Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 10 августа 2020, вопрос №26312 100₴

Чи має право сусід добудовувати балкон над нами?

Добрий день.
Купили квартиру в новобудові на 5 поверсі на етапі будництва. Забудовщик добудував 6 поверх на етапі будівництва. Але 6 поверх, забудували не весь. Саме над нашою квартірою технічне приміщення. Сусід з 6 поверху хоче добудувати собі балкон над нашим балконом, звідти прорубити вхід в технічне приміщення і використовувати площі над нашою квартирою в своїх цілях. Чи має він право будувати балкон над нашим балконом? Має право використоувати площу над нашою квартирою?

Ответы юристов (9)

    Ковальчук Владимир

    У той час, коли за незаконне перепланування доведеться заплатити практично нічого, а саме – від 17 до 51 грн, Законом №4220-17 регламентовані досить високі штрафи за самовільну прибудову об'єктів. Залежно від типу порушення штрафи для фізичних осіб становлять від 170 до 13 600 грн. Якщо порушень кілька – сума виростає до десятків, а то і сотень тисяч гривень. При незаконній прибудові боятися потрібно не тільки фінансового покарання. Якщо виявиться, що добудова балкона в конкретному випадку неможлива, наприклад, через порушення норм, об'єкт змусять повернути в первинний вигляд.Наступний момент – найневтішний – порушення конструкції будинку через самовільну прибудову (обвал, поява тріщин). Якщо ці руйнування виникнуть в результаті добудованого балкона, на який немає дозволу та проекту – власника чекає кримінальна відповідальність Щоб уникнути несприятливого розвитку подій, будувати балкон на фундаменті варто лише за фактом отримання згоди від сусідів і дозволу з ЖЕКу.

    Малиновский Влад
    25%
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Дещо незрозуміло - якщо над вашою квартирою технічне приміщення, яке не належить сусіду, яким чином він потраплятиме на балкон, який він збирається будувати. В будь-якому випадку перебудовувати та експлуатувати технічні приміщення багатоквартирного будинку ваш сусід не вправі без вашої згоди та згоди всіх інших мешканців.

    Відповідно до статті 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» допоміжними приміщенням багатоквартирного будинку є приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення).Нежитловими приміщенням є ізольовані приміщення в багатоквартирному будинку, що не належить до житлового фонду і є самостійними об’єктами нерухомого майна.

    До загальної площі житлових будинків не входить площа:

    • сходових кліток, ліфтових холів, тамбурів, загальних коридорів, вестибюлей, галерей, неопалюваних мансард, мезонінів;
    • зайнята виступаючими конструктивними елементами та опалювальними печами;
    • окремо розташованих літніх кухонь, лазень, сараїв, альтанок, а також нежитлових приміщень, зайнятих житлово-експлуатаційними організаціями, магазинами, поліклініками, аптеками, банками, відділеннями зв'язку, дитячими установами, підприємствами служби побуту тощо.
    • Згідно зі ст. 382 Цивільного кодексу України всі власники квартир і нежилих приміщень в багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку.
    • Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (в тому числі допоміжні). А право спільної сумісної власності передбачає розпорядження спільним майном за згодою всіх співвласників.Відповідно до частини першої ст. 355 Цивільного кодексу Українимайно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно). Як зазначено у частині першой ст. 5 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників.Частиною 2 даної статті передбачено, що спільне майно багатоквартирного будинку не може бути поділено між співвласниками, і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки із спільного майна багатоквартирного будинку. Абзацом шостим частини першої ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначено, що спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.
    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Юлія!

    По вашим питанням повідомляю наступне.

    1) Чи має він право будувати балкон над нашим балконом?

    Ні, він не має права самовільно будувати балкон.

    Прибудова балкону — це внесення істотних змін у конструкцію всього багатоквартирного будинку. Цю роботу неможливо виконувати без дозволу Державної архітектурно-будівельної інспекції та без погодження власників усіх суміжних квартир. Крім того, в обов’язковому порядку на такі роботи має бути виготовлено проект. В ході саме проектних робіт буде встановлено технічну можливість прибудови балкону до квартири.

