Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Интеллектуальная собственность, 27 мая 2020, вопрос №20560 150₴

Захист бізнес ідеї від розголошення

Доброго дня. Чи можу я якось захистити юридично свою бізнес ідею,(яка є єдиною в своєму роді в цілій області,але існує в світі) від крадіжки чи розголошення органами які будуть її розглядати . Наприклад коли прийду в конкретний державний орган погоджувати ,мені відмовлять і натомість її вкрадуть). Чи можна документально захистити таку річ? Комерційна таємниця чи договір про нерозголошення... Місто невелике, тому чутки розходяться швидко.Дякую.

Ответы юристов (19)

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    "Чи можу я якось захистити юридично свою бізнес ідею,(яка є єдиною в своєму роді в цілій області,але існує в світі) від крадіжки чи розголошення органами які будуть її розглядати . Наприклад коли прийду в конкретний державний орган погоджувати ,мені відмовлять і натомість її вкрадуть). Чи можна документально захистити таку річ? Комерційна таємниця чи договір про нерозголошення... Місто невелике, тому чутки розходяться швидко.Дякую."

    Спочатку треба розуміти яким чином Ви плануєте реалізовувати.

    З держ.службовцями ніяку угоду Ви не укладите, за своїми посадовими обовязками вони мають зберігати таємницю (але на практиці це не зовсім так.)

    Якщо в Україні це вперше - можливо отримати патент.

    • влад Клиент 3 года назад

      Дякую а відповідь

    Малик Олександр Володимирович

    Згідно ст. 418 гл. 35 ЦК право інтелектуальної власності – це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об’єкт права інтелектуальної власності, визначений цим Кодексом та іншим законом. Право інтелектуальної власності становлять особисті немайнові права інтелектуальної власності та (або) майнові права інтелектуальної власності, зміст яких щодо певних об’єктів права інтелектуальної власності визначається цивільним кодексом та іншим законом. Право інтелектуальної власності є непорушним. Ніхто не може бути позбавлений права інтелектуальної власності чи обмежений у його здійсненні, крім випадків, передбачених законом.

    Звичайно правом інтелектуальної власності володіють суб’єкти, які мають право володіти, користуватися та розпоряджатися об’єктами ІВ. Згідно ст. 155 гл. 16 ГК об’єктами прав інтелектуальної власності у сфері господарювання визнаються: винаходи та корисні моделі; промислові зразки; сорти рослин та породи тварин; торговельні марки (знаки для товарів і послуг); комерційне (фірмове) найменування; географічне зазначення; комерційна таємниця; комп’ютерні програми; інші об’єкти, передбачені законом. Згідно ст. 421 гл. 35 ЦК суб’єктами права інтелектуальної власності є: творець (творці) об’єкта права інтелектуальної власності (автор, виконавець, винахідник тощо) та інші особи, яким належать особисті немайнові та (або) майнові права інтелектуальної власності відповідно до цивільного кодексу, іншого закону чи договору.

    Першочергова і головна подія в розвитку Start-Up – це стадія появи ідеї. Тієї самої виключної ідеї, в основі якої лежить якийсь інноваційний продукт, послуга, технологія, здатна покращити і полегшити життя, змінити існуючий товар, посилити ефект від дії препарату і так далі, в залежності від сфери діяльності творця ідеї.

    На цьому етапі формується команда однодумців, помічників, які вірять у результативність задуманої справи, розробляють приблизний план розвитку ідеї, розглядають варіанти пошуку інвесторів, а також намагаються випробувати прототип продукту, послуги, технології, якщо він вже створений.

    Юристами та венчурними капіталістами, що займаються розвитком Start-Up було виявлено велику кількість юридичних помилок, зроблених підприємцями та початковими компаніями. Серед найбільш поширених та проблемних юридичних помилок, що існують, головне місце займають не уважно розглядані питання захисту інтелектуальної власності.

    Якщо ви створили унікальний продукт або технологію, вам слід враховувати відповідні кроки для захисту інтелектуальної власності, яка була розроблена. Як засновники компанії, так і його інвестори вважають, що компанія повинна захищати свою інтелектуальну власність та уникати порушення прав інтелектуальної власності третіх сторін. Нижче наведено деякі загальні захисні заходи, які проводяться підприємствами:

    – патенти;

    – авторські права;

    – торгові марки;

    – сервісні знаки;

    – торговельні секрети;

    – умови конфіденційності;

    – конфіденційність та укладення угоди для працівників.

    Малик Олександр Володимирович

    Ідея – це найцінніше, що є у вашого Start-Up, саме вона не давала вам спати ночами, і саме на неї ви покладаєте усі свої надії про світле майбутнє. На жаль, саме ідею запатентувати не можна. Патентується не ідея, а продукт, процес або нове застосування відомого продукту чи процесу. Щоб прийняти рішення про необхідність патентування вашого Start-Up, треба зважити всі «за» і «проти», прорахувати витрати на патентний супровід упродовж усього терміну дії патенту і порівняти це з потенційним доходом від ліцензій і конкурентними загрозами. Ви можете описати ідею Start-Up письмово, і тоді вона стане об’єктом авторського права у якості твору, а за вами Свідоцтвом буде закріплено авторство і пріоритет.

