Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 16 июля 2020, вопрос №24452

Не получаю пенсию по потере кормильца год

Получала пенсию по потере кормильца до 18 лет. После 18 (учусь на дневной форме в университете) обратилась для продления, но из пенсионного меня отправляли в органы соц обеспечения, а оттуда - обратно. У отца не было трудового стажа, но была вторая группа инвалидности и как я понимаю, пенсию получать я должна. Как мне написать заявление о компенсации выплат за год, на чьё имя писать и какие документы прикреплять к заявлению? Отец жил и погиб в одном городе, прописана и живу я в другом.

Ответы юристов (3)

    Рахманина Оксана Васильевна
    Рахманина Оксана Васильевна 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 19 лет опыта

    Доброго дня, Дарья!

    Підкажіть:

    1. яким чином ви зверталися за продовженням пенсії та в соцзахист? чи записувались попередньо на прийом, брали талон? Чи писали заяву, подавали документи, в який з органів?

    2. скільки років було вашому батьку на день смерті та скільки років він мав стажу?

    3. дата смерті вашого батька?

    4. якого місяця в якому році вам виповнилось 18 років?

    Гарного вам дня!

    • Дарья Клиент 4 года назад

      Здравствуйте! Обращалась без записи на приём, в порядке очереди. В пенсионном мои документы сначала приняли, потом отказались, сказав, что отца нет в базе. В соцзащите то же самое.

      Отцу было 46, стажа трудового - 0, но у него инвалидность в связи с болезнью, вторая группа. Дата смерти - 31.10.2013, исполнилось 18 - 07.06.2019

    Рахманина Оксана Васильевна
    Рахманина Оксана Васильевна 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 19 лет опыта

    Доброго дня!

    По-перше, з приводу пенсії та дій пенсійного фонду. Станом на дату смерті вашого батька для призначення пенсії в разі втрати годувальника стаття 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" вимагала наявності в померлого 11 років страхового стажу (для осіб віком 46 років і більше). У вашого батька немає страхового стажу, тому пенсійний фонд не міг вам призначити пенсію в разі втрати годувальника. І по сьогодні законодавча ситуація не змінилася, умови призначення пенсії в пенсійному фонді ті ж, ви на пенсію по батьку права не маєте.

    По-друге, я розумію, що в 2013 році (до 18 років) замість вас зверталася за призначенням виплат інша особа, яка діяла в в аших інтересах, але більше всього виплати вам здійснював орган соціального захисту. "Пенсію" отримувати ви не мали права, ви отримували "соціальну допомогу".

    Чому її? Тому що згідно ст. 4 Закону України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" якщо особа, яка є дитиною померлого годувальника та не має права отримувати у зв’язку з цим пенсію відповідно до закону призначається державна соціальна допомога згідно із цим Законом.

    ЇЇ розмір 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (ст. 6 цього закону).

    Допомога дитині померлого годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду допомоги надійшло не пізніше 12 місяців з дня смерті годувальника (ст. 5 закону). Потім вона призначається з дня звернення. Крім випадку навчання, але тут є вимога, щоб між закінчення одного закладу і вступу до іншого (у вашому випадку зі школи у ВУЗ) не пройшло 4 місяці.

    Оскільки ви стверджуєте, що отримували виплати до 18 років, то, по-перше, хтось в ваших інтересів звертався своєчасно за її призначенням, по-друге, в органі соціального захисту є ваша справа і в зв'язку з навчанням на денній формі у ВУЗі ви маєте право отримувати дану допомогу.

    Уточніть в особи, яка діяла в ваших інтересах в 2013 році, в якому органі соціального захисту подавалася заява. Можливо місце проживання даної сооби не співпадає з вашим та відповідно орган соціального захисту знаходиться не по вашому місцю проживання.

    Вам туди треба подати відповідну заяву разом з довідкою про ваше навчання. Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державна соціальна допомога на догляд призначаються з дня звернення за допомогою (ст. 5 Закону). Зважте, що зазвичай форма заява встановлена законодавством і треба її оформити і подати саме у встановленій формі, а не просто від руки. Бланки надають в органі соц.захисту.

    Якщо заяву не приймають, робіть собі копію довідки про навчання, а заяву та оригінал надсилайте почтою з чеком як мінімум. Взагалі, краще уточнити в посадових осіб з даною ситуацією, куди подавати заяву, в разі неспівпадання органів соцзахисту за вашим місцем проживання та проживанням особи, яка зверталась в ваших інтересах в 2013 році.

    Що стосується компенсації за минулий рік, згідно ст. 11 закону:

    Суми державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд, що призначені, але не витребувані своєчасно одержувачем, виплачуються за минулий час не більш як за 12 місяців перед зверненням за її одержанням.Суми державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд, не одержані своєчасно з вини органу, який призначає або виплачує відповідну допомогу, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком.

    Призначена вам допомога в 2013 році була припинена в зв'язку з досягненням вами 18 років. В 2019 році ви мали заново встановити своє право на її отримання, подавши відповідну заяву самостійно, а не через представника вже, з відповідними вашими документами, з довідкою навчального закладу. Без вашої заяви та довідки орган соціального захисту і не відав про те, що ви маєте право на цю допомогу. Тому, вини органу в цьому немає. І вам призначена виплата не була, і права отримати її за 12 місяців також немає.

    Лише в разі, якщо у вас є докази звернення до органу соціального захисту, можливо соцзахист веде журнали усних консультацій зі змістом ( це все можливо запросити в органі соціального захисту, якщо в них щось таке є взагалі), при цьому добре б було б якби і ВУЗ мав записи отримання довідки про навчання вами в 2019 році, чи можливо у вас є вона, як доказ що ви хотіли реалізувати своє право та брали її, можливо щось пробувати відсудити через суд. Але без доказової бази виграти справу, спираючись лише на ваші слова, не можливо, щоб не говорили вам юристи і не пропонували подати позовну заяву.

    Не було звернення від вас, не було відмови вам в призначенні допомоги, немає спору. По адміністративному судочинству, яке має бути застосовано в цій ситуації, суд вирішує лише спори. Це якщо коротко.

    Тож, відшукайте в якому органі були подані ваші документи і подавайте заяву з довідкою про навчання згідно пункту 10 цього Порядку https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/261-2005-%D0%BF#n9 . Або спробуйте подати в орган СЗ за місцем свого проживання.

    Не беруть-надсилайте поштою з чеком, і в разі відмови можна буже сміливо йти до суду, але відсужувати допомогу з дня звернення.

    Удачі вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України