Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 19 июня 2020, вопрос №22315 150₴

Як притягнути до відповідальності

Соціальний педагог видав для поліції характеристику на дитину, яка містить ряд брехливої інформації. Але зараз працівник у відпустці. Термін притягнення спливає в липні. Як можна вирішити проблему? Чи суттєві тут порушення для притягнення до відповідальності? 1. В х-ці вказано, що дитина проживає в неповній сім"ї. Хоч акту обстеження житлово-побутових умов немає, мати не надавала свідоцтв про розлучення. Ніяких підстав для написання цього немає. 2. Дитина була в січні побита однокласницею. В діагнозі ЗЧМТ, струс ГМ. Соціальний педагог зазначає, що однокласники зверталися до неї з приводу поведінки даної дитини. А також про те, що дитина вживає нецензурну лексику. Але батькам про це нічого не відомо. Значить інформацію замовчували. Що могло бути причиною подальших конфліктів. 3. Соц.педагог вказує, що всі питання вирішила за допомогою індивідуальних бесід. Чого насправді не було проведено. 4. Зазначено, що дитина не відвідує з ініціативи мами заняття з факультативу. Це також написано не відомо звідки, адже мама ніяких ініціатив не мала, дитина 2 рази пропустила заняття через екзамени в музичній школі. А в журналі з факультативів жодної помітки про відсутність на уроці немає.

Ответы юристов (31)

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    Савоста Ірина Михайлівна 3 года назад

    Адвокат, г. Сновск, 5 лет опыта

    Доброго дня, Олена. Ви вказуєте, що дитина притягується о відповідальності, до якої саме: адміністративної, кримінальної? Також, що соціальни й педагог у відпусттці. Якщо Ви не згодні з даною характеристикою Ви маете право звернутися до дирекції де працює соціальний педогог з тими аргументами, яки Ви навели, що інформація не зовсім відповідє дійсності. Крім того, якщо справа буде розглядатися в суді, то Ви маєте право подавати будь-які докази ( письмові, електронні), запросити свідків, заявляти клопотання на витребовування інших доказів, спростовувати інформацію тощо. Також Ви маєте право заявити клопотання про відкладення розгляду справи, наприклад, якщо справа про вчинення адміністративногоо правопорушення, то для виклику свідків. З Вашого пи ання не зрозуміло до якої відповідальнрості притягуєтьс я дитина і скільки їй років.

    • Олена Клиент 3 года назад

      Моя дитина є постраждалою. Відкрита кримінальна справа стосовно іншої дитини

    Ковальчук Владимир

    Учитывая тотальный характер нарушений прав учащихся и отсутствие реальных механизмов их защиты, целесообразным выглядит требование к власти о введении должности детского омбудсмена и его представительств в регионах. Также стоит привлекать правозащитные организации к превентивной деятельности в направлении распространения правовых знаний среди детей и молодежи, воспитания правосознания.Для учителей, которые уже работают, нужно ввести обязательный правовой «ликбез» и периодическое повышение квалификации по теоретическим и практическим аспектам перехода к модели демократической школы. Предлагаемая действующим министром образования сертификация также должна отражать вопросы соблюдения прав учащихся и стиля общения с ними.

    Вся школьная жизнь и решение ее проблем должны стать публичными. Фактам нарушения прав учащихся, диктаторского общения с детьми следует предоставлять широкую огласку. Для этого приемлемые следующие средства:

    • Создание специальных электронных информационных ресурсов;
    • Создание «ученических горячих линий»;
    • Написание отзывов о школе на школьных и других сайтах с изложением конкретных фактов нарушений и фамилий учителей-нарушителей.Эффективными организационными средствами могут стать:
      • Создание родительских и общественных наблюдательных советов за соблюдением прав учащихся;
      • Разработка советами и общественными активистами и публичное обсуждение системы санкций за нарушение прав учащихся;
      • Периодическое вынесение на обсуждение родительских комитетов и общественных советов вопросов о состоянии гражданского воспитания и соблюдения прав учащихся в школах с последующим предоставлением выводов и рекомендаций администрациям школ и государственным органам.
      Родителям, которые все еще интересуются преимущественно оценками детей и некоторыми вопросами расходов собранных средств, следует расширять круг интересов: уделять внимание содержанию того, чему учат и как общаются с учениками. Солидарное родительское «нет» способно существенно уменьшить масштабы нарушений прав и противоправного давления в школе.ВЫ можете обратится к директору школы и решить этот вопрос.Если нет то в отдел образования района области.
    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Олена!

