Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 14 июля 2020, вопрос №24305 250₴

Дубликат ИНН для 14-ти летнего, что бы получить id-паспорт.

Добрый день! Может ли один из родителей получить дубликат (оригинал утерян) ИНН своего ребёнка(14 лет), данное ИНН нужно для получения ID-паспорта. Обратились в Налоговую (был отец со своим паспортом и оригинал Свидетельства о рождении), получили отказ, основанием назвали , что совершеннолетний должен с паспортом уже получить свой дубликат ИНН. Смешно, но что бы получить id-паспорт нужен ИИН. Получился замкнутій круг. Что делать? Подскажите пожалуйста.

Ответы юристов (29)

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня! Щоб відновити втрачену або пошкоджену карточку платника податків, потрібно звернутися до найближчої податкової за місцем прописки або за місцем отримання доходів і написати заяву з проханням про видачу такого дубліката.

    Дублікат картки видається безкоштовно і єдина відмінність від оригіналу - на новій картці буде стояти відмітка «ДУБЛІКАТ»

    Як правило, картку можна отримати в день звернення, але в деяких випадках, якщо вказати неправильні дані, отримання дубліката може зайняти до 10 днів.

    Необхідні документи

    • документ, що посвідчує особу заявника (власний паспорт батьків чи опікунів дитини);
    • свідоцтво про народження дитини;
    • форма 1ДР – заява, де міститься інформація про П.І.Б., дату та місце народження неповнолітньої особи, для якої буде видано ІПН.
    • Відмова податкової неправомірна, зверніться із скаргою до керівництва.
    • Оксана Клиент 3 года назад

      Они говорят, что это уже полнолетний, 14 лет и 2 месяца, и он должен иметь паспорт для получения дубликата ИНН

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий день.

    Відповідно до розділу 7 п. 4 ПОЛОЖЕННЯ про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків- Облікові картки № 1ДР малолітніх осіб (до 14 років) подаються одним із батьків (усиновителем, опікуном, піклувальником) за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного із батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника). Якщо свідоцтво про народження дитини видане не українською мовою, необхідно подати засвідчений в установленому законодавством порядку переклад такого свідоцтва українською мовою (після пред’явлення повертається) та його копію.

    Тобто, як батьки, Ви мали би право звертатися до податкової служби, якщо сину було б до 14 років. Оскільки йому наразі вже є 14, то звернутися до податкової може або повнолітня особи самостійно або через представника (довіреність).

    • Оксана Клиент 3 года назад

      Ребёнку уже 14 лет и два месяца

    Оксана Клиент 3 года назад

    Ребёнку уже есть 14 лет(исполнилось 08.05.2020г) ИНН оформила после рождения в 2006 году, но он утерян, и налоговая говорит что он уже совершеннолетний!

    • Савченко Олександр
      20%
      Савченко Олександр 3 года назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Общаться в чате

      Добрий день, Оксано!

      У 14 років особа має статус неповнолітнього.

      Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n213):

      Стаття 32. Неповна цивільна дієздатність фізичної особи у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років

      1. Крім правочинів, передбачених статтею 31 цього Кодексу, фізична особа у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років (неповнолітня особа) має право:

      Стаття 34. Повна цивільна дієздатність

      1. Повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття).

      Закон України "Про громадянство України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14#Text):

      Стаття 1. Визначення термінів

      дитина - особа віком до 18 років;

      Закон України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5492-17#Text):

      Стаття 21. Паспорт громадянина України

      1. Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

      2. Кожен громадянин України, який досяг чотирнадцятирічного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України.

      Оформлення, видача, обмін паспорта громадянина України, його пересилання, вилучення, повернення державі та знищення здійснюються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

      7. До паспорта громадянина України вноситься така інформація:

      1) назва держави;

      2) назва документа;

      3) ім'я особи;

      4) стать;

      5) громадянство;

      6) дата народження;

      7) унікальний номер запису в Реєстрі;

      8) номер документа;

      9) дата закінчення строку дії документа;

      10) дата видачі документа;

      11) уповноважений суб'єкт, що видав документ (код);

      12) місце народження;

      13) відцифрований образ обличчя особи;

      14) відцифрований підпис особи;

      15) податковий номер (реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків) або повідомлення про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган). У разі наявності повідомлення про відмову від реєстраційного номера облікової картки платника податків проставляється слово "відмова".