    Згідно гл. 36 ЦК авторське право не дозволяє іншим людям використовувати продукт вашої творчої діяльності без вашого дозволу. Авторські права охоплюють оригінальні авторські твори, такі як мистецтво, рекламна копія, книги, статті, музика, фільми, програмне забезпечення тощо. Авторське право надає власнику виключне право робити копії твору та готувати похідні творіння (наприклад, продовження чи перегляди) на основі роботи. Воно дозволяє вам вимагати плату за право використання вашого продукту.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Для реєстрації авторського права на літературний твір (книгу, статтю, брошуру, методику мультсеріал тощо) і отримання свідоцтва необхідно подати у Міністерство економічного розвитку України належним чином складену заявку. Подана заявка розглядається на відповідність встановленим вимогам, після чого приймається рішення про реєстрацію літературного твору і видачу свідоцтва, або робить запит про надання додаткових документів або пояснень стосовно наданої заявки. Середній термін розгляду заявки складає 1 місяць.

    Загальна вартість реєстрації авторських прав в Україні, включаючи державні збори, становить для фізичних осіб - 1200,00 грн. При цьому зазначена вартість реєстрації не залежить від того: один у Вас літературний твір, або збірка творів.

    Перелік документів, необхідних для подачі заявки на реєстрацію авторського права на літературний твір:

    Екземпляр твору в матеріальній формі (на паперовому або електронному носії).

    Відомості про автора або авторів твору українською мовою (ПІБ, місце проживання, дата народження).

    Доручення патентним повіреним на представництво інтересів автора перед Міністерством економічного розвитку України.

    Охорона авторського права поширюється тільки на форму об'єктів, але не на зміст. Тому якщо Ви написали літературний твір, в якому відобразили спосіб отримання альтернативної енергії, авторське право не забороняє третім особам його використовувати. Проте форму викладу такого способу авторське право захистить. По суті, авторське право захищає не ідею, а її матеріальне втілення.

    Слід також зазначити, що при реєстрації авторських прав в Україні не проводиться попередня експертиза схожих творів, а лише закріплюється дата реєстрації.

    Основним законодавчим актом України щодо авторського права і суміжних прав є Закон України "Про авторське право і суміжні права" в редакції від 22.05.2003р.

    Закон встановлює термін дії майнових прав протягом усього життя автора і 70 років після його смерті, (винагорода за використання твору після смерті автора отримують його спадкоємці).

    Відповідно до Закону, авторським правом захищаються як опубліковані твори, так і неопубліковані, завершені і незавершені. Тому для виникнення і здійснення авторського права не вимагається його реєстрація. Таким чином, кожен автор, створивши твір, автоматично набуває права власності на нього.

    Але, не дивлячись на те, що зареєстровані та незареєстровані твори, відповідно до Закону охороняються однаково, реєстрація авторського права на твір дає можливість отримати охоронний документ (свідоцтво), який підтверджує приналежність авторських прав тій чи іншій особі. Свідоцтво є єдиним переконливим засобом підтвердження свого авторства на твір у разі його неправомірного використання іншими особами, в судових справах, при укладанні угод на отримання винагороди за використання твору.

    Відповідно до ст. 421 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) суб'єктами права інтелектуальної власності є: творець (творці) об'єкта права інтелектуальної власності (автор, виконавець, винахідник тощо) та інші особи, яким належать особисті немайнові та (або) майнові права інтелектуальної власності відповідно до ЦКУ, іншого закону чи договору. Згідно з п. 2 ст. 433 ЦКУ комп'ютерні програми єоб'єктами авторського права.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Беликов Олег  Александрович

    Доброго дня. Щоб скористатися правами у сфері інтелектуальної власності, зереєструйте ваш проєкт, отримайте відповідне свідоцтво. В іншому разі захистити вашу ідею ви не зможете, як на рівні державних органів влади, так і персонально. Якщо бізнес ідея буде зареєстрована, то в цьому разі можно знайти виновних. Іншим чином захистити ваш проект неможливо.

    • влад Клиент 3 года назад

      Дякую за відповідь.

    Гончаренко Константин

    Надаю зразок договору, але хочу зазначити, що такі договори укладаються між юридичними і фізичними особами виключно на зареєстровані об єкти інтелектуальної власності.

    ДОГОВІР

    про захист комерційної таємниці

    м. ___ "___" ___ 20__ р.

    ___

    (вказати найменування сторони)

    (надалі іменується "Сторона 1") в особі ___

    ___,

    (вказати посаду, прізвище, ім'я, по батькові)

    що діє на підставі ___, з однієї сторони,

    (вказати: статуту, довіреності, положення тощо)

    та

    ___

    (вказати найменування сторони)

    (надалі іменується "Сторона 2") в особі ___

    ___,

    (вказати посаду, прізвище, ім'я, по батькові)

    що діє на підставі ___, з іншої сторони,

    (вказати: статуту, довіреності, положення тощо)

    (в подальшому разом іменуються "Сторони", а кожна окремо - "Сторона")

    уклали цей Договір про захист комерційної таємниці (надалі іменується "Договір") про наступне.

    1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

    1.1. Сторони підтверджують, що:

    1.1.1. Сторона 1, передала на підставі Договору N ___ ___ від "___" ___ 20__ року, укладеного між ___ та ___ (надалі іменується "Основний договір"), Стороні 2, інформацію, визначену Основним договором і щодо якої Сторона 1, встановила у відповідності із главою 46 Цивільного кодексу України режим комерційної таємниці, а саме наступну інформацію:

    ___

    ___.

    1.1.2. Сторона 2, отримала названу інформацію виключно для цілей: ___

    ___.

    1.1.3. Передання інформації від Сторони 1, до Сторони 2 обумовлена довготривалим взаємовигідним співробітництвом Сторін і прагненням Сторін інтенсифікувати та спільно скоординувати свої подальші ділові відносини у сфері ___, надавши їм пріоритетного значення.

