 9.11 не запровадять автоматичне продовження відстрочки, то Вам знову потрібно буде подавати такий же самий пакет документів до ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Антоне!

    Через время получил звонок из тцк, где сказали: «мы рассмотрели ваше заявление на отсрочку, приходите забирайте. Но только через электронную очередь» - в электронную очередь записался аж на через месяц (единственная доступная дата). - отсрочка в резерве все еще не подтянулось - прошло больше двух недель. Насколько тцк может меня обманывать о том, что они подтвердили мою отсрочку только для того чтоб я появился лично?

    Не думаю, що ТЦК вводить Вас в оману, оскільки у випадку відмови у наданні відстрочки Вам би просто надіслали Укрпоштою Додаток 7. Проте, якщо хвилюєтесь, то можете зачекати на відповідь від ТЦК, якщо остання буде звичайно, бо повідомити про розгляд Вашої заяви вони мають право і по телефону.

    З наявної практики ТЦК не направляє поштою Довідку про надання відстрочки (Додаток 6). Для того військовозобов'язаний звертається до ТЦК особисто.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Собственно вопрос: чего мне ожидать при посещении тцк на записанную дату: меня могут отправить на влк, могут каким-то образом вручить боевую повестку? И как действовать при посещении тцк в назначенную дату? А также по дате выходит, что я записан на 30.10, а военное положение и формально действие отсрочки может быть до 09.11. То есть если мне и дадут отсрочку - то ее продлевать снова через электронную очередь с задержкой в месяц времени?

    Провсяк випадок підготуйте ще одну заяву на відстрочку у двох примірниках та копію довідки з ЄДЕБО. Майте при собі паспорт, РНОКПП та е-ВОД.

    Після реєстрації Вашої заяви на відстрочку та під час діючої відстроки Вас можуть направити на ВЛК. Оскільки ТЦК отримав Ваш пакет документів, то повинен був зареєструвати заяву.

    Мобілізаційне розпорядження мають право вручити після проходження ВЛК та у разі відсутності підстав для відстрочки. У вашому ж випадку, при спробі ТЦК діяти у незаконий спосіб - відмовляйтесь від мобілізаційного розпорядження та зазначайте у акті відмови, що Ви маєте право на відстрочку, про що ТЦК був повідомлений. Ви зберигли квитанцію про відправку та опис вкладення?

    Так, відстрочку надають на кожні три місяці. Тобто, якщо Вам погоджено відстрочку, то діяти вона буде до 9 листопада 2024 року. Після видання Указу Президента про продовження строку проведення мобілізації Вам буде необхідно подати заяву на продовження відстрочки.

    МОУ обіцяють, що з другої декади листопада відстрочку можна буде оформляти через Резер+.

    Строк дії відстрочки:

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ДО МОМЕНТА ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ ПРО ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, ВАС НЕ МАЮТЬ ПРАВА МОБІЛІЗУВАТИ.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, ТОМУ НЕ ПЕРЕЙМАТИСЯ.

    ПРИХОДЬТЕ ПО ЕЛЕКТРОННІЙ ЧЕРЗІ ТА ОФОМЛЮЙТЕ ДОКУМЕНТИ ПРО ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ВАС МОЖУТЬ ВІДПРАВИТИ НА ВЛК, ПІСЛЯ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ПО ВАШІЙ ЗАЯВІ, ТОМУ ЩО СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ БЕЗ ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК НЕМОЖЛИВО.

    ЯКЩО ВІДСТРОЧКУ НАДАДУТЬ ДО 09.11 - ПРОДОВЖУЙТЕ ЧЕРЕЗ ЛИСТ.

    Вітаю!

    Постанова КМУ 560 містить таку норму: "Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України".

    Та ж Постанова 560 містить таку норму: "У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів."

    Тому для тих, хто має відстрочку до 09 листопада, алгоритм дій такий:

    1️.Дочекатись видання Указу Президента про продовження строку проведення загальної мобілізації (не плутати із прийняттям закону, подачею законопроекту і т.д. - нас цікавить саме Указ!)

    2️. Скласти заяву про продовження строку дії раніше наданої відстрочки. Форми такої заяви немає - тобто вона подається в довільній формі.

    3️. Зібрати пакет документів, які будете прикладати до заяви (якщо є нові обставини).

    Наполягаю на тому, що необхідності подавати заново ті ж документи, які вже подавали разом із заявою на відстрочку, не потрібно, якщо ситуація не змінилась, - Постанова 560 цього не вимагає.

    4️. Подати заяву до комісії при ТЦК. Вважаю. що можливими є такі способи:

    - особисто (як і заява на відстрочку)

    -поштою

    -через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (коли буде реалізована така технічна можливість).

    Також попереджаю про своє побоювання, що ТЦК не розділятиме мою позицію щодо можливості направлення поштою, хоча Постанова КМУ це передбачає.

