Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Договорное право, 05 июля 2020, вопрос №23620

повернення боргу за невиконання договірних відносин

Доброго дня. Як правильно вийти з ситуації: заключили договір між фізичними особами на купівлю авто в США (нотаріально не посвідчений, оскільки все базувалося на близьких дружніх відносинах), термінів виконання обов'язків не вказали, було видане доручення на купівлю, ввезення на територію України розмитнення та оформлення всіх необхідних документів для постановки на облік. Процес затягнувся на 10 місяців. Авто я (покупець) жодного разу не бачив, а автомобіль, який був предметом договору на територію України не заїхав (відповідно до інформації за він кодом "Єдиного вікна" фіскальної служби). Всі кошти для проплат передавались в готівковій формі.
Дійшли згоди на повернення всіх витрат, про що боржник написав розписку, терміни повернення пройшли однак кошти не повернуті. Які дії мають бути з моєї сторони? Винна особа відповідає на частину телефонних дзвінків однак щоразу встановлює новий термін повернення «оскільки залежить від дій третіх осіб (трактовка винного)».
який мінімальний термін можна прописати в претензії про повернення боргу?
Дякую за відповідь.

Ответы юристов (1)

    Хомич Марія Анатоліївна

    Доброго дня!

    Для точної відповіді на питання про те, чи ви взагалі зможете стягнути кошти по вашій розписці, потрібно здійснити аналіз такої розписки. Якщо вона буде підтверджувати наявність прововідносин позики і строки повернення коштів іншою особою вже були пропущені, ви можете надіслати такій іншій особі претензію про сплату вам заборгованих коштів. Оскільки він вже пропустив строк (як ви написали), отже він вже має повернути вам кошти, а у претензії рекомендовано вказати про необхідність сплатити вам кошти протягом 30 календарних днів з дати отримання боржником претензії.

    Якщо протягом цього строку гроші повернуті вам не будуть, ви матимете право звернутися в суд з позовною заявою про стягнення коштів, 3 % річних та інфляційного збільшення боргу за весь строк прострочення боргу.

    У разі, якщо вам потрібна кваліфікована юридична допомога в процесі стягнення на вашу користь заборгованості по розписці (зокрема, написання претензії та позовної заяви до суду), звертайтесь через "Звернутися", будемо раді вам допомогти!

    З повагою, юрист Хомич Марія!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України