Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 06 июня 2020, вопрос №21434 100₴

Как выписать несовершеннолетнего гражданина?

Я хочу продать свою часть квартиры Квартира разделена между мной и моей сестрой по матери. Но а квартире прописан несовершеннолетний человек. Как мне поступить в данной ситуации?

Ответы юристов (12)

    Адвокат Евгений Александрович
    15%

    Добрий вечір!

    Зняття з реєстрації неповнолітнього, відбувається або добровільно його батьками, шляхом звернення до Центру надання адміністративних послуг.

    "Правила реєстрації місця проживання":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...

    "Зняття з реєстрації місця проживання

    26. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

    заяви особи або її представника за формою згідно з додатком 11;

    рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про зняття з реєстрації місця проживання особи, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою;...".

    "Разом із заявою особа подає:

    документ, до якого вносяться відомості про зняття з реєстрації місця проживання. Якщо дитина не досягла 16 років, подається свідоцтво про народження;

    квитанцію про сплату адміністративного збору;

    військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

    У разі подання заяви представником особи, крім зазначених документів, додатково подаються:

    документ, що посвідчує особу представника;

    документ, що підтверджує повноваження особи як представника, крім випадків, коли заява подається законними представниками малолітньої дитини - батьками (усиновлювачами).

    Зняття з реєстрації місця проживання особи за заявою законного представника здійснюється за згодою інших законних представників.

    У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами зняття з реєстрації місця проживання дитини, яка не досягла 14 років, разом з одним із батьків здійснюється за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування)".

    "27. Працівник органу реєстрації або центру надання адміністративних послуг перевіряє належність документа, до якого вносяться відомості про місце проживання, особі, що його подала, його дійсність, правильність заповнення заяви про зняття з реєстрації місця проживання та наявність документів, необхідних для зняття з реєстрації місця проживання, про що зазначений працівник робить відповідний запис у цій заяві".

    Так, можна зняти з реєстрації місце проживання дитини до 14 років. Заявка подається одним з батьків, за місцем реєстрації якого, планується нова реєстрація дитини.

    Це можна здійснити в режимі онлайн, через Портал державних послуг, при цьому, система працює у тестовому режимі для окремих деяких областей та міст України.

    https://igov.gov.ua/service/185/instruction

    Якщо добровільно не вдається зняти неповнолітню дитину з реєстрації, то тоді в судовому порядку, шляхом подання позовної заяви до суду в порядку Цивільного процесуального кодексу України, Цивільного кодексу України, Вами як власником, який має право вимагати усунення відповідних перешкод, шляхом зняття особи з реєстрації місця проживання, пред'явивши разом з тим вимогу про позбавлення права користування житловим приміщенням.

    Відповідно до частини першої статті 319 Цивільного кодексу України (далі - ЦК) власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

    Згідно із частиною першою статті 321 ЦК право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. При цьому відповідно до статті 391 ЦК власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

    За змістом частини першої статті 16 ЦК кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    Закон № 1382-IV є спеціальним нормативно-правовим актом, який регулює правовідносини, пов'язані із зняттям з реєстрації місця проживання, положення статті 7 цього Закону підлягають застосуванню до усіх правовідносин, виникнення, зміна чи припинення яких пов'язані з юридичним фактом зняття з реєстрації місця проживання.

    У разі будь-яких обмежень у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном власник має право вимагати усунення відповідних перешкод, у тому числі шляхом звернення до суду за захистом свого майнового права, зокрема, із позовом про усунення перешкод у користуванні власністю.

    Так, для зняття особи, в тому числі неповнолітньої, з реєстрації необхідно рішення суду із приписом «позбавити права користування житловим приміщенням» (Постанова Верховного Суду України від 01.03.2016 року).

    Аналогічний правовий висновок викладений у постанові Верховного Суду України від 30 червня 2015 року (справа № 21-1438а15).

    У свою чергу, як роз’яснив Пленум ВСУ в п.15 постанови «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя» від 1.11.96 №9, наявність чи відсутність реєстрації сама по собі не може бути підставою для визнання права користування житловим приміщенням за особою, яка там проживала чи вселилася туди як член сім’ї наймача (власника) приміщення, або ж для відмови їй у цьому.

