Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 04 июля 2020, вопрос №23520 150₴

публикация личных данных без ведома, публикация банковской инф. Клевета

Добрый день , как удалить личные данные и банковскую информацию в интернете на укр ресурсе?
Если на обращение к хостеру и владельца сайта не дало результата.
Прочитал в инете , что есть закон о публикации личных данных который запрещает это делать, на что указал хостеру и владельцу сайта. В ответ были одни насмешки.
Спасибо за внимание.

Ответы юристов (6)

    Токмач Галина Николаевна
    26.7%

    Здравствуйте, Николай. За распространение ваших личных данных предусмотрена уголовная ответственность.

    Кримінальний кодекс УкраїниСтаття 182. Порушення недоторканності приватного життя

    1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -

    караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, -

    караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

    Напишите заявление на сайте Киберполиции онлайн, укажите ресурс, на котором находятся ваши данные, ссылайтесь на вышеуказанную статью.

    Киберполиция как раз занимается правонарушениями в онлайн сфере.

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80):

    Стаття 32. Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

    Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

    Кожний громадянин має право знайомитися в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, установах і організаціях з відомостями про себе, які не є державною або іншою захищеною законом таємницею.

    Кожному гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім'ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації.

    Закон України "Про захист персональних даних" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2297-17):

    Стаття 2. Визначення термінів.

    згода суб’єкта персональних даних - добровільне волевиявлення фізичної особи (за умови її поінформованості) щодо надання дозволу на обробку її персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки, висловлене у письмовій формі або у формі, що дає змогу зробити висновок про надання згоди. У сфері електронної комерції згода суб’єкта персональних даних може бути надана під час реєстрації в інформаційно-телекомунікаційній системі суб’єкта електронної комерції шляхом проставлення відмітки про надання дозволу на обробку своїх персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки, за умови, що така система не створює можливостей для обробки персональних даних до моменту проставлення відмітки;

    обробка персональних даних - будь-яка дія або сукупність дій, таких як збирання, реєстрація, накопичення, зберігання, адаптування, зміна, поновлення, використання і поширення (розповсюдження, реалізація, передача), знеособлення, знищення персональних даних, у тому числі з використанням інформаційних (автоматизованих) систем;

    персональні дані - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

    Стаття 4. Суб'єкти відносин, пов'язаних із персональними даними

    1. Суб'єктами відносин, пов'язаних із персональними даними, є:

    суб'єкт персональних даних;

    володілець персональних даних;

    розпорядник персональних даних;

    третя особа;

    Уповноважений Верховної Ради України з прав людини (далі - Уповноважений).

    Стаття 8. Права суб'єкта персональних даних

    2. Суб'єкт персональних даних має право:

    5) пред’являти вмотивовану вимогу володільцю персональних даних із запереченням проти обробки своїх персональних даних;

    6) пред'являти вмотивовану вимогу щодо зміни або знищення своїх персональних даних будь-яким володільцем та розпорядником персональних даних, якщо ці дані обробляються незаконно чи є недостовірними;...

    8) звертатися із скаргами на обробку своїх персональних даних до Уповноваженого або до суду;

    Стаття 21. Повідомлення про дії з персональними даними

    3. Про зміну, видалення чи знищення персональних даних або обмеження доступу до них володілець персональних даних протягом десяти робочих днів повідомляє суб'єкта персональних даних, а також суб'єктів відносин, пов'язаних із персональними даними, яким ці дані було передано.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10):

    Стаття 188-39. Порушення законодавства у сфері захисту персональних даних

    Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про обробку персональних даних або про зміну відомостей, які підлягають повідомленню згідно із законом, повідомлення неповних чи недостовірних відомостей -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності - від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Невиконання законних вимог (приписів) Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або визначених ним посадових осіб секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо запобігання або усунення порушень законодавства про захист персональних даних -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності - від трьохсот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частинами першою або другою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності - від п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Недодержання встановленого законодавством про захист персональних даних порядку захисту персональних даних, що призвело до незаконного доступу до них або порушення прав суб’єкта персональних даних, -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності - від трьохсот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною четвертою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 182. Порушення недоторканності приватного життя

    1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -

    караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, -

    караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

    Враховуючи вищезазначене, Вам необхідно направити їм заяву-претензію про незаконність збирання, зберігання ваших персональних даних, про вимогу видалити, знищити ваші персональні дані та повідомити Вам в передбачений Законом термін (10 робочих днів) про видалення ваших персональних даних. Вкажіть, що у разі незадоволення ваших вимог подасте на них скаргу до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, заяву до поліції про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримільного провадження за фактом втручання в особисте життя, незаконне збирання, зберігання, використання, поширення конфіденційної інформації про особу за статтею 182 Кримінального кодексу України та позовну заяву до суду.