    У разі початку такої прибудови Ви маєте право звернутися до Державної архітектурно-будівельної інспекції з листом-скаргою (можна в довільній формі). Інспектори з ДАБІ можуть прийти до сусіда, і якщо будівництво є самовільним — накладуть штраф на сусіда та випишуть припис про усунення порушення відповідно до вимог закону за певний термін часу.

    2) Має право використоувати площу над нашою квартирою?

    Ні, він не має такого права.

    Усе майно в будинку поза квартирами та самостійними нежитловими приміщеннями належить усім їх власникам.

    Визначення поняття спільне майно багатоквартирного будинку надано в ч. 2 ст. 382 ЦК України та продубльовано в п. 6 ч.1 ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 р. № 417-VIII. Тож відповідно до вказаних норм спільним майном багатоквартирного будинку, зокрема, є: приміщення загального користування, у тому числі допоміжні. Допоміжні приміщення багатоквартирного будинку, згідно із законом, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти й машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери й інші підсобні та технічні приміщення).

    Відповідно до ст. 369 ЦК України, співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними. Розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    15%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Согласно постановления КМУ "572 от 08.10.92 г.

    Вы можете зафиксировать все нарушения путем фото, видео фиксации составить акт о нарушениях с представителями ОСББ или ЖЕКа, далее приложив эти доказательства к письменному заявлению и направить в виде жалобы в следующие контролирующие органы:

    - Государственную архитектурно-строительную инспекцию, для проведения проверки архитектурно-строительных норм, правил и принятия мер реагирования;

    - областную администрацию или раенную для комиссионного обследования и выезда рабочей группы для принятия мер реагирования;

    - Государственную службу с чрезвычайных ситуаций, для проведения проверки , противопожарной безопасности и принятия мер реагирования;

    - ОСББ, ЖЭК для принятия мер реагирования. на имя руководителей , согласно ЗУ о Обращениях граждан ст.11 по результатам получить письменный ответ в 15-30 -ти дневной период на указаный Вами адрес.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    25%

    Добрий вечір, Юлія!

    Для того, щоб сусід міг побудувати балкон, йому треба отримати дозвільні документи.

    Так, щоб уповноважений орган видав сусіду дозвіл, йому треба подати в Центр надання адміністративних послуг пакет документів, до якого входить:
    • заява про наміри реконструювати балкон;
    • проектна документація;
    • правовстановлюючі документи на квартиру (договір купівлі-продажу тощо);
    • технічний паспорт;
    • документи, що засвідчують особу заявника (паспорт громадянина України);
    • згода всіх повнолітніх мешканців квартири на проведення робіт;
    • згода мешканців сусідніх квартир;
    • довідка з ЖЕКу.

    Лише отриманий дозвіл дає право сусіду приступати до реалізації проектної документації.

    По завершенню роботи, сусіду треба звернутися до дозвільного органу із заявою на прийом об'єкта.

    В рамках прийому реконструйованого балкона будуть присутні представники проектної організації, комунальних служб і місцевої влади.

    Якщо претензій з боку членів комісії немає, складається акт введення об'єкта в експлуатацію.

    Після цього, сусіду треба змінити правовстановлюючі документи на квартиру, адже її характеристики і площа змінилися.

    Так, Законом №4220-17 регламентовані досить високі штрафи за самовільну прибудову об'єктів. Залежно від типу порушення штрафи для фізичних осіб становлять від 170 до 13 600 грн. Якщо порушень кілька – сума виростає до десятків, а то і сотень тисяч гривень. При незаконній прибудові боятися потрібно не тільки фінансового покарання.

    Якщо виявиться, що добудова балкона в конкретному випадку неможлива, наприклад, через порушення норм, об'єкт змусять повернути в первинний вигляд.

