Задайте питання юристу

869 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 19 жовтня 2024, питання №121421

Недоотримана пенсія померлого

Доброго дня ! 1 вересня у мене помер чоловік .Дві пенсії на поховання я отримала (вірніше ретуальне агенство ) , ще є одна недоотримана пенсія .Пенсію чоловік отримував на укрпошті . Ми с чоловіком були прописани не разом , він прописан з сином від першого шлюбу . Пенсійний фонд мені каже , що недоотриману пенсію може отримати родич, який був прописан с чоловіком на момент смерті . Як так , я доглядала за чоловіком , я його поховала , ми прожили 16 років , а пенсію отримати я не можу ?
Підскажіть будь , ласка , ми проживали в передмісті Запоріжжя (ОТГ) я могу у старости села взяти документ , що підтверджує наше спільне проживання на день смерті та піти до пенсійного ? Дякую !

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    Питання виплати недоотриманої пенсії в зв’язку зі смертю пенсіонера регулюється статтею 91 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та частиною першою статті 52 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

    Заяви про виплату недоотриманої пенсії можна пода­вати через представника за довіреністю або надсилати поштою. Особливістю подачі заяви в такий спосіб є те, що заяву слід надавати з усіма необхідними документами.

    Сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім'ї, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали. Члени родини, які вважаються непрацездатними, перелічені у частині другій статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

    Документи, що підтверджують родинні стосунки: паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідки про склад сім’ї або рішення суду.

    Документи, що підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті: паспорт, довідки уповноважених органів з місця проживання, у тому числі органів місцевого самоврядування або інші документи.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Людмила
    Людмила 14 годин тому

    Юрист, м. Черкаси

    Доброго дня. Ви маєте протягом 6 міс. з дня смерті чоловіка звернутись до нотаріуса за місцем реєстрації померлого, та подати заяву про прийняття спадщини. Нотаріус робить запит до ПФУ щодо суми невиплаченої пенсії померлому, і лише після видачі свідоцтва про право на спадщину на недоотриману пенсію Ви зможете отримати ці кошти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України