    Всього доброго!

    Ковальчук Владимир
    20%

    OpenDataBot использует исключительно публичную информацию в соответствии с положениями Закона Украины «О доступе к публичной информации». Персональная информация, которая содержится в публичном доступе, обрабатывается в соответствии с положениями ст. 101 упомянутого закона.

    Информация получается с официальных сайтов государственных органов и Единого веб-портала открытых данных.

    Порядок обработки персональной информации (в том числе относящейся к открытым данным) определен следующими нормативно-правовыми актами:

    В октябре 2015 года была проведена реформа доступа к публичной информации и введено понятие открытых данных. В соответствии со ст. 101 Закона Украины «О доступе к публичной информации», открытые данные — это публичная информация в формате, которая позволяет ее автоматизированную обработку электронными средствами, свободный и бесплатный доступ к ней, а также ее дальнейшее использование.

    В ч. 2 этой же статьи указано, что открытые данные могут быть использованы любым лицом, в том числе в коммерческих целях, в сочетании с другой информацией или путем включения в состав собственного продукта.

    Однако открытые данные могут включать в себя личную информацию (например, место регистрации физического лица — предпринимателя).

    Согласно ч. 3 этой же статьи, публичная информация, содержащая персональные данные физического лица, публикуется и предоставляется по запросу в форме открытых данных при соблюдении одного из следующих условий:

    1. Персональные данные обезличены.
    2. Физические лица, чьи персональные данные публикуются, дали на это согласие.
    3. Предоставление и обнародование такой информации предусмотрено законом.
    4. Ограничение доступа к такой информации запрещено законом.Ваши персональные данные запрещено использовать без вашего согласия. Однако создание бизнеса — это один из вариантов вашего согласия на публикацию этих данных. Перед принятием решения об открытии ФЛП, у вас есть возможность взвесить риски.Публикация некоторых персональных данных — обязательное условие для предпринимателей или юридических лиц. Этот пункт есть в Законе Украины, который был принят в 2003 году.Если вы хотите быть предпринимателем или зарегистрировать юридическое лицо, то в 9 статье Закона приведен четкий перечень данных, которые станут публичными. Среди них будут и те, которые при других условиях считались бы персональными. В том числе ФИО, место проживания, телефон.В частности, статья 32 Конституции Украины предусматривает:
      Никто не может подвергаться вмешательству в его личную и семейную жизнь, кроме случаев, предусмотренных Конституцией Украины. Не допускается сбор, хранение, использование и распространение конфиденциальной информации о лице без его согласия, кроме случаев, определенных законом, и только в интересах национальной безопасности, экономического благосостояния и прав человека.Каждый гражданин имеет право знакомиться в органах государственной власти, органах местного самоуправления, учреждениях и организациях со сведениями о себе, не являющимися государственной или другой защищенной законом тайной.Каждому гарантируется судебная защита права опровергать недостоверную информацию о себе и членах своей семьи и права требовать изъятия любой информации, а также право на возмещение материального и морального ущерба, причиненного сбором, хранением, использованием и распространением такой недостоверной информации.
      Кроме того, Основным Законом гарантируется тайна переписки, телефонных разговоров, телеграфной и другой корреспонденции (статья 31). Исключения могут быть установлены только судом в случаях, предусмотренных законом, с целью предотвратить преступление или установить истину при расследовании уголовного дела, если другими способами получить информацию невозможно.Таким образом, положения Конституции Украины, которые являются нормами прямого действия, достаточно широко толкуют право на приватность. Как и в большинстве государств, оно не является абсолютным, однако возможности его ограничения четко регламентированы и не могут быть изменены в ущерб лицу.При этом следует учитывать понимание концепции персональных данных в Украине. В Законе Украины «О защите персональных данных» определено, что персональные данные — сведения или совокупность сведений о физическом лице, которое идентифицировано или может быть конкретно идентифицировано.Персональные данные могут быть отнесены к конфиденциальной информации о лице законом или соответствующим лицом. Не является конфиденциальной информацией персональные данные, касающиеся лицом, занимающим должность, связанную с выполнением функций государства или органов местного самоуправления, должностных или служебных полномочий.То есть, то же лицо может определить определенные данные как персональные, а ограничения на такую возможность четко определены.
    Гончаренко Константин
    10%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Зверніться письмово до компанії, яку підозрюєте в організації таких дій. Викладіть детально ситуацію. Адміністратор сайту повинен був назватися,( ім я , порядковий номер спеціаліста та ін), тож в своїй заяві вкажіть його дані, поясніть причину нерозуміння між вами, та вкажіть на своє припущення щодо незаконного розповсюдження Ваших контактів та даних . Переписку викладіть на папері та нотаріально посвідчіть аби вона мала юридичний факт