    2. ОБОВ'ЯЗКИ СТОРІН

    2.1. Сторони підтверджують розуміння ними важливості договірного врегулювання відносин із забезпечення режиму комерційної таємниці та погоджуються взяти на себе наступні обов'язки:

    2.1.1. Протягом ___ років з дня набрання чинності цим Договором Сторона 2, зобов'язується не розголошувати ніякої конфіденційної інформації, отриманої нею від Сторони 1, будь-яким іншим третім особам, включаючи органи державної влади, підприємства, установи, організації усіх форм власності та підпорядкування, і не буде використовувати названу інформацію для своєї власної вигоди, за винятком використання такої інформації відповідно до цілей, визначених у пп. 1.1.2 цього Договору.

    2.2. Сторона 2, зобов'язується дотримуватися такого ж ступеня секретності з метою уникнення розголошення або використання цієї інформації іншими особами, якого Сторона 2, дотримувалася б в розумній мірі стосовно своєї власної конфіденційної інформації аналогічного ступеня важливості.

    3. ОСОБЛИВІ УМОВИ

    3.1. Будь-яка інформація, передання якої мало місце на підставі Основного договору та визначена Сторонами у Протоколі про передання конфіденційної інформації, який є Додатком N 1 до Основного договору, вважається конфіденційною за цим Договором і щодо неї діє режим комерційної таємниці.

    3.2. Інформація не вважається і не буде вважатися конфіденційною і, відповідно, Сторона 2, не буде мати ніяких обов'язків відносно подібної інформації, якщо вона задовольняє вимогам, викладеним в будь-якому із наступних пунктів:

    3.2.1. інформація вже відома Стороні, яка одержує, до моменту укладання Сторонами Основного договору;

    3.2.2. інформація є або стає прилюдно відомою в результаті помилковості, недбалості або навмисності дій Сторони 1;

    3.2.3. інформація легально отримана від третьої сторони без обмеження і без порушення умов цього Договору;

    3.2.4. інформація надана третій стороні Стороною 1, без аналогічного обмеження на прав третьої сторони;

    3.2.5. інформація незалежно розроблена Стороною 2, за умови, що особа або особи, що її розробили, не мали доступу до конфіденційної інформації за цим Договором;

    3.2.6. інформація дозволена до оприлюднення (розголошення) письмовим дозволом Сторони 1;

    3.2.7. інформація розкрита уповноваженому державному органові на підставі імперативних приписів відповідного чинного законодавства під загрозою настання неспівмірних негативних правових наслідків для Сторони2, у разі відмови у наданні інформації, за умови, що Сторона 2, доклала максимальні зусилля для уникнення оприлюднення (розголошення) інформації.

    4. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН І ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

    4.1. За цим Договором Сторона 2, нестиме відповідальність у формі повного відшкодування збитків (включаючи lucrum cessans - упущену вигоду), а також, окрім цього, сплати штрафу у розмірі ___.

    4.2. Сторона 2, за цим Договором нестиме відповідальність за:

    а) ненавмисне розголошення (оприлюднення) або використання конфіденційної інформації, якщо вона не дотримується такого ж високого ступеня обережності, якого вона б дотримувалася у розумних межах стосовно своєї власної конфіденційної інформації аналогічної важливості, і, після виявлення ненавмисного розголошення або використання цієї інформації, не намагається припинити її ненавмисне розголошення (оприлюднення) або використання;

    б) несанкціоноване розголошення (оприлюднення) або використання конфіденційної інформації особами, які працюють або працювали у неї на підставі трудового договору (контракту), цивільно-правового договору чи на іншій підставі, якщо їй не вдається охороняти цю інформацію з таким же високим ступенем ретельності, якого вона б дотримувалася у розумних межах стосовно своєї власної конфіденційної інформації аналогічної важливості;

    в) інші порушення конфіденційності за цим Договором.

    4.3. Сторона 2, призначає вказану нижче особу своїм Відповідальним за секретність та забезпечення режиму комерційної таємниці для отримання за її дорученням всієї конфіденційної інформації за цим Договором. Сторона 2, може змінити свого Відповідального за секретність шляхом письмового повідомлення Сторони 1, про ім'я, місце проживання та ___ її нового Відповідального за секретність у ___- денний строк після призначення.

    4.4. Вся інформація, яка надається Стороною 1 Стороні 2, в будь-якій формі згідно з Основним договором, буде і залишиться виключною власністю Сторони 1, і дані та будь-які їх копії повинні негайно повертатися Стороні 1, за письмовою вимогою або знищуватися на розсуд Сторони 1.

    4.5. Усі спори, що виникають з цього Договору або пов'язані із ним, у тому числі пов'язані із дійсністю, укладенням, виконанням, зміною та припиненням цього Договору, тлумаченням його умов, визначенням наслідків недійсності або порушення Договору, вирішуються шляхом переговорів між представниками Сторін із суворим дотриманням вимог конфіденційності.