    У даній ситуації, соціальний педагог повинен керуватися: Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», іншими законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, а також Положенням про психологічну службу у системі освіти України,

    "Положення про психологічну службу у системі освіти України":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0885-18#Text

    "ІІІ. Основні завдання, принципи та функції психологічної служби.

    ...

    7. Працівник психологічної служби зобов’язаний:

    знати чинне законодавство щодо діяльності психологічної служби у системі освіти та інші нормативно-правові акти, пов’язані з його діяльністю;

    будувати свою діяльність на основі доброзичливості, довіри, у тісній співпраці з усіма учасниками освітнього процесу;

    застосовувати у роботі психологічний і соціологічний інструментарій, рекомендований для використання;

    бути компетентним і постійно збагачувати знання у межах своєї компетенції;

    надавати психологічну допомогу за запитами учасників освітнього процесу;

    уникати будь-яких неофіційних взаємин з учасниками освітнього процесу;

    інформувати учасників освітнього процесу про результати проведених психологічних обстежень, їх значення і можливості подальшого використання (за винятком особистої інформації), про свою діяльність на основі об’єктивних і точних даних таким чином, щоб не зашкодити професії;

    здійснювати індивідуальну діагностику, корекцію за запитом учасників освітнього процесу, отримавши письмову згоду батьків (законних представників). Зазначена згода може бути відкликана у будь-який момент;

    виконувати функції та надавати оцінювальні судження щодо учасників освітнього процесу, зокрема щодо їх поведінки, особистих рис, відповідності соціальним нормам, з неупередженістю;

    використовувати науково обґрунтовані методи і технології професійної діяльності;

    поважати професійну компетентність своїх колег та представників суміжних професій;

    популяризувати соціально-психологічні знання;

    поважати гідність здобувачів освіти;

    виконувати свої посадові обов’язки в межах своїх повноважень;

    нести особисту відповідальність за результати і наслідки своєї професійної діяльності;

    життя, підвищувати рівень психологічних знань педагогічних працівників і батьків (законних представників);

    постійно підвищувати свій професійний рівень;

    знати вимоги державних стандартів щодо забезпечення освітнього процесу, основні напрями і перспективи розвитку освіти, психолого-педагогічної науки".

    Враховуючи те, що відомості, які зазначено у характеристиці на дитину, не відповідають дійсності та не підтверджуються документально, соціальний педагог не виконувала вимоги діючого законодавства, покладені на неї обов'язки, хоч зазначала, що виконувала їх, то соціальний педагог допустила порушення трудової дисципліни та підлягає притягненню до дисциплінарної відповідальності.

    У свою чергу, така характеристика повинна бути такою, що не відповідає вимогам закону та фактичним обставинам, згідно до наказу директора школи.

    В зв'язку з цим, Вам треба подати ряд скарг до директора школи; управління освіти місцевої державної адміністрації; Міністерства освіти і науки України, в яких, викласти обставини справи, що саме не відповідає дійсності та вказати про необхідність проведення перевірки, службового розслідування, за результатами якої вирішити питання про:

    - винесення наказу про визнання характеристики такою, що не відповідає вимогам закону та фактичним обставинам, згідно до наказу директора школи;

    - вирішення питання про притягнення соціального педагога до дисциплінарної відповідальності.

    У разі відсутності реагування на вказані скарги, Ви маєте право подати позовну заяву до суду.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Марусяк Андрій Романович
    Марусяк Андрій Романович 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 7 лет опыта

    Доброго дня! якщо ви впевнені, що інформація в характеристиці не відповідає дійсності та ви зможете підтвердити дані факт и доказами, то рекомендую вам вчинити наступні дії:

    1) на кожного соціального педагога в навчальному закладі існує посадова інструкція. За загальним правилом в даній інструкції зазначаються обов'язки працівника та його безпосереднє керівництво. Керівником даного соціального педагога буде або директор школи або начальник відділу (управління) освіти вашого району. Необхідно написати дві заяви, на ім'я директора та начальника відділу освіти про притягнення соціального педагога до дисциплінарної відповідальності. До заяви прикріпіть копію характеристики, вкажіть що соц. педагог вніс неправдиві відомості (відомості, які не відповідають дійсності) до даного документу чим грубо порушив приписи посадової інструкції, вчинив порушення трудової дисципліни та має бути притягнутим до дисциплінарної відповідальності. Листи краще подати особисто та отримати відмітку про отримання на власному екземплярі. Якщо через карантин у вас не приймуть заяву, надсилайте її цінним листом з описом вкладення на адресу школи та відділу освіти. Дану заяву про ініціювання дисциплінарної відповідальності використовуйте, як доказ на спростування характеристики.

