Задайте вопрос юристу

869 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 21 октября 2024, вопрос №121516 340₴

Відстрочка від мобілізації

Доброго дня,така ситуація батько зник безвісти під час особливих умов і я хочу спробувати оформити відстрочку по даній ситуації, наскільки це реально??Який перелік документів потрібен і як діяти з тцк ? Читав що тцк посилається на 560 постанову в якій указано один із пунктів підтвердження від СУДА, що особа дійсно зникла при особа умовах..Проблема в тому що ця процедура як я зрозумів займає рік, а у мене стільки часу немає, так як уже отримав на руки моб розпорядження на червень 2025 року.Підскажіть як краще діяти ?

Ответы юристов (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 4 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    така ситуація батько зник безвісти під час особливих умов і я хочу спробувати оформити відстрочку по даній ситуації, наскільки це реально??

    Така підстава для відстрочки є.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    "4) жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану".

    Який перелік документів потрібен і як діяти з тцк ?

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    документи, що підтверджують родинні зв’язки (у тому числі посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці або посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, в якому проставляється відмітка про норму Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, на підставі якої особі надано статус, або витяг із Єдиного державного реєстру ветеранів війни), рішення суду про визнання особи зниклою безвісти за особливих обставин, документи, які підтверджують факт загибелі (смерті) під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях або забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час воєнного стану.

    Читав що тцк посилається на 560 постанову в якій указано один із пунктів підтвердження від СУДА, що особа дійсно зникла при особа умовах.

    Так, такий документ дійсно присутній у переліку документів для оформлення відстрочки. Проте, є проблема, оскільки суди відмовляють у встановленні факту зникнення особи за особливих обставин, так як цей факт підверджується внесенням інформації до Єдиного реєстру зниклих безвісти за особливих обставин. Вже є безліч судових справ із відповідними рішеннями.

    Отже, варіанти є два:

    1. Ви звертаєтесь до ТЦК без вищезгаданого рішення суду, отримаєте відмову на підставі неподання повного пакету документів та оскаржуєте дану відмову ТЦК до адмінистративного суду.

    2. Ви звертаєтесь до суду задля встановлення факту зникнення особи за особливих обставин, отримаєте рішення суду про відмову у встановленні даного факту та прикладаєте рішення до заяви на відстрочку разом з іншими дакументами. Якщо ТЦК відмовляє Вам й у такому випадку, то знову ж таки - звернення до суду та оскарженням відмови у наданні відстрочки.

    Проблема в тому що ця процедура як я зрозумів займає рік, а у мене стільки часу немає, так як уже отримав на руки моб розпорядження на червень 2025 року.Підскажіть як краще діяти ?

    Ви були звільнені як строковик та зараховані до ОР-1?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Александр Клиент 4 дня назад

      Так як строковик,зарахований до ОР -2.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич 4 дня назад

        Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

        Общаться в чате

        Як на мене, то час в Вас ще є, оскільки до червня 2025 року Ви не підлягаєте мобілізації. Тому, має сенс подати все ж таки позов до суду та після рішення останнього рухатись далі. Це точно не займе в Вас рік, оскільки суди відмовляють навіть у відкритті провадження по таким справам.

        Як я і зазначив, Ви скорше за все, отримаєте відмову у відкритті провадження, але у Вас на руках буде в наявності рішення суду про неможливість встановлення даного факту у судовому порядку:

        Справа 753/14861/24:

        "Суд звертає увагу, що заявник звернувся до суду в порядку окремого провадження із вимогою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зниклим безвісти за особливих обставин, що на відміну від визнання фізичної особи безвісно відсутньою, є неможливим у порядку окремого провадження, оскільки правовий механізм надання особі статусу зниклої безвісти за особливих обставин регулюється Законом України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» та не передбачений нормами Розділу IV ЦПК України.

        Крім того, із доданого до заяви витягу з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин №20240411-711 від 11.04.2024 року вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внесений до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин на підставі реєстрації заяви про зникнення № 62701 від 26.12.2023 року. Таким чином, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вже набув статусу особи, що зникла безвісти за особливих обставин."

        Інші справи з такими ж рішеннями 759/20426/24, 638/19483/24, 750/13608/24

        • Александр Клиент 4 дня назад
          ОР-2 підлягає відстрочкі в даному випадку?
          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич 4 дня назад

            Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

            Общаться в чате

            Був Наказ командира частини про зарахування до резерву?