    4.6. Якщо спір неможливо вирішити шляхом переговорів, він вирішується ___ за регламентом (правилами) ___, якими є: ___, ___ та ___. Місце третейського розгляду ___. Мова третейського розгляду ___.

    5. РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ

    5.1. Кожна із Сторін зобов'язується не розголошувати факт існування цього Договору та Основного договору без попередньої письмової згоди другої Сторони.

    5.2. Якщо третя особа пред'явить позов або вчинить іншу юридичну дію з вимогою розкрити будь-яку конфіденційну інформацію, Сторона 2, зобов'язана негайно повідомити про це Сторону 1, і забезпечити їй у розумних межах таку допомогу, якої Сторона 1, буде вимагати для запобігання розголошенню.

    6. ДІЯ ДОГОВОРУ

    6.1. Цей Договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання Сторонами та його скріплення печатками Сторін.

    6.2. Строк цього Договору починає свій перебіг у момент, визначений у п. 6.1 цього Договору та закінчується ___.

    6.3. Закінчення строку цього Договору не звільняє Сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії цього Договору.

    6.4. Якщо інше прямо не передбачено цим Договором або чинним законодавством України, зміни у цей Договір можуть бути внесені тільки за домовленістю Сторін, яка оформлюється додатковою угодою до цього Договору.

    6.5. Зміни до цього Договору набирають чинності з моменту належного оформлення Сторонами відповідної додаткової угоди до цього Договору, якщо інше не встановлено у самій додатковій угоді, цьому Договорі або у чинному законодавстві України.

    6.6. Якщо інше прямо не передбачено цим Договором або чинним законодавством України, цей Договір може бути розірваний тільки за домовленістю Сторін, яка оформлюється додатковою угодою до цього Договору.

    6.7. Цей Договір вважається розірваним з моменту належного оформлення Сторонами відповідної додаткової угоди до цього Договору, якщо інше не встановлено у самій додатковій угоді, цьому Договорі або у чинному законодавстві України.

    7. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

    7.1. Усі правовідносини, що виникають з цього Договору або пов'язані із ним, у тому числі пов'язані із дійсністю, укладенням, виконанням, зміною та припиненням цього Договору, тлумаченням його умов, визначенням наслідків недійсності або порушення Договору, регулюються цим Договором та відповідними нормами чинного законодавства України, а також звичаями ділового обороту, які застосовуються до таких правовідносин на підставі принципів добросовісності, розумності та справедливості.

    7.2. Після підписання цього Договору всі попередні переговори за ним, листування, попередні договори, протоколи про наміри та будь-які інші усні або письмові домовленості Сторін з питань, що так чи інакше стосуються цього Договору, втрачають юридичну силу, але можуть братися до уваги при тлумаченні умов цього Договору.

    7.3. Сторони несуть повну відповідальність за правильність вказаних ними у цьому Договорі реквізитів та зобов'язуються своєчасно у письмовій формі повідомляти іншу Сторону про їх зміну, а у разі неповідомлення несуть ризик настання пов'язаних із ним несприятливих наслідків..

    7.4. Додаткові угоди та додатки до цього Договору є його невід'ємними частинами і мають юридичну силу у разі, якщо вони викладені у письмовій формі, підписані Сторонами та скріплені їх печатками.

    7.5. Всі виправлення за текстом цього Договору мають силу та можуть братися до уваги виключно за умови, що вони у кожному окремому випадку датовані, засвідчені підписами Сторін та скріплені їх печатками.

    7.6. Цей Договір складений при повному розумінні Сторонами його умов та термінології українською мовою у двох автентичних примірниках, які мають однакову юридичну силу, - по одному для кожної із Сторін.

    МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ ТА РЕКВІЗИТИ СТОРІН

    СТОРОНА 1

    ___

    ___

    ___

    ___

    ___

    Підписи

    За СТОРОНУ, ЯКА РОЗКРИВАЄ

    Керівник ___/___/

    М. П.

    СТОРОНА 2

    ___

    ___

    ___

    ___

    ___

    сторін

    За СТОРОНУ, ЯКА ОДЕРЖУЄ

    Керівник ___/___/

    М. П.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Шишкин Алексей Юрьевич
    33.3%

    Бізнес ідея, законом не охороняється, в тому розумінні, як це діє у відношенні авторського права, або права на корисну модель та інші суміжні права. Під захист авторського права підпадають книги, статті, брошури, або технологічні процеси. За яку бізнес ідею зараз йдеться річ ми не розуміємо. Але, як що ви пишите: " коли прийду в конкретний державний орган погоджувати ,мені відмовлять і натомість її вкрадуть). Чи можна документально захистити таку річ? Комерційна таємниця чи договір про нерозголошення" , це попереш не є річчю, а по друге це просто розмова, ніхто не буде з вами укладати ні яких договорів. Вам потрібно визначитися з бізнесом, потім зареєструвати юридичну особу, або ФОП під цей бізнес і вже потім його реалізовувати і це можна зробити без перешкод.

    Хочу додати, що ваша бізнес ідея поки вона не втілена в життя не є ні якою комерційною таємницею. Це поки ще перспектива або мрія.

    • влад Клиент 3 года назад

      Дякую за відповідь.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Влад!

    Відповідально до вимог 43 Конституції України, яка передбачає право кожного на вільно обрану ним працю, на статті 51 та 9 Кодексу законів про працю, які передбачають гарантію держави кожній працездатній особі на вільний вибір діяльності та передбачають недійсність умов трудових договорів, що погіршують положення працівника порівняно з трудовим законодавством.

