Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 11 квітня 2020, питання №16295 150₴

Принудительное взыскание за коммунальные услуги

В 2015 году расселяла маму и брата. Купленную брату комнату в общежитии оформляла на себя, тк у него уже много лет проблемы с банками по невыплатам кредитов и были суды. Я не хотела, чтоб он терроризировал маму и имел свой угол.В комнате он прописан. За коммунальные услуги не платить совсем, уже "набежала" приличная сумма.
Как я могу принудительно взыскать с него долги по коммунальным услугам и в дальнейшем, чтоб он своевременно платил за них. В комнате я не проживаю и не прописана, есть своя квартира.
Какие есть варианты решения этой проблемы. Спасибо

Відповіді юристів (13)

    Беликов Олег  Александрович
    33.3%
    Беликов Олег Александрович 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый день. Поскольку ваш брат зарегистрирован в квартире, собственником которой являетесь вы, то имеете полное право требовать от него оплаты за коммунальные услуги. Для этого надо обратиться в суд с исковым заявлением "О взыскании сумм задолженности по коммунальным услугам".. Но насколько это целесообразно, решать вам. После решения суда надо открывать исполнительное производство, и если у вашего брата нет официальной работы и подтвержденного дохода, то задолженность будет взыскиваться путем описи его личного имущества и дальнейшей его продажи. А есть ли у него такое имущество, чтобы удовлетворить эти суммы оплаты за КУ?

    • Ольга Клієнт 4 роки тому

      Работает официально, знаю, что по решению суда он выплачивает долги по кредитам с заработной платы - принудительно.

      В личном владении у него ничего нет. Пэтому Ведёт себя нагло и вызывающе.

      • Беликов Олег  Александрович
        Беликов Олег Александрович 4 роки тому

        Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

        Этот факт немного омрачает дело - в зависимости от того, сколько с него взыскивают по решению суда по кредитам, на погашение коммунальных услуг заработка может не хватить. Ваш брат будет использовать это как аргумент, чтобы избежать еще одного принудительного взыскания.

    • Ольга Клієнт 4 роки тому

      Подскажите, пожалуйста, есть ли другие варианты, чтоб я сбросила этот груз с плеч. Добровольно оформлять на себя комнату он отказывается.

      Можно ли ему подарить и тд эту комнату, чтоб больше не иметь никакого отношения к ней

      • Беликов Олег  Александрович
        Беликов Олег Александрович 4 роки тому

        Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

        Дело в том, Ольга, что подарить эту комнату вы не сможете, если ваш брат будет отказываться от такого дара. Это его полное право, принимать подарок или нет, так что принудительно что-либо сделать не получится. Вы можете ее продать, но тогда брат останется без жилья, а это еще больше усложнит ваши взаимоотношения.

      • Савченко Олександр
        33.3%
        Савченко Олександр 4 роки тому

        Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

        Так, переоформлення квартири вирішило б цю проблему (зняло би з Вас обов'язок сплачувути комунальні платежі).

        Однак, для того, щоб подарувати квартиру брату, також потрібна його згода.

        А тому або переоформлюйте на нього рахунки на оплату житлово-комунальних послуг, або виписуйте його з квартири (хоча на добровільну виписку він скоріш за все також не погодиться, і тоді доведеться виселяти його у судовому порядку).

        Всього доброго.

      • Жупинский Николай Андреевич
        33.3%
        Жупинский Николай Андреевич 4 роки тому

        Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду


        Подскажите, пожалуйста, есть ли другие варианты, чтоб я сбросила этот груз с плеч. Добровольно оформлять на себя комнату он отказывается.

        Если брат откажется принять в дар комнату- подарите ее постороннему лицу, пусть оно разбирается с братом вплоть до выселения. Возможно узнав о такой перспективе остаться без жилья, брат будет сговорчивее.

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 4 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, Ольга.

    Вы можете взыскать с него половину долга, НО, только после оплаты самого долга (ст. 64, 164 Жилищного кодекса Украины).

    Если нужна будет помощь в составлении иска, обращайтесь.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Вы как собственник жилья, имеете право подать иск в суд по месту его регистрации о взыскании с него задолженности за коммунальные услуги.

    Взыскать данную сумму задолженности с него Вы сможете а рамках исполнительного производства, если он работает, то с заработной платы.

    Удачи Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Якщо квартира оформлена лише на Вас, то відповідно вона є вашою приватною власністю, яку Ви повинні утримувати.

    Тобто, Ви є єдиним власником.

    Відповідно, якщо договір на надання житлово-комунальних послуг та особові рахунки відкриті саме на Вас, то і обов'язок оплачувати надані житлово-комунальні послуги виникає саме у Вас, а не вашого брата.

