Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 28 марта 2020, вопрос №14684 150₴

Получение инвалидности со сроком пожизненно

Прохожу переосвидетельствование группы инвалидности. Сейчас у меня 3 группа пожизненно, по даны документы для получения 2 группы пожизненно в связи с ухудшением здоровья. Вопрос следующий: есть ди в законодательных документах Украины ( законы, распоряжения, акты) ограничения/информация в отношении присвоения группы пожизненно. Может ли возраст (мне 50 лет, т.е. не пенсионный) стать причиной отказа в получении 2 группы пожизненно? Если нет, то на какие законодательные документы Украины ссылаться? Если да, то каким документом Украины это подтверждается?
Ответ мне нужен в понедельник -30 марта 2020, так как заседание МСЭК назначено на 31 марта 2020

Ответы юристов (7)

    Костромина Виктория
    20%

    Может ли возраст (мне 50 лет, т.е. не пенсионный) стать причиной отказа в получении 2 группы пожизненно? нет

    ледующий: есть ди в законодательных документах Украины ( законы, распоряжения, акты) ограничения/информация в отношении присвоения группы пожизненно.- группу назначают исходя из заболевания и состояния и перспектив

    напр. нет ноги - это будет пожизненная группа

    Беликов Олег  Александрович
    13.3%

    Добрый день. Возраст при назначении или переосвидетельствовании инвалидности значения не имеет.

    • Бессрочная инвалидность или без переосвидетельствования устанавливается тем категориям инвалидов, которые испробовали все методы реабилитации, но не смогли вылечить заболевание. Так же это относится к тем, кому реабилитация не может в принципе помочь. К примеру, культя конечности, поскольку протезирование не устраняет само заболевание, а лишь обеспечивает возможность выполнения функций по самообслуживанию.
    • Инвалидность с переосвидетельствованием действует 1-3 года в зависимости от решения медико-социальной экспертизы. В течение срока необходимо провести все процедуры по реабилитации, после чего проводится проверка и оценка влияния процедур на улучшение состояния инвалида, после чего может быть принято решение о продлении инвалидности на определенный срок или бессрочно. Также может быть принято решение о снятии инвалидности или переоформление на другую группу.
    Савченко Олександр
    13.3%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    По вашим питанням повідомляюю наступне.

    1) Может ли возраст (мне 50 лет, т.е. не пенсионный) стать причиной отказа в получении 2 группы пожизненно?

    Ні, вік не може стати причиною для відмови, якщо Ви дійсно маєте підстави для зміни групи інвалідності з 3-ї на 2-гу безстрокову.

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затверджене постановою Кабінету Міністрів Українивід 3 грудня 2009 р. № 1317 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-%D0%BF):

    Критерії встановлення інвалідності

    26. Особі, що визнана особою з інвалідністю, залежно від ступеня розладу функцій органів і систем організму та обмеження її життєдіяльності встановлюється I, II чи III група інвалідності. I група інвалідності поділяється на підгрупи А і Б залежно від ступеня втрати здоров'я особи з інвалідністю та обсягу потреби в постійному сторонньому догляді, допомозі або нагляді.

    27. Підставою для встановлення II групи інвалідності є стійкі, вираженої важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, травмою або вродженою вадою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності особи, при збереженій здатності до самообслуговування та не спричиняють потреби в постійному сторонньому нагляді, догляді або допомозі.

    Критеріями встановлення II групи інвалідності є ступінь втрати здоров'я, що спричиняє обмеження у вираженому II ступені однієї чи декількох категорій життєдіяльності особи:

    обмеження самообслуговування II ступеня - здатність до самообслуговування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;

    обмеження здатності до самостійного пересування II ступеня - здатність до самостійного пересування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;

    обмеження здатності до навчання II ступеня - нездатність до навчання або здатність до навчання тільки у спеціальних навчальних закладах або за спеціальними програмами вдома;

    обмеження здатності до трудової діяльності II ступеня - нездатність до провадження окремих видів трудової діяльності чи здатність до трудової діяльності у спеціально створених умовах з використанням допоміжних засобів і/або спеціально обладнаного робочого місця, за допомогою інших осіб;

    обмеження здатності до орієнтації II ступеня - здатність до орієнтації в часі і просторі за допомогою інших осіб;

    обмеження здатності до спілкування II ступеня - здатність до спілкування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;

    обмеження здатності контролювати свою поведінку II ступеня - здатність частково чи повністю контролювати свою поведінку тільки за допомогою сторонніх осіб.