    Нова бізнес-модель з технічною суттю — її можна захистити, приміром, через реєстрацію в Україні корисної моделі, або ляхом шляхом отримання Патенту на винахід, або новітньої завершеної технології.

    Інколи вдається захистити ще й авторським правом.

    Практичний досвід показує, що реєстрація об’єктів інтелектуальної власності — найбільш дієвий метод забезпечення останнім ефективної правової охорони. Вони повністю адаптовані до міжнародного законодавства у сфері інтелектуальної (промислової) власності і є найбільш дієвими у сучасному конкурентному середовищі.

    Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Закон України "Про авторське право і суміжні права" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3792-12):

    Стаття 8. Об’єкти авторського права

    1. Об’єктами авторського права є твори у галузі науки, літератури і мистецтва, а саме:

    1) літературні письмові твори белетристичного, публіцистичного, наукового, технічного або іншого характеру (книги, брошури, статті тощо);

    2) виступи, лекції, промови, проповіді та інші усні твори;

    3) комп’ютерні програми;

    4) бази даних;

    5) музичні твори з текстом і без тексту;

    6) драматичні, музично-драматичні твори, пантоміми, хореографічні та інші твори, створені для сценічного показу, та їх постановки;

    7) аудіовізуальні твори;

    8) твори образотворчого мистецтва;

    9) твори архітектури, містобудування і садово-паркового мистецтва;

    10) фотографічні твори, у тому числі твори, виконані способами, подібними до фотографії;

    11) твори ужиткового мистецтва, у тому числі твори декоративного ткацтва, кераміки, різьблення, ливарства, з художнього скла, ювелірні вироби тощо;

    12) ілюстрації, карти, плани, креслення, ескізи, пластичні твори, що стосуються географії, геології, топографії, техніки, архітектури та інших сфер діяльності;

    13) сценічні обробки творів, зазначених у пункті 1 цієї частини, і обробки фольклору, придатні для сценічного показу;

    14) похідні твори;

    15) збірники творів, збірники обробок фольклору, енциклопедії та антології, збірники звичайних даних, інші складені твори за умови, що вони є результатом творчої праці за добором, координацією або упорядкуванням змісту без порушення авторських прав на твори, що входять до них як складові частини;

    16) тексти перекладів для дублювання, озвучення, субтитрування українською та іншими мовами іноземних аудіовізуальних творів;

    17) інші твори.

    2. Охороні за цим Законом підлягають всі твори, зазначені у частині першій цієї статті, як оприлюднені, так і не оприлюднені, як завершені, так і не завершені, незалежно від їх призначення, жанру, обсягу, мети (освіта, інформація, реклама, пропаганда, розваги тощо).

    3. Передбачена цим Законом правова охорона поширюється тільки на форму вираження твору і не поширюється на будь-які ідеї, теорії, принципи, методи, процедури, процеси, системи, способи, концепції, відкриття, навіть якщо вони виражені, описані, пояснені, проілюстровані у творі.

    Всього доброго.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Влад!

    Відносини, що виникають у зв'язку з набуттям та здійсненням права власності на винаходи (корисні моделі) в Україні, регулюються Цивільним кодексом України та Законом України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" (далі — Закон України).

    Винахід (корисна модель) - результат інтелектуальної діяльності людини в будь-якій сфері технології.

    Набуття права інтелектуальної власності на винахід (корисну модель) засвідчується патентом.

    Патент на винахід - різновид патенту, що видається за результатами кваліфікаційної експертизи заявки.Строк дії патенту на винахід становить 20 років від дати подання заявки.Патент на корисну модель - різновид патенту, що видається за результатами формальної експертизи заявки.Строк дії патенту на корисну модель становить 10 років від дати подання заявки.

    Правова охорона надається винаходу (корисній моделі), що не суперечить публічному порядку, принципам гуманності й моралі та відповідає умовам патентоздатності.Об'єктом винаходу (корисної моделі), правова охорона якому (якій) надається може бути:- продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослини і тварини тощо);- процес (спосіб), а також нове застосування відомого продукту чи процесу.

    Право на одержання патенту має винахідник та інші особи, які набули право на винахід (корисну модель) за договором чи законом.

    Патент надає його власнику:- виключне право на використання винаходу (корисної моделі) за власним розсудом;- право дозволяти використання винаходу (корисної моделі) на підставі ліцензійної угоди;- виключне право перешкоджати неправомірному використанню винаходу (корисної моделі), у тому числі забороняти таке використання.

    Права, які випливають з патенту на винахід, є чинними з дати наступного дня після їх державної реєстрації.

    Особа, яка бажає одержати патент на винахід (корисну модель) і має на це право, може подати заявку на його видачу до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (далі - Мінекономіки), яке приймає, розглядає та проводить експертизу заявок.

    Заявка подається до Мінекономіки на адресу Державного підприємства "Український інститут інтелектуальної власності" (далі – Укрпатент): вул. Глазунова, 1, м. Київ-42, 01601, Україна.

    Вимоги до складу й оформлення матеріалів заявки, подання заявки визначаються Законом України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" та Правилами складання і подання заявки на винахід та заявки на корисну модель, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України № 22 від 22.01.2001 та зареєстрованими в Міністерстві юстиції України за № 173/5364 від 27.02.2001 (далі – Правила).

    Успіхів Вам!

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий вечір.