    2) напишіть заяву до поліції про вчинення злочину за статтею 366 КК - службове підроблення. До заяви додайте копію характеристики. Вкажіть, що характеристика є документом у розумінні статті 366 КК, оскільки згідно Узагальнення судової практики Верховним Судом України "Практика розгляду кримінальних справ про злочини, склад яких передбачено ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення)" характеристика містить ознаки офіційного документу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n_002700-09#Text посилання на текст узагальнення.

    Об'єктивна сторонаслужбовогопідробленняполягаєу перекрученні істини в офіційному документі,вчиненому службовою

    особою з використанням свого службового становища.Такий злочин виявляється тільки в активній поведінці службової особи і може

    бути вчинений однією з декількох альтернативно передбачених у ч. 1 ст.366 КК ( 2341-14 ) дій: а) внесення до документів неправдивих

    відомостей;б)інше підроблення документів; в) складання неправдивих документів; г) видача неправдивих документів.

    Внесення до документів неправдивих відомостей означає включення інформації,яка повністю або частково не відповідає дійсності,до офіційного документа.При цьому форма документа та всі його реквізити відповідають необхідним вимогам.

    Дану заяву до поліції подавайте особисто, отримайте відмітку про отримання на своєму екземплярі та повідомте про даний факт подання заяви директора школи та начальника відділу освіти. Використовуйте дану заяву на спростування характеристики.

    3) напишіть директору школи заяву про заміну характеристики, оскільки видана характеристика не відповідає дійсності.

    • Олена Клиент 3 года назад

      Чи є соціальний педагог службовою особою, щоб підпадав під статтю 366?

      • Адвокат Евгений Александрович
        100%
        Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Олена!

        Соціальний педагог не є службовою особою, то він не є суб'єктом кримінального правопорушення, передбаченого статтею 366 Кримінального кодексу України.

        Також, буде сумнівним притягнення його до кримінальної відповідальності за статтею 358 Кримінального кодексу України щодо підроблення використання документа не службовою особою, такя характеристика, у даному випадку не має ознаки офіційного документу, такі як: "1) документ має бути складено, видано чи посвідчено відповідною особою в межах її професійної чи службової компетенції за визначеною законом формою та з належними реквізитами;

        2) зафіксована в такому документі інформація повинна мати юридично значущий характер – підтверджені чи засвідчені нею конкретні події, явища або факти мають спричиняти чи бути здатними спричинити наслідки правового характеру у вигляді виникнення (реалізації), зміни або припинення певних прав та/або обов’язків".

        У зв’язку з цією справою варто нагадати, що ВС України неодноразово досліджував це питання. Наприклад, у справі № 5-50кс15, постанова 09.07.15 ВСУ зазначав, що документи, які містять інформацію, яка посвідчує факти, здатні спричинити наслідки правового характеру, наприклад, реалізацію особою її прав, є офіційними документами, і можуть бути предметом службового підроблення.

        У справі № 5-10кс13 ВСУ зазначав, що нормативне визначення службового підроблення визнає офіційними документами ті з них, що складаються і видаються службовими особами від імені органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ та організацій, незалежно від форми власності, які посвідчують певні факти і події, що мають правове значення.

        Офіційний документ повинен відповідати вимогам, встановленим у примітці до ст. 358 КК України, зокрема, складання та використання вказаного документу має спричиняти наслідки правового характеру (ВС/ККС,справа № 461/7315/15-к,01.03.18).
      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Олена!