    До II групи інвалідності можуть належати також особи, які мають дві хвороби або більше, що призводять до інвалідності, наслідки травми або вроджені вади та їх комбінації, які в сукупності спричиняють значне обмеження життєдіяльності особи та її працездатності.

    ВИСНОВОК: законодавством України визначені чіткі критерії для встановлення всіх груп інвалідності, якими повинні керуватися медико-соціальні експертні комісії (у вашому випадку розгядаємо 2 групу інвалідності) і вік до цього переліку не входить.

    2) Если нет, то на какие законодательные документы Украины ссылаться?

    Вам необхідно посилатися на постанову Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317, якою затверджено ПОЛОЖЕННЯпро медико-соціальну експертизу та ПОЛОЖЕННЯ про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затверджене постановою Кабінету Міністрів України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-%D0%BF).

    3) ІНСТРУКЦІЯ про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України 05.09.2011 N 561 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1295-11):

    1.4. Медико-соціальна експертиза проводиться після повного медичного обстеження, здійснення необхідних досліджень, оцінювання соціальних потреб інваліда, визначення клініко-функціонального діагнозу, професійного, трудового прогнозу, одержання результатів відповідного лікування, реабілітації за наявності даних, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

    1.5. Фахівці медико-соціальних експертних комісій (далі - МСЕК) зобов'язані ознайомити особу (законного представника) з порядком, умовами та критеріями встановлення інвалідності, а також надавати роз'яснення з інших питань, що пов'язані з встановленням групи інвалідності, на вимогу особи (законного представника) або у разі її незгоди з рішенням МСЕК.

    1.10. При огляді у МСЕК проводяться: вивчення документів, що підтверджують стійке порушення функцій організму обумовлене захворюваннями, наслідками травм або вродженими вадами, які спричиняють обмеження нормальної життєдіяльності особи; опитування хворого; об'єктивне обстеження та оцінка стану всіх систем організму, необхідних лабораторних, функціональних та інших методів дослідження усіма членами комісії.

    ВИСНОВОК: МСЕК повинна встановлювати групу інвалідності на підставі вашої медичної документації, що підтверджує стійке порушення функцій організму; після повного медичного обстеження Вас та відповідно до критеріїв встановлення групи інвалідності.

    При цьому в Розділі 3 ІНСТРУКЦІЇ про встановлення груп інвалідності визначено Перелік захворювань, дефектів, необоротних морфологічних станів, порушень функцій органів та систем організму, при яких група інвалідності встановлюється без строку переогляду:

    3.3. Група інвалідності II встановлюється при таких захворюваннях:

    3.3.1. Цироз печінки з гепатоспленомегалією і портальною гіпертензією III ступеня при неефективності реабілітаційних заходів.

    3.3.2. Відсутність однієї легені і хронічна легенева недостатність II ступеня внаслідок патологічних змін другої легені.

    3.3.3. Стійкий повний птоз на обох очах після всіх видів відновного лікування та необоротні зміни органа зору з гостротою зору з переносною корекцією 0,05-0,08 або концентричним звуженням поля зору до 20 град. від точки фіксації на обидва ока або на око, що краще бачить.

    3.3.4. Параліч нижньої кінцівки, виражений верхній або нижній парапарез, виражений геміпарез.

    3.3.5. Виражений верхній або нижній парапарез, виражений геміпарез.

    3.3.6. Значні дефекти черепа (60 кв.см і більше), які не заміщені аутокісткою.

    3.3.7. Екзартикуляція верхньої кінцівки в плечовому суглобі, екзартикуляція стегна.

    3.3.8. Коротка кукса стегна при неможливості протезування.

    3.3.9. Кукса обох гомілок.

    3.3.10. Хибна кукса нижньої кінцівки або обох стоп на рівні суглоба Шопара при відсутності можливості реабілітації і протезування.

