Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 06 июля 2020, вопрос №23659 100₴

Как получить свидетельство о Рождении

Дано:
Ребёнок родился в Бельгии.
Мать-украинка, отец бельгиец.
У ребёнка есть бельгийское и украинское гражданство.
Оформила в посольстве « Свидетельство о возвращении на родину»
Есть справка о присвоении укр.гражданства
Вопрос:
Куда идти оформлять документы?
Какие документы с собой иметь?
Сколько времени займёт оформление?

Ответы юристов (7)

    Адвокат Евгений Александрович
    25%

    Добрий день, Анастасія!

    Для реєстрації народження дитини та отримання свідоцтва про народження дитини у Королівстві Бельгія, Вам треба звернутися до Консульства України в Королівстві Бельгія.

    При перебування в Україні, треба звернутися до ЗАГСу.

    Підставою для проведення державної реєстрації новонародженого в Україні є медичний документ іншої держави, що підтверджує факт народження дитини, належним чином легалізований, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    У разі відсутності документів, реєстрація народження дитини може бути проведена на підставі судового рішення про встановлення факту народження дитини його матір'ю.

    Реєстрація народження дитини провадиться за місцем народження або за місцем проживання її батьків або одного з них за їх письмовою заявою, а в разі хвороби, смерті батьків або з інших причин неможливості зареєструвати народження – за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров'я, у якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває.

    Заяву про реєстрацію народження дитини батьки зобов'язані подати невідкладно, але не пізніше одного місяця з дня народження дитини, а при народженні мертвої дитини – не пізніше трьох діб. Невиконання цього обов'язку є підставою для покладання на батьків дитини відповідальності, установленої законом.

    Якщо заява про реєстрацію народження надійшла після закінчення року з дня народження дитини і до досягнення нею 16 років, то реєстрація народження провадиться у консульській установі за місцем проживання дитини на загальних підставах як первинна, але після порядкового номера зазначається «Реєстрація з пропуском строку».

    У цих випадках одночасно подаються документ медичного закладу про народження дитини, медична довідка про стан здоров'я дитини на момент реєстрації народження та документи, які підтверджують походження дитини, а саме: свідоцтво про шлюб батьків, про розірвання шлюбу, про смерть батьків чи одного з них або відповідне рішення суду.

    Якщо батьки чи один з них не досягли 18-річного віку, то народження дитини реєструється у звичайному порядку. Згода батьків (опікунів) неповнолітніх батька або матері на реєстрацію народження дитини при цьому не потрібна.

    Реєстрація народження провадиться при пред'явленні:

    1. Документа медичного закладу про народження дитини (перекладеного та легалізованого у встановленому порядку).

    У виняткових випадках, при народженні дитини поза медичним закладом:

    • довідки лікаря, який подав допомогу при пологах,
    • у разі народження дитини вдома без медичної допомоги факт і час народження повинні бути підтверджені підписом двох свідків, присутніх при пологах, із зазначенням їхніх прізвищ, імен та по батькові, місця проживання і документів, що посвідчують їх особи, у графі» документи, що підтверджують факт народження дитини, а також медичним документом про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (приватного лікаря).

    2. Паспортних документів, що посвідчують особи батьків (одного з батьків). Якщо документ, який посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред'явлений, то відомості про другого з батьків у даному випадку зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб.

    3. Документа, який є підставою внесення відомостей про батька (свідоцтво про шлюб, заява матері, заява батька про визнання батьківства, спільна заява матері та батька дитини, якщо батьки не перебувають у шлюбі, спільна заява матері та її чоловіка про невизнання чоловіка батьком дитини, спільна заява батька дитини та чоловіка, який перебуває у шлюбі з її матір'ю).

    Батько й мати, які перебувають у шлюбі між собою, записуються батьками дитини в актовому записі про народження за заявою будь-кого з них.

    Дружина і чоловік мають право подати спільну заяву про невизнання чоловіка батьком дитини. У цьому разі запис про батька робиться за заявою матері.

    Якщо батьки не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі медичного документа про народження, виданого закладом охорони здоров'я про народження нею дитини, а походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини, за заявою чоловіка, який вважає себе батьком дитини, за спільною заявою батька дитини та чоловіка, який перебуває у шлюбі з її матір'ю.