      ПОРЯДОК оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затверджений постановою Кабінету Міністрів Українивід 25 березня 2015 р. № 302 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/302-2015-%D0%BF#Text):

      1. Паспорт громадянина України (далі - паспорт) є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

      2. Паспорт виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій.

      3. Кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, зобов’язаний отримати паспорт.

      7. Оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін та видача паспорта здійснюються:

      1) особі, яка досягла 14-річного віку, - на підставі заяви-анкети, поданої нею особисто;

      9. За оформлення паспорта вперше адміністративний збір не справляється.

      16. ДМС має право отримувати інформацію про особу з наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій, в обсязі, необхідному для ідентифікації особи у зв’язку з оформленням (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміном паспорта.

      19. Документи для оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта подаються до центрів надання адміністративних послуг, державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС, і його відокремлених підрозділів (далі - уповноважені суб’єкти), територіальних органів та територіальних підрозділів ДМС.

      Враховуючи вищезазначене, для отримання ID-паспорту вашому сину непотрібно мати на руках картку з ІПН або дублікат цієї картки, так як по-перше, її пред'явлення не передбачено законодавством, а по-друге, інформація про податковий номер вашої дитини міститься в Державному реєстру фізичних осіб - платників податків.

      Більше того, вашій дитині необов'язково отримувати дублікат картки платника податків, так як інформація про ІПН вашого сина буде занесена до ID-паспорту.

      А тому, Вам достатньо разом із сином звернутися в Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) або до територіального підрозділу Державної міграційної служби за місцем проживання для отримання ID-паспорту

      Всього доброго!

      Успіхів Вам!

    Савоста   Ірина   Михайлівна

    Доброго дня. Будь-яка фізична особа, незалежно від віку і від того, чи є резидентом, може безкоштовно протягом 5-ти робочих днів отримати РНОКПП (ІПН).

    Отримати РНОКПП (ІПН) online

    РНОКПП (ІПН) можна отримати за допомогою порталу державних послуг igov.gov.ua! Для цього перейдіть за посиланням та виберіть свій регіон і заповніть поля, дотримуючись підказок на екрані.

    Отримати РНОКПП (ІПН) одночасно з оформленням першого паспорту offline (Послуга ID-14)

    ID-14 — це комплексна послуга, яка дозволяє одночасно оформити перший паспорт з номером платника податків.

    Отримати паспорт потрібно протягом місяця з моменту досягнення 14 років. Під час особливого правового режиму на зразок карантину чи надзвичайного стану, цей термін не враховується, ви можете оформити паспорт вже після його закінчення.

    Потрібно звернутись за зареєстрованим місцем проживання до: Державної міграційної служби, деяких Центрів надання адміністративних послуг або центрів “Паспортний сервіс”

    Необхідні документи:

    • свідоцтво про народження;
    • довідка про реєстрацію місця проживання;
    • паспорт одного з батьків чи інший документ, що посвідчує особу батька чи матері та підтверджує громадянство України на момент народження дитини. Якщо таких документів немає, або хоча б один із батьків був іноземцем чи особою без громадянства, подайте довідку про реєстрацію особи громадянином України.

    Подання заяви: ~ 15 хвилин

    Вартість: безкоштовно; у разі звернення до “Паспортного сервісу” послуга коштуватиме 400 грн

    Результат: за 20 робочих днів ви отримуєте ID-картку з номером картки платника податків, що дійсна 4 роки. Номер картки платника податків не змінюється.