        Вам треба подати ряд скарг до директора школи; управління освіти місцевої державної адміністрації; Міністерства освіти і науки України, в яких, викласти обставини справи, що саме не відповідає дійсності та вказати про необхідність проведення перевірки, службового розслідування, за результатами якої вирішити питання про:

        - винесення наказу про визнання характеристики такою, що не відповідає вимогам закону та фактичним обставинам, згідно до наказу директора школи;

        - вирішення питання про притягнення соціального педагога до дисциплінарної відповідальності.

        У разі відсутності реагування на вказані скарги, Ви маєте право подати позовну заяву до суду.

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Олена!

        Соціальний педагог не є службовою особою, тому не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за статтею 366 КК України, а лише до дисциплінарної, так як не є суб'єктом.

        Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та ОМС, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Ці конституційні приписи поширюються на всіх без винятку службових осіб, незалежно від того, чи є вони представниками законодавчої, виконавчої або судової гілок влади, виконують свої службові обов’язки в державному апараті, в ОМС або об’єднаннях громадян, здійснюють службову діяльність в юридичних особах публічного чи приватного права.

        Не будь-яка службова особа може стати суб’єктом (тобто виконавцем) службових злочинів, а лише та, яка постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснює функції представників місцевого самоврядування, а також обіймає постійно чи тимчасово в ОМС посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій.

        Організаційно-розпорядчі обов’язки — це обов’язки по здійсненню керівництва трудовим колективом, ділянкою роботи, виробничою діяльністю окремих працівників. Такі функції виконують, зокрема, керівники підприємств, установ і організацій, їх заступники, керівники структурних підрозділів, їх заступники, особи, які керують ділянками робіт (майстри, виконроби, бригадири тощо).

        Адміністративно-господарські обов’язки — це обов’язки по управлінню або розпорядженню державним, колективним чи приватним майном (установлення порядку його зберігання, переробки, реалізації, забезпечення контролю за цими операціями тощо). Такі повноваження в тому чи іншому обсязі є у начальників планово-господарських, постачальних, фінансових відділів і служб, завідуючих складами, керівників відділів підприємств, відомчих ревізорів та контролерів тощо.

        Особа є службовою не тільки тоді, коли вона здійснює відповідні функції чи виконує обов’язки постійно, а й тоді, коли вона робить це тимчасово або за спеціальним повноваженням, за умови, що зазначені функції чи обов’язки покладені на неї правомочним органом або правомочною службовою особою.

        Всього доброго!

        Успіхів Вам!

      • Марусяк Андрій Романович
        Марусяк Андрій Романович 3 года назад

        Адвокат, г. Харьков, 7 лет опыта

        подивіться характеристику, вона містить всі реквізити документа по статті 366 КК і видана згідно до посадової інструкції соціального педагога. Склад злочину є, інше питання, чи внесуть відомості в ЄРДР слідчі органи.

        • Адвокат Евгений Александрович
          Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

          Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

          Коллега! Да не будет здесь статьи 366 Уголовного кодекса Украины, так как как минимум то, что социальный психолог, не является должностным лицом и характеристика не официальный документ. По поводу внесения в Единый реестр досудебных расследований, то при правильном оформлении заявления и наличии состава уголовного правонарушения, всё вносится в Единый реестр досудебных расследований, согласно статье 214 Уголовного процессуального кодекса Украины (норма безальтернативная).

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    соціальний педагог повинен у своїй роботі керуватися: Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», іншими законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, а також Положенням про психологічну службу у системі освіти України,

    Якщо у Вас є докази , що педагог порушила, вищевказані нормативні акти , а також етичні норми поведінки , що обов язково передбачені посадовою інструкцією навчального закладу.

    Ви маєте право зібравши всі наявні у Вас докази порушень письмові, фото -відео фіксацію , свідків письмові пояснення долучити до скарги яку направити директору закладу письмово для проведення службової перевірки дій педагога та повідомити Вам про вжиті заходи згідно ЗУ Про звернення громадян у 15 -ти денний термін , надалі, якщо відповідь Вас не влаштує , направити скаргу до управління освіти міської ради , долучивши докази вини педагога, а також результати перевірки службової , а також відповідь директора наа звернення.

    Надалі можливо звернутися до суду з позовом про захист честі, гідності та ділової репутації - відповідачі по справі педагог , заклад в особі деректора , третя особа зацікавлена у справі - управління освіти міської ради.

