Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 02 сентября 2020, вопрос №27869

Выплаты по увольнению

Добрый день.
Подскажите, пожалуйста относительно выплаты отпускных при увольнении.
Я правильно поняла, даже если отработал 3 месяца, а отпуск был предусмотрен после отработки пол года, то отпускные по закону должны быть? Если так есть, каким законом это предусмотрено и какой размер выплаты?
И второй вопрос:если заставляют отработать 2 недели, но уже есть другая работа, можно ли уйти на больничный и таким образом не отрабатывать?

Ответы юристов (1)

    Лень Юлия Васильевна
    Лень Юлия Васильевна 3 года назад

    Адвокат, г. Одесса, 28 лет опыта

    Добрый день.

    Відповідно до ст. 74 КЗпПУ (надалі – Кодекс) громадянам, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, надаються щорічні (основна та додаткові) відпустки із збереженням на їх період місця роботи (посади) і заробітної плати.

    Так, статтею 79 Кодексу передбачено, що щорічні основна та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи надаються працівникам після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації.

    У разі надання зазначених відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу, крім визначених законом випадків, коли ці відпустки за бажанням працівника надаються повної тривалості.

    Т.е. Да. Вам должны выплатить компенсацию за неиспользованный отпуск за период работы с_ по_.

    По второму вопросу ст.38 КЗоТ:

    Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Можно написать заявление об увольнении по собственному желанию и приложить приказ о приеме на новую работу с какого-то конкретного числа. Будет видно, с какого именно числа вам нужно увольнение.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України