    Я вважаю, що проблема не в компанії, а в конкретному співробітнику. Вимагайте від компанії проведення внутрішнього розслідування даного інциденту. Додайте в якості підтвердження адреси інтернет, з яких були зафіксовані розповсюдження особистих даних. Наголошуйте на порушенні захисту персональних даних. Вимагайте письмової відповіді і напишіть, що в разі ігнорування листа, напишете заяву в поліцію за фактом шахрайства(ст. 190 Кримінального Кодексу України) в порядку ст.214 КПК України.

    Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації,

    караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. ст.182 КК України.

    щодо наклепу то у разі якщо у Вас є письмові чи аудіо-візуальні докази таких дій, закріплених на носіях інформації( дисках , флешках, диктофонах.) , то Ві маєте право звернутися до суду з позовом " про порушення честі, гідності та ділової репутації особи" де зазначити суть порушення та вимагати спростування недостовірної інформації з застосуванням публічності та вимагати моральної компенсації збитків , якщо вони мали місце.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    13.3%

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 23. Відшкодування моральної шкоди

    1. Особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

    2. Моральна шкода полягає:...

    2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;...

    4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

    3. Якщо інше не встановлено законом, моральна шкода відшкодовується грошовими коштами, іншим майном або в інший спосіб.

    Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

    4. Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов'язана з розміром цього відшкодування.

    5. Моральна шкода відшкодовується одноразово, якщо інше не встановлено договором або законом.".э

    Гражданский процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    "Стаття 82. Підстави звільнення від доказування...

    4. Обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

    5. Обставини, встановлені стосовно певної особи рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, проте можуть бути у загальному порядку спростовані особою, яка не брала участі у справі, в якій такі обставини були встановлені.".

    Кроме требования прекращения обработки и удаления Ваших персональных данных (добавить с консультациям коллег нечего) Вы имеете право на возмещение морального вреда распространением этих данных и клеветой. При этом, считаю надлежащим подавать иск о возмещении морального вреда после решения вопроса о прекращении обработки и удаления персональных данных - тактически держать в запасе "ход конем" ("Лошадью ходи!"): во-первых, не поднимать этот вопрос заранее; во-вторых, предъявление этого требования может субъективно помешать решению первого вопроса; в-третьих, предъявление этого требование вместе с первым имеет риск потерю судебного сбора за это требование; в-четвертых, в случае решения первого вопроса в Вашу пользу решение суда будет доказательством обстоятельств в обоснование возмещения морального вреда как не требующих доказыванию.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Николай!

    Для того чтобы удалить личные данные и банковскую информацию в интернете на украинском ресурсе необходимо сначала подать:

    - претензию на имя администрации украинского ресурса, с ссылкой на нарушение Конституции Украины, Закона Украины "О защите персональных данных", Гражданского кодекса Украины, с требованием об удалении личных данные и банковской информации.

    Если на обращение к хостеру и владельцу сайта в виде претензию, не даст результата, тогда необходимо:

    - подавать иск в суд с ссылкой на нарушение Конституции Украины, Закона Украины "О защите персональных данных", Гражданского кодекса Украины, с требованием об удалении личных данные и банковской информации;

    - подавать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о вмешательстве в личную жизнь, сборе личных данных и конфиденциальной информации по статье 182 Уголовного кодекса Украины (на основании статей 60 и 214 Уголовного процессуального кодекса Украины), о чем в полиции Вам обязаны выдать извлечение из Единого реестра досудебных расследований об открытии уголовного дела, что как правило сподвигнет моментально дабы не быть привлеченными к удалению личных данных и банковской информации.

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України