    Вимоги публічне вибачення , спростування недостовірної інформації , мральна компенсація збитків( за бажанням заявника.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Олена Клиент 3 года назад

    До відповідальності притягають не мою дитину. Але вона є потерпілою. Відкрита кримінальна справа.

    • Гончаренко Константин
      Гончаренко Константин 3 года назад

      Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

      Ви як потерпіла сторона також маєте право подати відповідні скарги навчальному закладу про прведення перевірки та притягнення винних до дисциплінарної відповідальності за такі дії , додавши до скарги наявнідокази.

      Якщо належного реагування не буде , то можете як представник потерпілої сторони звернутись зі скаргою до управління освіти, алгоритм є однаковим, як для потерпілого так і для обвинуваченого.

      З повагою,

      Костянтин Гончаренко

    • Савоста   Ірина   Михайлівна
      Савоста Ірина Михайлівна 3 года назад

      Адвокат, г. Сновск, 5 лет опыта

      Ваша дитина є потерпілою, і характеристика видана на неї чи на обвинувачену? Повідомте прокурора про те, що характеристика не відповідає дійсності з наведених Вами підстав. В суді при дослідженні доказів також можна вказати, що характеристика не зовсім відповідає дійсності.

      • Олена Клиент 3 года назад

        мене цікавить не доля характеристики, а як притягнути до відповідальності за таку діяльність

        • Адвокат Евгений Александрович
          Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

          Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

          Олена!

          Вам треба подати ряд скарг до директора школи; управління освіти місцевої державної адміністрації; Міністерства освіти і науки України, в яких, викласти обставини справи, що саме не відповідає дійсності та вказати про необхідність проведення перевірки, службового розслідування, за результатами якої вирішити питання про:

          - винесення наказу про визнання характеристики такою, що не відповідає вимогам закону та фактичним обставинам, згідно до наказу директора школи;

          - вирішення питання про притягнення соціального педагога до дисциплінарної відповідальності.

          У разі відсутності реагування на вказані скарги, Ви маєте право подати позовну заяву до суду.

        • Марусяк Андрій Романович
          Марусяк Андрій Романович 3 года назад

          Адвокат, г. Харьков, 7 лет опыта

          у моїй консультації відповідь на ваше питання

          напишіть заяву до поліції про вчинення злочину за статтею 366 КК - службове підроблення. До заяви додайте копію характеристики. Вкажіть, що характеристика є документом у розумінні статті 366 КК, оскільки згідно Узагальнення судової практики Верховним Судом України "Практика розгляду кримінальних справ про злочини, склад яких передбачено ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення)" характеристика містить ознаки офіційного документу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n_002700-09#Text посилання на текст узагальнення.

          Об'єктивна сторонаслужбовогопідробленняполягаєу перекрученні істини в офіційному документі,вчиненому службовою

          особою з використанням свого службового становища.Такий злочин виявляється тільки в активній поведінці службової особи і може

          бути вчинений однією з декількох альтернативно передбачених у ч. 1 ст.366 КК ( 2341-14 ) дій: а) внесення до документів неправдивих

          відомостей;б)інше підроблення документів; в) складання неправдивих документів; г) видача неправдивих документів.

          Внесення до документів неправдивих відомостей означає включення інформації,яка повністю або частково не відповідає дійсності,до офіційного документа.При цьому форма документа та всі його реквізити відповідають необхідним вимогам.

          Дану заяву до поліції подавайте особисто, отримайте відмітку про отримання на своєму екземплярі та повідомте про даний факт подання заяви директора школи та начальника відділу освіти. Використовуйте дану заяву на спростування характеристики.

        • Савоста   Ірина   Михайлівна
          Савоста Ірина Михайлівна 3 года назад

          Адвокат, г. Сновск, 5 лет опыта

          Тоді напишіть скаргу на імя дирекції з обгрунтуванням по кожній позиції , з якою не згодні, відправте її по пошті чи зареєструйте на особистому прийомі. Копію скарги залучіть до матеріалів кримінального провадження, оскільки , я так розумію, характеристика є важливою для розуміння особи потерпілої ї її дій. Якщо навіть дирекція закладу ніяк не відреагує, то в суді при дослідженні доказів акцентуйте увагу на доказах стосовно особи потерпілої, спростовуючи те що викладене в характеристиці. Якщо суд не прийме до уваги характеристику і зазначить, що вона є неналежним доказом, то в подальшому можливо звернутися зі скаргами до управління освіти

    • Гончаренко Константин
      Гончаренко Константин 3 года назад

      Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

      Якщо відкрито кримінальне провадження - то батьки дитини можуть надати окремі письмові пояснення в яких повністю або частково спростувавши інформацію наведену в характеристиці вказавши відповідно достовірні факти. Слідчій обов язково має долучити пояснення сторони обвинуваченого до справи згідно ст.214 КПК України.

