Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

27 марта 2020, вопрос №14619 150₴

МФО просрочки и штрафы

У меня 7 микрокредитов с телом 30 тыс. По некоторым из них уже пошла просрочка (началась в марте) , беспокоят родственников.
Есть ЛИ какая-либо возможность договориться с МФО о списании штрафов и пени и выплате тела частями?

Ответы юристов (12)

    Бобров Олександр Миколайович
    20%

    Добрый день. Если заемщик не будет выполнять обязательства по кредитному договору в период с 1 марта по 30 апреля этого года (карантин), он освобождается от ответственности перед кредитором. МФО в течение марта-апреля не смогут начислять и взимать штрафные санкции. Закон “О потребительском кредитовании” было дополнено пунктом об отмене фтрафов и пени за просрочку по кредитам во время карантина, согласно с законопроектом № 3220, принятым Верховной Радой Украины 17.03.2020 и подписанным Президентом Украины 18.03.2020.

    Бобров Олександр Миколайович

    Добрый день. Если заемщик не будет выполнять обязательства по кредитному договору в период с 1 марта по 30 апреля этого года (карантин), он освобождается от ответственности перед кредитором. МФО в течение марта-апреля не смогут начислять и взимать штрафные санкции. Закон “О потребительском кредитовании” было дополнено пунктом об отмене фтрафов и пени за просрочку по кредитам во время карантина, согласно с законопроектом № 3220, принятым Верховной Радой Украины 17.03.2020 и подписанным Президентом Украины 18.03.2020.

    Кирюшин Артем Андреевич
    13.3%

    В данном случае все зависит ИСКЛЮЧИТЕЛЬНО от желания МФО. Повлиять на их действия кроме их самих никто не может.

    В вашем случае следует ждать искового заявления о взіскании с вас долга и уже в судебном порядке оспаривать сумму дулога с учетом штрафов, пени и процентов. Иного выхода я не вижу.

    • Крикун Сергій  Павлович

      Артем, в свое время Вы писали в адрес одного адвоката: "не пишите ерунды (не дословно) и что Вы адвокат" - это к Вашему объяснению об исключительности желанием и вседозволенности МФО; есть другие, кроме оспаривания в суде, средства и меры повлиять на действия МФО - другое дело в их эфективности, целесообразности и т.п.

    Савченко Олександр
    13.3%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/533-20:

    7. Розділ IV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про споживче кредитування" (Відомості Верховної Ради України, 2017 р., № 1, ст. 2) доповнити пунктом 6 такого змісту:

    "6. У разі прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань зі сплати платежів) споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення. В тому числі, але не виключно, споживач в разі допущення такого прострочення звільняється від обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором. Забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом з причин, інших ніж передбачені частиною четвертою статті 1056-1 Цивільного кодексу України, у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит у період з 01 березня 2020 року по 31 травня 2020 року (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 31 травня 2020 року виконання зобов’язань зі сплати платежів). Норми цього пункту поширюються у тому числі на кредити, визначені частиною другою статті 3 цього Закону".

    Висновок: МФО протягом березня-квітня не може нараховувати і стягувати штрафні санкції та застосовувати інші види покарань. Якщо Вам вже була нарахована пеня, то МФО повинен її відмінити.

    Однак, нарахування процентів є законним, так як проценти є частиною кредиту, тому їх Вам доведеться виплатити.

    Цивільний кодекс УКраїни (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/paran4909#n4909):

    Стаття 1048. Проценти за договором позики

    1. Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

    Враховуючи зазначене, Ви маєте право виплатити тіло кредиту та проценти по ньому, без сплати будь-яких штрафних санкцій, нарахованих за період з 01 березня 2020 року.

    Я так розумію, 30 тис. - це лише тіло кредиту (необхідно знати також суму процентів).

    Якщо це Вам відомо, то перерахуйте суми тіла кредиту і процентів самостійно через банк із зазначенням призначення платежу: "Погашення тіла кредиту та процентів по ньому".

    Всього доброго.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    13.3%

    Добрий день.

    1. Відповідно до ЗУ Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) - У разі прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань зі сплати платежів) споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення. В тому числі, але не виключно, споживач в разі допущення такого прострочення звільняється від обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором. Забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом з причин, інших ніж передбачені частиною четвертою статті 1056-1 Цивільного кодексу України, у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит у період з 01 березня 2020 року по 31 травня 2020 року (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 31 травня 2020 року виконання зобов’язань зі сплати платежів). Норми цього пункту поширюються у тому числі на кредити, визначені частиною другою статті 3 цього Закону".

    Отже, у період з 1 березня до 30 квітня 2020 року Ви звільняєтесь від неустойки (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання за невиконання своїх зобов'язань за кредитним догвоором.

    2. Якщо є погрози щодо Вас або Ваших родичів - необхідно це зафіксувати та звернутися до поліції із заявою.

    Відповідно до ст. 214 КПК - Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    Таким чином, протягом 24 годин за Вашою заявою буде відкрито кримінальне провадження та внесено відомості до ЄРДР. Також Вам обов'язково необхідно вимагати надання Вам витягу з ЄРДР.

