Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 01 июня 2020, вопрос №20935 150₴

Выделение части совместно нажитого в браке имущества

Добрый день! Мы с женой состояли в браке с 1989 по 2010 год. В 2002 году была куплена Квартира на ее имя. Куда мне обратиться, чтобы выделить часть совместно нажитого в браке имущества? Заранее благодарен. Николай.

Ответы юристов (13)

    Малик Олександр Володимирович

    Доброго дня! Якщо ваша дружина не проти, то можна поділити майно, звернувшись до нотаріуса.

    Однак, якщо вона буде проти, слід звернутися до суду з позовом про поділ спільного майна подружжя. Додавши свідоцтво про шлюб, документ на підставі чого була придбана квартира та викласти обставини справи у позовній заяві.

    Тимченко Анастасия Александровна
    10%

    Если у Вас есть договоренность, то Вы можете обратиться к нотариусу и составить соглашение о разделе совместно нажитого имущества. Если же такой договоренности нет и мирным путем произвести раздел нет возможности. то Вам нужно обратиться в суд с иском о разделе совместно нажитого имущества. Это имущественный спор. Для обращения в суд необходимо произвести оценку квартиры и заплатить судебный сбор в размере 1% от цены иска (в данном случае 50% стоимости квартиры), По решению суда за Вами будет признано право собственности на половину квартиры, которой Вы в последствии сможете распорядиться

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Николай!

    Если супругаине возражает против раздела и выделения имущества, Вы вместе с ней идёте к нотариусу, где заключаете договор раздела имущества, удостоверенный нотариально.

    Если же она против или оспаривает какое-то имущество, то Вам необходимо на основании наявных доказательств, документов, подавать иск в суд о разделе, выделении имущества.

    При наличии вопросов, обращайтесь.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Костромина Виктория

    Выделение части совместно нажитого в браке имущества

    Добрый день! Мы с женой состояли в браке с 1989 по 2010 год. В 2002 году была куплена Квартира на ее имя. Куда мне обратиться, чтобы выделить часть совместно нажитого в браке имущества? Заранее благодарен. Николай.

    добрый день к нотариусу или в суд - зависит от многих обстоятельств

    кроме того надо понимать происхождение денег для покупки - так как возможно - эта квартира не подлежит разделу

    "нужна детальная консультация или помощь в подготовке иска - заявы - обращайтесь через сайт "

    Ковальчук Владимир
    10%

    Общее имущество супругов можно разделить:

    • В браке
    • В процессе его расторжения
    • После расторжения брака (исковая давность 3 года, Как можно разделить имущество?
      • Договориться – супруги могут договориться, кому и какое имущество отходит. Например, жене квартира, а мужу – гараж и автомобиль. Или супругам ½ квартиры и ½ земельного участка. Письменно это можно зафиксировать в:
      а) договоре о разделе имущества илиб) брачном контракте.Далее – к нотариусу. Если же согласия относительно раздела имущества не достигнуто, то делить имущество придется через суд.
      • Раздел через суд – если между супругами возникает спор относительно размера принадлежащих им долей, то суд определяет размер вашей доли в общем имуществе, а также осуществляет раздел имущества в соответствии с установленной долей.
      При разделе суд применяет правило: доли имущества жены и мужа являются равными. То есть, все имущество делится поровну, но есть исключения.В суде можно доказать, что вы имеете право на большую долю в общем имуществе, а доля второго супруга должна быть уменьшена:Суд может уменьшить долю одного из супругов, если один из них не заботился о материальном обеспечении семьи, скрыл, уничтожил или повредил общее имущество, расходовал его в ущерб интересам семьи. Этот перечень не является исчерпывающим.По общему правилу распоряжение имуществом, которое является общей совместной собственностью осуществляется совладельцами исключительно по взаимному согласию.Если отсутствует согласие одного из совладельцев на распоряжение недвижимым имуществом, то такое соглашение можно признать недействительным в суде.Так, судебная практика показывает, что согласие по распоряжению недвижимым имуществом должно быть нотариально заверенным совладельцем. К такому выводу пришли в постановлении Большой палаты Верховного Суда от 21.11.2019 по делу №372 / 504/17-с.Представление интересов по такому важному вопросу как раздел имущества лучше всего доверить адвокату. Это сохранит Ваше время и нервы. Адвокат может собрать доказательства, подготовить и подать иск в суд, ходатайствовать о наложении ареста на имущество. Не стоит рисковать и вести дело о разделе имущества самостоятельно. Малейшая ошибка может оставить одного из супругов без имущества.
    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%

    Звертаю Вашу увагу на те, що:

    Згідно статті 60 Сімейного кодексу України(далі – СК) майно, набуте подружжям під час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Але, поширення цього правового режиму на набуте майно існує доти, доки у суді не доведено інше кимось із подружжя.