    Отримати РНОКПП (ІПН) offline

    Якщо у Вас немає можливості, скористатися послугами реєстрації індивідуального податкового номера на порталі, Вам необхідно звернутися до територіального органу Державної податкової адміністрації України (податкова):

    • за місцем проживання;
    • за місцем отримання доходів.

    При відсутності реєстрації місця проживання: до податкової за місцем отримання доходів.

    Ці вимоги стосуються всіх, хто подає документи незалежно від того, подає він свої документи чи виступає чиїмось представником.

    РНОКПП (ІПН) може отримати:

    1. Повнолітній громадянин України.
    2. Батько (опікун) для дитини.
    3. Нерезидент для сплати податків в Україні.
    4. Законний представник або уповноважена особа.
    5. Громадянин України за допомогою пошти, якщо він знаходиться за кордоном.

    Щоб дізнатися, які саме документи необхідні для присвоєння РНОКПП (ІПН), перейдіть сюди.

    Щоб отримати довідку про присвоєння індивідуального податкового номера, будуть потрібні такі документи:

    Перелік документівДля повнолітнього громадянина України
    • облікова картка відповідно до форми № 1ДР (вона ж є заявою);
    • Паспорт (копія) або інший документ, здатний засвідчити особу (прізвище, ім'я, по батькові, дату і місце народження, місце проживання, громадянство).
    Для дитини (подаються батьками, опікуном)
    • облікова картка відповідно до форми № 1ДР (вона ж є заявою);
    • Копія паспорта одного з батьків (опікуна);
    • Копія свідоцтва про народження дитини.

    Примітка: якщо документи подаються опікуном, необхідно додати рішення про встановлення опіки.

    Для іноземців
    • облікова картка відповідно до форми № 1ДР (вона ж є заявою);
    • Паспорт (копія) або інший документ, здатний засвідчити особу (прізвище, ім'я, по батькові, дату і місце народження, місце проживання, громадянство).
    Для законного представника або уповноваженої особи
    • облікова картка відповідно до форми № 1ДР (вона ж є заявою);
    • Паспорт довірителя;
    • Паспорт (копія) або інший документ, здатний засвідчити особу (прізвище, ім'я, по батькові, дату і місце народження, місце проживання, громадянство).
    Для отримання ІПН поштоюЯкщо ви за кордоном, можна подати документи поштою на адресу Міністерства доходів і зборів України:
    • облікова картка відповідно до форми № 1ДР (вона ж є заявою), підписана і завірена місцевим дипломатичним представництвом;
    • Ксерокопія паспорта з чітким зображення документа.

    Примітка Якщо який-небудь з документів, що подаються виданий не на українській мові, до нього необхідно додати:

    • завірений в установленому законодавством порядку перекладу на українську мову (після пред'явлення повертається);
    • копію перекладу.
    Результат реєстрації індивідуального податкового номера

    Після реєстрації, видається картка платника податків у вигляді документа, який включає в себе такі реквізити:

    • П.І.Б одержувача;
    • дату народження;
    • дата постановки на облік у податковій службі;
    • сам реєстраційний номер облікової картки платника податків громадянина;
    • підпис представника та печатка організації місцевого податкового органу.

    Картка видається тільки при пред'явленні оригіналу документа, що встановлює особу зареєстрованої особи. Якщо реєстрація проводилась законним представником, то необхідний і документ представника.

    На Ваше прохання дані про присвоєння РНОКПП (ІПН) можуть бути внесені в паспорт.

    Коли Вам можуть відмовити в реєстрації РНОКПП (ІПН)

    Відмова можлива тільки, якщо подані дані містили в собі помилки або неточності. Якщо є можливість внести коректування в документи, послуга буде надана, але термін обробки заяви може збільшитися до 10 робочих днів від дати, зазначеної в заяві.

    Ступакова Вікторія Ігорівна
    16%

    Добрий день! Відповідно п. 7 розділу 7 ПОЛОЖЕННЯ про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків

    "За зверненням фізичної особи, її представника контролюючий орган видає документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі (картка платника податків (додаток 3)), відповідно до порядку, визначеного цим Положенням (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті). У такому документі зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків."