            • Александр Клиент 4 дня назад

              Я розумію був,у витягу із наказу який видавали при звільненні написано зарахований до оперативного резерву 2 черги

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич 4 дня назад

            Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

            Общаться в чате

            Можуть бути проблеми.

            Стаття 39-1ЗУ "Про ВО та ВС". Призов на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

            1. Для оперативного доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України за поданням Головнокомандувача Збройних Сил України може бути прийнято рішення про призов громадян України, зарахованих до військового оперативного резерву, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

            2. Завдання, обсяги, строки та порядок проведення призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період визначаються Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України в рішенні про його проведення.

            3. Призов громадян України на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період та їх оповіщення здійснюються командирами військових частин - стосовно громадян України, які проходять службу у військовому резерві за контрактом та/або зараховані під час такої служби до військового оперативного резерву, та керівниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки - стосовно громадян України, які після їх звільнення з військової служби зараховані до військового оперативного резерву.

            4. Резервісти зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих повістках (повідомленнях).

            8. Призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають також громадяни України, визначені абзацами четвертим - дванадцятим частини першої та частиною другою статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

            Ваша підстава - частина 3 статті 23. Зміни до ЗУ "Про ВО та ВС" законотворці не внесли, при тому змінивши статтю 23 ЗУ "Про мобілізацію". Тож, цілком можливо, що Вам і у даному випадку також прийдеться звертатись до суду.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ВАМ ПОТРІБНО МАТИ :

    "рішення суду про визнання особи зниклою безвісти за особливих обставин" - ІНШОГО ШЛЯХУ НЕМАЄ.

    Порядок розгляду судом справ про визнання фізичної особи безвісно відсутньою визначений Главою 4 Розділу IV ЦПК України.

    Згідно з положеннями статті 305 ЦПК України заява про визнання фізичної особи безвісно відсутньою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.

    Стаття 306 ЦПК України встановлює вимоги щодо інформації, яка повинна бути зазначена у заяві про визнання фізичної особи безвісно відсутньою. Так, у заяві повинно бути зазначено: для якої мети необхідно заявникові визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою; обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

    Частиною першою статті 307 ЦПК України визначено, що до початку розгляду справи суд встановлює осіб (родичів, співробітників тощо), які можуть дати свідчення про фізичну особу, місцеперебування якої невідоме, а також запитує відповідні організації за останнім місцем проживання відсутнього (житлово-експлуатаційні організації, органи реєстрації місця проживання осіб або органи місцевого самоврядування) і за останнім місцем роботи про наявність відомостей щодо фізичної особи, місцеперебування якої невідоме.

    Одночасно суд вживає заходів через органи опіки та піклування щодо встановлення опіки над майном фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, якщо опіку над майном ще не встановлено (частина друга статті 307 ЦПК України). На підставі рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою, відповідно до частини першої вищевказаної статті, нотаріус за останнім місцем її проживання описує належне їй майно та встановлює над ним опіку.

    ВИ В ЗАЯВІ ДО СУДУ БУДЕТЕ ВКАЗУВАТИ МЕТУ ЗВЕРНЕННЯ - ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. ТОМУ В ЯКОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОЗОВУ ПРОСІТЬ СУД ЗАБОРОНИТИ ТЦКСП ВАС МОБІЛІЗОВУВАТИ ДО ЗАВЕРШЕННЯ РОЗГЛЯДУ ПО СПРАВІ.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Така ситуація батько зник безвісти під час особливих умов і я хочу спробувати оформити відстрочку по даній ситуації, наскільки це реально?

    Якщо у Вас немає рішення суду про визнання особи зниклою безвісти за особливих обставин - Вам 100% відмовлять у відстрочці.

    Ваша підстава для відстрочки пункт 4 частини 3 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" згідно якого призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Щоб оформити відстрочку - Ви маєте подати до ТЦК заяву про відстрочку та документи, які її підтверджують.

    Згідно пунтку 58 постанови КМУ 560 За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих та посадових (службових) осіб, зазначених у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    В ПЕРЕЛІКУ документів вказано, що Вам для оформлення відстрочки потрібно надати документи про родинні зв'язки та рішення суду про визнання особи зниклою безвісти за особливих обставин.

    Проблема в тому що ця процедура як я зрозумів займає рік, а у мене стільки часу немає, так як уже отримав на руки моб розпорядження на червень 2025 року.

