Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 27 мая 2020, вопрос №20576

Смена фамилии ребенку

Добрый день! Помогите с моим вопросом. Отец гражданин Украины, мать гражданка РФ. Ребенку 2 года родился в Украине, имеет свидетельство о рождении Украины. При рождении в свидетельстве о рождении указали фамилию матери. Отца написали Фамилия жены а имя и отчество отца. Как нам можно изменить фамилию ребенка на фамилию отца. И в графе отца реальную фамилию, а не фамилию жены.

Ответы юристов (5)

    Жупинский Николай Андреевич

    При рождении в свидетельстве о рождении указали фамилию матери. Отца написали Фамилия жены а имя и отчество отца. Как нам можно изменить фамилию ребенка на фамилию отца. И в графе отца реальную фамилию, а не фамилию жены.

    Отец записан со слов матери, то есть она мать одиночка. Отец не имеет никаких прав на ребенка и должен доказать или установить свое отцовство по отношению к ребёнку. Лишь после этого можно говорить о смене фамилии и то, по согласованию с матерью ребёнка.

    Сергей Клиент 3 года назад

    Скажите пожалуйста жена может выехать с ребенком в РФ?

    Сергей Клиент 3 года назад

    Жена имеет просрочку в Украине. Может ли выехать с ребенком в РФ, на свое место проживание. Ребенка пропустят?

    Крикун Сергій  Павлович

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page):

    "Стаття 145. Визначення прізвища дитини

    1. Прізвище дитини визначається за прізвищем батьків.

    Якщо мати, батько мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою.

    2. Батьки, які мають різні прізвища, можуть присвоїти дитині подвійне прізвище, утворене шляхом з'єднання їхніх прізвищ.

    3. Спір між батьками щодо прізвища дитини може вирішуватися органом опіки та піклування або судом...

    Стаття 148. Зміна прізвища дитини її батьками

    1. У разі зміни прізвища обома батьками змінюється прізвище дитини, яка не досягла семи років.

    2. У разі зміни прізвища обома батьками прізвище дитини, яка досягла семи років, змінюється за її згодою.

    3. У разі зміни прізвища одного з батьків прізвище дитини може бути змінене за згодою обох батьків та за згодою дитини, яка досягла семи років.

    4. За заявою батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім, дитині, яка не досягла чотирнадцяти років та якій при реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, може бути змінено прізвище на прізвище другого з батьків.

    5. У разі заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інтересам дитини.".

    "ПОРЯДОК провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/866-2008-п):

    "71. Для розв'язання спору, що виник між батьками, щодо визначення імені, прізвища, по батькові дитини, один з батьків подає службі у справах дітей за місцем проживання дитини заяву, копію паспорта, довідку з місця реєстрації (проживання), копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (у разі наявності).

    Служба у справах дітей з метою вивчення ситуації та підготовки висновку щодо визначення або зміни прізвища, імені та по батькові дитини проводить бесіду з матір'ю, батьком та дитиною, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може висловити свою думку.

    Рішення органу опіки та піклування про розв'язання спору між батьками щодо визначення або зміни імені, прізвища, по батькові дитини приймається районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади з урахуванням висновку служби у справах дітей."

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00/paran):

    "4. Державна реєстрація зміни імені фізичної особи - громадянина України

    1. Ім'я фізичної особи, яка є громадянином України, складається з прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.

    Державна реєстрація зміни імені (прізвища, власного імені та по батькові) проводиться лише стосовно громадян України.

    Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім'я.

    Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім'я за згодою батьків (одного з батьків - у разі, коли другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері) або за згодою піклувальника.

    Заява про надання згоди батьків (одного з батьків) або піклувальника на зміну прізвища та (або) власного імені зазначеної особи може подаватися ними особисто, а у разі коли заява через поважну причину не може бути подана особисто одним з батьків, така заява, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідченою або прирівняна до нотаріально засвідченої, від його імені може бути подана другим з батьків.

    Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на зміну по батькові у разі зміни її батьком свого власного імені.".

    Выше мной приведены правила смены фамилии ребенка в полноценной семье. В Вашем случае, как представляется, отец записан со слов матери согласно ст.135 Семейного кодекса Украины (СК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page):

    "Стаття 135. Запис про батьків дитини, якщо батьківство, материнство не встановлене

    1. При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою...".

    В этом случае подлежат применению либо ст.126, либо ст.128 СК:

    "Стаття 126. Визначення походження дитини від батька за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою

    1. Походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану...

    3. Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою, за умови її нотаріального засвідчення. Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені...

    Стаття 128. Визнання батьківства за рішенням суду

    1. За відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

    2. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

    3. Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

    Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

    4. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.".

    Крикун Сергій  Павлович

    "ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України":

    "4. Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється: ...

    2) без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків:...

    довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України ( 2947-14 ) (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері);".

    То есть мать может выехать с ребенком.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України