Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 17 мая 2020, вопрос №19728

чи потрібні згоди від батьків на виїзд дитини за кордон,якщо на момент початку дії візи дитині уже буде 16 років?

Доброго дня.

Цього літа планується отримання візи для програми обміну школярами у США.Період дії візи планується від 1 серпня.Справа в тому,що моїй дитині на сьогодняшній день 15 років.Однак,за декілька днів до початку дії візи їй виповнеться 16.Питання полягає в наступному: чи потрібні згоди від батьків на виїзд дитини за кордон,якщо на момент початку дії візи дитині уже буде 16 років?

Наперед дякую за відповідь.

З повагою,

Олена.

Ответы юристов (6)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Статтею 313 Цивільного кодексу України передбачено право на свободу пересування:

    1. Фізична особа має право на свободу пересування.

    2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на вільне самостійне пересування по території України і на вибір місця перебування.Фізична особа, яка не досягла чотирнадцяти років, має право пересуватися по території України лише за згодою батьків (усиновлювачів), опікунів та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

    3. Фізична особа, яка є громадянином України, має право на безперешкодне повернення в Україну. Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України. Фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними, крім випадків, передбачених законом.

    Таким чином, якщо на момент перетину кордону Вашій дитині виповниться 16 років - будь-які дозволи батьків на виїзд дитини не знадобляться.

    в разі необхідності - звертайтесь, контактні дані в профілі на сайті, з повагою, адвокат Тетяна Власенко

    • Олена Клиент 3 года назад

      Доброго дня,Тетяна Велеріївна!Дякую за вашу відповідь,але б хотілось уточнити певні деталі:Тобто,під час подачі документів на візу в США (подача буде здійснюватися,коли моїй дитині все ще буде 15 років) згоди від батьків будуть не потрібні?Буде ураховуватися вік дитини (на той час уже 16 років) в період початку дії візи?Та ще одне питання:На відкриття візи до США йде щонайменше два тижні.Коли приймають рішення її відкрити,її відкривають з моменту прийняття рішення чи з конкретної вказаної дати періоду візи (наприклад: з 1 серпня 2020 року - по 1 серпня 2021 року)?З повагою,

      Олена.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    В першій частині Вашого запитання ми обговорювали питання щодо перетину кордону - дозвіл батьків не потрібен дітям, що віком понад 16 років (це регламентується нормами українського законодавства).

    Питання відкриття візи регламентується нормами законодавства держави, яка відкриває візу. В зв'язку з цим, для відкриття візи існує інший порядок. За загальним правилом, візову заяву неповнолітньої дитини (віком до 18 років) можна подати лише за наявності заяви усіх осіб, що мають право опіки над дитиною (як правило, батьків), про їх згоду на виїзд дитини за кордон.

    Згода має бути оформлена у вигляді формальної заяви з нотаріальним засвідченням підпису.

    Ця заява має містити інформацію про те, що особа, що має право опіки, згoдна з виїздом дитини за кордон. Як правило, у заяві також вказується, протягом якого проміжку часу діє ця заява та яка мета подорожі (наприклад, “до трьох місяців”, “з метою відпочинку”, “у гості”, “на постійне місце проживання”). Також у цій заяві має бути вказано, хто буде супроводжувати дитину під час її закордонної поїздки (наприклад, “у супроводі бабусі Х”, “без супроводу, літаком авіакомпанії Y, дитину зустрінуть в аеропорту міста Z“, „у супроводі моєї дружини А”).

    При цьому мається на увазі, що з метою захисту прав особи, що має право опіки над дитиною, заява про її згоду на виїзд за кордон неповнолітніх дітей має знаходитись у часовій відповідності до запланованої поїздки.

    В будь-якому випадку, слід задалегідь уточнити перелік необхідних для відкриття візи документів (іноді їх перелік змінюється).

    Зазвичай, візу відкривають з конкретно визначеного періоду, а не з дати винесення рішення.

    З повагою, адвокат Тетяна Власенко

    • Олена Клиент 3 года назад

      Щиро дякую за допомогу!

    Костромина Виктория

    чи потрібні згоди від батьків на виїзд дитини за кордон,якщо на момент початку дії візи дитині уже буде 16 років?

    при подаче документов если нет 16 лет - нужно разрешение

    • Олена Клиент 3 года назад

      Щиро дякую за допомогу!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України