    Спільна заява матері та батька, які не перебувають у шлюбі між собою, може бути подана до консульської установи України як після, так і до народження дитини. У разі подання такої заяви до народження дитини до неї додається документ медичного закладу про вагітність жінки.

    Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою за умови нотаріального засвідчення справжності підпису заявника на цій заяві.

    У цих випадках при складанні актового запису про народження дитини прізвище дитини вказується за прізвищем матері, а по батькові і відомості про батька - відповідно до спільної заяви про визнання батьківства. Якщо батьки (батько) бажають присвоїти дитині прізвище батька, то воно виправляється в актовому записі про народження на підставі вищезазначених документів.

    Якщо мати дитини не перебуває у шлюбі та немає спільної заяви батьків, заяви батька про визнання батьківства, спільної заяви батька дитини та чоловіка, який перебуває у шлюбі з її матір'ю, то за заявою матері прізвище батька дитини зазначається за прізвищем матері, а ім'я та по батькові - за бажанням матері.

    Якщо батьки мають спільне прізвище, то це прізвище присвоюється і дітям.

    При різних прізвищах за письмовою згодою батьків дитині присвоюється прізвище батька чи матері або подвійне прізвище, утворене шляхом з'єднання їхніх прізвищ. За відсутності згоди дитині присвоюється прізвище на підставі рішення суду. У заяві про присвоєння дитині подвійного прізвища батьки зазначають, з якого прізвища - батька чи матері – повинно починатися прізвище дитини.

    Ім'я дитини визначається за згодою батьків. Ім'я дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, у разі відсутності добровільного визнання батьківства, визначається матір'ю дитини.

    При реєстрації народження дитині може бути присвоєно не більше двох імен, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належать мати і (або) батько.

    У разі відсутності при реєстрації народження згоди батьків щодо присвоєння імені спір вирішується судом.

    По батькові дитині присвоюється за іменем батька.

    Якщо батько має подвійне ім'я, то по батькові дитині присвоюється за одним з них на вибір батьків. На прохання батьків по батькові може також утворюватись згідно з національними традиціями або не присвоюватись взагалі.

    У разі реєстрації народження дитини у громадян, у національній традиції яких немає звичаю зазначати по батькові, в актовому записі та свідоцтві про народження дитини мають записати лише її прізвище та ім'я.

    По батькові дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, за умови, що батьківство щодо дитини не визнано, визначається за іменем особи, яку мати дитини назвала її батьком.

    Відомості про дітей, які народилися від шлюбу громадян України з іноземними громадянами або особами без громадянства, уносяться на прохання одного з батьків лише в паспортний документ громадянина України.

    Після реєстрації народження батькам дитини видається довідка для виплати допомоги, про що робиться відповідна відмітка і проставляється підпис заявника.

    При реєстрації актів цивільного стану в Консульстві України в Королівстві Бельгія, консул керується:

    Реєстрація народження, а також видача первинних свідоцтв про реєстрацію цих актів цивільного стану провадиться без стягнення консульського збору.

    Документи, видані компетентними органами держави перебування, повинні бути засвідчені в установленому законодавством порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    Документи, складені іноземною мовою, повинні бути також перекладені на українську мову та засвідчені в установленому законодавством України порядку.

    Для отримання свідоцтва про народження дитини в режимі онлайн, треба звернутися:

    https://my.gov.ua/info/service/byservicescope-16/1...

    https://igov.gov.ua/subcategory/1/1/situation/14

    "Назва послуги: Державна реєстрація народження

    Адміністративний збір: безоплатно

    Строк надання послуги: Державна реєстрація народження проводиться у день звернення заявника

    Результат надання: Свідоцтво про народження

    Способи отримання результату: Свідоцтво про народження вручається відділом державної реєстрації актів цивільного стану суб’єкту звернення після ознайомлення з відомостями, що містяться у ньому та відповідному актовому записі".

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Брайко-Попельнюк Алина Владимировна

    Добрый день, вы можете зарегестрировать ребенка самостоятельно в органах регистрации(загс) вашего района или онлайн. Электронный ключ(цифровую подпись) вы можете получить также он-лайн через Приват24. Также в любом другом органе, который ее выдает(налоговая, Ощадбанк и др.).