    Враховуючи, що ваш син є неповнолітнім і відповідно до ст. 19 Податкового кодексу України "19.2. Представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов'язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності.", а відповідно до ЦПК України та КАСУ саме батьки є представниками неповнолітньої особи за законом, то ви маєте право звернутись за отриманням дублікату довідки до податкової служби, надавши документи, що це засвідчують. тобто ваш паспорт та свідоцтво про народження дитини. Рекомендую звертатись письмово.

    Ковальчук Владимир
    16%

    Согласно действующего законодательства, после исполнения 14 лет нужно обязательно успеть получить паспорт в срок до 1 (одного) месяца. Превышение указанного срока является нарушением, ответственность за которое предусмотрена статьей 197 Кодекса Украины об административных правонарушениях Штраф за отсутствие паспорта по ст. 197 КУоАП может быть наложен в любом возрасте, но только при условии повторного совершения правонарушения на протяжении года (если гражданин уже привлекался к ответственности по указанной статье, но паспорт так и не получил). Размер штрафа в таком случае составляет от 17 до 51 гривны.Процедура подачи заявления на получение «АйДи» паспорта в 14-летнем возрасте:

    • визит в ЦНАП или ГМС
    • заполнение анкеты-заявления
    • подача полного пакета документов

    Обратите внимание, что анкету-заявление на паспорт должен заполнять сотрудник, который принимает документы (это входит в его функциональные обязанности).

    Стоимость паспорта: «АйДи» карта, которая оформляется впервые, выдается ребенку бесплатно.

    Срок выдачи биометрического паспортного документа не должен превышать 20 рабочих дней с момента подачи в ЦНАП или ГМС заявления-анкеты.

    Термин действия паспорта, полученного в 14 лет, составляет 4 (четыре) года.Одновременно с первым оформлением id-паспорта в возрасте от 14 до 18 лет можно автоматически получить идентификационный код (такая возможность предусмотрена Постановлением КМУ № 691). Чтобы оформить ИНН вместе с «АйДи» паспортом в 14 лет нужно зарегистрироваться в Государственном реестре физических лиц — плательщиков налога. Однако, в соответствии с Порядком предоставление комплексной услуги «еМалятко», такая регистрация производится без необходимости заполнения учетной карточки физлица-плательщика налога. Инициатор процедуры упрощенного оформления документов: портал госуслуг «Дия».

    Для получения идентификационного налогового номера совместно с биометрическим паспортом в 14-летнем возрасте требуется подтвердить согласие ребенка на присвоение ИНН (для этого нужно подать письменное заявление). После получения согласия Центр предоставления административных услуг запрашивает информацию из Единого государственного демографического реестра, затем вносит её в Госреестр физических лиц-плательщиков налога и присваивает ребенку идентификационный код (этот номер записывается на электронный чип). Таким образом происходит одновременное получение ИНН и ID-карты.

    С учетом норм действующего законодательства, оптимальный возраст для получения ребенком ИНН — 14 лет (раньше идентификационный налоговый номер ребенку обычно не нужен).https://lawportal.com.ua/

    • Оксана Клиент 3 года назад

      Что произойдёт если выясниться что у ребёнка уже есть ИНН, да оно было оформлено без его согласия, можно ли его считать неправомерным.

      • Ковальчук Владимир

        Что произойдёт если выясниться что у ребёнка уже есть ИНН, да оно было оформлено без его согласия, можно ли его считать неправомерным. Да успокойтесь ничего не будет ИНН можно и в 5 лет присвоить.Оно присваевается один раз в жизни.Идите в цнап и подавайте документы на ай ди карту пусть посмотрят по реестру При наличии свидетельства о рождении и паспорта родителей(ля) закон не запрещает оформлять номер для детей. Я не понимаю ваших работников Никакой проблемы не вижу.

