Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 04 июля 2020, вопрос №23551 100₴

Поездка в оккупированный Луганс киевлянину, самоизоляция

Здравствуйте. Подскажите пожалуйста, планирую поехать в гости в оккупированный Луганск, я жительница Киева (с киевской пропиской), обязательно ли я должна сидеть там на самоизоляции ( хочу поехать на неделю туда) и выпустят ли меня раньше 14ти дней домой? И обязательно ли сидеть на самоизоляции по приезду или достаточно будет сделать тест плр? Спасибо большое!

Ответы юристов (11)

    Ковальчук Владимир
    20%

    О каких случаях гуманитарного характера идет речь? Этот перечень еще в конце апреля опубликовали на сайте Донецкой обладминистрации. Вот три основные.

    1. Принцип единства семьи

    При совместной поездке членов семьи с различной регистрацией места жительства, при наличии оснований для пересечения административной границы хотя бы у одного члена семьи, другие члены семьи также могут пересечь пункт пропуска. Допускается пересечение ребенком КПВВ без сопровождения, но с другой стороны его должны ждать кто-то из родителей или опекун.

    2. Смерть или тяжелая болезнь родственников

    Причиной может стать необходимость организации похорон. Документально подтвердить это могут копии справок о смерти, медицинские справки, копии паспортов больных или умерших.

    3. Тяжелые и хронические болезни

    Пересечь КПВВ могут разрешить людям с инсулинозависимым диабетом, онкологическими заболеваниями и тем, кому нужна антиретровирусная или противотуберкулезная терапия. Основанием может стать необходимость пополнить запасы лекарств и пройти регулярное лечение, которую подтвердят копии медицинских справок, рецептов.Правительство Украины прекрасно понимает, какой поток людей будет на КПВВ, когда их откроют. Чтобы избежать столпотворений, нужно прорабатывать механизмы и менять хотя бы на время правила пересечения.На брифинге в Донецкой ОГА заявили, что открытия КПВВ в связи с послаблением карантина не планируется. На данный момент актуальная информация такова – пункты пропуска будут закрыты по решению командующего ООС до полуночи 22 июня, если режим не сменят на «желтый» раньше.

    • Анастасия Клиент 3 года назад

      мне нужно знать имеют ли они право держать меня там на самоизоляции 14 дней, я хочу уехать через неделю

      • Ковальчук Владимир

        Граждан, прибывающих в КПВВ со стороны контролируемой территории, украинские пограничники информируют о возможном блокировании российско-оккупационными властями движения граждан на въезд и выезд. В ГПСУ отметили, что гражданские лица, получив данную информацию, отказываются от путешествия.

        Также в ведомстве обращают внимание, что в случае непропуска оккупантами граждан последние при возвращении на контролируемую территорию должны в обязательном порядке установить приложение "Дій вдома" и пройти двухнедельную самоизоляцию. Граждан, которые не имеют возможности установить приложение "Дій вдома", с их согласия направляют на обсервацию в учреждения, определенные местными органами власти. Сейчас блокируют пропуск на неподконтрольной територии .

      • Адвокат Евгений Александрович
        20%

        Добрий день, Анастасія!

        Має місце Постанова Кабінету Міністрів України

        від 20 травня 2020 р. № 392Київ

        Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2:

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/392-2020-%D0%B...

        "6.Затвердити Порядок здійснення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією, що додається.

        Обов’язковій самоізоляції підлягають:

        особи, які мали контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19, крім осіб, які під час виконання службових обов’язків використовували засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій щодо їх застосування;

        особи з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом COVID-19 в легкій формі за умови, що особа не потребує госпіталізації;

        особи, які не підлягають обсервації у зв’язку з наданням згоди на самоізоляцію з використанням електронного сервісу “Дій вдома” Єдиного державного веб-порталу електронних послуг до перетину державного кордону або контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них.

        Не підлягають самоізоляції у зв’язку з перетином контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них співробітники Місії Міжнародного комітету Червоного Хреста, співробітники акредитованих в Україні дипломатичних місій, зокрема тих, які проводять моніторинг ситуації та доставку гуманітарної допомоги населенню, що проживають на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, учасники зовнішнього незалежного оцінювання та вступних випробувань, зокрема для вступу через освітні центри “Крим - Україна” та “Донбас - Україна” за запрошенням закладу вищої (фахової передвищої) освіти, разом з однією особою, що супроводжує кожного з них, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті з хворою на COVID-19 особою".