    Відповідно до частини 1 статті 69 СК України дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

    Згідно частини 1 статті 70 СК України у разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором. Вирішенні спору про поділ майна суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім'ї.

    За рішенням суду частка майна дружини або чоловіка може бути збільшена, якщо з нею, ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.

    Крім того, слід розуміти, що є особистою приватною власністю дружини або чоловіка, адже саме тут і знаходять місце «винятки» із загального правила, які часто приходиться доводити в судовому поряду. Особиста власність одного з подружжя це: майно, набуте нею, ним до шлюбу; майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування; майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто; житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду"; земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України; речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя; премії, нагороди, які вона, він одержали за особисті заслуги; кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди; страхові суми, одержані нею, ним за обов'язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою приватною власністю кожного з них.

    При цьому, суд може визнати за другим з подружжя право на частку премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями (ведення домашнього господарства, виховання дітей тощо) сприяв її одержанню або ж якщо у придбання майна вкладені крім спільних коштів і кошти, що належали одному з подружжя, то частка у цьому майні, відповідно до розміру внеску, є його особистою приватною власністю. Також, при поділі спільного майна подружжя враховуються борги подружжя та правовідносини за зобов'язаннями, що виникли в інтересах сім'ї.

    Для того, щоб зрозуміти, як вирішуються питання про «виняток із правила», варто звернутися до судової практики

    Верховний Суд України у справі № 6-843цс17 від 24 травня 2017 року дійшов до висновку про те, що майно набуте за договором довічного утримання є спільною сумісною власністю подружжя, якщо набувач не доведе, що таке майно набувалось не в інтересах сім’ї, хоча і за спільні сімейні кошти. Суд посилається на ст. 60 СК України, та вказує, що у сімейному праві діє презумпція права спільної сумісної власності майна подружжя, що не потребує доказування та не потребує встановлення інших обставин, крім набуття майна за час шлюбу, та існує поки не спростована. І ця презумпція діє також і для майна набутого на підставі договору довічного утримання. Таке майно, як у будь-яке інше спільне сумісне майно набуте під час шлюбу підлягає поділу в порядку, передбаченому ст. 70 СК України. Водночас, той з подружжя, хто оспорює презумпцію права спільної сумісної власності на окремі об'єкти майна повинен довести в суді на підставі ч. 3 с. 61 СК України, що справжньою метою укладання договору, в даному випадку довічного утримання, були не інтереси.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Беликов Олег  Александрович
    6.7%

    Добрый день. То, что квартира оформлена на жену, это еще ничего не значит, так как недвижимость является вашим совместно-нажитым имуществом. Чтобы его разделить, вам надо обратиться в суд. Вы владеете 50% этого имущества, согласно ст. 60 СК Украины. Подавайте в суд на раздел, пишите иск.

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Ви пишите, що пербували в шлюбі з дружиною з 1989 по 2010 роки. У зв'язку з цим можуть виникнтуи певні складнощі.

    Адже у частині другій пункті 15 постанови Пленуму Верховного Суду України № 11 від 21 грудня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» визначено, що до вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у три роки. Позовна давність обчислюється від дня, коли один із співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0011700-07).

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14):

    Стаття 72. Застосування позовної давності до вимог про поділ майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя

    1. Позовна давність не застосовується до вимог про поділ майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, якщо шлюб між ними не розірвано.

    2. До вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у три роки.

    Позовна давність обчислюється від дня, коли один із співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n1729):

    Стаття 317. Зміст права власності

    1. Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

    А тому, якщо ваша дружина будь-яким чином обмежувала ваше право на володіння, корисутвання (наприклад, проживання в квартирі) чи розпорядження (наприклад, здача квартири в оренду) і Вам про це відомо вже більше ніж 3 роки, суд може відмовити Вам у поділі квартири у зв'язку з пропуском строку позовної давності.

    Всього доброго.

    Крикун Сергій  Павлович
    6.7%

    Вставлю свои пять копеек. Коллегой Тимченко приведено о необходимости оценки квартиры в целях ее раздела, с чем я не согласен и что влечет дополнительные, неоправданные расходы супругов. Случаи обязательной оценки имущества предусмотрены ст.7 Закона Украины "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2658-14) - случая раздела имущества супругов данной нормой прямо не предусмотрено - предусмотрено косвенно:

    "...оподаткування майна згідно з законом, крім випадків визначення розміру податку при спадкуванні власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою;...

    в інших випадках за рішенням суду або у зв'язку з необхідністю захисту суспільних інтересів."

    Во втором случае (по решению суда) раздел имущества супругов не касается защиты общественных интересов, поэтому суд не может обязать проводить оценку квартиры для ее раздела. В первом случае, согласно ст.165 Налогового кодекса Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17):

    "165.1. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи:...

