Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Договорное право, 06 апреля 2020, вопрос №15686

В связи с короновирусом,я могу расторгнуть договор с турагентством ,с возвратом моих денег при бронировании путевки?

Мы в турагентстве забронировали отель в Тунис на 22.06.2020г с предоплатой90%,в связи с сегодняшней ситуацией,мы хотим вернуть деньги и разорвать договор,а нам в турагентстве говорят никто вам денег не вернёт.Мы имеем право на возврат денег?

Ответы юристов (1)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Як пояснили в Торгово-промисловій палаті, всі тури з датами, які збігаються з періодом карантину, потрапили під дію форс-мажору. Гроші можна не компенсувати. Але ось перенести тур цілком можливо.

    Зараз і профільна Асоціація, і великі гравці ринку почали пропонувати всім туристам, у яких оплачені тури з відправленням від 14 березня до 24 квітня, перебронювати свою поїздку на більш пізній період – ближче до осені. Щоправда, тут варто враховувати, що, як вже заявляв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, карантин можуть продовжити, тому вибираючи нову дату, краще орієнтуватися на максимально пізній період

    Якщо компанія, яка продала вам тур, закрилася через виникнення проблем – повернути гроші буде практично неможливо.

    У ст. 617 Цивільного кодексу України зазначено, що ситуація форс-мажору звільняє сторони від наслідків при невиконанні умов домовленостей. Це стосується не тільки турагенств, а й інших сфер. Щоправда, при цьому доведеться довести, що завадив саме карантин і можливості виконати свої зобов'язання не було.

    Форс-мажор автоматично не звільняє від виконання зобов'язань. Зараз багато випадків, які стосуються і оплати оренди, і поставок. Найперше треба спробувати обом сторонам домовитися між собою, а вже потім шукати лазівки в законі не платити.

    В Вашем случае, можно перебронировать тур на поздний срок, если карантин будет продлен на июнь 2020 г., сейчас деньги вернуть нельзя.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України