Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 10 июля 2020, вопрос №24055

вступить в наследство

Подскажите могу ли я как дочь оспорить завещание отца после его смерти если оно составлено на чужого человека

Ответы юристов (2)

    Костюк Любовь Тарасовна

    Подскажите могу ли я как дочь оспорить завещание отца после его смерти если оно составлено на чужого человека

    Добрый вечер. Оспорить конечно можете, если у вас есть основания для этого. Завещание наследодателя может оформить на любого человека, не зависимо от родственных связей, он вправе распоряжаться своим имуществом на свое рассмотрение.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Марино!

    Згідно зі статтею 1233 Цивільного кодексу України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

    Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Заповідач може без зазначення причини позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом, у цьому разі така особа не може одержати право на спадкування.

    Звичайно Ви маєте право оскаржити заповіт до суду. Така можливість прямо передбачена частиною 2 статті 1257 ЦКУ, яка передбачає, що за позовом заінтересованої особи суд визнає заповіт недійсним, якщо буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі. Однак важливо, оспорити заповіт та визнати його недійсним з причин того, що він складений на іншу особу (не на Вас конкретно у цьому випадку), є неможливим!

    Основною підставою для оспорювання заповітів в сучасній судовій практиці є порок волі та/або волевиявлення заповідача. Доказом у цій категорії справ, для встановлення психічного стану спадкодавця на момент підписання заповіту, який би давав підстави вважати, що особа не розуміла значення своїх дій та не могла керувати ними на момент складання заповіту, буде висновок посмертної судово-психіатричної експертизи, яку призначає суд за клопотанням однієї із сторін - учасників процесу. В окремих випадках судом також призначається почеркознавча експертиза.

    Загалом правові підстави оскарження законодавством передбачені. На практиці звичайно це питання виглядає достатньо складно та вимагає багато часу.

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України