        Порядок здійснення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією:

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/392-2020-%D0%B...

        5. ... Строк самоізоляції становить 14 днів для осіб, які:

        мали контакт із хворим на COVID-19, крім осіб, які під час виконання службових обов’язків використовували засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій щодо їх застосування, з моменту контакту із хворим;

        здійснили перетин державного кордону або перетин контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї та дали згоду на самоізоляцію з використанням системи через мобільний додаток, з моменту перетину державного кордону або перетину контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

        6. Зобов’язання щодо самоізоляції припиняється автоматично після закінчення строку самоізоляції.

        "7. Затвердити Порядок проведення обов’язкової обсервації осіб, які здійснюють перетин державного кордону, що додається.

        Підставами для обсервації особи є:

        заява особи про добровільну обсервацію у зв’язку з неможливістю дотримання вимог самоізоляції;

        порушення двічі особою умов самоізоляції;

        відмова особи, яка мала контакт із хворими або має ознаки інфікування COVID-19, від медичного обстеження за направленням лікуючого лікаря;

        особою, яка прибула з держави або є громадянином (підданим) держави із значним поширенням COVID-19 (крім осіб, які є громадянинами (підданими) держав із значним поширенням COVID-19 та не перебували на території таких держав протягом останніх 14 днів або прямують територією України транзитом та мають документи, що підтверджують виїзд за кордон протягом двох діб, працівників дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей, водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїздних і локомотивних бригад, учасників зовнішнього незалежного оцінювання та вступних випробувань, зокрема для вступу через освітні центри “Крим - Україна” та “Донбас - Україна” за запрошенням закладу вищої (фахової передвищої) освіти, разом з однією особою, що супроводжує кожного з них, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою на COVID-19 особою).

        ...Особи, що дали згоду на самоізоляцію з використанням електронного сервісу “Дій вдома” Єдиного державного веб-порталу електронних послуг до перетину державного кордону, не підлягають обсервації у випадку, передбаченому абзацом шостим цього пункту".

        Порядок проведення обов’язкової обсервації осіб, які здійснюють перетин державного кордону:

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/392-2020-%D0%B...

        "1. Цей Порядок визначає механізм організації роботи місць обсервації та обсервації осіб, які здійснюють перетин державного кордону (крім осіб, які є працівниками дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей, водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів повітряних, морських і річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад, учасників зовнішнього незалежного оцінювання разом з однією особою, що супроводжує кожного з них, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті з особою, хворою на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2) (далі - особи)".

        Таким чином, для обов'язкової обсерваціі необхідні лише вказані підстави, але може бути застосована самоізоляція за місцем реєстрації.

        Всього доброго!

        Успіхів Вам!

    Ковальчук Владимир

    мне нужно знать имеют ли они право держать меня там на самоизоляции 14 дней, я хочу уехать через неделю ...Мі не можем сказать будете ві проходить там самоизоляцию или нет.Но когда вернетесь точно будете проходить.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Анастасія!

    Має місце Постанова Кабінету Міністрів України

    від 20 травня 2020 р. № 392Київ

    Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/392-2020-%D0%B...

    "6.Затвердити Порядок здійснення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією, що додається.

    Обов’язковій самоізоляції підлягають:

    особи, які мали контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19, крім осіб, які під час виконання службових обов’язків використовували засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій щодо їх застосування;

    особи з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом COVID-19 в легкій формі за умови, що особа не потребує госпіталізації;

    особи, які не підлягають обсервації у зв’язку з наданням згоди на самоізоляцію з використанням електронного сервісу “Дій вдома” Єдиного державного веб-порталу електронних послуг до перетину державного кордону або контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них.

