Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 16 березня 2020, питання №13704 100₴

Дохнут куры у соседа, а мы избавлялись отравленным зерном от мышей

У нас есть приватизированная усадьба, где обрабатываем огород. Который год подряд на зиму от мышей насыпали отравленного зерна. Раньше соседа предупреждали, а в этом их не было дома и забыли потом.
И тут сосед предъявляет, что у него вот начали куры дохнуть и вроде у него какая-то аллергия появилась. Хотя те года было все нормально, и другие соседи не жаловались.
Сосед хотел что бы мы возместили им деньгами за кур или они напишут заявление, но мы отказались платить. Их куры, гуси не закрыты в их дворе, а ходят по всех соседних огородах и наносят вред.И за год до этого он спилил пол дерева на нашем участке без какого либо разрешения, даже не обмолвился, что оно ему затеняет антену.
Чем в результате может закончиться эта ситуация, если они подадут иск? Каким образом мы можем защитится? И какие документы регулируют деятельность на приватизированном участке?

Відповіді юристів (8)

    Беликов Олег  Александрович
    15%
    Беликов Олег Александрович 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый вечер. Для того, чтобы обратиться в суд, ваш сосед должен иметь доказательство того, что вы умышленно рассыпали отравленное зерно не только у себя во дворе, но и по всей улице. Насколько я понял, его птица заходит к вам во двор, и там травится. это ваша частная собственность, и он должен беспокоиться о том, чтобы птица не гуляла где попало. Помимо этого, ему потребуется заключение специалиста-ветеринара или экспертиза, о причинах смерти птицы. Поэтому, на мой взгляд переспективы у вашего соседа никакой, да он и сам должен это понимать.

    • Токмач Галина Николаевна
      15%
      Токмач Галина Николаевна 4 роки тому

      Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Доброго вечора. Згідноо норм Цивільного кодексу України ( ст. 321) ваше право власності є недоторканим. Тобто без вашого дозволу сусід не може заходити на вашу земельну ділянку.

      Відповідно до ст. 13 Конституції України, - "Власність зобов'язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству"

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    15%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий вечір.

    Ваш сусід може звернутися до суду із позовом про відшкодування йому збитків, якщо у нього будуть відповідні докази.

    Йому потрібно буде підтвердити, що кури померли саме через зерно, що знаходиться на Вашому участку, що таке зерно було отруєно. Це жожливо буде зробити за допомогою експертизи.

    Тобто, якщо є така можливість і кщо дійсно є підстави вважати, що сусід може звернутися до суду або до поліції, то прибиріть поки що зерно, якщо це можливо.

    Також, якщо кури завдають шкоду Вам, то Ви можете це зафіксувати (наприклад, відео) та написати претензію до сусіда щодо відшкодування збитків, відповідно до Цивільного кодексу. Так ви попередите його - у випадку звернення ним до суду через зерно, Ви будете звертатися до суду щодо його кур)

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора.

    Земельний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14#n603):

    Стаття 81. Право власності на землю громадян

    1. Громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі:

    а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;

    б) безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності;

    в) приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування;

    г) прийняття спадщини;

    ґ) виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).

    Стаття 78. Зміст права власності на землю

    1. Право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

    Враховуючи зазначене, на своїй ділянці Ви маєте право робити шо завгодно. Головне, щоб це не завдавало шкоди сусідській земельній ділянці.

    А от ваші сусіди дійсно порушують норми закону, так як їхні кури завдають шкоди вашій земельній ділянці.

    Не переживайте, Ви ж не посипали цю отруту на їхній ділянці.

    Тому для Вас суд закінчиться рішенням у вашу користь, а для сусідів - зайвими витратами.

    Всього доброго.

    Сергеев Артем
    15%
    Сергеев Артем 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    "Стаття 21. Правила поводження з тваринами в сільському господарстві, скотарстві, у рибному господарстві, при отриманні продукції тваринного походження

    Вимоги до порядку використання тварин у сільському господарстві відповідно до вимог цього Закону встановлюються центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики."

    Нужно смотреть правила обращения с животными, которые принимают местные депутаты.

    Эти правила почти идентичны во всех населённых пунктах.

    И в соответствии с этими правилами запрещается безкотрольный выгул.

    Но факт "отравы" лучше отрицать (животных нельзя травить, + дождь, ручьи, подземные воды...)

    Если нужна помощь - обращайтесь.

    Крикун Сергій  Павлович
    10%
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Гражданский процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15), ст.81:

    "1. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом." - в этой части, в отличие от уголовного судопроизводства, в гражданском судопроизводстве действует принцип не невиновности, а виновности: сосед доказывает только факты мор курей, свою аллергию, не обязан доказывать Вашу вину, а Вы обязаны доказать свою невиновность в обстоятельствах соседа;

    "6. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях." - в этой части, опять же, мор курей есть, как представляется, неоспоримый факт, тогда как с Вашей стороны будете виновны, пока не докажете обратного (например, экспертизой грунта Вашего участка).

    Что касается хождения птиц соседа на Вашем участке и последствий этого, то применению, как я считаю, подлежат положения ст.13 Гражданского кодекса Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "2. При здійсненні своїх прав особа зобов'язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині.

    3. Не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах." -

    злоупотребили обе стороны: и сосед допустивший нахождение своей птицы на Вашем участке, и Вы, не предусмотрев последствий борьбы с мышами.

    КоАП Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10):

    "Стаття 52. Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель

    Псування сільськогосподарських та інших земель, забруднення їх хімічними і радіоактивними речовинами, нафтою та нафтопродуктами, неочищеними стічними водами, виробничими та іншими відходами, а так само невжиття заходів по боротьбі з бур'янами -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.";

    Кирюшин Артем Андреевич
    5%

    Никто никакой иск подавать не будет с вероятность 99, 99999999%.

    Стоимость судебных издержек однозначно не соизмерима с якобу нанесенным ущербом.

    Не переживайте.

    P.S. Даже и ссылаться на какие-то нормы права в данном случае глупо.

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідноо норм Цивільного кодексу України ( ст. 321) ваше право власності є недоторканим.

    ст. 13 Конституції говорить: Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству"

    Для того аби сусід подав позов до суду йому необхідно мати документально підтверджені докази Вашої вини( фотофіксація курей , зразки отруйного зерна з висновком експертизи про те , що воно дійсно отруйне, письмво оформлену претензію до Вас з вимогою відшкодування збитків з доказами її вручення, розрахунок збитків на папері.

    Враховуючи , що нічого з вищевказаного сусід не має , суд є малоймовірною процедурою.

    Максимум , що Вам може загрожувати це звернення сусіда до поліції за даним фактом та направлення дільничного інспектора для з ясування обставин та проведення профілатичної бесіди.

    Ви також зможете звернутись до дільничного з заявою на дії сусіда на Вашій приватній території.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України