    5️. Чекати результати розгляду.

    Зверніть увагу - комісія сама буде перевіряти інформацію через реєстр. Якщо інформації буде недостатньо - ТЦК та СП направить військовозобов’язаному повідомлення про необхідність подання додаткових документів.

    Це означає, що відмова в продовженні відстрочки через недостатній пакет документів можлива тільки у випадку, коли ТЦК та СП повідомив про необхідність подачі додаткових документів, але ця вимога була проігнорована. Також побоююсь, що на практиці буде інакше.

    На жаль, строки розгляду такої заяви Постановою КМУ 560 не передбачено, як і заборона направляти на ВЛК чи мобілізувати, доки заява розглядається.

    Тому в якості варіанта уникнути ризику мобілізації в цей період можу запропонувати подачу не заяви на продовження відстрочки, а нової заяви на відстрочку з усіма необхідними документами.

    Маю сподівання, що КМУ такі усуне прогалини і, як мінімум, пропише строк розгляду цієї заяву і заборону мобілізації та направлення на ВЛК, доки заява розглядається.

    Також маю очікування, що в серпні ТЦК та СП будуть, м'яко кажучи, в шоці від обсягу заяв, які надійдуть протягом кількох днів - з цим обсягом очевидно неможливо буде впоратись оперативно. І це стане підставою для КМУ (а точніше - для МО) для того, щоб переглянути свій підхід до необхідності "поновлювати" відстрочку кожні 3 місяці.

    Чи буде так - покаже час...

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Антоне!

    Через время получил звонок из тцк, где сказали: «мы рассмотрели ваше заявление на отсрочку, приходите забирайте. Но только через электронную очередь» - в электронную очередь записался аж на через месяц (единственная доступная дата). - отсрочка в резерве все еще не подтянулось - прошло больше двух недель. Насколько тцк может меня обманывать о том, что они подтвердили мою отсрочку только для того чтоб я появился лично?

    Так, можуть обманювати. Більше всього це і відбувається, адже у випадку надання відстрочки вона одразу має з'явитися у Резерв +. Так що маю передчуття, що у даній ситуації Вам вручать повідомлення про відмову у наданні відстрочки, або просто відповідь від ТЦК про неможливість подання документів на розгляд комісії. До прикладу, можуть вигадати формульну підставу - відсутність актуального паперового ВОД. Тому, на мій погляд, йти до ТЦК Вам наразі ризиковано, адже по Києву розносяться чутки про відмови у наданні відстрочок тих, хто вступив на основі приписних свідоцтв після досягнення їх 25-річного віку. Можливо рекомендував би варіант із направллення до ТЦК адвокатського запиту про з'ясування результатів розгляду Вашої заяви.

    Собственно вопрос: чего мне ожидать при посещении тцк на записанную дату: меня могут отправить на влк, могут каким-то образом вручить боевую повестку? И как действовать при посещении тцк в назначенную дату?

    Так, можуть і скоріше за все одразу направлять на ВЛК. А що буде після медичного огляду ВЛК - питання риторичне. Вам можуть "підсунути" психологічні тести і далі - мобілізація. Я не лякаю, ні в якому разі, але від знайомих адвокатів з м. Київ чув про випадки відмови наданні відстрочок студентам, які вступили на основі приписних свідоцтв.

    А также по дате выходит, что я записан на 30.10, а военное положение и формально действие отсрочки может быть до 09.11. То есть если мне и дадут отсрочку - то ее продлевать снова через электронную очередь с задержкой в месяц времени?

    Це питання другорядне, відверто кажучи. Основна проблема - взагалі оформлення відстрочки у даній ситуації. Є ризики. Як би ризики були мінімальні, алгоритм Ваших дій був би наступним:

    1. Звернення до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомат) краще за місцем реєстрації (однак якщо за місцем реєстрації можливостей немає, можна і за місцем фактичного проживання) для постановки на військовий облік та проходження медичної комісії.

    Вам потрібно подавати заяву на видачу військово-обліоковго документу нової форми.

    Звертаю увагу:

    Необхідні документи

    • заява;
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • витяг про відсутність судимості.
    • три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище).

    2. Ви повинні бути готовими, що Вас притягнуть до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку - стаття 210 КУпАП.

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    АЛЕ ЗВЕРТАЮ УВАГУ!!!

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    ...

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    3. На медичну комісію із собою обов'зково візьміть перелік всіх необхідних документів, у першу чергу медичних, які підтверджують Вашу історію хвороби.

    4. Сказати точно, яке рішення прийме медичне комісію, юристи не мають права. Адже рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Наразі, як і вище, рекомендую Вам подати адвокатський запит до ТЦК та СП та поки утриматися від особистого походу. Ваше право на відстрочку безумовне, погоджуюся, втім, треба брати до відома те, що відбувається довкола.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України