    Ви були строковиком та після звільнення Вам вручили мобілізаційне розпорядження?

    Вас зарахували в оперативний резерв чи в запас?

    Якщо в резерв, то з відстрочкою будуть складнощі.

    Згідно частини 7 статті 39-1 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають громадяни України, які на момент призову:

    1) визнані за результатами медичного огляду непридатними до військової служби за станом здоров’я;

    2) досягли граничного віку перебування в резерві, або якщо час, що залишився до досягнення такими громадянами граничного віку перебування в резерві, є меншим за строк, на який здійснюється призов;

    3) вислужили встановлені строки військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, і з дня їх звільнення з такої служби пройшло менше одного року;

    4) мають загальний строк військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період у календарному обчисленні не менше одного року. Такі особи в зазначений період можуть бути призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за їхньою згодою.

    8. Призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають також громадяни України, визначені абзацами четвертим - дванадцятим частини першої та частиною другою статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Ваша ж підстава для відстрочки це частина 3.

    На жаль, законодавці внесли зміни до статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але статтю 39-1 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" - залишили як є.

    На жаль, через невідповідність законодавства діючого на даний час резервісти не мають права на відстрочку у зв'язку з тим, що їнії близький родич зник безвісти..

    Підскажіть як краще діяти ?

    Вам потрібно ініціювати судовий процес про визнання батька зниклим безвісти за особливих обставин. З даним рішенням суду Вас зможуть звільнити з військової служби, якщо Вас мобілізуть.

    Проте, згідно Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України для звільнення військовослужбовцям достатньо надати Витяг із Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин або рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою чи померлою у порядку, визначеному Цивільним кодексом України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Доброго дня,така ситуація батько зник безвісти під час особливих умов і я хочу спробувати оформити відстрочку по даній ситуації, наскільки це реально??Який перелік документів потрібен і як діяти з тцк ? Читав що тцк посилається на 560 постанову в якій указано один із пунктів підтвердження від СУДА, що особа дійсно зникла при особа умовах..Проблема в тому що ця процедура як я зрозумів займає рік, а у мене стільки часу немає, так як уже отримав на руки моб розпорядження на червень 2025 року.Підскажіть як краще діяти ?

    Так, на жаль, але наразі обов'язково подавати рішення суду про визнання батька безвісти зниклим. Суди, як показує практика, у більшості випадків відмовляють у встановленні такого факту по причині того, що таким документом виступає Витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Таким чином, якщо Ви зараз спробуєте звернутися до ТЦК із заявою про оформлення відстрочки, на жаль, можете отримати відмову.

    Наразі обговорюється необхідність внесення змін до постанови КМУ № 560, а тому рекомендував би Вам зачекати ухвалення відповідних змін.

    Для отримання витягу необхідно:

    • направити заяву на електронну пошту: pgmia@mvs.gov.ua або на адресу МВС: м. Київ, вул. Богомольця, 10;

    • до заяви додати копії паспорта заявника та документа, який підтверджує родинні зв’язки з особою, зниклою безвісти.

    Перевірка даних здійснюється впродовж 30 календарних днів.

    Витяг надсилається на вказану в заяві електронну адресу або ж на зворотну поштову адресу.

    Важливо! Включення особи до реєстру є єдиним підтвердженням того, що людина вважається зниклою безвісти за особливих обставин.

    Наявність даних про людину в реєстрі не підтверджує загибель чи перебування її в полоні.

    Якщо у вас виникли питання щодо отримання витягу з Єдиного реєстру, звертайтеся на гарячу лінію за номером: (050) 240-85-29.

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", який передбачає, зокрема, перелік підтверджуючих документів для оформлення права на відстрочку по кожній підставі.

    Постанова № 560 по Вашій ситуацїі передбачає такий пакет документів:

    документи, що підтверджують родинні зв’язки (у тому числі посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці або посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, в якому проставляється відмітка про норму Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, на підставі якої особі надано статус, або витяг із Єдиного державного реєстру ветеранів війни), рішення суду про визнання особи зниклою безвісти за особливих обставин, документи, які підтверджують факт загибелі (смерті) під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях або забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час воєнного стану.

    ВИСНОВОК: на жаль, як би Вам не хотілося, але треба чекати ухвалення змін до постанови КМУ № 560. Інший варіант - пробувати звертатися до суду та отримувати відповідне рішення суду.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України