    Не підлягають самоізоляції у зв’язку з перетином контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них співробітники Місії Міжнародного комітету Червоного Хреста, співробітники акредитованих в Україні дипломатичних місій, зокрема тих, які проводять моніторинг ситуації та доставку гуманітарної допомоги населенню, що проживають на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, учасники зовнішнього незалежного оцінювання та вступних випробувань, зокрема для вступу через освітні центри “Крим - Україна” та “Донбас - Україна” за запрошенням закладу вищої (фахової передвищої) освіти, разом з однією особою, що супроводжує кожного з них, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті з хворою на COVID-19 особою".

    Порядок здійснення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/392-2020-%D0%B...

    5. ... Строк самоізоляції становить 14 днів для осіб, які:

    мали контакт із хворим на COVID-19, крім осіб, які під час виконання службових обов’язків використовували засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій щодо їх застосування, з моменту контакту із хворим;

    здійснили перетин державного кордону або перетин контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї та дали згоду на самоізоляцію з використанням системи через мобільний додаток, з моменту перетину державного кордону або перетину контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

    6. Зобов’язання щодо самоізоляції припиняється автоматично після закінчення строку самоізоляції.

    "7. Затвердити Порядок проведення обов’язкової обсервації осіб, які здійснюють перетин державного кордону, що додається.

    Підставами для обсервації особи є:

    заява особи про добровільну обсервацію у зв’язку з неможливістю дотримання вимог самоізоляції;

    порушення двічі особою умов самоізоляції;

    відмова особи, яка мала контакт із хворими або має ознаки інфікування COVID-19, від медичного обстеження за направленням лікуючого лікаря;

    особою, яка прибула з держави або є громадянином (підданим) держави із значним поширенням COVID-19 (крім осіб, які є громадянинами (підданими) держав із значним поширенням COVID-19 та не перебували на території таких держав протягом останніх 14 днів або прямують територією України транзитом та мають документи, що підтверджують виїзд за кордон протягом двох діб, працівників дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей, водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїздних і локомотивних бригад, учасників зовнішнього незалежного оцінювання та вступних випробувань, зокрема для вступу через освітні центри “Крим - Україна” та “Донбас - Україна” за запрошенням закладу вищої (фахової передвищої) освіти, разом з однією особою, що супроводжує кожного з них, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою на COVID-19 особою).

    ...Особи, що дали згоду на самоізоляцію з використанням електронного сервісу “Дій вдома” Єдиного державного веб-порталу електронних послуг до перетину державного кордону, не підлягають обсервації у випадку, передбаченому абзацом шостим цього пункту".

    Порядок проведення обов’язкової обсервації осіб, які здійснюють перетин державного кордону:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/392-2020-%D0%B...

    "1. Цей Порядок визначає механізм організації роботи місць обсервації та обсервації осіб, які здійснюють перетин державного кордону (крім осіб, які є працівниками дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей, водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів повітряних, морських і річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад, учасників зовнішнього незалежного оцінювання разом з однією особою, що супроводжує кожного з них, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті з особою, хворою на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2) (далі - особи)".

    Таким чином, для обов'язкової обсерваціі необхідні лише вказані підстави, але може бути застосована самоізоляція за місцем реєстрації.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Згідно Постанови КМУ #392 Затверджено Порядок здійснення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією, по протидііі поширенню COVID-19 на територіі Украііни

    Обов’язковій самоізоляції підлягають:

    особи, які мали контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19, крім осіб, які під час виконання службових обов’язків використовували засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій щодо їх застосування;

    особи з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом COVID-19 в легкій формі за умови, що особа не потребує госпіталізації;

    особи, які не підлягають обсервації у зв’язку з наданням згоди на самоізоляцію з використанням електронного сервісу “Дій вдома” Єдиного державного веб-порталу електронних послуг до перетину державного кордону або контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них.

    Не підлягають самоізоляції у зв’язку з перетином контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них співробітники Місії Міжнародного комітету Червоного Хреста, співробітники акредитованих вУкраїні.

    Обов язковій обсерваціі підлягають ,лише особи ,які мають ознаки хвороби.

    В іншому випадку лиши за згодою особи письмовою за місцем реєстрацііі проживання.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Токмач Галина Николаевна
    20%

    Доброго вечора, Анастасія. Так, вас потрібно буде пройти самоізоляції. Вона можлива з допомогою мобільного сервісу "Дій вдома". Особи, що дали згоду на самоізоляцію з використанням

    електронного сервісу «Дій вдома», проходять 14-денну ізоляцію за місцем проживанням.