    Якщо провадження не відкрито та Вам не надали витяг - потрібно у порядку ст. 303-304 КПК звертатися до слідчого судді протягом 10 днів, що йдуть після 24 годин, та визнавати такі дії протиправними.

    3. Домовитися можливо з МФО шляхом перемовин. І тільки у писмьвовому вигляді (щоб у подальшому у Вас були докази цього). Можете просити реструктуризацію боргу, виплата частями. Але, це буде залежити виключно від бажання МФО.

    4. Можете також звернутися до Мфн фінансів щоб дізнатися, чи є ліценія в такій МФО щодо проведення діяльності.

    5. Перевірте через реєстр судових рішень, за кодом ЄДРПОУ, чи звертається така МФО до суду щодо стягнення заборгованності зі свої клієнтів. Якщо ні - то може бути й таке, що й у подальшому вони не звернуться до суду, а отже - для Вас не буде негативних наслідків. Але також, сподіватися на це не варто.

    Сподіваюсь надана консультація Вам допомогла та була корисною!

    Мамчик  Дмитро  Олегович
    13.3%

    Для початку необхідно проаналізувати умови договору. У випадку якщо договір кабальний, тобто наявні умови які явно несправедливі, тоді можливо звернутися до суду із позовом про визнання вказаного договору нікчемним. Також рекомендую надіслати заяву про відкликання згоди на обробку персональних даних з метою закінчення телефонних дзвінків і надіслати заяву про наявний форс мажор у зв'язку із карантином з метою ненарахування штрафних санкцій на період карантину.

    Ватаманюк Олег Васильович

    Доброго дня, щодо можливості домовитися з МФО про списання пені та штрафних санкцій це можливо, необхідно підготовити відповідні заяви про списання штрафів та пені по споживчих договорах а також заяви про реструктиризацію боргу на певний період з зупиненням нарахування відсотків, як правило у 50 відсотків випадків це працює. Можу допомогти звертайтесь 0505634120.

    Царьов Роман  Валерійович
    13.3%

    Треба письмово звернутись на адерсу МФО із заявами про реструкторизацію заборгованості, у зв'язку із складним матеріальним становищем.

    Потім через деякий час, після отримання ваших листів на адресу МФО, почати переговори із ними щодо реструкторизації Вашої заборгованості.

    Але ви повинні для себе скласти уявний план дій, яку суму і якими періодами Ви зможете погашати у конкретній МФО. Тому що МФО які погодяться будут конкретно Вас питати скільки і коли ви зможете погашати заборгованість, при цьому не забувайте, що це переговори, і вони будуть пропонувати Вам свої умови, відрізні від ваших умов.

    Костромина Виктория
    6.7%

    шансы равны - 0

    но это не мешает вам пробовать договариваться

    списать какие то проценты вы сможете через суд

    Гончаренко Константин
    6.7%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Возможные варианты:

    Признать, что начисление кредитором штрафных санкций не соответствует подпункту 5 п.3 ст. 18 Закона Украины «О защите прав потребителей» и на этом основании требовать уменьшения их размера.

    Доказать, что повышенная процентная ставка по кредитному договору, действовавшая в период просрочки по кредиту является ни чем иным, как штрафной санкции кредитора и попадает под действие указанной выше статьи Закона. Таким образом, заемщик получает право на снижение суммы начисленных процентов.

    При наличии нарушений кредитора в порядке заключения кредитного договора, зафиксировать такие нарушения и передать Нацкомфинуслуг в письменной форме для применения мер воздействия по отношению финансовой компании. В таком случае, МФО получает распоряжение от регулятора по устранению нарушений по отношению к заемщику. Выполнение же распоряжение, как правило, заканчивается для клиента списанием части долга по микрозайму.

    Признать кредитный договор незаключенным, или ничтожным в судебном порядке. В таком случае обе стороны договора (заемщик и кредитор) возвращаются к исходным условиям, а это означает, что финансовая компания обязана списать все начисленные проценты и штрафные санкции, а должник - вернуть только сумму кредита, которая была им получена.

    Также необходимо знать детали, а именно: в какой период был заключен кредитный договор, так как:

    17.03.20 года Верховная Рада приняла ЗУ " Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)

    который должен поддержать налогоплательщиков в период эпидемии коронавируса (законопроект № 3220).

    Документ предусматривает следующее:

    если заемщик не будет выполнять обязательства по кредитному договору в период с 1 марта по 30 апреля 2020 года, он освобождается от ответственности перед кредитором.

    Проще говоря, финучреждения в течение марта-апреля не смогут начислять и взимать штрафные санкции за неаккуратное обслуживание потребительского кредита и применять другие виды наказаний.

    Далее нужно будет решить вопрос, о реструктуризации кредитного договора с кредитором в индивидуальном порядке.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Костромина Виктория

    Есть ЛИ какая-либо возможность договориться с МФО о списании штрафов и пени и выплате тела частями? юридически никак - только на усмотрение организации или по суду

    пробуйте сами просить реструктуризацию или списание


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України