Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 02 сентября 2020, вопрос №27919

Як можна отримати пай

Будь ласка проконсультуйте!
Моя бабушка померла 2 роки тому. В неї залишилися дві дочки.
Моя мама,та тьотя. Перед смертю бабушка жила у тітки.Перед смертю бабушка завжди говорила,що в неї 3 паї,і хата.І як вона помре,щоб мамі була хата і пай,а для тьоті два паї.
Не знаємо як так получилося,але після того як бабушка померла,ми дізналися що все записане на тьотю.
Два паї це бабушка і її ще мами(прабабушк),а третій дєда,коли він помер,бабушка його переписала на себе.
Мама є для дєда рідною дочкою,а тьотя ні. Вона йому була ніхто.Получається що мама має більше прав на дєдовиц пай,ніж тьотя.Але в нас нема документів ,ніяких,все забрала тьотя. Скажіть чи можемо ми якимось чином,вернути мамі право на пай,і чи має вона на нього право.
Бо ми не знаємо чи бабушка давала якийсь заповід,і якщо давала то чи можна щось зробити.

Ответы юристов (1)

    Лень Юлия Васильевна
    Лень Юлия Васильевна 3 года назад

    Адвокат, г. Одесса, 28 лет опыта

    Питання об'ємне, в двох словах не розповісти.

    Але, для початку вам треба звернутись до нотаріуса. В нього ви зможете дізнатись чи було складено бабусею заповіт. Для цього у вас має бути свідоцтво про смерть бабушки.

    Якщо бабушка оформила на себе спадщину після смерті своєї мами (прабабушки) та свого чоловіка, то вона була власником всього майна. А після її смерті є спадкоємцями ваша мама та тьотя.

    Якщо такий заповіт є, то ваша мама не має права на спадщину. Якщо заповіту немає, тут є шанс отримати спадок. Але це питання об'ємне.

    Що стосується документів на паї...

    У разі втрати сертифіката на право на земельну частку (пай) його відновлення здійснюється тими ж районними державними адміністраціями (виконавчими комітетами міських рад), які здійснювали їх видачу.

    Вам необхідно звернутись до місцевої адміністрації (виконкому) та поновити документи (отримати дублікат). Але у вас має бути на руках свідоцтво про смерть бабушки.

    За детальною консультацією звертайтесь через сайт.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України