    Зареєструвати авторське право, патент за ідею - неможливо, але можна отримати охорону (патент, авторство) на матеріальне втілення, реалізацію або хоча б на текстове, образотворче опис такого задуму.

    Відповідно до Закону охорона не поширюється на будь-які ідеї, процедуру, метод, процес, концепцію, відкриття, винахід, корисну модель, промисловий зразок, товарний знак, раціоналізаторську пропозицію, звичайні дані, навіть якщо вони виражені, описані, пояснені, проілюстровані у творі тощо ».Тобто, абсолютно зрозуміло, що зареєструвати авторство «просто» на ідею (задум, задумку) неможливо.

    Відомо, що крім реєстрації авторського права (яке захищає твори науки, літератури і мистецтва), так само існують патенти на винаходи, корисні моделі, промислові зразки.

    Чи можна якимось патентом захистити ідею?Звертаємося з цим питанням до відповідних законів, і отримуємо такі відповіді:

    • «Об’єктом винаходу (корисної моделі), … може бути: продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослини і тварини тощо); процес (спосіб), а також нове застосування відомого продукту чи способу »- пункт 2 статті 6 Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»;
    • «Об’єктом промислового зразка може бути форма, малюнок чи розфарбування або їх поєднання, які визначають зовнішній вигляд промислового виробу і призначені для задоволення естетичних та ергономічних потреб» пункт 2 статті 5 Закону України «Про охорону прав на промислові зразки»;
    • Пункт 1 статті 420, четвертої книги Цивільного кодексу України:«До об’єктів інтелектуальної власності, зокрема, належать:– літературні та художні твори;– комп’ютерні програми;– компіляції даних (бази даних);– виконання;– фонограми, передачі (програми) організацій мовлення;– наукові відкриття;– винаходи, корисні моделі, промислові зразки;– компонування (топографії) інтегральних мікросхем;– раціоналізаторські пропозиції;– сорти рослин, породи тварин;– комерційні (фірмові) найменування, торговельні марки (знаки для товарів і послуг),– географічні зазначення;– комерційні таємниці.

    Таким чином, ми спостерігаємо, що ні в одному законодавчому документі не сказано про те, що «ідея» є об’єктом інтелектуальної власності. Так само «ідея» не може бути предметом патентування, і не може бути об’єктом авторського права (наукою, літературою чи мистецтвом).

    Тобто, для того щоб якось захистити Вашу ідею, її для початку потрібно матеріалізувати, після того як вже буде об'єкт (наприклад, винахід, програма, тощо), вже потрібно реєструвати свої авторські права, реєстр2вати бренд для своєї фірми.

    Що стосується договору, так, можливо оформляти договір про нерозголошення, але ви це можете робити зі своїми працівниками (якщо у вас є наймана праця). Держ службовці таке підписувати не будуть.

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Влад. Вы можете запатентовать свое изобретение или получить свидетельство о регистрации авторского права на произведение. Либо зарегистрировать свою Торговую Марку.

    Авторское право распространяется на такие объекты как книги, фильмы.

    Торговая марка защищает ваш бренд (слоган, упаковку или даже определенную структуру товара).

    Патенты защищают изобретения, новые технологии или технологические процессы.

    Если это изобретение, его сначала нужно разработать, а потом запатентовать.

    Адвокат Евгений Александрович

    Влад!

    Авторське право — це сукупність прав, які належать автору у зв'язку зі створенням і використанням твору літератури, науки, мистецтва. Авторське право захищає зовнішню форму вираження твору (роман, малюнок, збірник, фотографія та інше), тобто їхнє «матеріальне втілення». Авторське право не може використовуватись для захисту абстрактних ідей, концепцій, фактів, стилів та технік, що можуть бути використані у творі.

    Авторське право виникає з моменту створення твору.

    Первинним суб’єктом, якому належить авторське право, є автор твору. За відсутності доказів іншого автором твору вважається особа, зазначена як автор на оригіналі або примірнику твору (презумпція авторства).

    Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей.

    Особа, яка має авторське право, для сповіщення про свої права може використовувати спеціальний знак, встановлений законом.

    Суб’єкт авторського права для засвідчення авторства (авторського права) на оприлюднений чи не оприлюднений твір, факту і дати опублікування твору чи договорів, які стосуються права автора на твір, у будь-який час протягом строку охорони авторського права може зареєструвати своє авторське право у відповідних державних реєстрах.

    Немайнові права

    Автору належать такі особисті немайнові права:

    • вимагати визнання свого авторства шляхом зазначення належним чином імені автора на творі і його примірниках і за будь-якого публічного використання твору, якщо це практично можливо;
    • забороняти під час публічного використання твору згадування свого імені, якщо він як автор твору бажає залишитись анонімом;
    • вибирати псевдонім, зазначати і вимагати зазначення псевдоніма замість справжнього імені автора на творі і його примірниках і під час будь-якого його публічного використання;
    • вимагати збереження цілісності твору і протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору або будь-якому іншому посяганню на твір, що може зашкодити честі і репутації автора.

    Особисті немайнові права автора не можуть бути передані (відчужені) іншим особам.

    Майнові права

    До майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторське право) належать:

    • право на використання твору;
    • виключне право дозволяти використання твору;
    • право перешкоджати неправомірному використанню твору, в тому числі забороняти таке використання;
    • інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

    Майнові права на твір належать його авторові, якщо інше не встановлено договором чи законом.