    Жупинский Николай Андреевич
    16%

    Прежде чем обращаться к руководству ДПС с жалобой на неправомерные действия попробуйте обратиться за выдачей дубликата справки еще раз, но теперь вместе с сыном, как того требует налоговая. Предоставить при этом оригинал свидетельства о рождении ребенка и свой паспорт , объяснив при этом, что штраф за несвоевременное получение паспорта ребенком ВЫ заплатите при оформлении паспорта, но для его получения нужен дубликат справки о присвоении кода. Должно сработать. В случае же отказа выдать дубликат справки требуйте оформить отказ в письменном виде для последующего его отказа в ДПС или в суд, так как без справки о присвоении кода паспорт ребенку не выдадут, а значит отказ налоговой неправомерен.

    • Оксана Клиент 3 года назад

      Спасибо большое

    Бондарь Владимир Борисович
    12%

    Здравствуйте, Оксана! Действително, на первый взгляд получается замкнутый круг. В соответствии с п.8. ПОЛОЖЕННЯ про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків"Відомості з Державного реєстру надаються контролюючим органом особисто фізичній особі або її представнику за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу, та довіреності (для представника), про що робиться відповідний запис в журналі надання відомостей за формою, наведеною в додатку 17 до цього Положення". Конечно, Вы являетесь ЗАКОННЫМ представиетелем своего ребенка, но объяснить это клерку, сидящему в налоговой и который читает только свое "положення" бывает сложно.

    Но я так понимаю, что вопрос ведь не в справке о присвоении РНОКПП, а вопрос в получении паспорта ребенком. Так вот. Попробуйте схитрить. Ведь Вы (точнее Ваш ребенок) могли и не получать ИНН. Как указано на сайте миграционной службы, справка о присвоении подается при его (номера) наличии. Цитирую: "- довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття (за наявності). УВАГА! Оформлення цієї довідки можна здійснити одночасно з подачею документів на оформлення ID-картки, повідомивши працівника територіального підрозділу ДМС (послуга ID-14)." Ссылка на сайт https://dmsu.gov.ua/poslugi/pasport-gromadyanina-ukrajni/id-vidacha-pasporta-gromadyanina-ukrajni-u-formi-kartki-po-dosyagnennyu-14-richnogo-viku-vpershe.html

    Таким образом, идите в паспортный подавайте все необходимые документы и сообщайте, что ИНН (довідки) у ребенка нет и просите работника паспортного ее оформить. Вуаля!

    • Оксана Клиент 3 года назад

      Спасибо, была у меня такая мысль, наверное так и поступлю. А не получиться так что потом у него будет два ИНН, я оформила заяву на 1545 и её приняли)). Или первая аннулируется автоматически при присвоении второго ИНН?

    Жупинский Николай Андреевич

    идентификационный номер присваивается человеку один раз на всю жизнь, так что новый код Вашему ребенку уж точно не присвоят. Единственный минус, что направив запрос в налоговую и получив ответ о том, что код уже присваивался, могут потребовать все таки оригинал справки. Но попробовать стоит. Впрочем, можете и мой вариант с повторным обращением за справкой, но только вместе с ребенком попробовать.

    • Оксана Клиент 3 года назад

      а то что ребёнок не подписывал согласия на присвоение ему ИНН, можно ли это считать как не правомерным, и он ведь может вообще отказаться от ИНН(по религиозным соображения, ну припустим), и может сказать что мама сама приняла за меня решение)

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте.

    "Необхідні документи

    ...

    - довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття (за наявності). УВАГА! Оформлення цієї довідки можна здійснити одночасно з подачею документів на оформлення ID-картки, повідомивши працівника територіального підрозділу ДМС (послуга ID-14)."

    https://dmsu.gov.ua/poslugi/pasport-gromadyanina-ukrajni/id-vidacha-pasporta-gromadyanina-ukrajni-u-formi-kartki-po-dosyagnennyu-14-richnogo-viku-vpershe.html

    • Оксана Клиент 3 года назад

      звонила, консультировалась , сказали что без дубликата ИНН можете не подавать документы на id. Это трэш), люблю Украину). Инн был оформлен, оригинал утерян, дубликат не выдают

      • Сергеев Артем
        Сергеев Артем 3 года назад

        Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

        Общаться в чате

        "звонила, консультировалась , сказали что без дубликата ИНН можете не подавать документы на id. Это трэш), люблю Украину). Инн был оформлен, оригинал утерян, дубликат не выдают"

        Согласен, как говорят - это Украина.

