Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 17 июня 2020, вопрос №22186 100₴

Конпенсация отпуска сотрудником

Конпенсация отпуска сотрудником
Я была стажёром и работала всего несколько дней, потом начался карантин, меня отправили в не оплачиваемый отпуск, потом вместо того чтобы платить простой предложили оплачиваемый годовой отпуск, 19 дней. Я согласилась. Теперь спустя время мне нужно переезжать в другой город где нет "филиала" этой компании. Я решила уволиться по этой причине. И мне сказали что я должна буду компенсировать всю сумму годового отпуска. Подскажите это законно? Мне действительно нужно платить всю стоимость? И уволили меня по Угода сторін про припинення трудового договору. Но сказали всеравно через 10 дней напишут сколько я им должна.

Ответы юристов (8)

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Діано!

    Якщо Ви взяли відпустку повної тривалості та отримали за це відпускні до повного відпрацювання робочого року, роботодавець має право провести відрахування із вашої заробітної плати за дні відпустки, що були надані Вам в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

    Це передбачено ст. 22 ЗУ "Про відпустки", ст. 127 КЗпПУ.

    ЗУ "Про відпустки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%D1%80#Text):

    Стаття 22. Відрахування із заробітної плати за час відпустки

    У разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості власник або уповноважений ним орган провадить відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    Стаття 127. Обмеження відрахувань із заробітної плати

    Відрахування із заробітної плати можуть провадитись тільки у випадках, передбачених законодавством України.

    Відрахування із заробітної плати працівників для покриття їх заборгованості підприємству, установі і організації, де вони працюють, можуть провадитись за наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу:

    1) для повернення авансу, виданого в рахунок заробітної плати; для повернення сум, зайво виплачених внаслідок лічильних помилок; для погашення невитраченого і своєчасно не поверненого авансу, виданого на службове відрядження або переведення до іншої місцевості; на господарські потреби, якщо працівник не оспорює підстав і розміру відрахування. У цих випадках власник або уповноважений ним орган вправі видати наказ (розпорядження) про відрахування не пізніше одного місяця з дня закінчення строку, встановленого для повернення авансу, погашення заборгованості або з дня виплати неправильно обчисленої суми;

    2) при звільненні працівника до закінчення того робочого року, в рахунок якого він вже одержав відпустку, за невідроблені дні відпустки. Відрахування за ці дні не провадиться, якщо працівник звільняється з роботи з підстав, зазначених в пунктах 3, 5, 6 статті 36 і пунктах 1, 2 і 5 статті 40 цього Кодексу, а також при направленні на навчання та в зв'язку з переходом на пенсію;

    Вас же звільнили за п. 1 ст. 36 КЗпПУ (угодою сторін), а тому відрахування є законним.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Савоста   Ірина   Михайлівна

    Добрый день. Если Вы фактически отработали всего несколько дней, а взяли оплачиваемій отпуск как за полный период работы ( год), то сначала нужно понять сколько дней отпуска Вы заработали. Например, если за год Вам положен отпуск 24 календарных дня, то нужно количество дней положеного отпуска разделить на всего календарных дней в году ( 365) и умножить на фактически отработанные дни. Получится сколько дней отпуска Вы заработали. Потом посчитать оплату за эти дни отпуска, исходя из Вашего оклада ( ставки). Поэтому , считаю , что требования вернуть всю сумму оплаты за годовой отпуск вполне законны, может только нужно откоректировать на 1-3 дня, т.е. сколько дней отпуска Вы заработали на этом предприятии.

    Рибалка Олексій Костянтинович
    50%

    Доброго дня!

    Статтею 22 Закону України "Про відпустки" передбачено, що у разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості власник або уповноважений ним орган провадить відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

    Частиною 2 зазначеної статті передбачено, що відрахування не провадиться, якщо працівник звільняється з роботи у зв'язку з:

    1) призовом або прийняттям (вступом) на військову службу, направленням на альтернативну (невійськову) службу;

    2) переведенням працівника за його згодою на інше підприємство або переходом на виборну посаду у випадках, передбачених законами України;

    3) відмовою від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, а також відмовою від продовження роботи у зв'язку з істотною зміною умов праці;

    4) змінами в організації виробництва та праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників;

    5) виявленням невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я, що перешкоджають продовженню даної роботи;

    6) нез'явленням на роботу понад чотири місяці підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, якщо законодавством не встановлено більш тривалий термін збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні;

    7) поновленням на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

    8) направленням на навчання;

    9) виходом на пенсію.

    Звільнення від відрахування у випадку звільнення за угодою сторін законодавством не передбачено, тому у Вашому випадку роботодавець має право здійснити відрахування.Звертаю увагу, що відрахуванню підлягають лише невідпрацьовані дні відпустки, тому якщо ви відпрацювали деякий час, то ви заробили певну кількість днів відпустки (скільки - треба рахувати) і за ці дні ви не повинні повертатти кошти.

    Також звертаю увагу, що відповідно до судової практики, роботодавець має право звернутися до суду з вимогою про стягнення коштів за невідпрацьовані дні використаної відпустки до суду протягом року (https://verdictum.ligazakon.net/document/83255504)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Діано!

    Загального нормативно-правового акта, який би визначав порядок розрахунку кількості днів щорічної відпустки, немає.