    3.3.11. Анкілоз або різко виражена контрактура кульшового суглоба з помірним порушенням функції другого кульшового суглоба (ПФС II).3.3.12. Калова (сечова) нориця, неприродний задній прохід при неефективності або наявності протипоказань до оперативного втручання.

    3.3.13. Кукса стегна при помірному порушенні рухових чи статичних функцій іншої нижньої кінцівки (деформуючий артроз кульшового суглоба I-II ступенів, неправильно зрослий злам стегнової кістки зі скривленням осі, вкорочення кінцівки на 2-3 см, фіброзний анкілоз колінного суглоба, помірна контрактура колінного суглоба, помірна контрактура скокового суглоба, порушення функції суглоба II ступеня).

    3.3.14. Кукса верхньої або нижньої кінцівки, поєднана або з глухотою на обидва вуха, або відсутністю зору на одне око, або помірною афазією.

    3.3.15. Параліч або виражений парез однієї кінцівки, поєднаний або з глухотою на обидва вуха, або відсутністю зору на одне око, або помірною афазією, або помірними розладами функції тазових органів.

    3.3.16. Після трансплантації внутрішніх органів при сприятливому перебігу після 5 років спостереження.

    3.3.17. Стан після ендопротезування двох суглобів (кульшових, колінних) у різних поєднаннях.3.3.18. Інвалідність внаслідок психічного захворювання, яка триває більше десяти років.

    Ну і звичайно рішення міської комісії Ви можете оскаржити до обласного МСЕК, а рішення обласного - до МОЗ України.

    Всього Вам доброго.

    Крикун Сергій  Павлович
    13.3%

    "ПОЛОЖЕННЯ про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-%D0%BF):

    "...22. Повторний огляд осіб з інвалідністю з нестійкими, оборотними змінами та порушеннями функцій організму з метою визначення ефективності реабілітаційних заходів, стану здоров'я і ступеня соціальної адаптації проводиться раз на один - три роки.

    Повторний огляд осіб з інвалідністю, а також осіб, інвалідність яких встановлено без зазначення строку проведення повторного огляду, проводиться раніше зазначеного строку за заявою такої особи з інвалідністю, інших заінтересованих осіб у разі настання змін у стані здоров'я і працездатності або за рішенням суду.

    Особам, що звертаються для встановлення інвалідності, група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду у разі наявності вроджених вад розумового чи фізичного розвитку, анатомічних дефектів, стійких необоротних морфологічних змін та розладу функцій органів і систем організму, неефективності реабілітаційних заходів, неможливості відновлення соціальної адаптації, несприятливого прогнозу відновлення працездатності з урахуванням реальних соціально-економічних обставин у місці проживання особи з інвалідністю, а також особам з інвалідністю, у яких строк переогляду настає після досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.

    23. У разі незгоди з рішенням районної, міжрайонної, міської комісії хворий, потерпілий від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання або особа з інвалідністю має право подати протягом місяця після одержання висновку комісії письмову заяву до Кримської республіканської, обласної, Київської та Севастопольської центральних міських комісій або до комісії, в якій він проходив огляд, чи до відповідного управління охорони здоров'я. Комісія, що проводила огляд, або управління охорони здоров'я надсилає у триденний строк після надходження відповідного запиту всі наявні документи на розгляд Кримської республіканської, обласної, центральної міської комісії, яка протягом місяця з дня подання зазначених документів проводить повторний огляд заявника і приймає відповідне рішення.

    24. Рішення Кримської республіканської, обласної, центральної міської комісії може бути оскаржене до МОЗ.

    МОЗ за наявності фактів порушення законодавства про медико-соціальну експертизу доручає Центральній медико-соціальній експертній комісії МОЗ або Кримській республіканській, Київській та Севастопольській міським або обласній комісії іншої області повторно розглянути з урахуванням усіх наявних обставин питання, з якого оскаржується рішення, а також вживає інших заходів впливу для забезпечення дотримання законодавства під час проведення медико-соціальної експертизи.

    В особливо складних випадках Центральна медико-соціальна експертна комісія МОЗ, Кримська республіканська, обласна, центральна міська комісія та МОЗ можуть направляти осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпропетровськ) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця). Після обстеження зазначені науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які для комісії мають рекомендаційний характер.

    25. Рішення комісії може бути оскаржене до суду в установленому законодавством порядку.