    Установлений судом факт спільного проживання не свідчить про дотримання правил щодо вселення до квартири і набуття права користування нею. Такий висновок зробив ВС в постанові №199/10302/14-ц.

    Таким чином, якщо дитина не є власником житла, а наявність реєстрації не може бути підставою для визнання права користування житловим приміщенням, то згода орган опіки місцевої державної адміністрації для продажу квартири, Вам не потрібна.

    У разі наявності запитань звертайтеся.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Беликов Олег  Александрович
    15%

    Добрый вечер. выписать несовершеннолетнего достаточно сложно, особенно если у него нет другого места проживания. Условия нового места жительства должны быть не хуже, чем предыдущие. Выписать его могут его родители. Если обращаться в суд, то потребуется участие представителя по делам несовершеннолетних. Этот вопрос будет рассмотрен на комиссии, и если сочтут условия проживания достойными, то тогда дадут согласие на снятие с регистрации.

    Крикун Сергій  Павлович
    15%

    "ПОРЯДОК провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/866-2008-%D0%BF):

    "67. Дозвіл на вчинення правочинів щодо нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким має дитина надається районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади за поданням служби у справах дітей після проведення зазначеною службою перевірки документів за місцем знаходження майна протягом одного місяця з дня надходження заяви на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини лише у разі гарантування збереження її права на житло і оформляється рішенням, витяг з якого видається заявникам службою у справах дітей. Для здійснення правочинів щодо нерухомого майна дитини батьки, опікуни або піклувальники подають службі у справах дітей документи, зазначені у пункті 66 цього Порядку. Служба у справах дітей розглядає протягом 10 робочих днів подані документи та з'ясовує наявність (відсутність) обставин, що можуть бути підставою для відмови у наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини.

    У разі виїзду сім'ї, в якій виховується дитина, за межі населеного пункту, придбання житла здійснюється з урахуванням інтересів дитини.

    Районна, районна у мм. Києві та Севастополі держадміністрація, виконавчий орган міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади може відмовити у наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини з одночасним зверненням до нотаріуса для накладення заборони відчуження такого майна лише у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 177 Сімейного кодексу України.

    У разі усунення обставин, що обумовили накладення заборони відчуження нерухомого майна дитини, районна, районна у мм. Києві та Севастополі держадміністрація, виконавчий орган міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади звертається в установленому законодавством порядку до нотаріуса для зняття заборони відчуження такого майна.

    Рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади про надання дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини або відмову у його наданні може бути оскаржено до суду."

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14), ст.177

    "...2. Батьки малолітньої дитини не мають права без дозволу органу опіки та піклування вчиняти такі правочини щодо її майнових прав:

    укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири;

    видавати письмові зобов'язання від імені дитини;

    відмовлятися від майнових прав дитини.

    3. Батьки мають право дати згоду на вчинення неповнолітньою дитиною правочинів, передбачених частиною другою цієї статті, лише з дозволу органу опіки та піклування.

    4. Дозвіл на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини надається органом опіки та піклування після перевірки, що проводиться протягом одного місяця, і лише в разі гарантування збереження права дитини на житло.

    5. Органи опіки та піклування можуть відмовити у наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини з одночасним зверненням до нотаріуса щодо накладення заборони відчуження такого майна лише у випадках, якщо ними встановлено, що:...

    4) особа, яка звернулася за дозволом, повідомила про себе неправдиві відомості, що мають суттєве значення для вирішення питання про надання дозволу чи відмову в його наданні;

    5) між батьками дитини немає згоди стосовно вчинення правочину щодо нерухомого майна дитини;

    6) між батьками дитини або між одним з них та третіми особами існує судовий спір стосовно нерухомого майна, за дозволом на вчинення правочину щодо якого звернулися батьки дитини (або один з них);

    7) вчинення правочину призведе до звуження обсягу існуючих майнових прав дитини та/або порушення охоронюваних законом інтересів дитини.".