    Оскільки відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України «Про відпустки» тривалість відпусток незалежно від режимів та графіків роботи розраховується в календарних днях, під час підрахунку днів щорічної відпустки пропорційно до відпрацьованого часу доцільно скористатися механізмом нарахування оплати днів відпустки, закладеним у постанові Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати», тобто прив’язку розрахунку днів відпустки робити до календарних днів робочого року, в якому працював працівник.

    Для прикладу: якщо у працівника, щорічна основна відпустка становить 24 календарних дні, робочий рік, за який надається відпустка, починається з 7 грудня 2015 р. і закінчується датою звільнення з роботи 12 лютого 2016 р. (останній день роботи — 12 лютого 2016 р.), тобто він відпрацював 48 календарних днів.

    У такому разі тривалість днів щорічної основної відпустки пропорційно до відпрацьованого часу можна розрахувати так:

    1. Визначається кількість днів щорічної відпустки, які припадають на один календарний день, без урахування святкових і неробочих днів у цілому за рік:24 к. д. відпустки: (366 – 11) = 0,0676 к. д.
    2. Одержаний результат множать на кількість календарних днів без урахування святкових і неробочих днів, відпрацьованих працівником у робочому періоді з 7 грудня 2015 до 12 грудня 2016 р. включно:0,0676 к. д. х 48 к. д. = 3,24 к. д.

    У наведеному прикладі на момент звільнення працівник мав право на три (з урахуванням математичних правил заокруглення) календарних дні щорічної основної відпустки. Якщо з розрахунку виходить, наприклад, 0,5 і більше десятих — це число заокруглюється до більшого цілого числа, тобто до одного календарного дня.

    Отже, підрахуйте кількість відпрацьованих Вами днів та помножте їх на 0,0676. Отримана цифра і покаже, на яку кількість днів відпустки Ви мали право на момент звільнення.

    Якщо вийде 1-3 дні, то за ці дні роботодавець не має права стягувати відпускні.

    Якщо ж цифра буде менше 0,5 - на момент звільнення Ви не мали права права ні на один день відпустки, а тому роботодавець має право стягнути з Вас всю суму відпускних.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович

    Гражданский кодекс Украины (ГК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 1215. Безпідставно набуте майно, що не підлягає поверненню

    1. Не підлягає поверненню безпідставно набуті:

    1) заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача;..."

    Одно дело, при расчете по увольнению администрация вправе вычесть суммы неотработанного времени отпуска из надлежащей Вам к выплате суммы - другое дело, Вы не обязаны компенсировать, выплачивать эту сумму согласно приведенному положению ГК как безосновательно приобретенный платеж, который выплачен администрацией добровольно, без расчетной ошибки с ее стороны и без недобросовестных действий с Вашей стороны (увольнение по соглашению сторон).

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно Ст.22 ЗУ "Про відпустки" передбачено, що у разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості власник або уповноважений ним орган провадить відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

    Звільнення від відрахування у разі звільнення за угодою сторін законодавством не передбачено, тому у Вашому випадку роботодавець має право здійснити відрахування.Звертаю увагу, що відрахуванню підлягають лише невідпрацьовані дні відпустки, тому якщо ви відпрацювали деякий час, то ви заробили певну кількість днів відпустки - треба рахувати і за ці дні ви не повинні повертатти кошти.

    Якщо Ви фактично відпрацювали всього кілька днів, а взяли оплачувану відпустку як за повний період роботи (рік), то спочатку потрібно зрозуміти скільки днів відпустки Ви заробили.

    Фактично , якщо Ви працювали всього три дні то розраховувати потрібно виходячі з цих даних необхідну суму.

    Роботодавець може також звернутися до суду для стягнення вказаної суми , але лише на підставі доказів та точних розрахунків.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Диана!

    Действия Вашего работодателя незаконные, так как Вы не обязаны возвращать денежные средства, полученные, как отпускные и что-либо компенсировать в адрес работодателя.

    Работодатель инициировал перед Вами и предложил Вам оплачиваемый годовой отпуск, в колличестве19 дней.

    Вы согласились, пошли в отпуск в соответствии с Кодексом законов о труде Украины и Законом Украины "Об отпусках", отгуляли отпуск, денежные средства потратили, как положено, что не противоречит закону.

    Теперь спустя время мне нужно переезжать в другой город, где нет "филиала" этой компании.

    Вы решили уволиться по этой причине.

    После чего Вас уволили по согласию сторон, тем самым работодатель подтвердил своё согласие на Ваше увольнение и не имение к Вам каких-либо претензий.

    При этом, "Но сказали всеравно, через 10 дней напишут сколько я им должна",: что является незаконным и нарушением трудового законодательства.

    Еа незаконные действия работодателя, Вы имеете право подать жалобу в Государственную инспекцию труда для проведения проверки и принятия мер реагирования к работодателю и иск в суд.

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Костромина Виктория

    если вы отгуляли полный годовой отпуск - но е отработали полный год - то с вас могут взыскать средства за отпуск который вы не отработали пропорционально отработанному времени

    по стандарту - это 24 дня за 1 год работы - то есть 2 дня отпуска за 1 месяц работы - если вы отработали 3 месяца - это 6 дней отпуска и вам нужно вернуть средства за 18 дней отпука


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України