    Право на використання твору автором (чи іншою особою, яка має авторське право) дозволяє йому використовувати твір у будь-якій формі і будь-яким способом.

    Виключне право автора (чи іншої особи, яка має авторське право) на дозвіл чи заборону використання твору іншими особами дає йому право дозволяти або забороняти:

    • відтворення творів;
    • публічне виконання і публічне сповіщення творів;
    • публічну демонстрацію і публічний показ;
    • здійснюється іншою організацією, ніж та, що здійснила перше оприлюднення;
    • переклади творів;
    • переробки, адаптації, аранжування та інші подібні зміни творів;
    • включення творів як складових частин до збірників, антологій, енциклопедій тощо;
    • розповсюдження творів шляхом першого продажу, відчуження іншим способом або шляхом здавання в майновий найм чи у прокат та шляхом іншої передачі до першого продажу примірників твору;
    • подання своїх творів до загального відома публіки таким чином, що її представники можуть здійснити доступ до творів з будь-якого місця і у будь-який час за їх власним вибором;
    • здавання в майновий найм і (або) комерційний прокат після першого продажу, відчуження іншим способом оригіналу або примірників аудіовізуальних творів, комп’ютерних програм, баз даних, музичних творів у нотній формі, а також творів, зафіксованих у фонограмі чи відеограмі або у формі, яку зчитує комп’ютер;
    • імпорт примірників творів.

    Цей перелік не є вичерпним.

    Питання державної реєстрації авторських прав на твори у галузі науки, літератури і мистецтва та договорів, які стосуються права автора на твір, регулюються Цивільним кодексом України (далі – ЦКУ), Законом України «Про авторське право і суміжні права» (далі – Закон) та Порядком державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 №1756 «Про державну реєстрацію авторського права та договорів, які стосуються права автора на твір» (далі – Порядок).

    Подання заявки

    Заявки на державну реєстрацію подаються до Мінекономіки заявником або його довіреною особою у паперовій формі:

    • особисто за адресою: бульв. Дружби Народів, 28, м. Київ, 01103;
    • поштою за адресою: вул. Грушевського 12/2, м. Київ, 01008.

    Телефон для довідки: 0-800-33-15-17.

    Нормативно-правові акти:

    Кодекси України:

    Закони України:

    Постанови Кабінету Міністрів України:

    Успіхів успіхів!

    Ковальчук Владимир

    Согласно ГК Украины авторское право не распространяется на идеи, процессы, методы деятельности или математические концепции как таковые. В этот перечень входят и теории, принципы, процедуры, системы, способы и открытия, даже если они выражены, описаны, объяснены, проиллюстрированы в произведении. Это значит, что не выражены объективно идеи и творческие замыслы автора произведением авторского права не считаются.

    Очень важно понимать, что в таком случае правовая охрана не будет распространяться на идею, ибо авторское право защищает лишь форму выражения произведения, а не его содержание, технические решения. В таких условиях идею очень легко своровать.

    Как правило, стартаперы предлагают своим инвесторам подписать NDA — соглашение о неразглашении. К сожалению, на этом этапе защита их собственного бизнеса заканчивается.

    Естественно, ничего плохого в данном соглашении нет, даже наоборот, это договор о взаимных правах и обязанностях сторон по поводу раскрытия и использования идеи, ответственности за взятые обязательства и прочих деталях. Но данное соглашение защитит ваш будущий бизнес только в закрытом кругу отношений «предприниматель-партнер-инвестор» и не защитит от недобросовестной конкуренции вне этих отношений. Как вывод — именно то, что бросается первым в глаза (название, упаковка), то есть интеллектуальная собственность есть ценностью №1 нуждающейся в защите при создании своего бизнеса.

    Мощными способами защиты прав автора в данном случае служат регистрация своей интеллектуальной собственности — торговой марки, логотипа, а также патентование изобретений, полезных моделей и промышленных образцов – что позволит защитить бренд, внешний вид продукции (упаковки, тары) и технологии производства продукта. Таким способом вы закрепите за собой не только исключительное право распоряжаться ими на свое усмотрение и право получать доходы от их коммерциализации, а также право запрещать пользоваться ими третьим лицам.

    Прежде чем совершать вышеупомянутые процедуры, следует либо проконсультироваться с экспертами в данной области, либо же поручить им данную работу. Ведь процесс этот не только самый правильный и безопасный для стартапа, но и достаточно затратный по времени и силам.

    Регистрация знака на товары и услуги – это, прежде всего, очень дальновидное решение для вашего начинающего бизнеса. Одним из самых главных преимуществ регистрации прав на объекты интеллектуальной собственности является защита своего бизнеса от контрафакта и недобросовестной конкуренции, ведь покупатель охотнее пользуется данными товарами и услугами по причине общей известности ТМ. Именно такие знаки вызывают доверие и уверенность в качестве.

    Злоумышленное использование конкурентами вашей интеллектуальной собственности может подорвать деловую репутацию предприятия, привести к потере имеющегося и потенциального покупателя и, как следствие, к уменьшению спроса, продаж и замедлению развития бизнеса. Именно с целью предотвращения такой ситуации в будущем и своевременной защиты стартапа в настоящем, так важно изначально зарегистрировать свою интеллектуальную собственность. Ведь в противном случае, потраченные силы, время и средства на регистрацию окажутся не такой уж и большой платой в ситуации, когда уже нечего будет защищать.