        Я б посоветовал подавать все-таки документы на паспорт, и в случае отказа - требовать письменные обоснования.

        Также обратитесь за дубликато вместе с ребенком (вдвоем подпишите заявление) и приложите копии свидетельства о рождении и своего паспорта, и в случае отказа требуйте письменные основания.

        (Согласно ГК - Вы официальный представитель ребенка, а кодекс "выше" постановлением и инструкций).

        Потом на основании отказов обращаться в суд (просить суд взыскать судебный сбор с ответчика).

    Бондарь Владимир Борисович

    Насколько я знаю, когда-то разговаривал с компьютерщиком из налоговой, номер присваевается человеку уникальный исходя из даты его рождения, а не времени обращения за присвоением. В любом случае у паспортного есть интеграция с реестром налоговой и при заполнении данных все подтянется. Вообще бумажки это анахронизм.

    • Оксана Клиент 3 года назад

      да , но он существует. всё регистрируем в эл.виде, но распечатать в 3-х экз. нужно и предоставить)). Т.е. говорить что нет ИНН тоже нет смысла получается, либо ЗАПАМЯТОВАЛА что регистрировала)

      • Адвокат Евгений Александрович
        12%

        Оксана!

        У Вас уже есть официальный отказ, паспорт гражданина Украины в форме lD-карточки не выдадут без ИНН, а ИНН не выдают без паспорта гражданина Украины в форме lD-карточки, так как ребёнку уже есть 14 лет, но при этом Вам нужна не новая регистрация, а дубликат, то есть данные, которые уже есть в Государственном реестре физических лиц-плательщиков налогов.

        В связи с этим, предлагаю Вам такие варианты:

        1) направить информационный запрос от имени ребёнка в налоговую службу, миграционную службу и Центр предоставления административных услуг, по месту регистрации, с изложением всех обстоятельства дела, с приложением копий документов: свидетельства о рождении, ИНН (при наличии копии ИНН того, что был утерян), отказа налоговой службы (срок рассмотрения до 30 дней) или по договору с адвокатом, адвокатский запрос (срок рассмотрения 5 рабочих дней), с требованием предоставления информации и алгоритма действий в виду отказа и возникшей ситуации, кроме того, в налоговую службу, в соответствии со статьей 52 Налогового кодекса Украины, бесплатную индивидуальную налоговую консультацию:

        http://kyiv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv1/prin...

        2) В случае отсутствия предложений со стороны указанных органов, согласно пункта 1), на отказ налоговой службы, подавать жалобу начальнику управления налоговой службы, с приложением копий документов, для проведения проверки и принятия мер реагирования.

        3) В случае отсутствия предложений со стороны указанных органов, согласно пункта 1), на отказ налоговой службы, подавать административный иск в Окружной административный суд г.Киева, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины.

        Отказаться от ИНН, будет безосновательно, так как он был получен на законных основаниях, о чем есть данные в Государственном реестре физических лиц-плательщиков налогов, кроме того, возможно до этого времени, данный ИНН, был использован при проведении определенных действий.

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

    Жупинский Николай Андреевич

    Идите вместе с ребенком за получением дубликата справки и в случае отказа, требуйте отказ в письменной форме. После этого жалобу в ДПС или сразу в суд. Но думаю, что когда ВЫ придете за справкой с ребенком то Вам ее выдадут.

    Вариант с отказом ребенка от уже присвоенного кода также вполне реален. Это его право, но для этого ему надо обратиться в налоговую, а там снова потребуют паспорт. Поэтому не стоит распыляться на варианты, а все таки пробовать получить справку и в случае отказа в выдаче дубликата - обжаловать отказ.

