Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Страхование, 11 марта 2020, вопрос №13188 100₴

Що включає в себе поняття ознайомлення?

В страховій нарахували певну суму за ремонт автомобіля, коли попросила їхні розрахунки - відмовили
Копію зробити відмовили, і навіть сфотографувати, сказали що це заборонено законом
Сказали що можуть ознайомити, це я можу подивитись в монітор на розрахунки, але я в них не розуміюся, мені незалежний експерт сказав взяти в них розрахунки. що входить в поняття ознайомлення? Чи маю я право сфотографувати розрахунки?

Ответы юристов (11)

    Хандрыга Татьяна Вадимовна
    100%

    Законодавчого визначення поняття "ознайомлення" немає, і коло прав та обов'язків які входять в це поняття також відсутнє. Проте, Ви маєте право звернутися із письмовою заявою про НАДАННЯ КОПІЇ ДОКУМЕНТІВ , оскільки дані відносини стосується безпосередньо Вас. Таку заяву написати у двох екземплярах , і один з них зареєструвати як вхідну кореспонденцію та забрати собі. Або надіслати поштою рекомендованим листом.

    Вам можуть відмовити у надані інформації , яка вважається інформацією з обмеженим доступом, до таких відносять персональні дані інших осіб, тощо. Проте, Вам зобов'язані надати інформацію що стосується Вас, без зазначення таких даних .

    • Надя Клиент 4 года назад

      Дякую!! Я зазначила що вони зобов'язані надати інформацію що стосується мене, і мені дозволили зробити копії, без попередньо написаної заяви!!

      • Хандрыга Татьяна Вадимовна

        Будь ласка. Якщо виникнуть питання - звертайтесь.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Вам необхідно звернутися з письмовою заявою на ім я директора компанії з проханням надати Вам копії документів для ознайомлення в порядку ст. 11 ЗУ Про звернення громадян Вам мають у 15 -ти денний термін надіслати копії документів на вказану Вами адресу чи вручити особисто.

    Заяву потрібно зареєструвати - проставляється штамп з вхідним номером та датою , а копія аналогічна надається Вам.

    Документи надаються на білому папері , з чітким друком для прочитання.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Беликов Олег  Александрович

    Доброго дня. Напишить заяву про видачу копій розрахунків. Коли будуть вімовляти, можете звернутись досуду.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    35.3. Особа, якій подається заява про страхове відшкодування, зобов'язана надавати консультаційну допомогу заявнику під час складення заяви і на вимогу заявника зобов'язана ознайомити його з відповідними нормативно-правовими актами, порядком обчислення страхового відшкодування (регламентної виплати) та документами, на підставі яких оцінено розмір заподіяної шкоди.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1961-15?find=1...

    2.1. Відносини у сфері обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів регулюються Конституцією України, Цивільним кодексом України, Законом України "Про страхування", цим та іншими законами України і нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них. Якщо норми цього Закону передбачають інше, ніж положення інших актів цивільного законодавства України, то застосовуються норми цього Закону.

    Иными словами в законе нет трактовки "ознайомлення", но есть отсылка к другим нормативным актам, а именно к гражданскому законодательству.

    Стаття 43. Права та обов’язки учасників справи

    1. Учасники справи мають право:

    1) ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень;

    • Надя Клиент 4 года назад
      • Дякую Вам!!! Після години сварок, мені таки дозволили зробити копії їхніх розрахунків, без попередньо написаної заяви!!!
      • Сергеев Артем
        Сергеев Артем 4 года назад

        Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

        Общаться в чате

        Якщо будуть питання, звертайтесь. Визначить питання вирішеним. Дякую.

    Костромина Виктория

    вам их должны предоставит письменно - подайте им письменное заявление

    Десятник  Володимир  Олексійович

    Схоже, що проблема полягає не у слові "ознайомлення", а в тому, хто заподіяв пошкодження автомобіля?

    Незалежно від відповіді на це запитання, його авторка, не згодна із розміром відшкодування, після ухвалення рішення страховиком, має оскаржити його в суді, де легко й безперешкодно ознайомитися з матеріалами справи.

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий ранок.

    Чітково визначення поняття "ознайомлення" немає.

    Можливо скористатися процесуальними поняттями ознайомлення з матеріалами справи - це здійснення виписок і виготовлення копій з матеріалів справ відбувається, фото та відеофіксація.

    Але, у Вашому випадку не має значення тлумачення терміну "ознайомлення".

    Наразі, Ви маєте право самостійно звернутися із заявою (письмово) в порядку зу про звернення громадян та просити надати Вам можливість для ознайомлення. У такому випадку, відповідь буде протягом 30 днів (відповідно до Закону).

    Також є змогу звернутися до адвоката, який підготує адвокатський запит - відповідь повинна бути протягом 5 робочих днів.

    Отримавши відповідь, буде зрозуміло, на що посилається страхова та чим вона керується.

    Якщо після направлення таких звернень Вам не буде надано змогу ознайомитися, можливо звернутися до суду та оскражувати такі дії та зобов'язати страхову надати Вам змогу ознайомитися з матеріалами.

    Або, якщо Ви будете оскаржувати суму, яку нарахувала страхова компанія, у судовому порядку, то в такій справі Ви можете заявити клопотання суду щоб вони витребували матеріали, після чого ознайомитися з ними.

    Якщо надана консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкраща відповідь. Дякую.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України