    165.1.13. кошти або вартість майна (нематеріальних активів), які надходять платнику податку за рішенням суду в результаті поділу спільної сумісної власності подружжя у зв'язку з розірванням шлюбу чи визнанням його недійсним або за добровільним рішенням сторін з урахуванням норм Сімейного кодексу України;" -

    т.е. раздел имущества не подлежит налогообложению, следовательно не подлежит обязательной оценки, в данном случае, квартиры.

    Десятник  Володимир  Олексійович

    Необхідно домовлятися про добровільний поділ. Звернення до суду може бути даремним, адже, навряд чи суд визнає поважними причини пропуску строку позовної давності. Швидше за все, суд визнає Ваше право на виділ частки, але за заявою відповідачки застосує наслідки пропуску позовної давності, тобто відмовить у задоволені позову.

    Царьов Роман  Валерійович

    Добрый день Николай!

    1. Для раздела совместно нажитого имущества (квартиры) мирно есть нотариус, у которого можно поделить квартиру в равных частях, т.е. по 1/2 части, между супругами как в браке так после расторжения брака.

    2. Для раздела совместно нажитого имущества (квартиры) в случае спора (отказа супруги делить квартиру) есть суд, где по вашему иску суд поделит равными частями квартиру, каждому по 1/2 части, как в браке так после расторжения брака..

    Для раздела имущества нужны право устанавливающие документы на квартиру (договор купли-продажи квартиры, витяг из реестра прав на недвижимое имущество о регистрации права собственности на основании договора купли - продажи) Ваши паспорта и коды, а также другие документы в зависимости от семейных обстоятельств, например, если есть дети в возрасте до 18 лет и которые прописаны в квартире, письменное согласие органа опеки и попечительства (службы по делам детей), и т.д.

    Гончаренко Константин

    Добрий день.

    Щодо поділу майна.

    Якщо Ви вирішили провести успішний розподіл майна при розлученні важливо пам'ятати - подароване і успадковане майно не ділиться! Крім цього, розподілу підлягає лише те майно, яке було Вами придбано під час спільного шлюбу. Службова квартира (житло) розподілу не підлягає.

    Слід також знати, що Розподіл майна в суді - досить довгий і складний процес, який має багато нюансів. Наприклад: як в позові розписати частку кожного, як оцінити майно, що підлягає розподілу, як врахувати інтереси дитини, чи можна майно або його частину визнати власністю одного з подружжя і т.д. Згідно законодавства розподіл спільнонажитого майна відбувається так: половина - дружині, половина - чоловікові.

    Верховний суд України роз'яснює, що у процесі розгляду спорів про поділ майна подружжя необхідно враховувати такі обставини: час придбання майна; кошти, за які таке майно було придбано (джерело придбання); мета придбання майна, яка дозволяє визначити правовий статус сумісної власності подружжя.

    При цьому суд підкреслює, що тільки у випадку, якщо придбання майна відповідало зазначеним критеріям, таке майно може бути визнане спільно нажитим і підлягає розподілу між подружжям на підставі ст. 60 Сімейного кодексу.

    Судом може бути збільшена частка одного з подружжя в майні у разі, наприклад якщо із Вами буде проживати неповнолітня дитина, то в такому разі в Позовній заяві можна ставити питання про збільшення частки на 2/3 частини від всієї маси майна яка підлягає розподілу. В будь якому випадку це питання може вирішуватися лише судом.

    Підсумовую, Вам необхідно подати заяву до суду про розподіл майна (без адвоката буде важко рекомендую знайти територіально близького до Вас).

    Щодо поділу майна без суду

    У відповідності з сімейним законодавством і Цивільним кодексом чоловік і дружина мають право укладати між собою договір про поділ нерухомого майна. Подібна угода дає подружжю можливість в позасудовому порядку вирішити спірні питання майна, а також самостійно визначити частки в нерухомості.

    Оформлення угоди про добровільний розподіл майна повинно здійснюватися з урахуванням законодавства, яке регулює порядок реєстрації нерухомості.

    Договір про поділ нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню (ст. 367 Цивільного кодексу).

    Ще є варіант. Не судовий. Домовитися між подружжям, що і кому залишається після розлучення. Та в нотаріуса переоформити уникаючи судової тяганини, яка у Вас може забрати і час, і гроші і в кінці кінців здоров'я.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Нешик Татьяна
    Нешик Татьяна 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Общаться в чате

    Добрый день.

    В вашей ситуации у вас есть вариант договориться с бывшей супругой и нотариально оформить договор про раздел имущества. Учитывая, что вы развелись в 2010 году, у вас истёк срок исковой давности (3 года) , чтоб обращаться в суд.

    Хорошего дня!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України