    В зв'язку з цим, Ви маєте право не підписувати згоду, як мешканця сусідньої квартири з нижнього поверху та подавати скарги до ДАБІ, Державної служби з надзвичайних ситуацій (МНС), КМДА, з прикладанням фотознімків та відеозарису щодо будівництва сусідом балкону, для проведення перевірки та вжиття заходів реагування.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    10%

    Закон Украины "Про регулювання містобудівної діяльності" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3038-17):

    "Стаття 34. Право на виконання будівельних робіт

    1. Замовник має право виконувати будівельні роботи після:

    1) подання замовником повідомлення про початок виконання будівельних робіт відповідному органу державного архітектурно-будівельного контролю - щодо об’єктів будівництва, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1), та щодо об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта та які не потребують отримання дозволу на виконання будівельних робіт згідно з переліком об’єктів будівництва, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Форма повідомлення про початок виконання будівельних робіт та порядок його подання визначаються Кабінетом Міністрів України;

    3) видачі замовнику органом державного архітектурно-будівельного контролю дозволу на виконання будівельних робіт - щодо об’єктів, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками або підлягають оцінці впливу на довкілля згідно із Законом України "Про оцінку впливу на довкілля"...

    5. Контроль за виконанням підготовчих та будівельних робіт здійснюється органами державного архітектурно-будівельного контролю.

    6. Інформація про документ, що дає право на виконання будівельних робіт, а також відомості про клас наслідків (відповідальності) об’єкта, замовника та підрядників розміщуються на відповідному стенді, який встановлюється на будівельному майданчику в доступному для огляду місці (крім індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них).

    7. Виконання будівельних робіт без відповідного документа, передбаченого цією статтею, вважається самочинним будівництвом і тягне за собою відповідальність згідно із законом..."

    "Стаття 32. Класи наслідків (відповідальності) будівель і споруд...

    5. Усі об’єкти поділяються за такими класами наслідків (відповідальності):

    незначні наслідки - СС1;

    середні наслідки - СС2;

    значні наслідки - СС3.

    До незначних наслідків (СС1) не можуть бути віднесені об’єкти:...

    житлові будинки понад чотири поверхи;...";

    "Стаття 37. Дозвіл на виконання будівельних робіт

    1. Право на виконання підготовчих робіт (якщо вони не були виконані раніше згідно з повідомленням про початок виконання підготовчих робіт) і будівельних робіт на об’єктах будівництва, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками або підлягають оцінці впливу на довкілля згідно із Законом України "Про оцінку впливу на довкілля", підключення об’єкта будівництва до інженерних мереж та споруд надається замовнику та генеральному підряднику чи підряднику (якщо будівельні роботи виконуються без залучення субпідрядників) після отримання дозволу на виконання будівельних робіт.".

    Подайте заяву (під реєстрацію її вручення на Вашому екземплярі) до органу державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБІ) м..Києва (https://dabi.gov.ua/pro-dabi/strukturni-pidrozdily-dabi/) про намір самочинного будівництва та вжиття необхідних заходів щодо недопущення (припинення).

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. То что хочет сосед сверху, еще не означает, что у него получится. Сделать балкон не так-то и просто, нужно получить соответствующее разрешение, которое также будет необходимо для эксплуатации технического этажа. Все вопросы решаются по согласию сособственников, поэтому сосед самостоятельно ничего сделать не может.

    Токмач Галина Николаевна

    Доброго дня, Юлія.

    Якщо приміщення технічне, з самого початку всі власники будинку є його власниками и можете всі користуватися приміщенням.

    Для того, щоб він законно побудував балкон, він повинен бути власником приміщення, це по-перше, а по-друге, отримати в архітектурі дозвіл на реконструкцію об'єкта.

    Загалом, на добудову повинен бути дозвіл. Треба дивитись документи на будинок, і вже давати ще більш детальну консультацію.

    Як хочете, звертайтесь до мене через форму "Звернутись до юриста" на платну консультацію.

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий день!

    Ваш сусід немає права використовувати площу, що знаходиться над вашою квартирою.

    Також він немає права добудовувати (робити надбудову) над вашим балконом.

    Для зазначених вище дій потрібні відповідні дозволи.

    Крім того, рекомендую в разі дій сусіда викликати поліцію та подавати заяву про вчинення ним самоправства (ст. 356 КК України).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України