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Чтобы получить налоговый номер(ИНН /РНОКПП) для несовершеннолетнего, нужно предоставить:

    • свидетельство о рождении ребенка;
    • паспорт одного из родителей.

    Для его получения необходимо обратиться в ближайший отдел налоговой службы.(ДПСУ)

    Чтобы восстановить ИНН. необходимо:

    • обратиться в орган налоговой службы Украины по месту проживания;
    • предъявить паспорт или другой документ, содержащий данные о дате и месте рождения;(СВИДЕТЕЛЬСТВО О РОЖДЕНИИ РЕБЕНКА)
    • написать заявление о восстановлении идентификационного кода.

    Получают дубликат ИНН через 5 дней после поступления заявления в территориальную инспекцию.(ДПСУ)

    Паспорт граждане Украины получают при достижении - 14 лет, что бы его получить необходимо вместе с ребенком обратиться в налоговую службу по месту регистрации , Вам выдадут копию этой справки о присвоении ИНН(номер присваивается один раз в жизни, он не изменяется- копии справки выдаются при необходимости с надписью дубликат, который имеет силу оригинала).

    Далее ребенок обращается с этой справкой в ЦНАП и ему оформляют паспорт в форме карточки согласно правил.

    Возраст совершеннолетия в Украине - 18 лет, но паспот нужно получить в 14 лет(дается месяц на его получение со дня достижения указанного возраста).

    За нарушение сроков получения документа предусмотрен админ штраф , согласно ст. 197 КУпАП .

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрый вечер, Оксана!

    У Вас уже есть официальный отказ, паспорт гражданина Украины в форме lD-карточки не выдадут без ИНН, а ИНН не выдают без паспорта гражданина Украины в форме lD-карточки, так как ребёнку уже есть 14 лет, но при этом Вам нужна не новая регистрация, а дубликат, то есть данные, которые уже есть в Государственном реестре физических лиц-плательщиков налогов.

    В связи с этим, предлагаю Вам такие варианты:

    1) направить информационный запрос от имени ребёнка в налоговую службу, миграционную службу и Центр предоставления административных услуг, по месту регистрации, с изложением всех обстоятельства дела, с приложением копий документов: свидетельства о рождении, ИНН (при наличии копии ИНН того, что был утерян), отказа налоговой службы (срок рассмотрения до 30 дней) или по договору с адвокатом, адвокатский запрос (срок рассмотрения 5 рабочих дней), с требованием предоставления информации и алгоритма действий в виду отказа и возникшей ситуации, кроме того, в налоговую службу, в соответствии со статьей 52 Налогового кодекса Украины, бесплатную индивидуальную налоговую консультацию:

    http://kyiv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv1/prin...

    2) В случае отсутствия предложений со стороны указанных органов, согласно пункта 1), на отказ налоговой службы, подавать жалобу начальнику управления налоговой службы, с приложением копий документов, для проведения проверки и принятия мер реагирования.

    3) В случае отсутствия предложений со стороны указанных органов, согласно пункта 1), на отказ налоговой службы, подавать административный иск в Окружной административный суд г.Киева, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины.

    Отказаться от ИНН, будет безосновательно, так как он был получен на законных основаниях, о чем есть данные в Государственном реестре физических лиц-плательщиков налогов, кроме того, возможно до этого времени, данный ИНН, был использован при проведении определенных действий.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    8%

    "ПОЛОЖЕННЯ про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1306-17):

    "...ІІ. Поняття реєстрації фізичних осіб у Державному реєстрі

    1. Усі фізичні особи - платники податків та зборів реєструються у контролюючих органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру у порядку, визначеному цим Положенням...

    VII. Порядок реєстрації фізичних осіб у Державному реєстрі (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків)

    1. Фізична особа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), яка не включена до Державного реєстру, зобов’язана особисто або через представника подати до відповідного контролюючого органу облікову картку фізичної особи - платника податків за формою № 1ДР (далі - Облікова картка № 1ДР) (додаток 2), яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу, який містить необхідні для реєстрації реквізити (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання, громадянство)..." -

    в этой части Положение обязывает граждан независимо от возраста оформить, получить документ о своем ИНН, т.е. Ваши предыдущие действия по оформлению ИНН для своего ребенка являются законными и правомерными.

