Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 15 червня 2020, питання №22086

Хочу узнать относиться ли перепланировка в дома к ремонтным работам

Добрый день или вечер.Мы сдавали дом в аренду, и вот возникла ситуация когда без
нашего ведома сделали перепланировку - разломали часть не несущих стен. В договоре, что был заключен,
было указано что они имеют право совершать ремонт и не более. И вот теперь думаем, относиться
ли снос стен к ремонтным работам? не могу найти нужного закона Украины.Спасибо

Відповіді юристів (1)

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Добрий вечір.

    Законодавство виділяє поточний та капітальний ремонт. В даному випадку, якщо відбулося втручання у несучі конструктивні елементи будівлі, то це є капітальний ремонт на виконання якого, окрім згоди власника житла, необхідні відповідно дозвола від ДАБІ.

    Відповідно до ч. 1. ст. 819 ЦК України поточний ремонт житла, переданого у найм, зобов'язаний здійснювати наймач, якщо інше не встановлено договором.

    Однак, ч. 2 вищенаведеної статті вказує, що капітальний ремонт житла, переданого у найм, зобов'язаний здійснювати наймодавець, якщо інше не встановлено договором.

    Таким чином, здійснення наймачем житла ремонтних робіт, які являють собою капітальних ремонт та передбачають втручання в несучі конструктивні елементи будівлі без згоди власника є незаконно.

    Варто відмітити, що законодавство України не містить тлумачення поняття "капітальні роботи", однак Державним комітетом України з будівництва та архітертури надано роз'яснення понять "капітальний ремонт будівлі" та "поточний ремонт будівлі".

    Так, капітальний ремонт будівлі - це комплекс ремонтно-будівельних, робіт, який передбачає заміну, відновлювання та модернізацію конструкцій і обладнання будівель в зв'язку з їх фізичною зношеністю та руйнуванням, поліпшення експлуатаційних показників, а також покращання планування будівлі і благоустрою території без зміни будівельних габаритів об'єкта. Капітальний ремонт передбачає призупинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому або її частин.

    Поточний ремонт - це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій і інженерного обладнання. Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт поточного ремонту може враховувати окремі роботи, які класифікуються як такі, що відносяться до капітального ремонту (крім робіт, які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі). Поточний ремонт повинен провадитись з періодичністю, що забезпечує ефективну експлуатацію будівлі або об'єкта з моменту завершення його будівництва (капітального ремонту) до моменту постановки на черговий капітальний ремонт (реконструкцію).

    Окрім цього, варто звернути увагу на наступне:

    Відповідно до ч. 1 ст. 152 ЖК УРСР виконання власниками робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення приватного житлового фонду, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребує отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введення об’єкта в експлуатацію не потребується.

    До перепланування відносяться ремонтно-будівельні роботи, що провадяться за відповідними проектами із зміною фізичних параметрів цих приміщень, знесенням або перенесенням внутрішніх легких некапітальних перегородок, улаштуванням нових елементів і деталей, прорізів без втручання у зовнішні стіни, міжповерхові перекриття та інші несучі конструкції жилого будинку з метою підвищення благоустрою та поліпшення умов проживання без обмеження інтересів інших громадян, які проживають у цьому будинку або приміщенні.

    Крім цього, відповідно до п.1 постанови КМУ від 07.06.17 року № 406 «Перелік будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію» належать роботи з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, а також нежилого будинку, будівлі, споруди, приміщення в них, виконання яких не передбачає втручання в огороджувальні та несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування.

    Таким чином, з наведеного вбачається, що здійснення у належній на праві власності квартирі перепланувань, які не передбачають втручань у конструктивні елементи будівлі, не потребують отримання відповідних документів на проведення таких робіт.

    У випадку, якщо такі роботи передбачають втручання у несучі конструкції будинку, то в такому випадку необхідно розробляти відповідну проектну документацію, отримувати дозвільні документи та вводити в експлуатацію закінчені будівництво об’єкти в установленому законом порядку.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України