      З Вашого питання я зрозумів , що Ви бажаєте притягнути до відповідальності викладача навчального закладу, тому обрав таку позицію.

      З повагою,

      Костянтин Гончаренко

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    "Соціальний педагог видав для поліції характеристику на дитину, яка містить ряд брехливої інформації."

    Вам потрібно письмово звернутися до директора із запереченнями та проханням провести службову перевірку і притягти винних осіб до відповідальності.

    У зверненні цитуєте недостовірну інформацію, та доводите факти що спростовують цю інформацію.

    "Але зараз працівник у відпустці."

    На час відпустки перевірка призупиняється.

    Якщо потрібна допомога – звертайтесь.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОРЯДОК зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0564-18):

    "...4. Зарахування до ліцею...

    9. Забороняється вимагати від учнів характеристики з попереднього місця навчання, довідки з місця роботи батьків та інші документи, не передбачені цим Порядком.".

    Кррім того, складання на учнів характеристики не передбачено ні законом України "Про освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19/page), при цьому:

    ст.54 - "2. Педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники зобов’язані:...

    дотримуватися педагогічної етики;

    поважати гідність, права, свободи і законні інтереси всіх учасників освітнього процесу;...",

    ні Законом України "Про повну загальну середню освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20), при цьому:

    ст.22 - "3. Педагогічні працівники зобов’язані:...

    виконувати обов’язки, визначені Законом України "Про освіту", цим Законом, іншими актами законодавства, установчими документами закладу освіти, трудовим договором та/або їхніми посадовими обов’язками;".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 1172. Відшкодування юридичною або фізичною особою шкоди, завданої їхнім працівником чи іншою особою

    1. Юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов'язків."

    Складання характеристики є, я як вважаю, незаконним. Окрім оскарження дій соціального педагога Ви маєте право звернутись до суду з позовом до школи по причинення педагогом та відшкодування школою моральної шкоди.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрий день, Олено!

    Ваше питання: "Як притягнути до відповідальності.Термін притягнення спливає в липні. Як можна вирішити проблему? Чи суттєві тут порушення для притягнення до відповідальності?"

    До якого саме виду відповідальності Ви хочете притягнути соціального педагога: дисциплінарної, цивільно-правової чи кримінальної?

    1) Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08/conv#n841):

    Стаття 147. Стягнення за порушення трудової дисципліни

    За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення:

    1) догана;

    2) звільнення.

    Стаття 148. Строк для застосування дисциплінарного стягнення

    Дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці.

    Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

    Стаття 149. Порядок застосування дисциплінарних стягнень

    До застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення.

    За кожне порушення трудової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення.

    При обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника.

    Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку.

    Характеристика на вашу дитину була оформлена 14.01.2020, тобто ще не минуло 6 місяців з дня вчинення проступку (спливе 15 липня 2020 року). Однак, можливо вже минув один місяць з дня виявлення керівником закладу освіти даного порушення. У такому випадку притягнути соціального педагога до дисциплінарної відповідальності вже неможливо.

    Коли саме Ви повідомили керівництво закладу освіти, що дана характеристика на вашу дитину не відповідає дійсності та була видана з порушенням чинного законодавства України?

    2) Навіть якщо строки притягнення до дисциплінарної відповідальності минули, все одно необхідно відповідно до Закону України "Про звернення громадян" подати на цю працівницю скаргу керівнику закладу освіти та начальнику управління освіти.

    На підставі ваших скарг повинна бути створена комісія, проведено службове розслідування щодо порушення соціальним педагогом чинного законодавства України, а Вас у місячний строк повідомлено про результати цього розслідування.

    Якщо в результаті перевірки буде доведено вину даного соціального педагога та факт порушення нею законодавства при оформленні характеристики, Ви можете сміливо подавати на неї до суду для її притягнення до цивільно-правової відповідальності та стягнення з неї грошової компенсації за нанесену Вам та вашій дитині моральну шкоду.