    Гражданский кодекс Украны (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 361. Право співвласника розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності

    1. Співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності.

    Стаття 362. Переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності

    1. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.

    2. Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає.

    Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна - протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі...

    4. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням переважного права купівлі співвласник може пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець.

    До таких вимог застосовується позовна давність в один рік."

    Пост. Пленума ВСУ "Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0007700-91):

    "13. Відповідно до ст.114 ЦК ( 1540-06 ) при продажу частки в спільній власності сторонній особі решта учасників спільної часткової власності мають право привілеєвої купівлі цієї частки по ціні, за якою вона продається, і на інших рівних умовах (додержання строків платежів, обов'язок по уплаті державного мита, тощо). У зв'язку з цим при переводі прав і обов'язків покупця необхідно перевіряти реальність вимог, що пред'являються учасниками спільної часткової власності

    Доказом бажання і реальних можливостей для переводу прав і обов'язків покупця є внесення позивачем на депозитний рахунок суду всіх сум, які за договором зобов'язаний сплатити покупець.

    Невиконання позивачем цих умов може бути підставою для відмови в позові про перевід на нього прав і обов'язків покупця.

    Пропуск встановленого ч.3 ст.114 ЦК тримісячного строку не є підставою для відмови в прийнятті позову про перевід прав і обов'язків покупця. Суд вправі поновити цей строк, якщо прийде до висновку, що його пропущено з поважних причин.

    У рішенні про задоволення позову має бути зазначено про заміну покупця позивачем в договорі купівлі-продажу та в інших документах про реєстрацію будинку, а також про стягнення з позивача на користь відповідача сплаченої останнім суми.

    Оскільки з виділом учаснику спільної власності на будинок його частки в натурі спільна власність на неї припиняється, решта учасників спільної власності втрачає право привілеєвої купівлі цієї частки.".

    Гончаренко Константин
    15%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Неповнолітню особу у віці до 18-ти років згідно Житлового Кодексу Украйни не зніме з реєстрацій жоден суд допоки не буде зрозуміло чи є альтернативне місце проживання для неповнолітнього, яке не погіршує умови його проживання та не порушує прав дитини.

    Серед іншого необхідна згода батьків та органу опіки при місцевих органах влади(видається письмове рішення органу.)

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    15%

    Добрый вечер.Добрый день. Выписать несовершеннолетнего ребенка с квартиры в Украине можно только с разрешения опекунского совета.

    Для выписки ребенка с квартиры нужно в первую очередь найти ему равнозначное жилье, как по условиям проживания так и по занимаемой им площади за местом прописки. Площадь должна быть равнозначной или больше, но не менее. Далее собираем документы: заявления от обеих с родителей или от самого ребенка если ему есть 14 лет; паспорта родителей (копия и оригинал), форма три от паспортиста на занимаемую площадь, квартиру, форма 15 на будущую квартиру и право устанавливающие документы, тех паспорта, справки БТИ (оригинал и копия) на обе квартиры; свидетельство о рождении ребенка (оригинал и копия), свидетельство о бракосочетании родителей, разводе (оригинал и копия, справка если мать одиночка), идентификационные коды родителей, подаем, регистрируем и ждем ответ. Иногда могут и потребовать характеристики родителей.

    В соответствии с законодательством, ребенок должен быть зарегистрирован по месту проживания одного из родителей. При снятии с регистрационного учета несовершеннолетнего его жилищные условия не должны стать хуже предыдущих. Выписать несовершеннолетнего ребенка без согласия матери возможно, если она лишена родительских прав либо признана безвестно отсутствующей. Во всех других случаях несогласие второй стороны обернется судебным разбирательством. Суд вправе спросить мнение ребенка, достигшего возраста 10 лет. Так что время снятия с регистрационного учета может затянуться на время судебного разбирательства.

    Удачи Вам

    Царьов Роман  Валерійович
    15%

    Я хочу продать свою часть квартиры Квартира разделена между мной и моей сестрой по матери. Но а квартире прописан несовершеннолетний человек. Как мне поступить в данной ситуации?