    Идея – новшество всегда требует патента, зарегистрированного не только в вашей стране путем подачи заявки на патент и получения свидетельства об интеллектуальной собственности, но еще лучше – регистрации в зарубежных странах, чтобы по возможности «прикрыть с тыла» свою идею. Также защитная функция состоит в исключении недобросовестной конкуренции в форме законного использования упаковки другими производителями для обозначения товаров низкого качества.

    Если же ваш бизнес будет строиться на идее, интерпретированной с успешного зарубежного опыта – стоит понимать, что защитить ее от воровства будет намного сложнее, ибо всегда найдется человек «шустрее вашего», который успеет воплотить ее в жизнь на пару дней/месяцев раньше. В этом случае, уже ничего не предпримешь, ведь в этой сфере, как говорится, кто не успел – тот опоздал.

    Следовательно, вывод напрашивается сам, что на первых этапах создания своего бизнеса, для защиты своих идей их нужно воплотить в жизнь путем регистрации своей интеллектуальной собственности. Ведь если долго тянуть с ее осуществлением – есть большой риск попросту упустить момент. Даже если вашу идею не своруют – население планеты Земля более 7 миллиардов человек, и можно только представить какое количество ее амбициозных представителей имеют собственные идеи для стартапа. Кто-то вынашивает идею всю жизнь, но никак не наберется смелости ее воплотить, а кто-то уже на определенном этапе ее воплощения и т. к. одинаковых или похожих идей может быть бесконечное множество, если их воплотите в жизнь не вы – это обязательно сделает кто-нибудь другой.

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%

    Закон України "Про інформацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2657-12):

    "Стаття 15. Науково-технічна інформація

    1. Науково-технічна інформація - будь-які відомості та/або дані про вітчизняні та зарубіжні досягнення науки, техніки і виробництва, одержані в ході науково-дослідної, дослідно-конструкторської, проектно-технологічної, виробничої та громадської діяльності, які можуть бути збережені на матеріальних носіях або відображені в електронному вигляді.

    2. Правовий режим науково-технічної інформації визначається Законом України "Про науково-технічну інформацію", іншими законами та міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    3. Науково-технічна інформація є відкритою за режимом доступу, якщо інше не встановлено законами України.".

    Закон України "Про науково-технічну інформацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3322-12):

    ст.1 - "У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

    науково-технічна інформація - будь-які відомості та/або дані про вітчизняні та зарубіжні досягнення науки, техніки і виробництва, одержані в ході науково-дослідної, дослідно-конструкторської, проектно-технологічної, виробничої та громадської діяльності,...";

    "Стаття 6. Права на науково-технічну інформацію

    1. Права на науково-технічну інформацію охороняються відповідно до закону.

    2. Підставою виникнення прав на науково-технічну інформацію є створення науково-технічної інформації своїми силами і за свій рахунок; виконання договору про створення науково-технічної інформації; виконання будь-якого договору, що містить умови переходу прав на інформацію до іншої особи...

    Стаття 7. Відносини між особами, яким належать права на науково-технічну інформацію, її споживачами і посередниками

    1. Споживач науково-технічної інформації несе відповідальність за дотримання прав особи, якій належать права на цю інформацію. Споживач науково-технічної інформації не має права передачі одержаної науково-технічної інформації третій особі, якщо це не обумовлено договором з особою, якій належать права на науково-технічну інформацію.

    Якщо споживач науково-технічної інформації одержав від особи, якій належать права на цю інформацію, або через посередника інформацію, що не відповідає умовам договору між ними, він має право вимагати безоплатного усунення недоліків у погоджений строк.

    У разі відмови особи, якій належать права на цю інформацію, або посередника добровільно задовольнити законні вимоги споживача спір вирішується в суді.

    2. Особа, якій належать права на інформацію, здійснює свої права щодо науково-технічної інформації самостійно або через посередника. Відносини між особою, якій належать права на інформацію, і посередником регулюються договором."

    Таким чином, Ваша бізнес-ідея фактично має форму науково-технічної інформації, яка є окремим об'єктом охорони від об'єктів авторського права, винаходу, корисні моделі, знаки для товарів і послуг та інші об'єкти інтелектуальної власності, не потребує патентування, отримання свідоцтва тощо за виключенням, необхідністю попереднього укладення договору зі споживачаем про використання та захист цієї інформації.

    Більш детально Закон про науково-технічну інформацію дивіться самостійно.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго дня

    Захистити бізнес ідею від нерозголошення від державних органів вважаю недоцільним, поясню чому:

    Що стосується держ органів і посадових осіб то зацікавленості в реалізації в своїх особистих цілях вашої ідеї у них немає.

    Ви не зобов'язані їм її повідомляти, якщо це стосується вироблення продукції, надання послуг , робіт... з метою подальшої реалізації то вам (достатньо якщо вони у вас відсутні внести зміни до кодів квед, статуту тощо) і далі шукати засоби для реалізації вашої бізнес ідеї в життя, тобто якщо зазначене щось нове і не існувало то реєструєте його як об'єкт інтелектуальної власності, якщо ж в процесі реалізації і доставки до кінцевого споживача вам необхідно залучиться допомогою, підтримкою найманих осіб, судбпідрядників тощо, то передбачте в договорах пункт про нерозголошення зі штрафною санкцію, або з найманими працівниками додатково укладіть договір про нерозголошення.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України