    Критерії встановлення інвалідності....

    Підставою для встановлення II групи інвалідності є стійкі, вираженої важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, травмою або вродженою вадою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності особи, при збереженій здатності до самообслуговування та не спричиняють потреби в постійному сторонньому нагляді, догляді або допомозі.

    Критеріями встановлення II групи інвалідності є ступінь втрати здоров'я, що спричиняє обмеження у вираженому II ступені однієї чи декількох категорій життєдіяльності особи:

    обмеження самообслуговування II ступеня - здатність до самообслуговування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;

    обмеження здатності до самостійного пересування II ступеня - здатність до самостійного пересування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;

    обмеження здатності до навчання II ступеня - нездатність до навчання або здатність до навчання тільки у спеціальних навчальних закладах або за спеціальними програмами вдома;

    обмеження здатності до трудової діяльності II ступеня - нездатність до провадження окремих видів трудової діяльності чи здатність до трудової діяльності у спеціально створених умовах з використанням допоміжних засобів і/або спеціально обладнаного робочого місця, за допомогою інших осіб;

    обмеження здатності до орієнтації II ступеня - здатність до орієнтації в часі і просторі за допомогою інших осіб;

    обмеження здатності до спілкування II ступеня - здатність до спілкування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;

    обмеження здатності контролювати свою поведінку II ступеня - здатність частково чи повністю контролювати свою поведінку тільки за допомогою сторонніх осіб.

    До II групи інвалідності можуть належати також особи, які мають дві хвороби або більше, що призводять до інвалідності, наслідки травми або вроджені вади та їх комбінації, які в сукупності спричиняють значне обмеження життєдіяльності особи та її працездатності.".

    Исходя из предусмотренных категорий жизнедеятельности, основанием для присвоения ІІ группы инвалидности является необходимость в помощи лицу других лиц хотя бы в одной из категорий; или наличие двух и более болезней, приводящих к инвалидности, травмы, пороки и их комбинации, причиняющие существенное ограничение жизнедеятельности и трудоспособности лица.

    "ІНСТРУКЦІЯ про встановлення груп інвалідності" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1295-11):

    "II. Класифікація основних видів порушення функцій, основних критеріїв життєдіяльності та ступенів їх вираженості

    2.1. До основних видів порушення функцій організму людини, які визначаються медико-соціальною експертизою, належать:

    порушення психічних функцій (сприйняття, уваги, пам'яті, мислення, мови, емоцій, волі); \

    порушення сенсорних функцій (зору, слуху, нюху, дотику, больової, температурної та інших видів чутливості); порушення статодинамічних функцій (голови, тулуба, кінцівок, рухливих функцій, статики, координації руху);

    порушення функції кровообігу, дихання, травлення, виділення, обміну речовин та енергії, внутрішньої секреції, імунітету тощо;

    мовні порушення (не обумовлені психічними розладами), порушення голосоутворення, форми мови - порушення усної (ринолалія, дизартрія, заїкання, алалія, афазія) та письмової (дисграфія, дислексія), вербальної та невербальної мови;

    порушення, які викликають спотворення (деформація обличчя, голови, тулуба, кінцівок, які призводять до зовнішнього спотворення, аномальні дефекти травного, сечовидільного, дихального трактів, порушення розмірів тулуба).

    2.2. Критерії життєдіяльності людини: здатність до самообслуговування, пересування, орієнтації, контролю своєї поведінки, спілкування, навчання, виконання трудової діяльності....

    2.3. Критерії встановлення інвалідності визначені пунктом 27 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року N 1317 ( 1317-2009-п ). (изложено выше - прим.авт.)

    2.4. Причини інвалідності встановлюються згідно з пунктом 26 Положення про порядок, умови та критерії встановлення ивалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року N 1317 ( 1317-2009-п ).

    При підвищенні груп інвалідності внаслідок загального захворювання, нещасного випадку на виробництві, професійного захворювання, поранення, контузії, каліцтва та іншого захворювання, в разі виникнення важчого загального захворювання причина інвалідності встановлюється на вибір хворого.

    Якщо однією з причин інвалідності є інвалідність з дитинства, МСЕК у висновку про огляд інваліда вказує дві причини інвалідності. ...