    Відповідно і заборгованість по їх несплаті також виникатиме у Вас.

    А тому для того, щоб витрати на оплату житлово-комунальних та інших послуг сплачував саме ваш брат, необхідно переоформити на нього рахунки або ж виписувати брата з квартири (або виселяти в судовому порядку), щоб не платити за нього.

    Всього доброго.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    При этом, если он будет не против, Вы имеете полное право подарить ему эту квартиру, по договору дарения, удостоверенному нотариально.

    Нужно будет оплатить услуги нотариуса.

    Нужно будет переоформить лицевые счета на него.

    Дарение квартиры решит эту проблему.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    1. Вам необхідно, як власнику вказаної кімнати звернутися до суду з позовною заявою "Про стягнення сум заборгованості за ком. послуги з Вашого брата, але аби Ви мали право вимагати стягнення коштів з брата , Ви за допомогою особистих коштів та інших джерел маєте остаточно сплатити всі наявні борги на вказаній адресі. (ст. 164, 64 ЖК України)

    2. Після чого зібрати всі квитанції ( і до і після оплати - для порівняння у суді та обов язково кожну квитанцію з банку про результат оплати, що саме з Вашого рахунку здійснювалось погашення за кожну послугу.) Додаєте вказані документи , як докази та на підставі цих документів вимагаєте на свою користь половину сплачених коштів - розрахунок сум додаєте письмово до заяви.

    3. Повідомляєте суд, про те , що відповідач є неблагонадійною особою, а тому потрібно буде забезпечення виконання рішення суду(Шляхом видачі окремо виконавчого листа - судового наказу, для забезпечення виконання рішення у примусовому порядку органами ДВС.

    4. Після отримання отримання рішення суду на Вашу користь та окремо судового наказу до нього.( суд направляє рішення та всі документи для виконання в Управління ДВС за місцем знаходження гуртожитку. (копії всіх судових документів , ухвал направляються поштою сторонам у справі поштою.

    5. Отримавши рішення та виконавчий документ до нього Вам необхідно особисто звернутися до Управління ДВС , в якому буде відкрито виконавче провадження написати відповідну заяву про відкриття провадження.( всі заяви, постанови та повідомлення виконавець державний доводить до відома сторін провадження письмово особисто або поштою.)

    6. Необхідно буде Вам особисто контролювати хід виконавчого провадження та процесс стягнення - це можна робити тут:https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors, за загальним правилом та інструкції вчинення виконавчих дій виконання шляхом стягнення здійснюється з наявних доходів боржника або його майна, якщо майно відсутне, то державний виконавець приймає рішення про можливості стягнення заборгованості з інших доходів боржника.

    Рекомендую бути на постійному зв язку з виконавцем по Вашому провадженню.

    Щодо Розміру відрахувань за виконавчими документами із заробітної плати або пенсії

    Відповідь знаходиться у статті 70 Закону Украни "Про виконавче провадження".

    Зокрема,

    Стаття 70. Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника

    1. Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

    2. Із заробітної плати боржника може бути утримано за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості:

    у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю особи, у зв’язку із втратою годувальника, майнової та/або моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, - 50 відсотків;

    {Абзац другий частини другої статті 70 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2234-VIII від 07.12.2017}

    за іншими видами стягнень, якщо інше не передбачено законом, - 20 відсотків.

    З пенсії може бути відраховано не більш як 50 відсотків її розміру на утримання членів сім’ї (аліменти), на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств, установ і організацій, на відшкодування пенсіонером шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також у зв’язку із смертю потерпілого, на повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках.

    За іншими видами стягнень може бути відраховано не більш як 20 відсотків пенсії.

    3. Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50 відсотків заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70 відсотків.

    Дещо додам: Щоб надалі у Вас як у власника не виникало обов язку сплачувати платежі за вказану кімнату брата, Ви маєте право і можете оформити договір дарування цієї кімнати на його ім я одноосібно і надалі ЙОГО ПРОБЛЕМИ ФІНАНСОВОГО ХАРАКТЕРУ ПЕРЕСТАНУТЬ ВАС ХВИЛЮВАТИ У ЦІЛОМУ.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Направьте брату заявление (заказным письмом с уведомлением о вручении, новой почтой или через нотариуса) по всей форме (согласно Закона Украины "Про звернення громадян") с предложением заключить два договора: 1 - о реструктуризации долга по коммунальным платежам; 2 - об аренде жилого помещения; с предупреждением, на случай отказа или оставлении без внимания в течение установленного Вами срока, или продать помещение, или сдать в аренду, или передать в управление. К заявлению приложите по два экземпляра указанных, подписанных Вами договоров.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України