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254к/96-вр), ст.19:

    "...Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України." -

    другими словами, для лиц публичного права (каким является, в частности, налоговая инспекция): "Запрещено все, что прямо не разрешено законом".

    Налоговый кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17), ст.19:

    "19.1. Платник податків веде справи, пов'язані зі сплатою податків, особисто або через свого представника...

    19.2. Представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов'язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності..." -

    в этой части, во-первых, я поддерживаю позицию коллеги Ступаковой о правомерности оформления дубликата справки о присвоении ребенку ИНН его законному представителю, т.е. родителю ребенка; во-вторых, отказ сотрудником со ссылкой на совершеннолетие ребенка незаконный - ребенок в возрасте 14 лет является несовершеннолетним; в-третьих, учитывая предусмотренную в НК возможность представительства родителя в интересах несовершеннолетнего ребенка (которому вменено в обязанность оформить ИНН!), согласно изложенному требованию Контситуции Украины - разрешено Законом.

    Подайте письменное заявление (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре) о выдаче дубликата справки о присвоении ИНН ребенку, в случае отказа - жалобу в областное управление ДФС.

    В завершение, "Вуаля" коллеги Бондаря есть подача заведомо ложных сведений (код ИНН ребенка сохранен в Госреестре).

    Костромина Виктория

    добрый день !

    паспорт - id можно получить и без Инн - ИНН просто не будет вписан в паспорт

    а чтоб получить ИНН так как паспорт выдается с 14 лет - нужен паспорт , до 14 лет - св. о рождение и паспорт одного из родителей

    оформляйте паспорт без вписанного кода

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий день!

    У Вашому випадку існує декілька виходів з ситуації, що склалася:

    - Можна надіслати у податкову заяву про видачу дублікату ІПН рекомендованим листом з повідомленням від імені дитини. Отримати дублікат потрібно, оскільки дитині вже було оформлено ІПН.

    - Подати до окружного адміністративного суду позов про зобов'язання відділ міграційної служби видати паспорт громадянина України у формі книжечки.

    Верховний Суд зазначає, що правову позицію щодо права особи на отримання паспорта в формі паспортної книжечки вже було висловлено в постанові Великої Палати Верховного Суду від 19 вересня 2018 року в зразковій справі № 806/3265/17.

    У зазначеному рішенні Велика Палата Верховного Суду констатувала, що норми Закону про єдиний державний демографічний реєстр, на відміну від норм Положення про паспорт, не тільки звужують, але фактично скасовують право громадянина на отримання паспорта у вигляді паспортної книжечки без безконтактного електронного носія персональних даних, який містить кодування його прізвища, імені та по батькові, та залишають тільки право на отримання паспорта громадянина України, який містить безконтактний електронний носій.

    На переконання Великої Палати Верховного Суду, це є безумовним порушенням вимог статті 22 Конституції, яка забороняє при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Також такий підхід не відповідає вимогам якості закону (тобто, таке втручання не було «встановлене законом»), не є «необхідним у демократичному суспільстві». Зазначене допускає свавільне втручання в право на приватне життя в контексті неможливості реалізації права на власне ім`я, що становить порушення статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

    Колегія суддів дійшла висновку, що позбавлення особи можливості отримання паспорта у традиційній формі - у вигляді книжечки, і спричинені цим побоювання окремої суспільної групи, що отримання паспорта у вигляді ID-картки може спричинити шкоду приватному життю, становить втручання держави, яке не було необхідним у демократичному суспільстві, і воно є непропорційним цілям, які мали б бути досягнуті без покладення на особу такого особистого надмірного тягаря.

    Відповідну постанову у справі № 520/4214/19 ВС прийняв 31 березня 2020 року.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України