    III. Перелік захворювань, дефектів, необоротних морфологічних станів, порушень функцій органів та систем організму, при яких група інвалідності встановлюється без строку переогляду ...

    3.3. Група інвалідності II встановлюється при таких захворюваннях:

    3.3.1. Цироз печінки з гепатоспленомегалією і портальною гіпертензією III ступеня при неефективності реабілітаційних заходів.

    3.3.2. Відсутність однієї легені і хронічна легенева недостатність II ступеня внаслідок патологічних змін другої легені.

    3.3.3. Стійкий повний птоз на обох очах після всіх видів відновного лікування та необоротні зміни органа зору з гостротою зору з переносною корекцією 0,05-0,08 або концентричним звуженням поля зору до 20 град. від точки фіксації на обидва ока або на око, що краще бачить.

    3.3.4. Параліч нижньої кінцівки, виражений верхній або нижній парапарез, виражений геміпарез.

    3.3.5. Виражений верхній або нижній парапарез, виражений геміпарез.

    3.3.6. Значні дефекти черепа (60 кв.см і більше), які не заміщені аутокісткою.

    3.3.7. Екзартикуляція верхньої кінцівки в плечовому суглобі, екзартикуляція стегна.

    3.3.8. Коротка кукса стегна при неможливості протезування.

    3.3.9. Кукса обох гомілок.

    3.3.10. Хибна кукса нижньої кінцівки або обох стоп на рівні суглоба Шопара при відсутності можливості реабілітації і протезування.

    3.3.11. Анкілоз або різко виражена контрактура кульшового суглоба з помірним порушенням функції другого кульшового суглоба (ПФС II).

    3.3.12. Калова (сечова) нориця, неприродний задній прохід при неефективності або наявності протипоказань до оперативного втручання. 3.3.13. Кукса стегна при помірному порушенні рухових чи статичних функцій іншої нижньої кінцівки (деформуючий артроз кульшового суглоба І-II ступенів, неправильно зрослий злам стегнової кістки зі скривленням осі, вкорочення кінцівки на 2-3 см, фіброзний анкілоз колінного суглоба, помірна контрактура колінного суглоба, помірна контрактура скокового суглоба, порушення функції суглоба II ступеня).

    3.3.14. Кукса верхньої або нижньої кінцівки, поєднана або з глухотою на обидва вуха, або відсутністю зору на одне око, або помірною афазією.

    3.3.15. Параліч або виражений парез однієї кінцівки, поєднаний або з глухотою на обидва вуха, або відсутністю зору на одне око, або помірною афазією, або помірними розладами функції тазових органів.

    3.3.16. Після трансплантації внутрішніх органів при сприятливому перебігу після 5 років спостереження.

    3.3.17. Стан після ендопротезування двох суглобів (кульшових, колінних) у різних поєднаннях.

    3.3.18. Інвалідність внаслідок психічного захворювання, яка триває більше десяти років.".

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    13.3%

    Добрий ранок.

    Ваше питання регулюється ПОЛОЖЕННЯМ про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності та Інструкцією про встановлення груп інвалідності.

    Що стосується Вашого віку- ні, він не має значення під час встановлення інвалідності.

    Головне, на що звертаються увагу - це відповідність особи КРИТЕРІЯМ: що встановлені в законодавстві.

    Відповідно до ПОЛОЖЕННЯ - Підставою для встановлення II групи інвалідності є стійкі, вираженої важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, травмою або вродженою вадою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності особи, при збереженій здатності до самообслуговування та не спричиняють потреби в постійному сторонньому нагляді, догляді або допомозі.

    Критеріями встановлення II групи інвалідності є ступінь втрати здоров’я, що спричиняє обмеження у вираженому II ступені однієї чи декількох категорій життєдіяльності особи:

    обмеження самообслуговування II ступеня — здатність до самообслуговування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;

    обмеження здатності до самостійного пересування II ступеня — здатність до самостійного пересування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;

    обмеження здатності до навчання II ступеня — нездатність до навчання або здатність до навчання тільки у спеціальних навчальних закладах або за спеціальними програмами вдома;

    обмеження здатності до трудової діяльності II ступеня — нездатність до провадження окремих видів трудової діяльності чи здатність до трудової діяльності у спеціально створених умовах з використанням допоміжних засобів і/або спеціально обладнаного робочого місця, за допомогою інших осіб;

    обмеження здатності до орієнтації II ступеня — здатність до орієнтації в часі і просторі за допомогою інших осіб;

    обмеження здатності до спілкування II ступеня — здатність до спілкування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб;

    обмеження здатності контролювати свою поведінку II ступеня — здатність частково чи повністю контролювати свою поведінку тільки за допомогою сторонніх осіб.