    Разъяснение о регистрации новорожденного через интернет по месту жительства через официальный Портал государственных услуг по ссылке Министерства юстиции Украины.

    Родители могут зарегистрировать новорождённого ребенка самостоятельно через Портал государственных услуг i-Gov пройдя несколько простых шагов.

    Важно! Родители обязаны в течение одного месяца после рождения ребенка зарегистрировать факт его рождения в органах регистрации актов гражданского состояния (ЗАГС) для получения свидетельства о рождении.

    1. Перейти по ссылке

    igov.gov.ua

    2. Пройти авторизацию с помощью BankID с помощью электронно-цифровой подписи (например, ЭЦП налоговой, минюста и др.) или введя данные Интернет-банка, который подключен к системе.

    3. Заполнить форму:

    • выбрать районный ЗАГС для получения свидетельства о рождении;
    • выбрать в онлайн-очереди день и время, когда Вам будет удобно посетить госучреждение для регистрации рождения ребенка;
    • заполнить все необходимые поля на украинском языке;
    • загрузить сканированные копии паспортов отца и матери;
    • загрузить подготовленный скан медицинской справки, которая является официальным основанием для государственной регистрации рождения ребенка.

    4. Посетить в выбранное Вами время ЗАГС с обязательными документами для получения свидетельства о рождении ребенка:

    • оригиналы паспортов обоих родителей;
    • оригинал медсправки “Форма № 103 \ о”.
    Киншов Дмитрий Сергеевич
    25%

    Добрий день.

    Реєстрація народження дитини провадиться за місцем народження або за місцем проживання її батьків або одного з них за їх письмовою заявою. Тобто, якщо проживаєте за кордоном, зверніться до консульства України.

    Реєстрація народження провадиться при пред'явленні:

    1. Документа медичного закладу про народження дитини (перекладеного та легалізованого у встановленому порядку).

    У виняткових випадках, при народженні дитини поза медичним закладом:

    • довідки лікаря, який подав допомогу при пологах,
    • у разі народження дитини вдома без медичної допомоги факт і час народження повинні бути підтверджені підписом двох свідків, присутніх при пологах, із зазначенням їхніх прізвищ, імен та по батькові, місця проживання і документів, що посвідчують їх особи, у графі» документи, що підтверджують факт народження дитини, а також медичним документом про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (приватного лікаря).

    2. Паспортних документів, що посвідчують особи батьків (одного з батьків). Якщо документ, який посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред'явлений, то відомості про другого з батьків у даному випадку зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб.

    3. Документа, який є підставою внесення відомостей про батька (свідоцтво про шлюб, заява матері, заява батька про визнання батьківства, спільна заява матері та батька дитини, якщо батьки не перебувають у шлюбі, спільна заява матері та її чоловіка про невизнання чоловіка батьком дитини, спільна заява батька дитини та чоловіка, який перебуває у шлюбі з її матір'ю).

    Якщо наразі перебуваєте в україні, зверніться до органів РАЦС.

    Малик Олександр Володимирович

    Одночасно із заявою про державну реєстрацію народження (усною або письмовою) для проведення державної реєстрації народження дитини подається:

    • паспорт заявника, якщо заявниками є не її батьки;
    • документ, який підтверджує факт народження – медичний документ, виданий закладом охорони здоров'я;
    • паспорти батьків або одного з них;
    • документ, що підтверджує походження дитини від батька (свідоцтво про шлюб або спільна заява матері та батька дитини або заява матері)
    • За відсутності документа закладу охорони здоров’я або медичної консультативної комісії, підставою для реєстрації народження є рішення суду про встановлення факту народження.

    Якщо реєстрація народження провадиться не батьками, а іншою особою, то заявник повинен подати паспорт або паспортний документ, що посвідчує його особу.

    Батько й мати, які перебувають у шлюбі між собою, записуються батьками дитини в актовому записі про народження за заявою будь-кого з них.

    Дружина і чоловік мають право подати спільну заяву про невизнання чоловіка батьком дитини. У цьому разі запис про батька робиться за заявою матері.