    3) Що стосується притягнення даної працівниці до кримінальної відповідальності, то Вам дійсно варто подати заяву про вчинення злочину за ст. 366 Кримінального кодексу України "службове підроблення". А вже поліція повинна провести розслідування та встановити чи є даний соціальний педагог службовою особою (шляхом вивчення її посадової інструкції, наказів, інших докуменів по закладу, що стосуються цієї працівниці та встановлюють її права та обов'язки).

    Звертайтесь, якщо будуть питання.

    Всього доброго!

    • Олена Клиент 3 года назад

      ще не повідомила керівництво

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 3 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Вам відомо, коли працівниця виходить з відпустки?

        Щоб не пропустити строки, бажано вже зараз підготувати скарги та направити їх керівнику закладу освіти, начальнику управління освіти.

        Звертатйтесь, якщо буде потрібна допомога.

        Всього доброго!

    • Олена Клиент 3 года назад

      А вона мене не притягне до відповідальності за повідомлення про злочин, якщо я не зможу довести порушення з її боку?

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 3 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Ви ж не будете всім заявляти, що вона злочинець.

        Якщо ні - так і підстав для притягнення Вас до відповідальності немає.

        Ви лише напишите заяву в поліцію про вчинення нею злочину за ст. 366 Кримінального кодексу України "службове підроблення", а саме підроблення соціально-педагогічної характеристики учениці.

        Вам і не потрібно доводити факт злочину з її сторони, це задача поліції збирати докази.

        Ви лише повідомляєте про кримінальне правопорушення, а поліція повинна провести перевірку та встановити наявність чи відсутність складу злочину в даному випадку.

        Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Олена!

    Підстави для подачі заяви до поліції про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримільного провадження відносно соціального педагога за службовим підробленням за ознаками кримільного правопорушення за статтею 366 Кримінального кодексу України відсутні.

    Так:

    1) Вона не є службовою особою.

    Соціальний педагог не є службовою особою, тому не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за статтею 366 КК України, а лише до дисциплінарної, так як не є суб'єктом.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та ОМС, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Ці конституційні приписи поширюються на всіх без винятку службових осіб, незалежно від того, чи є вони представниками законодавчої, виконавчої або судової гілок влади, виконують свої службові обов’язки в державному апараті, в ОМС або об’єднаннях громадян, здійснюють службову діяльність в юридичних особах публічного чи приватного права.

    Не будь-яка службова особа може стати суб’єктом (тобто виконавцем) службових злочинів, а лише та, яка постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснює функції представників місцевого самоврядування, а також обіймає постійно чи тимчасово в ОМС посади,пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій.

    Організаційно-розпорядчі обов’язки — це обов’язки по здійсненню керівництва трудовим колективом, ділянкою роботи, виробничою діяльністю окремих працівників. Такі функції виконують, зокрема, керівники підприємств, установ і організацій, їх заступники, керівники структурних підрозділів, їх заступники, особи, які керують ділянками робіт (майстри, виконроби, бригадири тощо).

    Адміністративно-господарські обов’язки — це обов’язки по управлінню або розпорядженню державним, колективним чи приватним майном (установлення порядку його зберігання, переробки, реалізації, забезпечення контролю за цими операціями тощо). Такі повноваження в тому чи іншому обсязі є у начальників планово-господарських, постачальних, фінансових відділів і служб, завідуючих складами, керівників відділів підприємств, відомчих ревізорів та контролерів тощо.

    Особа є службовою не тільки тоді, коли вона здійснює відповідні функції чи виконує обов’язки постійно, а й тоді, коли вона робить це тимчасово або за спеціальним повноваженням, за умови, що зазначені функції чи обов’язки покладені на неї правомочним органом або правомочною службовою особою.

    2) Характеристика не є офіційним документом.

    Так:

    "1 - документ має бути складено, видано чи посвідчено відповідною особою в межах її професійної чи службової компетенції за визначеною законом формою та з належними реквізитами;

    2- зафіксована в такому документі інформація повинна мати юридично значущий характер – підтверджені чи засвідчені нею конкретні події, явища або факти мають спричиняти чи бути здатними спричинити наслідки правового характеру у вигляді виникнення (реалізації), зміни або припинення певних прав та/або обов’язків".