    До II групи інвалідності можуть належати також особи, які мають дві хвороби або більше, що призводять до інвалідності, наслідки травми або вроджені вади та їх комбінації, які в сукупності спричиняють значне обмеження життєдіяльності особи та її працездатності.

    II група інвалідності встановляється учням, студентам вищих навчальних закладів I—IV рівня акредитації денної форми навчання, що вперше здобувають відповідний освітньо-кваліфікаційний рівень освіти, у разі наявності в них ознак інвалідності на період їх навчання. Після закінчення навчального закладу видається довідка про придатність їх до роботи у результаті набуття професії.

    Інваліди II групи з вираженим обмеженням життєдіяльності можуть навчатися та провадити різні види трудової діяльності, зокрема шляхом створення відповідних умов праці із забезпеченням засобами компенсації фізичних дефектів чи порушених функцій організму, здійснення реабілітаційних заходів.

    Таким чином, під час Вашого обстеження Вам буде встановленно відповідність чи не відповідність цим критеріям. На підставі чого - приймуть рішення про встановлення Вам 2 групи інвалідності.

    Ковальчук Владимир
    13.3%

    Верховная Рада внесла изменения в закон «О реабилитации инвалидов Украины», которыми в т.ч. упрощается процедура получения инвалидности лицами, имеющими анатомические дефекты, необратимые нарушения функций органов и систем организма. Для таких категорий граждан соответствующая группа инвалидности устанавливается без указания срока повторного осмотра.Переосвидетельствование с целью повышения группы инвалидности таким лицам происходит на основании личного заявления инвалида или его законного представителя в случае наступления изменений в состоянии здоровья и трудоспособности инвалида или по решению суда.Кроме того, ко второму чтению проекта закона в него была добавлена норма, в соответствии с которой бессрочное установление группы инвалидности будет применено в т.ч. к лицам, срок пересмотра группы которых наступает после достижения пенсионного возраста.https://rada.gov.ua/Верховная Рада приняла Закон «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины, касающиеся социальной защиты людей с инвалидностью». Документ предусматривает, что в 44 нормативных актах слова «инвалид», «лицо с ограниченными физическими возможностями», «инвалид войны» и «ребенок-инвалид» заменят на «лицо с инвалидностью», «ребенок с инвалидностью» и «лицо с инвалидностью вследствие войны».В соответствии с переходными положениями, данный законопроект вступит в силу на следующий день после его опубликование.

    «Установить, что свидетельства, выданные до вступления в силу закона, в которых применяются слова „инвалид“, „ребенок-инвалид“, „инвалид с детства“, „инвалид войны“, а также пенсионные удостоверения, в которых также указаны эти слова, являются действительными до окончания срока их действия»,

    Гончаренко Константин
    13.3%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Порядок встановлення та зміни групи інвалідності встановлюється висновком МСЕК з додатком до нього про встановлення конкретної групи індивідуально.

    Група - 1, 2 або 3 встановлюється експертною комісією виходячи з ознак та ступення стану здоров я особи та втрати працездатності Згідно ПОЛОЖЕННЯ про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності № 1317 та Інструкцією про встановлення груп інвалідності.

    Ваша ситуація передусім залежить від попередніх висновків ЛКК(Лікарсько-консультативна комісія) за місцем де підписано декларацію з сімейним лікарем, чим обгрунтованішим буде висновок ЛКК , щод втрати Вами працездатності, тим вища ймовірність зміни групи інвалідності з 3-ї на 2 -гу.

    Безстроковий термін встановлюється, якщо на покращення стану здоров я не має особливої надії в подальшому.

    За загальним правилом група встановлюється на термін 2-3 роки індивідуально за рішенням комісії.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України