    Якщо батьки не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі медичного документа про народження, виданого закладом охорони здоров'я про народження нею дитини, а походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини, за заявою чоловіка, який вважає себе батьком дитини, за спільною заявою батька дитини та чоловіка, який перебуває у шлюбі з її матір'ю.

    Спільна заява матері та батька, які не перебувають у шлюбі між собою, може бути подана до консульської установи України як після, так і до народження дитини. У разі подання такої заяви до народження дитини до неї додається документ медичного закладу про вагітність жінки.

    Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою за умови нотаріального засвідчення справжності підпису заявника на цій заяві.

    У цих випадках при складанні актового запису про народження дитини прізвище дитини вказується за прізвищем матері, а по батькові і відомості про батька - відповідно до спільної заяви про визнання батьківства. Якщо батьки (батько) бажають присвоїти дитині прізвище батька, то воно виправляється в актовому записі про народження на підставі вищезазначених документів.

    Якщо мати дитини не перебуває у шлюбі та немає спільної заяви батьків, заяви батька про визнання батьківства, спільної заяви батька дитини та чоловіка, який перебуває у шлюбі з її матір'ю, то за заявою матері прізвище батька дитини зазначається за прізвищем матері, а ім'я та по батькові - за бажанням матері.

    Якщо реєстрація народження дитини провадиться за заявою іншої особи, а мати дитини на момент її народження у шлюбі не перебувала, то відомості про батьків записуються за вказівкою цієї особи. Надалі при незгоді матері дитини з унесеними в актовий запис про народження відомостями про батька дитини виправлення провадяться згідно з Положенням про порядок зміни, доповнення, поновлення, анулювання актових записів цивільного стану.

    Якщо в актовому записі про народження відсутні відомості про батька дитини, то вони можуть бути внесені до нього за письмовою заявою матері, опікуна, піклувальника або самої повнолітньої дитини в порядку, передбаченому Положенням про порядок зміни, доповнення, поновлення, анулювання актових записів цивільного стану.

    Якщо мати, яка перебуває у зареєстрованому шлюбі, при реєстрації народження дитини заявляє, що її чоловік не є батьком дитини, і у зв'язку з цим просить не вказувати його батьком в актовому записі про народження дитини, то її прохання може бути задоволене тільки за наявності письмової заяви самої матері та її чоловіка про невизнання його батьком дитини.

    Якщо громадянин, який перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, не може особисто з'явитись до дипломатичного представництва чи консульської установи для подання такої заяви, то його заява, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідчена і яка підтверджує, що він не є батьком дитини, може бути подана через представника.

    Якщо батьки мають спільне прізвище, то це прізвище присвоюється і дітям.

    При різних прізвищах за письмовою згодою батьків дитині присвоюється прізвище батька чи матері або подвійне прізвище, утворене шляхом з'єднання їхніх прізвищ. За відсутності згоди дитині присвоюється прізвище на підставі рішення суду. У заяві про присвоєння дитині подвійного прізвища батьки зазначають, з якого прізвища - батька чи матері – повинно починатися прізвище дитини.

    Припинення шлюбу між батьками не спричиняє зміни прізвища дитини.

    Ім'я дитини визначається за згодою батьків. Ім'я дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, у разі відсутності добровільного визнання батьківства, визначається матір'ю дитини.

    При реєстрації народження іншою особою ім'я дитини присвоюється за її вказівкою.

    При реєстрації народження дитині може бути присвоєно не більше двох імен, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належать мати і (або) батько.

    У разі відсутності при реєстрації народження згоди батьків щодо присвоєння імені спір вирішується судом.

    По батькові дитині присвоюється за іменем батька.

    Якщо батько має подвійне ім'я, то по батькові дитині присвоюється за одним з них на вибір батьків. На прохання батьків по батькові може також утворюватись згідно з національними традиціями або не присвоюватись взагалі.

    У разі реєстрації народження дитини у громадян, у національній традиції яких немає звичаю зазначати по батькові, в актовому записі та свідоцтві про народження дитини мають записати лише її прізвище та ім'я.

    По батькові дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, за умови, що батьківство щодо дитини не визнано, визначається за іменем особи, яку мати дитини назвала її батьком.

    Відомості про дітей, які народилися від шлюбу громадян України з іноземними громадянами або особами без громадянства, уносяться на прохання одного з батьків лише в паспортний документ громадянина України.