    У зв’язку з цією справою варто нагадати, що ВС України неодноразово досліджував це питання. Наприклад, у справі № 5-50кс15, постанова 09.07.15 ВСУ зазначав, що документи, які містять інформацію, яка посвідчує факти, здатні спричинити наслідки правового характеру, наприклад, реалізацію особою її прав, є офіційними документами, і можуть бути предметом службового підроблення.

    У справі № 5-10кс13 ВСУ зазначав, що нормативне визначення службового підроблення визнає офіційними документами ті з них, що складаються і видаються службовими особами від імені органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ та організацій, незалежно від форми власності, які посвідчують певні факти і події, що мають правове значення.

    Офіційний документ повинен відповідати вимогам, встановленим у примітці до ст. 358 КК України, зокрема, складання та використання вказаного документу має спричиняти наслідки правового характеру (ВС/ККС,справа № 461/7315/15-к,01.03.18).

    Якщо Ви подасте заяву до поліції про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримільного провадження відносно соціального педагога про вчинене кримільне правопорушення за статтею 366 Кримінального кодексу України, Вас можуть притягнути до кримінальної відповідальності за статтею 383 Кримінального кодексу України (Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину), так як зрозуміло те, що соціальний педагог не є службовою особою, вона не належним чином виконала покладені на неї обов'язки, вказала недостовірні і не перевірені дані, склала характеристику (не офіційний документ), яку віддала до поліції.

    Після того, як Ви подасте заяву до поліції про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримільного провадження відносно соціального педагога за статтею 366 Кримінального кодексу України, її викличуть для дачі пояснень, вона взнає про це в може подати заяву відносно Вас за дачу завідомо неправдивого повідомлення (заяви) про злочин в у цій справі вже вона буде потерпілою.

    Вам треба результат, а не пусті і безрезультатні витрати часу, які можуть ще втягнути Вас у притягнення до кримінальної відповідальності за статтею 383 Кримінального кодексу України.

    Реально в діях соціального педагога, має місце так як Ви і вказали у запитанні дисциплінарна відповідальність.

    Вам треба подати ряд скарг до директора школи; управління освіти місцевої державної адміністрації; Міністерства освіти і науки України, в яких, викласти обставини справи, що саме не відповідає дійсності та вказати про необхідність проведення перевірки, службового розслідування, за результатами якої вирішити питання про:

    - винесення наказу про визнання характеристики такою, що не відповідає вимогам закону та фактичним обставинам, згідно до наказу директора школи;

    - вирішення питання про притягнення соціального педагога до дисциплінарної відповідальності.

    У разі відсутності реагування на вказані скарги, Ви маєте право подати позовну заяву до суду.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    Савоста Ірина Михайлівна 3 года назад

    Адвокат, г. Сновск, 5 лет опыта

    Саме з цієї причини я Вам рекомендовала спочатку звернутися до дирекції навчального закладу, потім в суді надати заперечення щодо неточності даної характеристики і вже потім писати скарги далі. В суді , якщо в кримінальному провадженні приймають участь неповнолітні обувинувачений, потерпліий, свідки, повинен бути запрошений соціальний педагог/ вчитель, якому Вм маєте право задавати питання

    Царьов Роман  Валерійович
    Царьов Роман Валерійович 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 21 год опыта

    Добрый день!

    Хочу Вам дать совет, что вы можете написать свои возражения в письменном виде на имя директора школы по поводу данной характеристики и одновременно изложить их в письменном виде соц. педагогу школы, и попросить учесть данные замечания при составлении новой характеристики, а также дать Вам письменный ответ на Ваше заявление в установленный законодательством Украины срок!

    После того, когда Вы получите ответ, уже решать что с ним делать.

    Я думаю, что рановато ставить вопрос о привлечении соц. педагога к какой либо ответственности.

    С уважение юрист Царев Р.В.

    • Олена Клиент 3 года назад

      1. В журналі (головний документ в школі, де обліковується кожна година, за яку вчитель отримав зарплату) не вівся цілий рік облік відвідування. Це порушення. 2. З дитиною не проводилася ніяка робота. Це я претензія не до вчителя математики, а до соц.педагога. Вона ж для чогось в нас сидить. 3. Неправдиві відомості.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України