Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 23 марта 2020, вопрос №14244

Чи можливо отримувати заробітню плату на період карантину?

Доброго дня! Підскажіть будь ласка...Підприємство ТОВ"Кромберг Енд Шуберт Україна ЖУ"(Житомир) на час карантину сказав працівникам написати заяви на щорічну відпустку, на таку кількість днів, скільки у працівника було...Інші ж дні сказали будуть перекривати самостійно. Чи це взагалі правильно чи ні?

Ответы юристов (5)

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    Постановою Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» на усій території України з 12.03.2020 встановлено карантин. На її виконання у більшості міст України запроваджено обмежувальні заходи з метою попередження розповсюдження нової коронавірусної інфекції.

    Також Верховною Радою України було прийнято Закон № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)»(проект №3219).

    На період запровадження карантину більшість роботодавців змушені внести зміни у свій порядок роботи. Більшість робить це шляхом надання працівникам відпусток, запровадження віддаленої роботи (виконання роботи вдома) або встановлення режиму простою.

    Порядок надання відпустки не викликає особливих запитань. Працівник, незалежно від запровадження карантину та обмежувальних заходів, на загальних підставах, має право скористатися правом на щорічну відпустку, яка надається зі збереженням заробітної плати.

    При цьому, працівнику надається можливість отримати відпустку без збереження заробітної плати, строк якої відповідно до норм Закону № 530-IX не буде включено до загального терміну 15 днів, який обумовлений ст. 84 КЗпП.

    Однак варто нагадати, що надання відпустки без збереження заробітної плати може відбуватися виключно за згодою працівника.

    Роботодавець має право запровадити режим простою та призупинити виконання роботи працівниками на період карантину.

    Дмитро Клиент 4 года назад

    Заяви на відпуску за власний рахунок не писали. 4 дні щорічної відпустки, а інші дні не зрозуміло що...як в данній ситуації поступити правильно? Чи може роботодавець запровадити режим простою після завершення щорічної відпустки?

    • Киншов Дмитрий Сергеевич
      Киншов Дмитрий Сергеевич 4 года назад

      Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

      Роботодавець має право запровадити режим простою та призупинити виконання роботи працівниками на період карантину.

      За загальним правилом час простою оплачується на рівні 2/3 окладу (та це може бути збільшено за рішенням роботодавця).

      Водночас різне розуміння викликала норма ст. 113 КЗпП щодо оплати часу простою в умовах виробничої ситуації, що загрожує небезпекою життю працівника. За встановленим правилом, у разі простою з цих підстав має сплачуватись середньомісячний оклад.

      Вже сьогодні існують дві позиції стосовно розміру оплати під час простою у зв'язку з карантином. Так, 17.03.2020 Профспілка працівників освіти і науки України вказала на те, що час простою оплачується з розрахунку не нижче 2/3 окладу та лише рекомендує керівникам закладів освіти забезпечити оплату простою в розмірі середньомісячної заробітної плати на умовах Галузевої угоди. Натомість, Міністерство освіти і науки України в листі від 13.03.2020 вказує на те, що під час простою за працівниками зберігається середній заробіток та обґрунтовує такий висновок тим, що простій відбувається в умовах виробничої ситуації, що загрожує небезпекою життю працівника із посиланням на відповідну норму трудового законодавства.

      Якщо є у Вас можливість, то працюйте дистанційно. Або, зараз майже всі беруть відпустки, що оплачуються...

    Дмитро Клиент 4 года назад

    Дистанційно працювати не можливо. Оплачуючу відпуску на 4дні я взяв. А інші дні? Чи можливо добитися в цій ситуації оплати 2/3окладу на інші дні? Адже по факту відпустка з 23.03 по 26.03. А з 27.03 по 03.04 ніяких заяв не писали.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    2/3 це якщо буде простой, відповідно до ст. 113 Трудового кодексу.

    Така ситуація виключно вирішується з роботодавцем. Візьміть ще відпустку, що буде оплаучуватися. У подальшому є варіант ще - відпустка за власні кошти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України