    Особа вважається такою, що обрала здійснення контролю за допомогою мобільного застосунку,

    з моменту авторизації в ньому.

    Контроль відбувається за допомогою регулярних повідомлень у додатку в довільні проміжки

    часу протягом дня та перевірки відповідності фотографії обличчя особи еталонній фотографії,

    зробленій під час встановлення мобільного додатку, та геолокації мобільного телефона в момент фотографування. У разі отримання повідомлення громадянину необхідно протягом 15

    хвилин за допомогою застосунку зробити фото свого обличчя на фоні навколишнього

    середовища, тому варто тримати свій смартфон завжди поруч, повідомлення у нічний час

    турбувати не будуть.

    Самоізоляція з «Дій Вдома» вважається активною, якщо номер телефону доступний протягом

    усіх 14 днів самоізоляції.

    Якщо особа не надсилає фото, надає не своє фото, геолокація не збігається з локацією місця

    ізоляції або додаток не доступний або видалений — верифікація вважається неуспішною. У

    цьому випадку формується та надсилає автоматичне повідомлення про неуспішну верифікацію

    до Національної поліції. Повідомлення включає прізвище, ім’я та по батькові, адресу

    проходження самоізоляції та номер телефону. Представники Національної поліції перевіряють

    дотримання самоізоляції візитом до місця проходження особою самоізоляції або дзвінком. У

    випадку, якщо порушення самоізоляції підтверджується, представники Національної поліції

    можуть притягти особу до адміністративної відповідальності (порушення карантину).

    Токмач Галина Николаевна

    Більш детально:

    Строк самоізоляції становить 14 днів для осіб, які:

    здійснили перетин державного кордону або перетин контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї та дали згоду на самоізоляцію з використанням системи через мобільний додаток, з моменту перетину державного кордону або контрольних пунктів в’їзду.

    Тобто ви будете потребувати самоізоляції у випадку в'їзду на територію України.

    Постанова КМУ від 22 квітня 2020 р. № 291

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий день!

    Виходячи з Вашої ситуації, Вам потрібно буде перебувати на самоізоляції 14 днів, після в'їзду на територію України.

    Обов’язковій самоізоляції підлягають:

    особи, які мали контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19, крім осіб, які під час виконання службових обов’язків використовували засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій щодо їх застосування;

    особи з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом COVID-19 в легкій формі за умови, що особа не потребує госпіталізації;

    особи, які не підлягають обсервації у зв’язку з наданням згоди на самоізоляцію з використанням електронного сервісу “Дій вдома” Єдиного державного веб-порталу електронних послуг до перетину державного кордону або контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них.

    Не підлягають самоізоляції у зв’язку з перетином контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них співробітники Місії Міжнародного комітету Червоного Хреста, співробітники акредитованих в Україні.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Анастасія!

    Постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 р. № 480 внесено зміни у «Порядок в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з таких територій», а також у «Порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї». Згідно із зазначеними змінами, уповноважені службові особи Держприкордонслужби відмовляють у пропуску під час виїзду з тимчасово окупованих територій особі, яка не надала згоду на самоізоляцію з використанням єдиного електронного сервісу “Дій вдома” (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/480-2020-%D0%BF#Text).

    Тобто, по приїзду Вам необхідно буде надати згоду на самоізоляцію. Однак, перебувати 14 днів на самоізоляції Вам не обов'язково.

    Так, постановою КМУ від 25 червня № 522 внесено зміни до Постанови КМУ від 20 травня 2020 р. № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/522-2020-%D0%BF#Text).

    Зокрема, зміни передбачають припинення самоізоляції та обсервації особи у зв’язку з перетином державного кордону (яка прибула з держави або є громадянином (підданим) держави із значним поширенням COVID-19) або пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них, у разі одержання негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, який проведено після перетину державного кордону або зазначених пунктів.

    Тобто, по приїзду Вам необхідно буде пройти тест на ПЛР та відправити повідомлення з негативним результатом, що і буде підставою для припинення самоізоляції.

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України