    Продать можно, с согласия службы по делам детей!!! При этом жилищные права ребенка не нарушаются. В чем проблема?

    Карпенко Андрей Владимирович
    10%

    Выписка несовершеннолетнего ребенка из квартиры происходит при условии наличия согласия органа опеки и попечительства (другое название - опекунский совет или служба по делам детей).При этом, обычно, условия жизни ребенка не должны ухудшаться или, как минимум, у него должно быть другое жилье, где ребенок будет прописан.В случае выписки из квартиры ребенка (несовершеннолетнего) через суд, орган опеки привлекается в качестве третьей стороны, для защиты интересов ребенка.Если у несовершеннолетнего ребенка не будет другого жилья, выписать из квартиры его практически невозможно, даже через суд.Это же касается и его родителей (при условии, что ребенок проживает с ними).В случае принятия судом незаконного решения, его можно обжаловать в апелляционном порядке.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    "Я хочу продать свою часть квартиры Квартира разделена между мной и моей сестрой по матери. Но а квартире прописан несовершеннолетний человек. Как мне поступить в данной ситуации?"

    если добровольно ввписываится не хотят, то теоретически возможно через суд, но только в том случае, если есть куда прописать потом, и условия должны быть не хуже предыдущих.

    Но по большому счету наличие прописанных не влияет на продажу квартиры, все зависит от покупателя.

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте. Выписать можно только по согласию родителей или через суд.

    Но для этого нужно разрешение органа опеки и попечительства.

    Обычно опека требует предоставить договор на покупку имущества для ребенка.

    Или если есть, куда его выписать (равноценное жилье).

    Где проживают родители? По закону родители должны проживать с детьми. Можно и этим аппелировать в суде

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий ранок.

    Найлегший та найшвидший шлях – за добровільною згодою особи на зняття її з реєстрації місця проживання у вашому житловому приміщенні. В такому разі особа повинна подати заяву до виконавчого органу сільської, селищної або міської ради за місцезнаходженням житлового приміщення, або до центру надання адміністративних послуг за місцезнаходженням житлового приміщення, в якому зареєстрована особа.

    Інший шлях вирішення питання зняття особи з реєстрації – судовий.

    Але, виписати неповнолітню дитину з квартири в Україні (зняти з реєстраційного обліку) можна тільки з дозволу опікунської ради. Для виписки неповнолітньої з квартири потрібно в першу чергу знайти дитині рівнозначне житло, як за умовами проживання так і з відповідною площею. Площа має бути рівнозначною або більше, але не меншою!

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий день! Для продажу своєї частки квартири зверніться до Служби у справах дітей та отримайте їхню згоду на продаж частки квартири.

    Однак, якщо ваша сестра може самостійно виписати дитину, краще, щоб вона це зробила добровільно.

    Якщо відмовляється, можна звернутися з позовом до суду.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Ваше питання: "Я хочу продать свою часть квартиры Квартира разделена между мной и моей сестрой по матери. Но а квартире прописан несовершеннолетний человек. Как мне поступить в данной ситуации?" - повідомляю наступне:

    Ви з сестрою є співвласниками квартири. А тому необхідно знати хто з Вас прописав цю неповнолітню особу та ким ця особа є для Вас (вашою дитиною чи дитиною сестри, родичем тощо)?

    Якщо це зробили Ви і ця неповнолітня особа є вашою дитиною, то Вам необхідно її виписати перед продажем своєї частини квартири та прописати за новим місцем проживання.

    Якщо це зробили Ви і ця неповнолітня особа не є членом вашої сім'ї, то Вам просто необхідно її виписати (згода органів опіки на це непотрібна).

    Якщо ж неповнолітню особу прописала ваша сестра, то таку особу взагалі непотрібно виписувати, так як вона продовжує проживати в частині кваритири, яка належить вашій сестрі.

    При цьому ваша сестра має переважне право на купівлю вашої частини квартири. А тому Ви зобов'язані її письмово повідомити про намір продати свою частку квартири, вказавши ціну та інші умови, на яких Ви її продаєте.

    Всього доброго.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України