Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 31 серпня 2020, питання №27762

Куда обратиться с вопросом увольнения?

Две недели назад я сообщила управляющему об увольнении. Он сказал, что в связи с карантином никакое заявление писать не нужно и он сам должен этим заниматься без моего участия. Спустя две недели я всё ещё не уволена, не могу подать свои документы на новое место работы, а мой управляющий выставляет мне новое расписание на сентябрь и говорит, что надеялся на меня даже после поднятия вопроса об увольнении. Обвиняет меня в том, что это я ему не сказала на днях о новой работе ибо так, по его же словам, он бы зашевелился и всё сделал бы раньше.
Две недели отработки подошли к концу с момента, когда я предупредила начальство.
Я всё ещё не уволена и ничего неизвестно, хотя я с новым местом работы уже обсудила сроки принятия.
Мне сообщают, что вопросом только начнут заниматься и поставят ещё отработку на две недели.
Точных дат мне всё ещё не говорят и возмущаются на вопросы об увольнении.
Как быть и куда обратиться за помощью?

Відповіді юристів (1)

    Лень Юлия Васильевна
    Лень Юлия Васильевна 3 роки тому

    Адвокат, м. Одеса, 28 років досвіду

    Добрый день.

    Увольнение работника осуществляется по его письменному заявлению, которое подается за 2 недели до увольнения. Поэтому ваши устные предупреждения никто не услышал и не должен был услышать, пока вы не дали письменного документа.

    Если вы нашли другую работу, вы можете написать своему работодателю заявление об увольнении по собственному желанию и указать дату увольнения. Указать в заявлении, что дата увольнения раньше установленного срока обусловлена тем, что вас приняли на новую работу и с __.__.20 числа вы приступаете к новой работе.

    Щоб працівникові розірвати безстроковий трудовий договір за власним бажанням (ст. 38 КЗпП), потрібно тільки його власне бажання. Причому, якщо в працівника є поважна причина для звільнення, роботодавець зобов’язаний звільнити його у строк, про який такий працівник просить. Перелік таких причин зазначений у ч. 1 ст. 38 КЗпП: переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання в цій місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею 14 років або за дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом; інші поважні причини, що вказують на неможливість продовжувати роботу за укладеним трудовим договором (поважність таких причин визначає роботодавець).

    Якщо причина для звільнення є у наведеному переліку, - працівник подає на ім’я роботодавця відповідну заяву, в якій зазначає дату звільнення. Роботодавець має право вимагати від працівника документально підтвердити наявність поважної причини бажано обов’язково відразу додати до заяви відповідні документи).

    Якшо з документами все гаразд, тоді роботодавець зобов’язаний звільнити працівника в строк, про який просить останній.

    Вимагати відпрацювання або самостійно змінювати дату звільнення він не має права.

    В данном случае было бы целесообразно предоставить работодателю приказ о приеме вас на новое место работы.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України