    Після реєстрації народження батькам дитини видається довідка для виплати допомоги, про що робиться відповідна відмітка і проставляється підпис заявника.

    Гончаренко Константин
    25%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Для реєстрації дитини у віці 1 рік і старше Подається медичне свідоцтво про народження та медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу. Медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу заповнюється лікарем, під наглядом якого перебуває новонароджений, і засвідчується підписом керівника установи охорони здоров'я та круглою печаткою установи.

    Якщо дитина народилася в іншій країні Батьки можуть зареєструвати дитину в компетентному органі цієї держави або ж в дипломатичній або консульській установі України в країні перебування.

    Підставою для проведення державної реєстрації новонародженого в Україні є медичний документ іншої держави, що підтверджує факт народження дитини, належним чином легалізований, завізований, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    Але і при відсутності перерахованих вище документів батькам не варто впадати у відчай. Реєстрація народження дитини може бути проведена на підставі судового рішення про встановлення факту народження дитини його матір'ю.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    15%

    Закон Украины "Про громадянство України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14):

    "Стаття 7. Набуття громадянства України за народженням

    Особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України...

    Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.".

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00):

    "II. Загальні норми державної реєстрації актів цивільного стану

    1. Загальний порядок державної реєстрації актів цивільного стану...

    6. Документи, складені іноземною мовою, подаються для державної реєстрації актів цивільного стану разом з їх перекладами на українську мову, засвідченими в установленому порядку.

    7. Документи, видані компетентними органами іноземних держав на посвідчення актів цивільного стану, здійснених поза межами України за законами відповідних держав щодо громадян України, іноземців і осіб без громадянства, визнаються дійсними в Україні за наявності легалізації, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України...

    III. Державна реєстрація окремих актів цивільного стану

    1. Державна реєстрація народження фізичної особи та її походження...

    2. Підставами для проведення державної реєстрації народження дитини є:...

    Якщо реєстрація народження дитини, народженої в іншій державі, не була проведена компетентним органом такої держави або дипломатичним представництвом чи консульською установою України, підставою для проведення державної реєстрації в Україні є медичний документ іншої держави, що підтверджує факт народження дитини, належним чином легалізований, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    Ці документи подаються до органу державної реєстрації актів цивільного стану, де реєструється народження. При відсутності підстав для державної реєстрації народження, визначених у цьому пункті, державна реєстрація народження проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження даною жінкою. Для розгляду відповідної справи у суді орган державної реєстрації актів цивільного стану на прохання заявника складає письмову відмову у проведенні державної реєстрації народження (додаток 1), у якій викладає причини неможливості проведення такої реєстрації...

    4. Якщо державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем проживання батьків чи одного з них, то за їх бажанням місцем народження дитини в актовому записі про народження може бути визначене фактичне місце її народження, підтверджене одним із документів, передбачених у пункті 2 цієї глави, або місце проживання батьків чи одного з них...

    Орган державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в державній реєстрації народження, мотивуючи відмову доцільністю провести її в іншому органі державної реєстрації актів цивільного стану...

    8...Державна реєстрація народження може проводитися за заявою, поданою в електронній формі батьком або матір’ю дитини, яких ідентифіковано шляхом використання кваліфікованого електронного підпису, електронної системи ідентифікації «Bank ID» чи засобу ідентифікації особи, який дає можливість однозначно ідентифікувати заявника...

    У разі якщо заяву про державну реєстрацію народження подано в електронній формі, у центрі надання адміністративних послуг або у закладі охорони здоров’я актовий запис про народження складається без присутності заявника. Про особливості проведення такої державної реєстрації народження проставляється відповідна відмітка у графі «Для відміток» актового запису про народження..."

    Токмач Галина Николаевна
    10%

    Здравствуйте. Вам нужно обратиться в посольство или консульство Украины в той стране, где родился ребенок.

    Для регистрации ребенка нужно предоставить:

    1. медицинский документ о рождении (легализированный (апостиль) + нотариально заверенный);
    2. паспорта обоих родителей;
    3. свидетельство о браке родителей (либо обоюдное заявление о признании себя родителями ребенка).

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України